morwa

morwa (Morus), zwana także morwą lub drzewem morwy, jest drzewem liściastym należącym do rodzaju rodziny morwy. Według informacji pobranych z różnych źródeł rodzaj ten łączy 17-24 gatunki. Rośliny te w naturalnych warunkach można znaleźć w strefie umiarkowanej i subtropikalnej Afryki, Ameryki Północnej i Azji. Wśród najbardziej popularnych gatunków jest morwa biała, larwy jedwabnika żywią się jej liśćmi, ich poczwarki są wykorzystywane do produkcji naturalnego jedwabiu. Za Iwana Groźnego w Rosji wiedzieli już o jedwabnikach, w tym czasie powstała Manufaktura jedwabiu, w której wykonano bardzo delikatną tkaninę na dwór carski. Z kolei Piotr i zabronił wycinania morwy na terytorium państwa, ponieważ uznano ją za bardzo cenną. Gęste, elastyczne i ciężkie drewno morwy jest również bardzo cenne, w Azji Środkowej jest używane do produkcji różnych rzemiosł, instrumentów muzycznych i beczek.

cechy morwy

podczas gdy morwa jest młoda, wyróżnia się niezwykle szybkim wzrostem, ale z czasem staje się wolniejsza. W rezultacie wysokość takiego drzewa nie przekracza 15 metrów. Proste płyty liściowe są często klapowane, są naprzemiennie rozmieszczone i ząbkowane wzdłuż krawędzi. Kwiatostany w kształcie kolca składają się z małych kwiatów, które są żeńskie lub męskie (dwupienne). Istnieją jednak takie morwy, na których zarówno kwiaty żeńskie, jak i męskie (jednopienne) mogą się otwierać jednocześnie. Długość mięsistych owoców morwy wynosi od 20 do 30 mm, są to fałszywe jagody, a raczej połączone w jedną całość pestkami o różnych kolorach (od ciemnofioletowego, prawie czarnego do białego). Roślina ta wyróżnia się bezpretensjonalnością, jest w stanie normalnie rosnąć i rozwijać się, nawet jeśli w ogóle się nią nie zajmuje. Morwa zaczyna owocować w piątym roku życia. Średnia długość życia takiej rośliny wynosi około dwustu lat, dziś są okazy, które mają co najmniej 500 lat.

najbardziej popularne wśród ogrodników są 2 rodzaje morwy-czarny i biały, podczas gdy różnią się kolorem kory, a nie owoców. W morwie biała kora na gałęziach jest pomalowana na jasny kolor (kremowy, jasnożółty lub biały), a gałęzie czarnej morwy są pokryte ciemniejszą korą. Do tej pory roślina ta jest tak rozpowszechniona w kulturze, jak inne drzewa owocowe, na przykład: wiśnia, śliwka, jabłoń, czereśnia itp.

sadzenie morwy w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

możesz sadzić morwy na otwartej glebie wiosną w kwietniu przed rozpoczęciem przepływu soków lub jesienią we wrześniu i październiku, ale musisz mieć czas przed porą deszczową. Wielu ogrodników zaleca preferowanie sadzenia jesienią, ponieważ uważa się, że jeśli drzewo przetrwa miesiące zimowe, jest przeznaczone do życia przez wiele lat.

spróbuj wybrać miejsce Najbardziej odpowiednie dla tej rośliny w ogrodzie. Morwa preferuje dobrze oświetlone obszary z niezawodną ochroną przed zimnym wiatrem. Morwy nie można sadzić na podmokłej, piaszczystej i solonej glebie, a wody gruntowe na miejscu powinny leżeć na głębokości co najmniej 150 cm rośliny, na których tylko męskie kwiaty nie mogą samodzielnie przynosić owoców, ale można ustalić płeć sadzonki dopiero po ukończeniu 4 lub 5 lat. W związku z tym doświadczeni ogrodnicy zalecają kupowanie trzyletnich sadzonek, które dały pierwsze potomstwo.

