brzoskwinia

roślina brzoskwiniowa (Prunus persica) należy do podrodzaju migdałów z rodziny róż. Do tej pory nie ma dokładnych danych na temat tego, skąd pochodzi ta roślina. Wiadomo, że w warunkach naturalnych brzoskwinia Dawida występuje na terytorium północnych Chin, jest dziką formą brzoskwini zwyczajnej. Ta kultura jest uprawiana w regionach o ciepłym klimacie, a Chiny są uważane za lidera w przemysłowej uprawie brzoskwiń.

cechy brzoskwini

system korzeniowy brzoskwini znajduje się blisko powierzchni działki na głębokości 0,2–0,5 metra. Takie rośliny mają średnio 4 metry wysokości, a średnica ich korony może wynosić 6 metrów. Lancetowate płytki liściowe mają drobno ząbkowaną krawędź. Prawie siedzące kwiaty mają czerwony lub różowy kolor. Ich ujawnienie obserwuje się w drugiej połowie kwietnia przed pojawieniem się liści. W związku z tym z daleka brzoskwiniowe drzewo pokryte kwiatami jest bardzo podobne do sakury. Z reguły owoc jest aksamitny, jego kształt może być okrągły, płaski lub wydłużony eliptyczny, a rowek znajduje się po jednej stronie. Rowkowane, pomarszczone kości mają spiczasty wierzchołek.

po posadzeniu drzewa zacznie owocować w ciągu 2-4 lat. Czas trwania okresu owocowania wynosi od 10 do 15 lat. Brzoskwinia wraz z pomarańczą i mango należy do najsmaczniejszych owoców, ma orzeźwiający smak i bardzo subtelny zapach. Krewnymi brzoskwini są następujące drzewa owocowe: migdały (różnią się tylko owocami), morela, irga, pigwa, aronia, śliwka, jarzębina, głóg, dzika róża, irga, jabłoń, gruszka i niesplik.

sadzenie brzoskwini w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

na wybór odpowiedniego czasu na sadzenie brzoskwini na otwartym terenie mają silny wpływ warunki klimatyczne Twojego regionu. W bardziej południowych regionach zaleca się sadzenie jesienią. W bardziej północnych regionach zaleca się sadzenie tej kultury wiosną, ponieważ wiosną i latem roślina będzie miała czas na dobre zakorzenienie i rozpoczęcie wzrostu. Na środkowym pasie tę procedurę można wykonać wiosną i jesienią, ale doświadczeni ogrodnicy wolą sadzenie jesienią.

miejsce do sadzenia powinno być dobrze oświetlone, znajdować się w południowej części ogrodu na wzgórzu i mieć ochronę przed silnymi podmuchami wiatru. Upewnij się, że sadzonka nie jest zacieniona przez inne duże drzewa, budynki lub krzewy. Minimalna odległość między brzoskwinią a każdą inną rośliną powinna wynosić 300 cm obszar, w którym wcześniej uprawiano Lucernę, truskawki, truskawki, koniczynę, melony i rośliny psiankowate, nie nadaje się do sadzenia takiego drzewa, ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo zakażenia verticilloz. Takie obszary będą odpowiednie do sadzenia brzoskwini dopiero po 3 lub 4 latach.

sadzenie brzoskwini na wiosnę

przygotowanie wykopu do lądowania powinno być zrobione tak wcześnie, jak to możliwe. Ponieważ im wcześniej przygotujesz wykop, tym lepsza będzie gleba. Przygotowanie wykopu do sadzenia wiosennego należy wykonać jesienią około 6 miesięcy przed dniem lądowania. Wielkość wykopu zależy bezpośrednio od wielkości systemu korzeniowego sadzonki, średnio jego głębokość i średnica wynoszą 0,5–0,7 m. na środku dna wykopu należy zainstalować mocny i wystarczająco długi kołek, powinien on wznosić się ponad powierzchnię gleby co najmniej 50 cm.

jeśli gleba jest niepłodna na terenie, to podczas kopania dziury górną warstwę gleby należy złożyć osobno. Łączy się go z humusem, zgniłym obornikiem lub kompostem, biorąc od 5 do 8 kilogramów, dodaje się również 50 gramów chlorku potasu i superfosfatu, a także od 200 do 300 gramów popiołu drzewnego. Jeśli gleba na stronie jest pożywna, należy do niej wlać tylko popiół drzewny i nawozy mineralne. Ta mieszanka gleby musi zostać wylana na środek wykopu, aby uzyskać kopiec.

