jagody

Borówka zwyczajna (Vaccinium myrtillus), zwana także borówką mirtolistną, jest niewymiarową rośliną z owocami nadającymi się do spożycia. Gatunek ten należy do rodzaju Vaccinium, który jest przedstawicielem rodziny wrzosowatych(nie tak dawno temu rodzaj ten należał do rodziny Borówkowatych). Nazwa tego rodzaju pochodzi od łacińskiego słowa, co oznacza "krowa", faktem jest, że liście niektórych gatunków były używane jako pasza dla bydła. Gatunek ten został nazwany borówką mirtolistną ze względu na podobieństwo do rośliny mirtu. Rosyjska nazwa Borówki związana jest z kolorem owoców i soku tej rośliny, od nich ręce i usta są trwale zabarwione na czarno. W Rosji roślina ma inne nazwy, na przykład: czernega, Czernica, Czernica, czernisznik lub czernisznik. Krewnymi jagód są rośliny jagodowe, takie jak żurawina, borówka brusznica i jagody.

taką roślinę w naturalnych warunkach można znaleźć w pasie subarktycznym, w tajdze w Północnej Europie i Azji oraz w Ameryce Północnej. Jagody są uprawiane zarówno jako roślina ozdobna, jak i lecznicza.

funkcje jagód

jagody to mały krzew liściasty, którego wysokość może wynosić od 0,1 do 0,5 m.ostre gałęzie, pomalowane na Zielono, odchodzą od pnia pod ostrym kątem. Krótkołańcuchowe regularnie rozmieszczone płytki liściowe o zaokrąglonym kształcie piłkowane wzdłuż krawędzi wiosną i latem mają zielonkawy kolor, który jesienią zmienia się na czerwony. Pęd lądowy przechodzi w kłącze, odchodzą od niego małe rozgałęzione korzenie, które wnikają w głąb ziemi tylko 50-60 mm. Opadające pojedyncze kwiaty o różowo-zielonym kolorze znajdują się na krótkich szypułkach u podstawy młodych gałęzi. Owocem jest jagoda o jajowatym lub kulistym kształcie, o średnicy 0,6-1 cm i ciemnoniebieskim kolorze, na powierzchni znajduje się niebieskawa powłoka. Krzew kwitnie w maju lub czerwcu, a owocowanie obserwuje się od lipca do września.

sadzenie jagód w otwartym terenie

najlepszym miejscem do sadzenia jagód będzie ten, który znajduje się w cieniu, pod ażurowym cieniem wysokich drzew. Gleba jest kwaśna, podczas gdy woda gruntowa nie powinna znajdować się zbyt daleko od powierzchni witryny. Jeśli taki krzew zostanie posadzony w dobrze oświetlonym miejscu, w takim przypadku będzie potrzebował częstego opryskiwania wodą w ciągu dnia. Jeśli sadzenie jagód odbywa się w regionie o dość łagodnej i niezbyt długiej zimie, zaleca się przeprowadzenie tej procedury w sierpniu–wrześniu. Na średnich szerokościach geograficznych i chłodniejszych regionach sadzenie takiej kultury powinno odbywać się pod koniec okresu wiosennego, po tym, jak nie będzie już powtarzających się przymrozków.

Jeśli sadzimy kilka krzewów, między nimi należy zachować odległość równą 150 cm, Jeżeli są nawy, to ich szerokość nie mniejsza niż 250 cm Wysokość startowego doły powinno być 0,6х0,6 m, a głębokość 0,8 m. Na dnie wykopu należy wykonać warstwę drenażu, do tego używają połamane cegły lub bloczki betonowe.

najczęściej gleba w ogrodzie nie jest bardzo kwaśna, więc do sadzenia jagód potrzebna jest specjalna mieszanka ziemi. Aby to zrobić, podczas przygotowywania dołu do sadzenia, górną warstwę odżywczą gleby należy odłożyć na bok. Łączy się go z torfem (2: 1), A do zakwaszenia wlewa się sproszkowaną siarkę, podczas gdy jedna czwarta łyżeczki jest pobierana na 1 krzak. Aby naprawić nadmiernie ciężką glebę, wprowadza się do niej zgniłe liście dębu lub piasek rzeczny. Ta mieszanka ziemi musi być całkowicie wypełniona wykopem przygotowanym do sadzenia, a następnie czeka na 7-15 dni, w tym czasie gleba w wykopie powinna mieć czas na osiedlenie się. W związku z tym przygotowanie wykopu do sadzenia należy rozpocząć 20-30 dni przed sadzeniem jagód.