sadzenie morwy jesienią

otwór do sadzenia należy przygotować co najmniej 15 dni przed dniem sadzenia, jego wielkość zależy bezpośrednio od wielkości systemu korzeniowego rośliny. Należy pamiętać, że korzenie powinny być swobodnie umieszczane w wykopie. Średnia wartość wykopu wynosi 0,5x0,5x0, 5 M.W przypadku, gdy gleba na miejscu jest słaba, głębokość wykopu wzrasta, ponieważ kompost lub zgniły obornik będzie musiał zostać wylany na jego dno w ilości 5-7 kilogramów, do których dodaje się 100 gramów superfosfatu. Ta warstwa musi być posypana ziemią, ponieważ nie powinna stykać się z systemem korzeniowym rośliny. Pół miesiąca po przygotowaniu dołu musisz rozpocząć bezpośrednie sadzenie morwy. System korzeniowy sadzonki należy umieścić w wykopie, po wyprostowaniu jest on wykopany, podczas gdy musisz cały czas Potrząsać łodygą, w przeciwnym razie w glebie pozostanie wiele pustek. Po posadzeniu rośliny gleba w Kole pnia musi zostać ubita, a następnie wlewa się pod nią 20 litrów wody. Gdy ciecz zostanie całkowicie wchłonięta przez glebę, powierzchnię koła pnia należy wypełnić warstwą ściółki. W przypadku cienkiej i słabej sadzonki potrzebujesz wsparcia, które jest wbijane w środek dna wykopu przed sadzeniem. Po posadzeniu morwy należy ją związać z tym podparciem. Jeśli gleba na stronie jest gliniasta i ciężka, to na dnie wykopu konieczne jest wykonanie warstwy drenażowej z połamanej Cegły.

wiosenne sadzenie

sadzenie morwy w otwartym terenie jesienią i wiosną jest prawie takie samo. Różnica polega na tym, że do sadzenia wiosną wykop jest przygotowywany jesienią, podczas gdy wlewa się do niego niezbędną mieszankę składników odżywczych. Sadzenie odbywa się wczesną wiosną, należy je zakończyć w kwietniu.

uprawa morwy w ogrodzie

musisz dbać o morwę uprawianą w ogrodzie w taki sam sposób, jak w przypadku innych upraw. Musi być podlewany w odpowiednim czasie, lniany, przycinany, karmiony, leczony przed szkodnikami i chorobami, a także poluzować powierzchnię koła pnia.

przetwarzanie morwy

aby znacznie zmniejszyć ryzyko uszkodzenia drzewa przez różne choroby lub szkodniki, konieczne jest regularne leczenie zapobiegawcze, podczas gdy konieczne jest spryskanie nie tylko samej rośliny, ale także powierzchni koła pnia. Do zabiegów stosuje się środki owadobójcze i fungicydy. Zaleca się przeprowadzanie takich opryskiwania w pierwszych dniach kwietnia na uśpionych pąkach, a także w październiku, kiedy kończy się sezon wegetacyjny. Roztwór nitrafenu lub mieszanki Bordeaux (3%) pomoże Ci poradzić sobie z różnymi chorobami i szkodnikami. Wiosną zaleca się spryskanie drzewa roztworem mocznika (7%), który zniszczy wszystkie szkodniki i patogeny, a także stanie się źródłem azotu dla rośliny, której potrzebuje na początku sezonu wegetacyjnego.

podlewanie morwy

aby morwa była bardziej odporna na zimę, należy ją regularnie podlewać od początku wiosny do lipca. Należy to zrobić podczas silnej suszy. Od lipca nie można podlewać rośliny. Jeśli wiosną obserwuje się dużą ilość deszczu, nie trzeba podlewać morwy.

top dressing morwy

Od początku okresu wiosennego do lipca takie drzewo potrzebuje górnego opatrunku. Wiosną roślina najbardziej potrzebuje nawozów azotowych, a latem-potasu i fosforu.

morwa na przedmieściach i w Moskwie

klimat Moskiewski i Moskiewski nie nadaje się do uprawy morwy. Jednak od dawna nauczyli się tam uprawiać takie Południowe uprawy, jak morela, winogrona i morwa nie są już tak rzadkie. Ta roślina pokryta śniegiem może przetrwać spadek temperatury powietrza do minus 30 stopni. Jeśli jednak okres zimowy okaże się mało śnieżny, morwa może umrzeć, gdy temperatura spadnie do minus 7-10 stopni. W związku z tym podczas sadzenia morwy w regionie moskiewskim jej szyja korzeniowa nie powinna być bardzo głęboko zakopana w glebie.