wybierając sadzonkę brzoskwini, spróbuj dowiedzieć się od sprzedawcy, czy jest ona dostosowana do Twojego regionu, czy nie. Sprawdź miejsce szczepienia, powinno być gładkie i wolne od napływów. Należy również dokładnie zbadać system korzeni sadzonki i jej korę, powinny być całkowicie zdrowe. Odłam mały kawałek kory i sprawdź kolor jej niewłaściwej powierzchni, jeśli jest zielony, sadzonka jest żywa, a brązowy kolor może oznaczać, że roślina umarła. System korzeniowy nie powinien być wysuszony ani zepsuty. Do sadzenia zaleca się wybór rocznych sadzonek, ponieważ bardzo dobrze zapuszczają korzenie w otwartej glebie.

drzewko należy zainstalować na wzgórzu wleczonym na środku dna dołu. Po dokładnym wyprostowaniu korzeni dół należy wypełnić ziemią. Upewnij się, że po posadzeniu miejsce szczepienia wznosi się o kilka centymetrów nad powierzchnią gleby. Koło pnia należy utopić w kierunku od krawędzi do sadzonki. Następnie do utworzonego otworu należy wlać 20-30 litrów wody. Po całkowitym wchłonięciu cieczy w ziemię, a gleba osiądzie, konieczne będzie podwiązanie rośliny do kołka, a także ściółkowanie koła pnia, w tym celu jest pokryte grubą warstwą obornika (od 8 do 10 centymetrów). Należy zauważyć, że pień rośliny nie powinien stykać się z obornikiem.

sadzenie brzoskwini jesienią

do sadzenia brzoskwini jesienią wykop jest przygotowywany w ciągu 15-20 dni, podczas gdy gleba powinna być połączona tylko z popiołem drzewnym i nawozami mineralnymi. Powstałą mieszankę składników odżywczych należy wlać kopcem wokół kołka zainstalowanego na środku dna wykopu. Dalsza kolejność sadzenia rośliny jest dokładnie taka sama jak wiosną. Posadzona brzoskwinia powinna być wysoka (na wysokość od 0,2 do 0,3 m). Przed silnymi przymrozkami pień drzewa powinien być owinięty płótnem, a od strony południowej należy wykonać kilka otworów wentylacyjnych.

Pielęgnacja brzoskwini

Pielęgnacja brzoskwini na wiosnę

brzoskwiniowe drzewo zaczyna dbać już w połowie kwietnia. Najpierw roślinę na pęczniejących pąkach należy spryskać mszycami, ćmą i innymi szkodliwymi owadami. Następnie traktuje się go mieszanką Bordeaux (3%), aby zniszczyć grzyby. Przycinanie w celu zastąpienia powinno odbywać się wzdłuż różowego pąka, w tym samym czasie roślina jest spryskana grzybami środkiem zdolnym do zastąpienia mieszanki Bordeaux. Faktem jest, że w sezonie wegetacyjnym zabronione jest stosowanie produktów zawierających miedź do przetwarzania drzew.

kiedy roślina zanika, będzie potrzebować połączonego opryskiwania na choroby i szkodniki.

w przypadku, gdy zimą praktycznie nie było śniegu, a wiosną-deszczu, drzewo będzie musiało być obficie podlewane w maju.

pielęgnacja brzoskwini latem

po zakończeniu zrzucania nadmiaru jajnika konieczne będzie rozpoczęcie dystrybucji ładunku owoców na roślinę. Należy pamiętać, że każdy owocujący pęd powinien mieć 1 jajnik na 8-10 centymetrów długości. Nadmiar jajników należy wyrwać. Powierzchnia koła pnia musi być systematycznie poluzowana i chwastowana. Latem brzoskwinia musi być regularnie podlewana, zwłaszcza jeśli występuje długotrwała upalna pogoda. Ale możesz zacząć podlewać tę kulturę dopiero po stwardnieniu kości, w przeciwnym razie istnieje duże prawdopodobieństwo pękania owoców. Systematycznie sprawdzaj drzewo i w razie potrzeby spryskuj je szkodnikami i chorobami.

doświadczeni ogrodnicy radzą, aby przed zbiorem wykonać 2 lub 3 nawozy dolistne, użyj do tego nawozu potasowego. Zwiększy to ilość cukru w owocach. Taki górny opatrunek można połączyć z opryskiwaniem rośliny z mączniaka prawdziwego i szkodników. Nie później niż 4 tygodnie przed zbiorem owoców drzewo należy podlać. W takim przypadku owoce staną się większe o około 1/3.

