porzeczki

porzeczki ― Ribes) - ten rodzaj jest przedstawicielem rodziny agrestu. Skupia około 200 gatunków roślin, z czego 50 w naturalnych warunkach występuje na półkuli północnej. W ogrodach klasztornych w Rosji kulturę tę zaczęto uprawiać w 11 wieku, a następnie znalazła się w krajach europejskich. W Rosji porzeczki są bardzo popularne wśród ogrodników. Wraz z czerwonymi i czarnymi porzeczkami uprawia się również złoto i biel. Jednak ze wszystkich rodzajów czarna porzeczka jest uważana za najbardziej zdrową i smaczną. Jego owoce są spożywane świeże, a także przygotowywane z nich galaretki, dżemy, kompoty, syropy, nalewki, wina i likiery. Roślina ta jest również wykorzystywana jako surowiec dla przemysłu farmakologicznego.

funkcje porzeczek

porzeczka to wieloletni krzew, który może być rozłożysty lub zwarty. Jego wysokość waha się od 100 do 200 centymetrów. Zielonkawe puszyste łodygi zmieniają kolor na brązowy z wiekiem. Młode pędy wyrastają z uśpionych pąków każdego roku. System korzeniowy rośliny jest potężny i wnika w glebę na głębokość około 0,6 m.Trzyłopatowe lub pięciopłatkowe płytki liściowe z ząbkowaną krawędzią mają średnicę 3-12 centymetrów. Przednia powierzchnia liści ma ciemnozielony kolor, a niewłaściwa ― pokwitanie wzdłuż żył. Racemose opadające kwiatostany składają się z jasnoróżowych lub jasnofioletowych kwiatów w kształcie dzwonu. Owoc jest pachnącą jagodą. Na kolor i wielkość owoców wpływa rodzaj i odmiana rośliny. Kwitnienie obserwuje się w maju i czerwcu, a owocowanie w lipcu i sierpniu. Roślina zaczyna owocować w drugim roku po posadzeniu na otwartej glebie. Porzeczki są uważane za popularną kulturę, na przykład truskawki, jeżyny, truskawki, maliny i jagody. Jest uprawiany przez ogrodników na swoich działkach, a porzeczki są uprawiane na skalę przemysłową. Porzeczka jest krewnym innej kultury popularnej-agrestu.

sadzenie porzeczek w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

porzeczki są uważane za długowieczne w porównaniu z innymi uprawami ogrodowymi i jagodowymi. Już w następnym sezonie po posadzeniu w otwartym terenie daje pierwsze owoce. Jeśli krzew zapewni dobrą opiekę, przyniesie owoce przez ponad 15 lat. Najlepiej sadzić porzeczki na otwartej glebie w pierwszych tygodniach jesieni, ale w skrajnych przypadkach można to zrobić wiosną. Zaleca się zakup dwuletniej sadzonki z 3 korzeniami szkieletowymi. Dokładnie sprawdź go przed zakupem, ponieważ może być bardzo słaby lub chory.

odpowiedni obszar powinien być dobrze oświetlony i mieć ochronę przed silnymi podmuchami wiatru. Do takiej uprawy odpowiednia jest bezkwasowa, dobrze przepuszczalna gleba. Jeśli gleba jest kwaśna, można to naprawić, wprowadzając ją do kopania wapna (na 1 metr kwadratowy od 0,3 do 0,8 kg), zrób to przed posadzeniem rośliny. Ponadto do gleby należy dodać od 100 do 150 gramów granulowanego superfosfatu, od 2 do 4 kilogramów materii organicznej i od 20 do 30 gramów siarczanu potasu na 1 metr kwadratowy działki. Konieczne jest wykopanie gleby na głębokość od 20 do 22 centymetrów.