ponieważ czas trwania światła dziennego w regionie moskiewskim nie spełnia wymagań morwy, taka roślina uprawiana na przedmieściach ma 2 sezony wegetacyjne rocznie ― wiosną i jesienią. To drzewo ma niezwykłą zdolność, może tworzyć tkankę korkową między dojrzałą i niedojrzałą częścią łodygi. W rezultacie morwa jesienią może zrzucić te części pędu, które nie są opłacalne, co pozwoli jej dobrze przetrwać zimę. W związku z tym jesienią w regionie moskiewskim i Moskwie taka kultura ma nie tylko płytki liściowe, ale także części łodyg. Jest to jedyna różnica w uprawie morwy w porównaniu z cieplejszymi regionami.

morwa na Syberii

możesz uprawiać tę roślinę na Syberii tylko wtedy, gdy zwiększysz jej odporność na mróz. Jest to trudne, ale w razie potrzeby możliwe. Jeśli ogrodnik ma bardzo duże pragnienie uprawy morwy w regionie o zimnym klimacie, musi koniecznie przestudiować artykuły doświadczonych ogrodników V. Shalamova i Kazanina.

przycinanie morwy

zaleca się przycinanie morwy podczas częściowego lub całkowitego odpoczynku. Drzewo najlepiej toleruje przycinanie wczesną wiosną, zanim zacznie się przepływ soku. Z reguły zaleca się przycinanie przeciwstarzeniowe i kształtujące od ostatnich dni kwietnia do pierwszych maja do otwarcia nerek. Jesienią, kiedy kończy się opadanie liści, wykonuje się przycinanie sanitarne,a Temperatura powietrza na ulicy nie powinna być mniejsza niż minus 10 stopni.

jak przycinać morwy

różne rodzaje morwy mają różne cechy przycinania. Na przykład płacząca morwa wymaga przerzedzającego przycinania, a także skracania łodyg i gałęzi. Ponieważ ten gatunek jest przywracany w stosunkowo krótkim czasie, nie boi się nawet bardzo silnego przycinania.

Sztampowana morwa potrzebuje tylko formowania korony. Aby to zrobić, na długiej łodydze, na której gałęzie są całkowicie nieobecne, musisz utworzyć bujną czapkę w kształcie kuli lub opadającą kaskadę gałęzi.

najtrudniej jest uformować morwy Dekoracyjne. Trudno będzie również systematycznie utrzymywać oryginalny kształt drzewa.

przycinanie morwy na wiosnę

podczas gdy roślina jest młoda z pnia na wysokość 150 centymetrów, wszystkie gałęzie muszą zostać odcięte. W takim przypadku w dorosłej roślinie gałęzie nie opadną na powierzchnię witryny. Zapisany przewodnik można wyhodować do 5-6 metrów, jednocześnie odcinając wszystkie konkurencyjne łodygi. Jeśli nie ma ochoty angażować się w przycinanie formacyjne, po prostu pozwól koronie rosnąć w naturalnym porządku. Możesz utworzyć niezbyt wysokie drzewo, które jest wygodne w pielęgnacji. Aby to zrobić, pęd wierzchołkowy należy przyciąć na wysokości 1,35–1,7 m, a następnie powstaje szkielet, który powinien być podobny do karłowatej jabłoni. Takie drzewo powinno mieć od 8 do 10 gałęzi szkieletowych. Po uformowaniu rośliny konieczne będzie utrzymanie utworzonego kształtu, w tym celu cięcie i wyrywanie tych łodyg, które nie są potrzebne. Nie zaleca się przycinania opadających gałęzi, zamiast tego należy je podeprzeć.

przycinanie morwy jesienią

kiedy wszystkie liście lecą z drzewa jesienią, konieczne jest przygotowanie go do zimowania. Tak więc w tym czasie konieczne jest obowiązkowe przycinanie sanitarne, w tym celu należy wyciąć wszystkie zranione, wysuszone, uszkodzone przez mróz lub chorobę, nadmiernie cienkie gałęzie i łodygi, a także te, które rosną w koronie. Z reguły morwa nie wymaga corocznych cięć sanitarnych.

rozmnażanie morwy

morwy można rozmnażać metodą generatywną (nasienną), a także wegetatywną ― przez szczepienie, potomstwo, zdrewniałe i zielone sadzonki, a także przez warstwowanie.