doświadczeni ogrodnicy zalecają kupowanie dwuletnich lub trzyletnich sadzonek do sadzenia. Dokładnie sprawdź materiał do sadzenia, faktem jest, że zamiast sadzonek jagód możesz sprzedać jagody, ponieważ te kultury są ze sobą bardzo podobne. Przed posadzeniem rośliny konieczne jest, aby jej ziemna bryła była nasycona wodą. Przed sadzeniem jagód glebę w wykopie należy rozlać zakwaszoną wodą (na 10 litrów wody 1 mała łyżka kwasu cytrynowego), 1 wiadro mieszanki jest pobierane na 1 otwór. Następnie powierzchnię gleby należy poluzować i zrobić w niej dziurę. W tym otworze należy umieścić system korzeniowy rośliny, który jest bardzo ostrożnie prostowany, podczas gdy konieczne jest poluzowanie glinianej bryły. Otwór należy wypełnić zakwaszoną mieszanką ziemi. Po posadzeniu rośliny gleba wokół niej powinna zostać ubita, a sam krzew wymaga obfitego podlewania. Gdy woda wsiąka w ziemię, jej powierzchnia powinna być pokryta warstwą ściółki (trociny lub latające liście).

jeśli sadzą sadzonki, które mają więcej niż 3 lata, to po posadzeniu ich gałęzie są skracane do 20 centymetrów. Pozwoli to jagodom szybciej i lepiej zakorzenić się w nowym miejscu.

Jak dbać o jagody

podlewanie

aby jagody rosły i rozwijały się normalnie, będą musiały być systematycznie podlewane. Średnio roślina jest podlewana 1 raz na 2 tygodnie. Jeśli występuje długotrwała susza i ciepło, należy zwiększyć liczbę podlewania. Pamiętaj, że gleba pod krzakiem powinna być stale nieco wilgotna. 1 raz na 4 tygodnie wodę przeznaczoną do podlewania należy wymieszać z kwasem szczawiowym, cytrynowym lub octowym. Przy podlewaniu musisz być bardzo ostrożny, jeśli w glebie wystąpi stagnacja wody, może to spowodować rozwój chorób grzybiczych. W związku z tym zaleca się, aby nie używać dużej ilości wody do podlewania, ale aby wypełnić powierzchnię terenu cztero-centymetrową warstwą ściółki (liście, trociny lub igły). Ten środek pomoże zmniejszyć liczbę podlewania.

nawóz

do karmienia tego krzewu stosuje się zarówno nawozy mineralne, jak i organiczne. Jako nawóz organiczny do takiej uprawy zaleca się przyjmowanie okruchów torfu, zgniłego obornika lub kompostu. Substancje organiczne należy stosować 1 raz na 3 lata jesienią, a kilogram 3 do 4 jest pobierany na 1 metr kwadratowy działki. Nawożenie nawozami mineralnymi odbywa się co roku, a do gleby wprowadza się niezbyt dużą ilość roztworu siarczanu amonu, superfosfatu i kalimagnezji. Pamiętaj, że taka roślina reaguje wyjątkowo negatywnie na chlor, więc nie powinna być obecna w składzie nawozu.

również taki krzew doskonale reaguje na dolistne nawożenie liści pierwiastkami śladowymi. Spryskaj roślinę wieczorem, kiedy Na Zewnątrz nie będzie już gorąco.