sadzenie porzeczek jesienią

długość i szerokość otworu do sadzenia powinna wynosić około 0,55 m, a jego głębokość wynosi około 0,45 m.między krzakami należy zachować odległość 1,5 ― 2 m. do otworu do sadzenia należy wlać 100 gramów superfosfatu, 1 wiadro próchnicy i 45 gramów chlorku potasu. Aby korzenie rośliny nie uległy poparzeniu, nawozy należy przykryć warstwą gleby, której grubość powinna wynosić od 7 do 9 centymetrów. Przygotowanie dołu należy wykonać 15 dni przed sadzeniem porzeczek, w którym to przypadku ziemia będzie mogła się dobrze osiąść. Roślinę umieszcza się w otworze pod kątem 45 stopni, upewniając się, że jej szyjka korzenia jest zakopana w glebie o 50 mm. Bardzo ostrożnie wyprostuj korzenie. Ta procedura jest bardzo ważna, ponieważ przyczynia się do aktywnego wzrostu nowych korzeni i pędów z pąków uwięzionych w ziemi, w wyniku czego powstanie silny krzew z wieloma potężnymi gałęziami. Dół jest pokryty niewielką ilością gleby, która jest dobrze zagęszczona. Następnie wlewa się do niego 5 litrów wody, a następnie wypełnia dziurę do góry ziemią. Wokół sadzonki należy wykonać bruzdę, którą należy wypełnić wodą. Aby uniknąć pojawienia się skorupy na powierzchni gleby, należy ją wypełnić warstwą ściółki (próchnicy). Skróć pędy do 10-15 centymetrów, podczas gdy 4 lub 5 pąków powinno pozostać na segmentach. W razie potrzeby przyklej segmenty do zwilżonej gleby, gdzie mogą się zakorzenić.

sadzenie porzeczek na wiosnę

sadzenie porzeczek na wiosnę odbywa się tylko w skrajnych przypadkach, podczas gdy musisz mieć czas przed rozpoczęciem przepływu soków i przed otwarciem pąków. Trudność sadzenia tej kultury wiosną polega na tym, że na początku sezonu wegetacyjnego bardzo trudno jest wybrać moment odpowiedni do sadzenia porzeczek. Faktem jest, że krzew porzeczki zaczyna rosnąć bardzo wcześnie, podczas gdy gleba często nie ma czasu na rozgrzanie się do temperatury niezbędnej do ukorzenienia rośliny. W przypadku, gdy otwór do sadzenia został przygotowany jesienią, a gleba zdążyła się w nim osiąść, łatwiej będzie sadzić porzeczki wiosną.

Pielęgnacja porzeczek

Pielęgnacja porzeczek na wiosnę

dbanie o krzewy porzeczki na wiosnę jest bardzo łatwe, wystarczy przestrzegać następującego schematu:

  1. konieczne jest wycięcie wszystkich nerek dotkniętych kleszczem. Jeśli musisz usunąć większość pąków, w tym przypadku dotknięte pędy na krzaku są odcinane prawie do podstawy.
  2. kopać krzew na płytką głębokość, podczas gdy powierzchnia gleby wokół niego musi być pokryta warstwą ściółki (humusem lub obornikiem).
  3. podczas aktywnego wzrostu i kwitnienia krzew wymaga regularnego podlewania.
  4. konieczne jest pielenie i spulchnianie gleby wokół krzaków na głębokość od 6 do 8 centymetrów co najmniej 2 lub 3 razy w ciągu 7 dni. Aby zmniejszyć liczbę pielenia i rozluźnienia, musisz wypełnić obszar ściółką.
  5. po zimowaniu roślina będzie potrzebować przycinania sanitarnego.
  6. wczesną wiosną krzewy należy spryskać w celu zapobiegania chorobom i szkodnikom.
  7. kiedy roślina zakwitnie (zwykle w maju), konieczne jest dokładne sprawdzenie kwiatów. Wszystkie znalezione kwiaty frotte będą musiały zostać usunięte. Jeśli na roślinie jest wiele takich kwiatów, jest ona wykopywana i spalana, aby uniknąć dalszego rozprzestrzeniania się frotte.
  8. karm krzew nawozem zawierającym azot.

Pielęgnacja porzeczek latem

latem musisz zapewnić porzeczkom terminowe podlewanie. O tym, jak prawidłowo podlewać tę kulturę, opisano bardzo szczegółowo poniżej. Nadal musisz pielić porzeczki na czas, musisz upewnić się, że powierzchnia witryny jest zawsze czysta. Również latem krzewy są karmione materią organiczną, którą należy przeprowadzić wraz z podlewaniem. Regularnie sprawdzaj krzewy,a jeśli znajdziesz szkodniki lub objawy choroby, traktuj je odpowiednim środkiem. Pamiętaj jednak, że na 20 dni przed dojrzewaniem owoców konieczne jest zaprzestanie przetwarzania rośliny chemikaliami, ale można je zastąpić nieszkodliwymi środkami ludowymi. Owoce powinny być zbierane selektywnie, gdy dojrzewają, podczas gdy białe i czerwone porzeczki są odcinane szczotkami, a czarne ― na jagodach.