jak uprawiać z nasion

nasiona należy usunąć z owoców bieżącego sezonu od około połowy do ostatnich dni października, w tym celu należy usunąć całą miąższ. Następnie zanurza się je na 1-2 godziny w roztworze środka stymulującego wzrost (na przykład cyrkonu lub epiny). Następnie wysiewa się je na otwartej glebie. W przypadku, gdy będziesz zajmować się uprawami na początku okresu wiosennego, nasiona będą musiały być wcześniej rozwarstwione przez 4-8 tygodni. Nie można rozwarstwiać nasion, ale w tym przypadku będą potrzebować przygotowania przedsiewnego. Aby to zrobić, wiosną bezpośrednio przed siewem nasiona należy zanurzyć w zimnej wodzie przez 24 godziny, a następnie wyjąć je i przechowywać przez tyle samo czasu w bardzo ciepłej wodzie (od 50 do 53 stopni).

do łóżka wybierz dobrze oświetlone, nie zacienione miejsce. Następnie musisz przygotować rowki i rozlać je wodą, po rozpuszczeniu w nim nawozów przeznaczonych do upraw owoców i jagód. Nasiona tej rośliny są małe i należy je wysiewać tak rzadko, jak to możliwe. Powinny być zakopane w glebie o 30-50 mm. łóżko należy dobrze podlać, gdy nasiona zostaną osadzone w ziemi, a następnie jego powierzchnia jest pokryta warstwą ściółki. Jesienią warstwa mulczująca jest grubsza w porównaniu do wiosny, ponieważ zimą nasiona mogą zamarznąć. Pojawiające się sadzonki należy systematycznie podlewać, lać i karmić. Przed nadejściem okresu jesiennego można sadzić dorosłe i silniejsze sadzonki, a w zależności od odmiany morwy odległość między roślinami powinna wynosić 3-5 metrów. Roślina wyhodowana z nasion zaczyna owocować po 5 lub 6 latach. Ta metoda rozmnażania ma jedną istotną wadę, a mianowicie drzewo wyhodowane z nasion dziedziczy tylko część cech odmianowych rośliny macierzystej lub wcale ich nie dziedziczy. W związku z tym sadzonki uprawiane w ten sposób są najczęściej używane jako podkładki do pączkowania.

rozmnażanie morwy przez potomstwo

jeśli bardzo mroźna zima morwy zostanie poważnie dotknięta przez mróz, możesz użyć jej rozwiniętego potomstwa korzeniowego, aby zastąpić zamarznięte drzewo. Na tym potomstwie stopniowo tworzą koronę. Niepotrzebne procesy należy usunąć, aw razie potrzeby można je usunąć z gleby wraz z systemem korzeniowym, skrócić łodygi o 1/3 części, a następnie użyć ich jako sadzonek. Ta metoda jest dobra, ponieważ potomstwo jest w stanie całkowicie zachować cechy odmianowe rośliny macierzystej.

rozmnażanie morwy przez sadzonki

jeśli drzewo jest korzeniowe, do jego rozmnażania można użyć zielonych sadzonek. Ale trudność tej metody polega na tym, że potrzebna jest specjalna instalacja, która może stworzyć małą zawiesinę wody w szklarni w postaci mgły. Zbiór sadzonek odbywa się w czerwcu–lipcu, w tym czasie roślina wykazuje aktywny wzrost morwy. Sadzonki są cięte z łodyg, które powinny osiągnąć długość od 15 do 20 centymetrów i mieć 2 lub 3 pąki. Ich sadzenie odbywa się w szklarni pod kątem 45 stopni. W bardzo luźnej glebie dolne cięcie cięcia należy wbić na głębokość 30 mm. Na sadzonce należy pozostawić tylko kilka górnych płyt liściowych, które są skracane o ½ części. Konieczne jest, aby szklarnia miała środowisko o wysokiej wilgotności. Młode pędy i potężny system korzeniowy w roślinach pojawią się jesienią, ale ich sadzenie na otwartej glebie powinno zostać opóźnione do następnej wiosny.

morwa może być również rozmnażana przez pół zdrewniałe sadzonki, które są zbierane w tym samym czasie co zielone. Takie sadzonki należy ukorzenić w taki sam sposób, jak zielone. Wadą takiego rozmnażania jest to, że ukorzenienie częściowo zdrewniałych sadzonek jest stosunkowo powolne. Drzewo uprawiane w ten sposób dziedziczy absolutnie wszystkie cechy odmianowe rośliny macierzystej.