przycinanie

jagody zaczynają się przycinać w wieku od trzech do czterech lat. Przycinanie odbywa się na początku wiosny. Z krzaka należy usunąć pojawiające się kościste wzrosty, a także dotknięte chorobą i słabe gałęzie. Idealnie, jeden krzew powinien mieć od 7 do 9 łodyg całkowicie zdrowych i dobrze rozwiniętych. Aby gałęzie na takich łodygach były silne i potężne, gdy osiągną cztery lata, należy je przyciąć do 20 centymetrów. Konieczne jest również wycięcie pędów bocznych z pąkami, które rosną bardzo dużo, ponieważ dają małe i późne jagody. Odmładzające przycinanie jagód będzie potrzebne po ukończeniu 15 lat. Aby to zrobić, wszystkie gałęzie krzewu należy przyciąć do 20 centymetrów od powierzchni gleby. Jeśli roślina jest przycinana prawidłowo i regularnie, zapewnione są dobre zbiory przydatnych owoców.

jeśli krzew jest uprawiany w ogrodzie jako dekoracyjny, to przycinając roślinę, można nadać mu dowolny niezbędny kształt.

zimowisko

odporne na mróz jagody nie muszą być przykryte na zimę, ponieważ zimowe mrozy nie są dla niej przerażające. Należy jednak uważać na powracające przymrozki wiosną, ponieważ są one w stanie zniszczyć kwiaty jagód. Dlatego musisz mieć pod ręką materiał pokrywający, który pomoże chronić krzaki w przypadku zagrożenia mrozem powrotnym.

choroby i szkodniki

ta roślina ma dość wysoką odporność na szkodniki i choroby, ale w niektórych przypadkach zachoruje. Na takim krzewie często osiedlają się łuski i mszyce. Takie ssące owady wysysają sok roślinny z łodyg i płyt liściowych rośliny. Aby zniszczyć takie szkodniki, stosuje się środki owadobójcze, na przykład: Aktaru, Aktellik i Inta-Vir. W celu zapobiegania jesienią po opadnięciu wszystkich liści powierzchnia obszaru, w którym rosną jagody, jest uwalniana z resztek roślinnych, które należy zniszczyć. Wczesną wiosną krzewy są spryskiwane preparatem Karate w celu zapobiegania.

jagody mogą również wpływać na choroby grzybowe, takie jak miskosferelioza, rdza, a także szara pleśń. Jeśli na powierzchni blaszek liściowych pojawiły się czarno-czerwone plamki, krzew jest dotknięty miskosfereliozą. Taka roślina wygląda, jakby została spryskana brudem. Jeśli jagody są dotknięte rdzą, na liściach powstają Ciemnobrązowe plamki, a z powodu szarej pleśni jagody są mumifikowane. Aby wyleczyć krzew, użyj fungicydów, takich jak: Fundazol, Topsin-M lub mieszanka Bordeaux. Chorobę na początkowym etapie rozwoju można wyleczyć za pomocą jednego leczenia. Jeśli choroba jest zaawansowana, może być konieczne kilka oprysków.

największe zagrożenie dla borówek stanowią choroby wirusowe: plamienie czerwonego pierścienia, plamienie martwicze, karłowatość, nitkowatość gałęzi i mozaika. Takie choroby do tej pory nie nauczyły się leczyć, w związku z tym zainfekowane krzewy należy jak najszybciej usunąć z gleby i spalić.

zbieranie i przechowywanie jagód

Jak złożyć ręcznie

zbiór owoców borówki odbywa się w szczytowym momencie ich przydatności, a ten czas przypada na połowę lipca. W lesie takie krzewy rosną na nizinach z podmokłą glebą. Jednak pierwsze owoce dojrzewają na krzakach rosnących na krawędziach lasów i przepaści.

możesz zbierać owoce tylko z krzaków, które nie mają więcej niż 15 lat. Faktem jest, że w jagodach takich krzewów znajduje się największa liczba substancji leczniczych, a mianowicie korzyści z takiej kultury. Wiek krzewu rosnącego w warunkach naturalnych można określić na podstawie liczby pędów bocznych na nim. Musisz zbierać jagody przy suchej pogodzie i rano lub wieczorem. Powinieneś zrywać tylko absolutnie zdrowe, dojrzałe i nie zranione owoce, których kolor powinien być ciemnoniebieski, prawie czarny. Jagody należy umieścić w plastikowych pojemnikach lub w wiklinowych koszach.