Pielęgnacja porzeczek jesienią

kiedy wszystkie owoce zostaną zebrane z krzaka, należy je podlać, a następnie poluzować glebę. W ostatnich dniach września krzewy są nawożone nawozami organicznymi i mineralnymi. A także w tym czasie przeprowadzane są formacyjne i sanitarne przycinanie krzewów. Również w tym czasie sadzenie i rozmnażanie krzewów porzeczek. Jeśli jesienią jest bardzo mało deszczu,krzew będzie potrzebował zimowego podlewania. Należy go również leczyć w celu zapobiegania szkodnikom i patogenom różnych chorób, które często zimują w korze rośliny lub w górnej warstwie gleby.

przetwarzanie porzeczek

jeśli krzewy porzeczki są silne i zdrowe, jest mało prawdopodobne, aby zachorowały, a szkodniki również je omijają. Jednak eksperci mimo to odradzają systematyczne leczenie profilaktyczne. Czego użyć do opryskiwania tej kultury, aby pozostała zdrowa przez cały sezon? Pamiętaj, że wraz z przebudzeniem pąków budzą się szkodniki, a także patogeny, które ukryły się na zimę w korze rośliny lub w górnej warstwie gleby. Po raz pierwszy konieczne jest przetworzenie krzewu przed pęcznieniem pąków, w tym celu stosuje się jednoprocentowy roztwór mieszanki Bordeaux, karbofosu lub siarczanu miedzi. Leki te można zastąpić Nitrafenem, należy pamiętać, że podczas przetwarzania należy spryskać nie tylko krzak, ale także powierzchnię gleby. Pod koniec sezonu wegetacyjnego miejsce należy oczyścić z resztek roślinnych i latających liści, ponieważ szkodniki i patogeny bardzo lubią zimować. Następnie przeprowadza się profilaktyczne leczenie porzeczek tymi samymi środkami, które opisano powyżej.

jak podlewać

jeśli zimą było dużo śniegu, porzeczki często nie muszą być podlewane wiosną, ponieważ gleba i bez niej zawiera dużą ilość wilgoci po stopieniu śniegu. Po śnieżnej zimie wiosną roślina będzie wymagała systematycznego podlewania. Podczas tworzenia jajników i nalewania owoców, zwłaszcza przy suchej, upalnej pogodzie, krzewy należy podlewać ciepłą wodą około 1 raz na 5 dni. Konieczne jest, aby gleba była mokra na głębokość od 0,3 do 0,4 m, w związku z tym 2-3 wiadra wody są pobierane na 1 metr kwadratowy działki. Wlewaj wodę ściśle pod roślinę, upewniając się, że woda nie spada na liście i jagody. Doświadczeni ogrodnicy zalecają wykonywanie obszarów podlewania wokół krzaka, które należy ograniczyć do stosunkowo wysokiego (około 15 centymetrów) wałka wykonanego z ziemi. W razie potrzeby można je zastąpić okrągłymi rowkami, których głębokość powinna wynosić 10-15 centymetrów, podczas gdy należy je wykonać w odległości od 0,3 do 0,4 m od projekcji korony. Jeśli jesienią nastąpi susza, krzewy porzeczki będą potrzebowały ładowania wilgoci podlewania zimowego.

białe i czerwone porzeczki są mniej wymagające podlewaniem w porównaniu do czarnych.