szczepienie morwy

do szczepienia morwy można użyć wszystkich znanych metod. Jednak doświadczeni ogrodnicy zalecają wybór kopulacji (szczepienie cięciem przez sadzonki). Jeśli używana jest prosta kopulacja, następuje łączenie zrazu i podkładki, których grubość powinna być taka sama. Na podkładce i przeszczepie między dwoma pąkami należy wykonać ukośne cięcia, a ich długość powinna być równa średnicy łączonych roślin pomnożonej przez 4 (na przykład, jeśli średnica podkładki i przeszczepu wynosi 1,2 cm, wówczas długość plasterków będzie równa 4,8 cm). Wyrównaj sekcje ze sobą i owiń je dowolnym elastycznym materiałem lub taśmą pączkującą.

zastosowano również ulepszoną kopulację języka. Aby to zrobić, na sadzonce i podkładce musisz wykonać cięcia w ten sam sposób, co opisano powyżej, po czym należy je uzupełnić za pomocą wypustek. Konieczne jest cofnięcie się od końca cięcia 1/3 jego długości, a następnie nacięcie wykonuje się do środka cięcia na zrazie w górę, a na podkładce w dół. Miejsca cięcia należy przymocować do siebie, po czym zakładki są uruchamiane w taki sposób, aby były bardzo ściśle połączone. Na samym końcu miejsce szczepienia należy owinąć taśmą.

choroby morwy ze zdjęciem i opisem

morwa charakteryzuje się dość wysoką odpornością na różne choroby, ale w niektórych przypadkach może również zachorować. Najczęściej choruje na brązową plamistość liści (cylindrosporioza), kędzierzawą drobnolistność, mączniaka prawdziwego i bakteriozę. Drzewo może również uszkodzić grzyb hubkowy.

mączniak prawdziwy

mączniak prawdziwy jest chorobą grzybiczą. W dotkniętej roślinie na powierzchni łodyg i płytek liściowych tworzy się biaława powłoka. W okresie suchym choroba rozwija się najbardziej aktywnie, zwłaszcza jeśli korona rośliny jest pogrubiona. Po wykryciu pierwszych objawów choroby drzewo należy spryskać mieszanką Bordeaux, Fundazolem lub zawiesiną koloidalnej siarki. Aby zapobiec jesienią, musisz zgrabić i zniszczyć wszystkie latające liście.

Cylindrosporiosis

brązowa plamistość liści jest również chorobą grzybiczą. U dotkniętego okazu na powierzchni blaszek liściowych powstają plamki o czerwono-fioletowym kolorze, które mają rondo. W miarę rozwoju choroby tkanka liści znajdująca się w plamach wysypuje się, same liście stają się żółte i krążą wokół. Po zauważeniu pierwszych objawów choroby drzewo należy traktować roztworem Silitu (1%). W takim przypadku około 3 litrów tego roztworu powinno zająć jedną roślinę. Ponowne przetwarzanie odbywa się pół miesiąca po pierwszym.

bakterioza

najczęściej młode łodygi i płytki liści morwy są dotknięte bakteriozą. Na ich powierzchni pojawiają się plamki o nieregularnym kształcie, z czasem zmieniają kolor na czarny. W wyniku rozwoju choroby liście skręcają się i latają, a także deformują łodygi, a na ich powierzchni tworzą się skrzepy przypominające gumę. Aby zwalczyć tę chorobę, użyj leku Gamair lub Fitoflawiny . Należy jednak zauważyć, że roślina cierpiąca na bakteriozę nie zawsze może zostać wyleczona. W takim przypadku musisz spróbować zapobiec infekcji, w tym celu regularnie przeprowadzając zabiegi profilaktyczne.

kędzierzawa drobnolistna

szkodniki są nosicielami takiej choroby wirusowej, jak kręcone małe liście. W chorym drzewie liście są pomarszczone między żyłkami, a następnie powstaje ziarnisty guzek. W miarę rozwoju choroby dochodzi do znużenia i zwijania się płytek liściowych, łodygi stają się bardzo kruche i szorstkie, a ich liczba jest nienormalna. Tej choroby nie można wyleczyć, dlatego tak ważne są środki zapobiegawcze. Aby roślina nie została zainfekowana, konieczne jest Zwalczanie owadów wektorowych, należą do nich wszystkie ssące szkodniki, na przykład: wciornastki, mszyce, kleszcze itp.