zbieranie jagód za pomocą kombajnu

aby zbierać szybciej 3 lub 4 razy, możesz użyć kombajnu zwanego zbieraczem owoców, który jest zewnętrznie podobny do miarki. Jego cena jest niska, w związku z tym to urządzenie jest poszukiwane w regionach, w których zbieranie jagód jest poważnym biznesem sezonowym. To urządzenie składa się z pudełka, w którym "grzebień" jest przymocowany do dolnej ściany, który ma wystarczająco długie wygięte zęby, odległość między którymi wynosi od 0,5 do 0,6 cm, a łodygi, liście i gałęzie rośliny łatwo przechodzą między zębami, a owoce są wlewane do pojemnika. Takie urządzenia mogą być plastikowe, metalowe lub drewniane, a zęby są wykonane z drutu. W razie potrzeby ten Kombajn można zrobić własnymi rękami.

Przechowywanie jagód

zebrane owoce jagód należy sortować, usuwając liście, niedojrzałe jagody, łodygi, gałęzie i inne zanieczyszczenia. Aby to zrobić, owoce należy wlać do wiadra wypełnionego wodą. Dojrzałe jagody opadają, ale śmieci wyskakują. Ale ta metoda nie pozwala usunąć wszystkich śmieci, więc owoce nadal będą musiały być sortowane rękami. Z jagód można zrobić dżem, a jagody są suszone lub zamrażane.

do suszenia owoce należy rozprowadzić cienką warstwą na arkuszu umieszczonym w piekarniku lub piekarniku. Suszone jagody w temperaturze od 40 do 50 stopni, aż całkowicie wyschną, podczas gdy muszą być systematycznie mieszane. Do przechowywania takich jagód używa się wikliny lub pojemnika wykonanego z tektury lub drewna, umieszcza się go w suchym i ciemnym miejscu.

umyj i osusz jagodę, a następnie rozprowadza się ją w 1 warstwie na tacy i wkłada do zamrażarki. Jeśli taca jest wykonana z metalu, należy ją przykryć papierowym ręcznikiem kuchennym, faktem jest, że nie zaleca się, aby jagody miały kontakt z metalem. Po 2-3 godzinach owoce powinny całkowicie zamarznąć. Wyciągnij zamrożone owoce i umieść je w torebce z zamkiem błyskawicznym, Zamknij szczelnie zamek błyskawiczny i włóż jagody do zamrażarki w celu przechowywania. Takie jagody należy stosować w ciągu 12 miesięcy.

aby rośliny mogły być przechowywane dłużej niż 1 rok, należy je spłukać i wysuszyć. Następnie jagody wlewa się do szklanych słoików, wstępnie kalcynowanych w piekarniku przez kilka godzin. Następnie zablokuj słoiki korkami, które należy wypełnić woskiem. Do przechowywania słoiki są czyszczone w ciemnym i chłodnym miejscu.

rodzaje i odmiany jagód ze zdjęciem i opisem

ogrodnicy uprawiają tylko jagody gatunkowe faktem jest, że ten krzew nie ma jeszcze jednej odmiany. W przypadku odmian jagód z reguły sprzedawcy rozdają jagody, ale są to zupełnie inne kultury, choć powiązane ze sobą. To zamieszanie wynika z faktu, że obie te rośliny w języku angielskim nazywane są tym samym słowem ― blueberry.

ogrodnicy najczęściej uprawiają następujące rodzaje jagód:

borówka włochata (Vaccinium hirtum)

ojczyzną tego gatunku jest Japonia i Sachalin, woli rosnąć na obrzeżach bagien, a także w lasach iglastych i mieszanych. Wysokość takiego krzewu liściastego może osiągnąć 100 centymetrów. Zielone płytki liściowe mają podłużny, jajowaty kształt, spiczasty ku górze. Jesienią kolor liści zmienia się na karminowy. Średnica kulistych czarno-niebieskich owoców wynosi około 0,5-0,7 cm.

jagoda Kaukaska (Vaccinium arctostaphylos)

ta roślina jest uważana za relikt trzeciorzędu. W naturze można go znaleźć w północnych regionach Azji Mniejszej, na Kaukazie, w północnym Iranie i niektórych regionach Bułgarii. Gatunek ten jest reprezentowany przez duży krzew liściasty lub drzewo, którego wysokość wynosi około 200-300 cm, a płytki liściowe są duże. Owoce są jadalne, cieszą się taką samą popularnością jak jagody pospolite. Ten rodzaj nie ma bardzo wysokiej odporności na mróz.