karmienie porzeczek

jeśli podczas sadzenia wszystkie niezbędne nawozy zostały wprowadzone do dziury, to przez 2 lata porzeczki nie będą mogły być karmione. Począwszy od trzeciego roku nawozy do gleby będą musiały być systematycznie stosowane. Na początku wiosny ta kultura jest karmiona nawozem zawierającym azot. Aby nakarmić jeden młody krzew, weź od 40 do 50 gramów mocznika. Począwszy od czwartego roku życia, do karmienia 1 krzewu stosuje się od 15 do 20 gramów mocznika, a dwa opatrunki są wykonywane. Jesienią 4-6 kg materii organicznej (obornik, odchody kurczaka lub kompost), 15 gramów siarczanu potasu i 50 gramów superfosfatu są wprowadzane do gleby pod krzewem. Opatrunek ten należy przeprowadzać co roku.

co zalecają eksperci do karmienia porzeczek, aby były bardziej odporne na choroby i szkodniki, a także zapewniały bogate zbiory? Od czerwca do lipca konieczne jest wyprodukowanie 3 opatrunków dolistnych, w tym celu stosuje się następującą mieszaninę składników odżywczych: musisz wziąć 5 gramów manganu potasu, 3 gramy kwasu borowego i 35 gramów siarczanu miedzi, należy je rozcieńczyć osobno, a następnie wymieszać wszystko z 1 wiadrem wody. Konieczne jest spryskanie rośliny tą kompozycją w pochmurny dzień lub wieczorem, kiedy zachodzi słońce, nie powinno być wiatru.

przycinanie porzeczek

przycinanie porzeczek na wiosnę

przycinanie porzeczek jest konieczne, ponieważ podczas tej procedury wszystkie niepotrzebne, zranione, chore i słabe gałęzie są usuwane, co oznacza, że roślina nie będzie już musiała wydawać na nie swojej siły i składników odżywczych. Większość jajników znajduje się na zeszłorocznych wzrostach gałęzi czteroletnich i pięcioletnich. W związku z tym gałęzie, które mają więcej niż 6 lat, muszą być cięte, ponieważ nie są już potrzebne. Nadal musisz wyciąć chore i wysuszone gałęzie. Dzięki terminowemu i systematycznemu przycinaniu owocowanie krzewów czarnej porzeczki można przedłużyć do 20 lat, a czerwone do 15 lat.

jesienią, kiedy kończy się opadanie liści, należy wykonać główne przycinanie porzeczek. Wczesną wiosną przed otwarciem pąków konieczne jest skrócenie łodyg uszkodzonych przez mróz w zimie do zdrowej tkanki, a także usunięcie wszystkich martwych i rannych gałęzi. Latem zaleca się szczypanie końców młodych pędów, jest to konieczne, aby stymulować ich krzewienie, a także nadać krzewowi schludny i prawidłowy kształt.

przycinanie porzeczek jesienią

po posadzeniu sadzonki na otwartej glebie wszystkie jej łodygi są skracane do 10-15 centymetrów od powierzchni witryny. W drugim roku krzak będzie musiał wybrać 3-5 najpotężniejszych pędów zerowych, staną się gałęziami szkieletowymi, a resztę należy wyciąć. Na krzewach trzeciego i czwartego roku wzrostu należy wybrać od 3 do 6 najbardziej rozwiniętych pędów zerowych, a resztę usunąć. Nie pozwól, aby krzew zagęszczał się, w tym celu musisz usunąć słabe i słabo rozwinięte pędy znajdujące się na środku krzaka. Przycinaj blaty na zeszłorocznych łodygach. Dwu-i trzyletnie gałęzie są skracane, a na każdym rozgałęzieniu powinny pozostać 2-4 pąki. Jeśli przycinasz krzew prawidłowo i regularnie, to w tym wieku będzie już w pełni uformowany. W kolejnych latach konieczne będzie wycięcie wszystkich gałęzi starszych niż 6 lat pod korzeniem. Przycinanie pozostałych gałęzi odbywa się zgodnie ze schematem opisanym powyżej.

zasady przycinania białych i czerwonych porzeczek

przycinanie białych i czerwonych porzeczek odbywa się wiosną. Zasady i schematy przycinania używają tych samych, które są przeznaczone dla czarnej porzeczki, ale szczypanie wierzchołków wzrostu nie jest konieczne, podobnie jak skracanie pędów drugiego i trzeciego roku. Będziesz musiał wyciąć wszystkie stare gałęzie, które mają więcej niż 7 lat, musisz także usunąć wszystkie dodatkowe młode pędy, gałęzie zranione i dotknięte chorobą. W przypadku, gdy gałąź starsza niż 7 lat nadal wydaje owoce, należy ją skrócić do najbliższego potężnego widelca. W takim przypadku będzie żyła i przynosiła owoce dłużej niż zwykle.