Krzesiwo

grzyb hubkowy osiada na drzewie i prowadzi do zniszczenia jego drewna. Jego zarodniki, dostając się do ran i pęknięć w korze, pasożytują na roślinie, co prowadzi do zniszczenia jej pnia. Po wykryciu takiego grzyba należy go wyciąć, chwytając część drewna i zniszczyć. Powstałą ranę należy potraktować roztworem siarczanu miedzi (5%). Następnie należy go pokryć mieszaniną, do przygotowania której należy połączyć wapno, glinę i obornik (1:1:2). Jeśli na powierzchni drzewa występują uszkodzenia mechaniczne, a guma wypływa z nich, konieczne jest oczyszczenie tych ran, a następnie dezynfekuje się je roztworem siarczanu miedzi (1%), a następnie traktuje się je roztworem składającym się z Nigrolu i popiołu drzewnego, który należy przesiać, te składniki są pobierane w stosunku 7:3.

szkodniki morwy ze zdjęciem i opisem

szkodniki na jedwabiu rzadko się osiedlają. Najczęściej ta roślina jest szkodliwa dla amerykańskich motyli, robaków Comstock, przędziorków i przędziorków morwy.

biały amerykański Motyl

największym zagrożeniem dla morwy jest biały amerykański Motyl. Gąsienice tego szkodnika są pomalowane na brązowo-zielony kolor, na ich powierzchni znajdują się pomarańczowo-żółte paski po bokach i czarne brodawki. Gąsienice te są w stanie gryźć wszystkie liście na jedwabiu. Zbadaj drzewo, odetnij i zniszcz znalezione gniazda pająków. Na pniu należy zainstalować specjalne pasy do łapania, a koronę rośliny należy spryskać Chlorofosem.

morwa

Gąsienice morwy również żywią się liśćmi tej kultury. Aby chronić roślinę przed takimi szkodnikami, należy ją potraktować Chlorofosem wiosną, kiedy pąki zaczną puchnąć, ponieważ w tym czasie obserwuje się pojawienie się takich gąsienic.

przędziorków

jeśli przędziorki osiedlają się na drzewie, można na nim zobaczyć najcieńszą sieć. Same szkodniki są bardzo małe i nie można ich dostrzec gołym okiem. Jednak takie roztocza stanowią duże zagrożenie dla morwy. Roztocza przebijają powierzchnię blaszek liściowych i wysysają z nich sok. W rezultacie liście stają się brązowe i krążą wokół. Powinieneś również wiedzieć, że ten szkodnik jest jednym z głównych wektorów chorób wirusowych, których nie można wyleczyć. Kleszcz jest owadem pajęczakiem, dlatego do jego eksterminacji konieczne jest stosowanie środków roztoczobójczych, na przykład: Actellik, Kleszczowiec itp.

Czerwionka-Leszczyny

kolejnym ssącym owadem jest robak Comstock. Osiada na liściach, korze i gałęziach morwy. Robak żywi się również sokiem z rośliny, w wyniku czego znacznie słabnie. Z powodu takiego szkodnika na drzewie pojawiają się guzy i rany, gałęzie deformują się i wysychają, a liście żółkną i latają. Aby zniszczyć robaki, drzewo należy spryskać pestycydem.

rodzaje i odmiany morwy z opisem

morwa ma bardzo mylącą klasyfikację. Według informacji pobranych z różnych źródeł rodzaj ten łączy 17-200 gatunków. Faktem jest, że istnieje duża liczba naturalnych mieszańców morwy, które poszczególni naukowcy wyróżniają na niezależne gatunki. Poniżej zostaną opisane 3 rodzaje morwy, które są najbardziej popularne wśród ogrodników.