Pielęgnacja brzoskwini jesienią

w sierpniu-wrześniu obserwuje się zakładkę i tworzenie pąków kwiatowych. Należy pamiętać, że ich odporność na mróz zależy od ilości wilgoci w glebie w tym czasie. W związku z tym w tym okresie bardzo ważne jest podlewanie z ładowaniem wilgoci.

w przypadku, gdy choroba grzybicza nie jest rzadkością dla twojej rośliny, jesienią około października, kiedy liście zaczną zmieniać kolor, będzie musiała zostać spryskana mieszanką Bordeaux (3%). A kiedy wszystkie liście opadną, drzewo będzie musiało zostać potraktowane roztworem mocznika (7%) lub siarczanu miedzi (1%).

również jesienią nawozy mineralne i substancje organiczne należy zamknąć w glebie koła pnia. Będą karmić brzoskwinię do wiosny.

podlewanie brzoskwini

warunki pogodowe mają znaczący wpływ na liczbę podlewania przez cały sezon wegetacyjny. Średnio późno dojrzewające odmiany są podlewane 5 lub 6 razy, a wczesne dojrzewanie ― 2 lub 3 razy w całym sezonie. 20-50 litrów wody wlewa się pod jedną roślinę na 1 podlewanie. Brzoskwinia musi być podlewana bardzo wcześnie rano lub wieczorem. Pierwsze podlewanie przypada na początek czerwca. Jeśli jednak zimą było mało śniegu, a wiosną padało, konieczne będzie podlewanie brzoskwini w ostatnich dniach maja. Po raz drugi podlewanie drzewa będzie konieczne od początku do połowy lipca. Następnie jest podlewany od początku do połowy sierpnia. Podczas podlewania staraj się, aby gleba zamoczyła się na głębokość systemu korzeniowego (około 0,6–0,7 m).

aby owoce były większe, konieczne jest podlewanie brzoskwini 20-30 dni przed zbiorem. W takim przypadku będą mieli czas na zwiększenie masy. Podczas podlewania na 1 metr kwadratowy należy wziąć 3-6 wiader wody, w zależności od wieku rośliny. Pamiętaj, że możesz podlewać brzoskwinię dopiero po zebraniu owoców, w przeciwnym razie będą wodniste i nie tak słodkie.

należy również zwrócić szczególną uwagę na podlewanie rośliny zimą, które poprawia jej odporność na mróz. Jednocześnie na 1 metr kwadratowy koła pnia pobiera się 9-10 wiader wody.

opatrunek brzoskwiniowy

karmienie brzoskwini jest konieczne każdego roku. Objętość i skład nawozów zależy bezpośrednio od jakości gleby na stronie. Na przykład, jeśli gleba jest słaba, należy do niej dodawać nawozy organiczne i mineralne każdego roku. Jeśli gleba jest pożywna, materia organiczna powinna być stosowana 1 raz na 2 lub 3 lata. Jeśli drzewo jest podlewane stosunkowo często, objętość nawozów wprowadzanych do gleby powinna zostać zwiększona, ponieważ podczas podlewania obserwuje się ich wymywanie.

wiosną przed obrzękiem pąków brzoskwinię można spryskać roztworem mocznika(7%). Lek ten stanie się nie tylko źródłem azotu dla rośliny, ale także zniszczy wszystkie szkodniki i patogeny, które osiedliły się na zimę w korze, a także w górnej warstwie koła pnia. Pamiętaj, że takiego leczenia nie można przeprowadzić, jeśli nerki zaczęły się otwierać, ponieważ można je spalić. W przypadku, gdy spóźniłeś się z opryskiwaniem krzaka mocznikiem, musisz wykopać koło pnia, jednocześnie wprowadzając 50 gramów mocznika i 70 gramów azotanu amonu na 1 metr kwadratowy koła pnia do gleby pod młodym drzewem. W miarę dojrzewania rośliny ilość nawozu na jednostkę powierzchni powinna być stopniowo zwiększana. Tak więc 1 raz na 2 lub 3 lata konieczne jest zwiększenie dawki każdego nawozu o 15-20 gramów.