rozmnażanie porzeczek

często ogrodnicy używają łukowatych warstw, zielonych lub zdrewniałych sadzonek do rozmnażania porzeczek, a także ukorzeniają dwuletnie gałęzie wycięte z krzaka. Czerwone porzeczki są stosunkowo trudne do rozmnażania przez sadzonki, w tym celu lepiej jest używać warstw. Tylko specjaliści zajmują się uprawą porzeczek z nasion, ponieważ ta metoda rozmnażania jest bardzo długa i mało skuteczna.

jak rozmnażać zdrewniałe sadzonki

tę kulturę można rozmnażać zarówno przez zielone, jak i zdrewniałe sadzonki. Najbardziej dostępną metodą jest uprawa porzeczek z zdrewniałych sadzonek, ponieważ można je przygotować, gdy jest to potrzebne. Sadzenie sadzonek do ukorzeniania odbywa się wiosną i jesienią. Doświadczeni ogrodnicy zalecają zbieranie sadzonek w pierwszych tygodniach zimowych, ale musisz mieć czas przed silnymi mrozami, ponieważ mogą zniszczyć pąki. Długość sadzonek może wynosić od 18 do 20 centymetrów, a ich grubość powinna wynosić 0,8–1 centymetr. Zaleca się cięcie ich od połowy rocznych pędów, które rosną z trzyletnich gałęzi lub z korzenia. Aby wilgoć nie odparowała z sadzonek podczas przechowywania, miejsca cięcia należy pokryć stopioną parafiną lub varem ogrodowym. Następnie sadzonki należy owinąć lekko zwilżonym papierem i włożyć do plastikowej torby, którą należy zakopać w zaspie śnieżnej lub umieścić na półce lodówki. Na początku wiosny sadzonki należy sadzić na łóżkach edukacyjnych. Należy je sadzić pod kątem 45 stopni, między sadzonkami należy zachować odległość 15 centymetrów, a szerokość między rzędami powinna wynosić około 20 centymetrów. Pokryty parafiną dolny koniec cięcia należy przyciąć ukośnie. Sadzona łodyga powinna być zakopana w glebie na tyle, aby tylko 2 pąki wznosiły się nad jej powierzchnią. Sadzone sadzonki wymagają obfitego podlewania, a następnie powierzchnię łóżka należy wypełnić warstwą ściółki (próchnica, trociny lub mały torf). Następnie nad łóżkiem instalowane są wsporniki w kształcie łuku, które osiągają wysokość około 0,5 m, folia z tworzywa sztucznego jest naciągana na wierzch. Schronienie należy usunąć dopiero po wyhodowaniu nowych liści na sadzonkach. Konieczne jest umiarkowane podlewanie łóżka, a gleba nie może wyschnąć nawet przez krótki czas. Latem sadzonki potrzebują szybkiego pielenia, podlewania i karmienia dziewanny. Wczesną jesienią sadzonki staną się sadzonkami, które mogą osiągnąć wysokość 0,3–0,5 m, podczas gdy będą miały 1 lub 2 pędy. Dobrze rozwinięte i mocne sadzonki jesienią można sadzić w stałym miejscu, a słabe ― muszą rosnąć do następnej jesieni.

rozmnażanie porzeczek przez zielone sadzonki

do ukorzenienia zielonych sadzonek potrzebujesz szklarni. Ale jest inny sposób. Do cięcia sadzonek stosuje się tylko dobrze rozwinięte pędy, należy pamiętać, że wierzchołek nie jest ukorzeniony. Długość łodygi powinna osiągnąć od 5 do 10 centymetrów, podczas gdy powinna mieć 2 zielone płytki liściowe. Sadzonki do ukorzeniania należy umieścić w pojemniku z wodą. Pół miesiąca później pojawią się korzenie, których długość osiągnie 1-1, 2 cm, a następnie sadzonki sadzi się w workach wypełnionych ziemią. W workach musisz wcześniej wykonać otwory, aby nadmiar płynu spłynął. Sadzonki należy podlewać z częstotliwością 1 raz na 2-3 dni, a gleba w torbie powinna mieć kremową konsystencję. Po 1-1, 5 tygodniu podlewanie należy zmniejszyć, a gleba powinna stać się zwykłą konsystencją. Sadzonki będą w warunkach pokojowych do maja, do czasu sadzenia ich wysokość powinna osiągnąć 0,5 - 0,6 m.podczas przesadzania wystarczy przeciąć torbę i wyciągnąć łodygę. Zakopuje się go ukośnie w ziemi, podczas gdy powinien być sadzony 15 centymetrów głębiej niż wcześniej.