morwa Czerwona (Morus rubra)

ojczyzną tego gatunku jest Ameryka Północna. Roślina ta jest odporna, bezpretensjonalna i odporna na zimno i suszę. Wysokość takiego drzewa może wynosić od 10 do 20 metrów. Korona ma kształt namiotu. Kora jest pomalowana na brązowo-brązowy kolor. Płytki liściowe osiągają długość 12 centymetrów, mogą być zaokrąglone, długo zaostrzone lub jajowate, ich przednia powierzchnia jest szorstka, a niewłaściwa ― filcowa. Płytki liściowe na młodych pędach są głębokie. Słodko-kwaśne soczyste owoce osiągają długość 30 mm, mają ciemnoczerwony, prawie czarny kolor. Zewnętrznie są podobne do owoców jeżyny. Dojrzewanie owoców morwy obserwuje się w ostatnich dniach lipca. Z reguły przedstawiciele tego gatunku są roślinami dwupiennymi i dlatego, aby przynosiły owoce, potrzebują pary płci przeciwnej. Bardzo rzadko spotyka się rośliny jednopienne. Ten gatunek ma dekoracyjną formę-filcową morwę: Niewłaściwa powierzchnia płyt liściowych ma gęste pokwitanie białego koloru.

morwa Czarna (Morus nigra)

ojczyzną tego gatunku jest Afganistan i Iran. Wysokość takiego drzewa, które ma rozłożystą koronę, może osiągnąć nie więcej niż 15 metrów. Duże niesymetryczne płytki liściowe mają kształt szeroko jajowaty, ich długość wynosi około 20 centymetrów, a szerokość około 15 centymetrów. Ich przednia powierzchnia jest szorstka, a niewłaściwa ― filcowa. Błyszczące, czarne owoce mają około 30 mm długości i słodko-kwaśny smak. Gatunek ten jest odporny na suszę, ale ma mniejszą zimotrwalość w porównaniu z morwą białą i czerwoną. Nowe formy uzyskano na podstawie gatunku podstawowego:

  1. Remontowa . Jest to bardzo zwarta forma karłowata. Często jest uprawiany w pojemniku.
  2. Shelly . Ta wielkoowocowa forma wyróżnia się wydajnością. Długość soczystych i słodkich owoców może osiągnąć 55 mm. liście są również bardzo duże, ich długość może dochodzić do 50 cm, takie płytki liściowe są używane do celów dekoracyjnych.

następujące odmiany są najbardziej popularne wśród ogrodników: Royal, Black Prince, Black Pearl, Fruit-4 I hope.

morwa biała (Morus alba)

ojczyzną tego gatunku są Chiny, gdzie woli rosnąć w lasach liściastych. Wysokość drzewa z bujną kulistą koroną może osiągnąć 20 metrów. Pęknięta kora jest zabarwiona na brązowo. Kora młodych gałęzi jest pomalowana w różnych odcieniach od brązowo-czerwonego do Zielono-szarego. Co ciekawe, płytki liściowe o różnych rozmiarach i kształtach mogą rosnąć na tym samym drzewie. Latem kolor liści jest ciemnozielony, a jesienią żółto-słomkowy. Owoce słodkiego smaku można pomalować na różne kolory, ich kształt jest podobny do owoców malin lub jeżyn. Gatunek ten wyróżnia się zimotrwalością, bezpretensjonalnością i odpornością na warunki miejskie. Istnieje duża liczba form dekoracyjnych:

  1. płacząca . Na wysokości taka roślina może osiągnąć 5 metrów. Jego opadające gałęzie są bardzo cienkie.
  2. piramidalna . Wysokość takich roślin o wąskiej piramidalnej koronie nie przekracza 8 metrów. Blachy są łopatkowe.
  3. kulisty . Bujna korona ma kulisty kształt.
  4. łyżka . Takie drzewo wielopienne osiąga wysokość 5 metrów. Liście są wklęsłe. Jagody dojrzewają stosunkowo wcześnie.
  5. wielkolistna. Długość liści wynosi około 22 centymetrów.
  6. pospolity wąskolistny . W tym krzaczastym kształcie małe płytki liściowe są wgłębione i silnie szorstkie.
  7. rozcięta . Taka roślina jest elegancka. Płytki liściowe są podzielone na regularne wąskie ostrza. Para bocznych i wierzchołkowych płatów jest zbyt wydłużona.
  8. Złoty . Kolor młodych pędów i liści jest żółto-złoty.
  9. Tatarska . To niewymiarowe drzewo charakteryzuje się powolnym wzrostem i wysoką odpornością na mróz. Małe liście są wielopostaciowe.

jeśli chcesz uprawiać morwę do produkcji owoców, a nie do dekoracji ogrodu, powinieneś zwrócić uwagę na wysoce produktywne odmiany morwy białej:

  1. biały miód . Na tak wysokiej roślinie rosną bardzo słodkie białe jagody, osiągające długość 30 mm.
  2. Smuglanka . Odmiana wyróżnia się wydajnością i odpornością na zimę. Czarne jagody mają słodko-kwaśny smak i długość około 35 mm.
  3. Biała czułość . Odmiana ma wysoką wydajność. Delikatne białe jagody osiągają długość 50 mm.
  4. Luganochka . Odmiana charakteryzuje się wysoką produktywnością. Słodkie, kremowe jagody mają około 55 mm długości.
  5. Czarna baronowa . Odmiana wcześnie dojrzewająca jest odporna na zimę. Słodkie pachnące jagody osiągają długość 35 mm.
  6. Staromiejska . Odmiana o kulistej koronie jest odporna na zimę. Słodkie owoce są prawie czarne, mają około 30 mm długości.
  7. Ukraińska-6 . Ta wczesna Dojrzała odmiana wyróżnia się wydajnością. Czarne jagody osiągają długość 40 milimetrów lub więcej.

popularne są również takie odmiany, jak: Diana, Biała czułość, Królewna Śnieżka i Masza.

odmiany o największych owocach: Biała delikatność, Shelley

odmiany morwy czarnej nie nadają się do uprawy na przedmieściach. Jednak niektóre odmiany morwy białej od wielu lat są z powodzeniem uprawiane na średnich szerokościach geograficznych, a mianowicie: Vladimir, Royal, White Honey i Staromoskovskaya.

właściwości morwy: korzyści i szkody

korzystne właściwości morwy

morwa ma właściwości lecznicze, co tłumaczy się zawartymi w jej składzie: witaminami A, K, E I C, pierwiastkami śladowymi selenem, żelazem, manganem, cynkiem i miedzią, makroelementami fosforem, magnezem, wapniem, potasem i sodem. Dojrzałe jagody obejmują ryboflawinę, kwas pantotenowy i foliowy, tokoferol, pirydoksynę i cholinę.

w medycynie alternatywnej takie owoce są dość szeroko stosowane. Zielone owoce pomagają w zgadze i biegunce, a Dojrzałe ― mają działanie łagodzące i są stosowane w zaparciach. W przypadku chorób gardła płucze się go sokiem owocowym, który rozcieńcza się przegotowaną wodą. W przypadku zapalenia oskrzeli, ARI i astmy oskrzelowej stosuje się napar z owoców i kory.

jako środek przeciwgorączkowy na gorączkę stosuje się napar z liści. W przypadku nadciśnienia zaleca się stosowanie wywaru z kory i korzeni, który ma działanie moczopędne. Osobom z mięśniem sercowym i wadą serca eksperci zalecają spożywanie jak największej liczby owoców morwy: 4 razy dziennie 0,3 kg przez 4 tygodnie.

wywar z suszonych owoców należy pić na bezsenność i stres, ponieważ zawiera wiele witamin z grupy B, które mają pozytywny wpływ na metabolizm węglowodanów i białek, a także wspierają aktywność układu nerwowego.

zaleca się również spożywanie owoców w okresie rekonwalescencji po operacji, a także w przypadku przeciążenia fizycznego. Faktem jest, że magnez, potas i kwercytyna zawarte w owocach mają korzystny wpływ na hematopoezę.

Fomedol, który jest wytwarzany z liści morwy w Wietnamie, jest stosowany w chorobach skóry i reumatyzmie.

sproszkowana kora połączona z olejem pomaga leczyć skaleczenia, rany, siniaki i rany w krótkim czasie. Jeśli grzybica jest smarowana sokiem ze świeżych owoców kilka razy dziennie, bardzo szybko zniknie. Najważniejsze jest jednak to, że morwa znajduje się na jednym z pierwszych miejsc pod względem zawartości potasu. W związku z tym zaleca się stosowanie go w przypadku hipokaliemii (braku potasu w organizmie).

możliwa szkoda

morwa może zaszkodzić tylko wtedy, gdy dana osoba ma indywidualną nietolerancję. Jeśli zjesz zbyt wiele owoców, może wystąpić zaburzenie trawienne. Ten sam efekt obserwuje się przy stosowaniu niedojrzałych jagód. Pamiętaj również, że sok i owoce morwy są bardzo słabo połączone z innymi sokami i owocami, co powoduje fermentację w jelitach. W związku z tym należy je jeść osobno (kilka godzin przed i 2 godziny po kolejnym posiłku).