latem zaleca się karmienie brzoskwini metodą dolistną. Podczas wzrostu i dojrzewania owoców doświadczeni ogrodnicy zalecają stosowanie następującej mieszaniny składników odżywczych do karmienia: na 1 wiadro wody pobiera się od 30 do 50 gramów mocznika lub 50 do 60 gramów azotanu amonu, 100-150 gramów superfosfatu wodnego, 50-70 gramów siarczanu potasu lub 30-60 gramów chlorku potasu, 50-80 gramów siarczanu amonu, 10 gramów boraksu i 15 gramów manganu. W przypadku, gdy dojrzewanie owoców już dobiega końca, do tej mieszaniny składników odżywczych nie trzeba dodawać boraksu i nawozu zawierającego azot.

podczas dojrzewania owoców drzewo jest karmione dolistnie roztworem siarczanu potasu lub soli potasowej (na 1 wiadro wody 30 gramów substancji). Zwiększy to zawartość cukru w owocach, a także sprawi, że ich kolor będzie bardziej nasycony.

jesienią koło pnia jest wykopywane, a do gleby dodaje się 50 gramów chlorku wapnia i 40 gramów superfosfatu na 1 metr kwadratowy. 1 raz na 2 lub 3 lata jesienią do gleby należy dodać materię organiczną (kompost lub próchnicę). Taki górny opatrunek można zastąpić uprawą w rzędach sideratów (na przykład: surpica, rzepak, rzodkiewka oleista lub łubin).

ZIMOWANIE brzoskwini

ta kultura jest ciepłolubna, więc na zimę należy ją koniecznie przykryć. W bezpośrednim sąsiedztwie pnia należy wbić 2 kołki, które osiągają wysokość łodygi rośliny. Następnie zarówno kołki, jak i trzon należy owinąć workiem cukru. Ten projekt można zastąpić kartonowym pudełkiem, który jest zainstalowany wokół lufy,owinięty folią. W przypadku, gdy zimy są dość łagodne w Twoim regionie, możesz to zrobić przez hilling łodygi rośliny do wysokości 0,5-0,6 m. Na zimę powierzchnię koła pnia należy przykryć warstwą ściółki (humusem lub torfem), której grubość powinna wynosić od 10 do 15 centymetrów.

przycinanie brzoskwini

o której godzinie odbywa się przycinanie

zaleca się przycinanie drzewa brzoskwiniowego w okresie 15-20 dni między początkiem przepływu soku a początkiem kwitnienia. Jeśli chcesz, aby drzewo dość łatwo tolerowało przycinanie, musisz je wykonać od początku formowania różowych pąków do początku ich kwitnienia, czas trwania tego okresu wynosi około 7 dni. W tej chwili ryzyko zakażenia brzoskwini cytosporozą jest najbardziej minimalne. Kiedy wszystkie owoce zostaną zebrane z drzewa, konieczne jest przycinanie sanitarne.

konieczne będzie rozpoczęcie formowania drzewa od pierwszego roku wzrostu. Korona zostanie w pełni uformowana dopiero po 4 latach. Czy więc potrzebne jest formacyjne przycinanie korony? Przede wszystkim ta procedura przyczynia się do regulacji równowagi między systemem korzeniowym a koroną. Ponadto dzięki temu przycinaniu utrzymuje się zdrowie rośliny. Takie przycinanie przyczynia się również do tego, że brzoskwinia zaczyna owocować wcześniej niż zwykle, a zbieranie owoców z tej rośliny jest łatwiejsze i wygodniejsze.

jak przyciąć brzoskwinię

zasady przycinania drzew brzoskwiniowych różnią się w zależności od wieku. Z reguły Korona ma kształt miseczki. Aby to zrobić, po posadzeniu sadzonki w otwartym terenie, jej przewodnik należy przyciąć na wysokości 0,6–0,7 m.w gałęzi, która znajduje się nad wszystkimi innymi, kąt odejścia powinien być szeroki. Znajdź kolejne 2 przyrosty, które powinny znajdować się tuż poniżej i pod tym samym kątem. Wszystkie 3 gałęzie należy skrócić do 10 centymetrów na pąkach zewnętrznych. Pozostałe pędy, które są umieszczone na przewodniku i łodydze, należy odciąć natychmiast po kwitnieniu pąków.