rozmnażanie porzeczek przez warstwowanie

rozmnażanie takiego krzewu przez warstwowanie jest bardzo proste i łatwe. Po roku będziesz miał potężne sadzonki z dobrze rozwiniętym systemem korzeniowym. Do warstwowania wybiera się taką dwuletnią gałąź, która powinna być całkowicie zdrowa i jednocześnie rosnąć na obrzeżach krzewu pod nachyleniem. Pod tą gałęzią musisz wykonać dość głęboki (od 10 do 12 centymetrów) rowek. Następnie gałąź jest starannie wygięta i umieszczona w tym rowku, należy zauważyć, że wierzchołek tej gałęzi powinien wznosić się ponad powierzchnię gleby o 0,2–0,3 m. W środku gałąź jest mocowana za pomocą szydełka z drutu lub metalowego wspornika. Bruzdę należy wypełnić ziemią. Warstwowanie w okresie letnim będzie wymagało systematycznego podlewania. Przed nadejściem jesieni warstwowanie powinno stać się silną sadzonką z kilkoma gałęziami i rozwiniętym systemem korzeniowym. W razie potrzeby warstwy można usunąć z ziemi, odciąć od krzewu macierzystego i przesadzić do nowego stałego miejsca.

choroby porzeczek ze zdjęciem i opisem

porzeczki cierpią na te same choroby, co wiele innych upraw ogrodowych, takich jak agrest. Z reguły krzew zachoruje, jeśli jest niewłaściwie pielęgnowany lub z powodu złej dziedziczności. Poniżej zostaną opisane choroby, które występują najczęściej:

antraknoza

na powierzchni blaszek liściowych pojawiają się małe brązowe plamki z małymi guzkami, które z czasem łączą się ze sobą. Liście wysychają i umierają. Najpierw dotknięte są dolne gałęzie, a następnie choroba wznosi się wyżej.

septorioza (białe plamienie)

na liściach pojawiają się plamki o kanciastym lub okrągłym kształcie. Początkowo są pomalowane na brązowo, ale z czasem rozjaśniają się i nabierają ciemnego obramowania. W niektórych przypadkach dochodzi do uszkodzenia owoców.

rdza Kieliszkowa

na płytkach liściowych znajdują się duże podkładki o jasnożółtym kolorze, wewnątrz których znajdują się zarodniki grzyba.

frotte

na krzewie można znaleźć brzydkie kwiaty "frotte", które są pomalowane na liliowy kolor. Na młodych pędach obserwuje się ciemnienie i ciągnięcie liści, pojawiają się na nim ostrza, żyły stają się grubsze. Liście tracą zapach, a krzew przestaje owocować.

szara zgnilizna

na powierzchni liści pojawiają się brązowe plamki. W białych porzeczkach choroba ta może uszkodzić drewno.

rdza Kolumnowa

na przedniej powierzchni liści tworzą się małe żółte plamy. Jednocześnie na niewłaściwej powierzchni pojawiają się wzrosty, w których znajdują się pomarańczowo-żółte zarodniki, które są małymi włosami.

martwica łodyg i gałęzi

kora traci swoją elastyczność i sprężystość, powodując jej pękanie. Prowadzi to do wysuszenia i śmierci gałęzi.

mozaika w paski

w pierwszych tygodniach letnich na płytkach liściowych wokół głównych żył pojawia się żółty wzór.

mączniak prawdziwy

na powierzchni owoców i liści tworzy się luźna powłoka białego koloru. Po pewnym czasie staje się brązowawy film.

nektryczna martwica

białe i czerwone porzeczki wykazują wysychanie gałęzi i łodyg.