Borówka wąskolistna (Vaccinium angustifolium)

lub jagody Pennsylvania, taka roślina pochodzi ze wschodnich regionów Ameryki Północnej. Wysokość takiego niewymiarowego krzewu nie przekracza 50 Cm kolor liści jest zielony. Ma wysoką odporność na mróz. Rzadko uprawiany na średnich szerokościach geograficznych.

jagoda owalnolistna (Vaccinium ovalifolium)

w naturze ten gatunek można znaleźć na wyspach Aleuckich, Komandorskich i Kurylskich, na Sachalinie, w Japonii i Ameryce Północnej. Ta wolno rosnąca roślina osiąga wysokość od 3 do 4 metrów. Nie kwitnie i nie jest odporny na mróz.

borówka wiechlinowa (Vaccinium scoparium)

ten gatunek w naturze można znaleźć w następujących stanach Ameryki Północnej: Kalifornia, Karolina, Alabama i Kolorado. Wysokość takiego krzewu nie przekracza 0,2 m, nie wyróżnia się wysoką odpornością na mróz. Dojrzewanie jagód na takiej roślinie nie obserwuje się co roku.

właściwości jagód: szkody i korzyści

korzystne właściwości jagód

owoce zawierają przeciwutleniacze i na tym polega główna korzyść z jagód. Ponadto te bardzo przydatne substancje są częścią jeżyn, jabłka, czerwonej kapusty, rzodkiewki i ciemnych winogron, ale jagody zawierają znacznie więcej niż wymienione produkty. A liście i owoce takiej rośliny zawierają magnez, fosfor, potas, selen, cynk, wapń, siarkę, chlor, sód, żelazo, miedź, kwasy organiczne, witaminy C, B1, B2, B4, B5, B6, PP, a, pektyny, saponiny, glikozydy i inne korzystne substancje.

owoce mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwdrobnoustrojowe i utrwalające. Zawarte w jagodach karotenoidy przyczyniają się do poprawy widzenia w nocy, w związku z tym podczas II wojny światowej piloci z Anglii jedli duże ilości dżemu z jagód i świeżych jagód. Jagody są również zawarte w diecie astronautów.

od dawna wiadomo, że owoce te wzmacniają wzrok, zwiększają jego pola, a także przyczyniają się do zmniejszenia zmęczenia oczu. Nie tak dawno temu naukowcy odkryli, że jagody te przyczyniają się do przyspieszenia odnowy siatkówki, a także poprawy jej dopływu krwi. Aby przywrócić wzrok, zaleca się rano na pusty żołądek pół godziny przed posiłkiem zjeść 1 dużą łyżkę świeżych lub suszonych owoców (należy je umieścić wieczorem w pojemniku wypełnionym zimną wodą do pęcznienia).

wyciśnięty świeży sok z jagód służy do smarowania wyprysku, wysypki skórnej i łusek. Z takiego soku można robić kompresy z ropnymi ranami, płaczącym wypryskiem, oparzeniem lub wrzodem, należy je wymieniać 3 lub 4 razy dziennie. Zamiast świeżego soku możesz użyć gęstego wywaru z jagód, aby go przygotować, musisz połączyć 500 ml wrzącej wody ze 100 gramami suchych jagód. Mieszanina powinna gotować się na wolnym ogniu, aż jej objętość zmniejszy się o ½ części.

krzywda

jedzenie jagód jest zabronione dla osób cierpiących na choroby trzustki i tych, którzy mają upośledzoną pracę dwunastnicy. Nie jest to również możliwe dla osób z indywidualną nietolerancją, a także ze szczawiaturią. Suche jagody nie są zalecane do jedzenia na zaparcia.