nie zawsze można wyleczyć porzeczki. Na choroby wirusowe nie znaleziono obecnie skutecznego leku. Jeśli nie zaczniesz leczyć choroby grzybowej na czas, to w sezonie może zniszczyć połowę krzaków. Należy pamiętać, że zgodnie z zasadami techniki rolniczej Kultury i przy odpowiedniej pielęgnacji roślina będzie bardzo rzadko chorować. Regularnie sprawdzaj krzewy porzeczek i, jeśli znajdziesz pierwsze oznaki choroby, rozpocznij leczenie. Nie należy również zapominać o profilaktycznych zabiegach porzeczki i gleby w jej pobliżu, w tym celu stosuje się roztwór płynu Bordeaux, siarczanu miedzi, nitrafenu lub karbofosu. Takie zabiegi przeprowadza się wczesną wiosną, aż pąki puchną i jesienią.

szkodniki porzeczki ze zdjęciem i opisem

porzeczki mogą być również bardzo szkodliwe dla różnych szkodliwych owadów, które również wolą osiedlać się na swoim bliskim krewnym ― agreście. Najczęściej inne szkodniki osiedlają się na krzakach porzeczek:

Bladonogi Pilarz

Gąsienice takiego owada zjadają płytki liściowe, z których pozostają tylko żyły.

ulotka dwuletnia

Gąsienice tego owada szkodzą owocom i pąkom rośliny. Osiedlają się nie tylko na porzeczkach, ale także na winogronach, agreście, kalinach i innych uprawach jagodowych.

Żółty piła

fałszywi ludzie takiego piły osiedlają się na czerwonych i białych porzeczkach, żrą jej liście.

Ogniówka

owoce uszkodzone przez tego szkodnika zaczynają śpiewać bardzo szybko i wysychają.

mszyce Pędowe

żywi się sokiem roślinnym, wysysając go z liści. W rezultacie pędy są wypaczone, zatrzymują ich wzrost, skręcają się, wysychają i latają wokół liści.

Piaseczno

Gąsienice tego motyla zjadają liście nie tylko białych i czerwonych porzeczek, ale także agrestu.

mszyce czerwonogłowe i galusowe

często taki szkodnik, który daje 7 pokoleń w sezonie 1, osiada na białej lub czerwonej porzeczce. Dotknięty krzew zaczyna żółknąć, płytki liściowe ulegają deformacji, na ich powierzchni pojawiają się wzdęcia w kolorze czerwonym i żółtym. Następnie liście krążą wokół.

przędziorków

może zaszkodzić czerwonym i czarnym porzeczkom, agrestowi, malinom, truskawkom, winogronom, bzu czarnego i innym roślinom. W dotkniętym krzaku kolor liści staje się marmurowy, zaczyna wysychać i latać.

roztocze nerkowe

gryzie nerki i organizuje w nich zimę, jedząc je od wewnątrz.

Szklarska Poręba

takie gąsienice zjadają rdzeń gałęzi, co prowadzi do ich śmierci.

Gallici

istnieje kilka rodzajów takich szkodników:

  • pędy-zjadają łodygi od wewnątrz, w wyniku czego więdną i umierają;
  • kwiatowe-takie szkodniki żywią się pąkami rośliny, w wyniku czego stają się czerwone lub żółte i umierają;
  • Liściaste-gryzą dziury w nieotwartych młodych liściach.

pilarka do owoców

dotknięte jagody czarnej porzeczki zmieniają swój kształt na fasetowany.

musisz walczyć z takimi szkodnikami dokładnie w czasie, gdy osiedlają się na krzaku. Jednocześnie istnieje bardzo duża liczba różnych dość skutecznych leków. Niektórzy ogrodnicy używają środków ludowych, a niektórzy bardziej lubią nowoczesne chemikalia. Możesz chronić roślinę przed inwazją szkodników, traktując ją wiosną i jesienią siarczanem miedzi lub mieszanką Bordeaux.

odmiany porzeczek ze zdjęciem i opisem

liczne odmiany porzeczek są podzielone nie tylko na kolor owoców, ale także na czas ich dojrzewania na: wczesny, średnio wczesny, w połowie sezonu, w połowie późnego i późnego dojrzewania.

wczesne dojrzałe odmiany

  1. Perła . Owoce są słodkie Czarne i bardzo duże, ważą około 6 gramów.
  2. Wenus . Krzew wysoki. Czarne owoce o słodko-kwaśnym smaku ważą około 5,5 grama.
  3. Czarny Boomer . Krzew zwarty, silnie rosnący. Czarne słodkie owoce ważą około 7 gramów.
  4. Jonker Van Tets . Czerwone owoce są bardzo duże, mają słodko-kwaśny smak.
  5. Biała Uralska . Na rozłożystym krzewie znajdują się duże białe owoce. Smakują słodko.

odmiany średnio wczesne

  1. baszkirski olbrzym . Ta odmiana jest odporna na szkodniki i choroby. Bardzo duże czarne owoce mają słodko-kwaśny smak.
  2. białoruska słodka . Bardzo duże czarne owoce mają słodki smak.
  3. Umka . Krzew wyprostowany, silnie rosnący. Owoce słodkie duże białe.

odmiany w połowie sezonu

  1. Sanyuta . Silny krzew jest dość zwarty. Słodko-kwaśne owoce w kolorze czarnym ważą około 5,5 gramów.
  2. Osipowska słodka . Ten silnie rosnący krzew jest słabo rozwinięty. Słodkie duże owoce mają czerwony kolor.
  3. Imperial Yellow . Krzew jest średni, średni. Owoce są żółte, ale jest to odmiana białej porzeczki, charakteryzująca się wysoką wydajnością. Owoce są małe słodko-kwaśne.
  4. wersalka Biała . Białe jagody mogą być duże i średnie. Smak jest słodko-kwaśny.

odmiany średnio późne

  1. Jubileuszowa Kopania . Na zwartym, silnie rosnącym krzewie znajdują się czarne owoce o słodko-kwaśnym smaku.
  2. Roland . Odmiana jest odporna na mróz i choroby grzybowe. Owoce są czerwone słodko-kwaśne.

odmiany późno dojrzewające

  1. leniwy . Na silnie rosnącym zwartym krzewie rosną bardzo duże czarne owoce o słodkim smaku.
  2. Walentynówka . Czerwone kwaśne owoce mają bardzo duży rozmiar. Świetnie nadają się do robienia galaretek.

dzisiaj złote porzeczki stają się coraz bardziej popularne wśród ogrodników. Ten krzew jest dekoracyjny: pachnące kwiaty są pomalowane na różne odcienie żółtego, a jesienią liście zmieniają kolor na barwny i bardzo bogaty. W zależności od odmiany owoce mogą być pomalowane na pomarańczowy, czerwony, żółty, brązowy, różowy lub niebiesko-czarny. Ale w takiej porzeczce smak owoców jest nieco niższy niż w przypadku czerni, bieli i czerwieni.

hybrydy porzeczek

do tej pory popularne są tylko 2 hybrydy porzeczek.

Yoshta

jest to hybryda agrestu zwyczajnego, czarnej porzeczki i agrestu otopionego. Urodził się w 1970 r.Jego stworzenie zajęło specjalistom około 40 lat. Jest to bardzo silny rozłożysty krzew, osiągający wysokość około 150 cm, jego średnica może być również równa 150 cm na roślinie nie ma kolców. Owoce pokrywają gęsta skóra, ważą około 5 gramów. Są one pomalowane na czarno z fioletowym odcieniem koloru. Jagody są zbierane w pędzlu po 3-5 sztuk. Mają smak gałki muszkatołowej, który jest dość przyjemny. Krzew jest odporny na mróz, ma odporność na pojedyncze szkodniki i choroby. Długość życia wynosi od 20 do 30 lat. Bardzo popularny w Europie Zachodniej.

Croma

ta hybryda agrestu i porzeczek została stworzona w Szwecji. Duże gładkie owoce są pomalowane na czarno i osiągają średnicę 20 milimetrów. Są to 3-5 sztuk zebrane w pędzel. Roślina nie ma charakterystycznego zapachu porzeczki. Owoce smakują zarówno porzeczki, jak i agrest. Na terytorium Szwecji dojrzewanie owoców obserwuje się w połowie lipca.