bardzo ważne jest, aby zachować optymalne nachylenie na szkieletowych gałęziach roślin drugiego roku życia. Skróć przyrosty kontynuacji do 0,6 - 0,7 m.potężne dolne i górne przyrosty należy wyciąć, a boczne ― przerzedzić. A pozostałe zyski należy skrócić o 2 nerki.

w roślinie trzeciego roku życia na górnej gałęzi szkieletowej konieczne jest znalezienie 2 najsilniejszych gałęzi drugiego rzędu, są one skracane do 0,6 m od rozwidlenia głównej gałęzi. Część przewodnika, która znajduje się powyżej górnej gałęzi, powinna zostać usunięta. Z dolnych i górnych stron gałęzi szkieletowych należy odciąć wszystkie silne wzrosty. Te roczne wzrosty, które osiągnęły długość 0,8 m, należy przyciąć na parę pąków, co przyczynia się do tworzenia ogniwa owocowego. Skróć dolny pęd do pół metra. Przyrosty znajdujące się na gałęziach, które zostały skrócone w ubiegłym sezonie o 2 pąki, a rosnące w górę powinny zostać skrócone do owocowania, a dolne przycięte o 2 pąki. W przyszłym sezonie zostaną wykorzystane do utworzenia ogniw owocowych.

w drzewie czwartego roku życia na gałęziach drugiego rzędu gałęzi szkieletowych należy znaleźć parę udanych rozgałęzień trzeciego rzędu, należy je przyciąć na 1/3 części pierwotnej długości. Zakończ formowanie ogniw owocowych na rozgałęzieniach drugiego rzędu. Przyrosty znajdujące się na gałęziach trzeciego rzędu muszą zostać przerzedzone, podczas gdy niektóre z nich są skracane o 2 pąki, podczas gdy pozostałe muszą być używane jako owocujące nietrwałe gałęzie, więc nie należy ich przycinać. Wytnij wszystkie niepłodne części znajdujące się na ogniwach owocowych pierwszego rzędu. Gałęzie dolnego wzrostu znacznie skrócone w ubiegłym sezonie są cięte na pąki 2, które znajdują się od dołu. Aby stymulować przyszłe owocowanie, na górnych przyrostach należy odciąć 7 lub 8 grup pąków.

przycinanie brzoskwini na wiosnę

cięcie formacyjne opisane powyżej odbywa się wiosną. W rezultacie Korona nabierze kształtu miseczki, co ułatwi pielęgnację drzewa, a także ułatwi zbieranie owoców. Ta kultura wymaga również przycinania sanitarnego. Aby to zrobić, odetnij wszystkie uszkodzone, uszkodzone przez mróz lub chorobę gałęzie i łodygi. Miejsca cięcia muszą być traktowane varem ogrodowym.

przycinanie brzoskwini jesienią

jesienią musisz przygotować brzoskwinię do zimowania. Ostrożnie odetnij wszystkie wysuszone, zranione, stare i uszkodzone przez chorobę gałęzie owocowe, a także rosnące wewnątrz korony i przyczyniające się do jej zagęszczenia. Na roślinie powinny pozostać tylko całkowicie zdrowe gałęzie i łodygi, które w przyszłym sezonie przyniosą owoce. Jesienią formowanie korony nie jest zaangażowane.

w lecie drzewo owocujące jest przycinane tylko wtedy, gdy jest to absolutnie konieczne.

rozmnażanie brzoskwini

tę kulturę można rozmnażać przez nasiona, sadzonki i szczepienia. Uprawa roślin korzeniowych z sadzonek jest wykonywana tylko przez specjalistów w Warunkach gospodarstw ogrodniczych, ponieważ niezwykle trudno jest prostemu ogrodnikowi stworzyć warunki niezbędne do ich ukorzenienia.

rozmnażanie nasion brzoskwini ma kilka znaczących wad. Tak więc sadzonka uzyskana z nasion nie zawsze zachowuje wszystkie cechy odmianowe rośliny macierzystej. Znalezienie wysokiej jakości nasion brzoskwini jest dość trudne, owoce sprzedawane na rynku lub w supermarkecie są niepożądane do tego celu, a ponadto rzadko spełniają niezbędne wymagania. Najlepszą opcją jest owoc brzoskwini z drzewa rosnącego w Twoim regionie.

metoda rozmnażania przez szczepienie również nie jest idealna. Trudno jest znaleźć i kupić odpowiedni zapas, ale można go wyhodować własnymi rękami, ale proces ten zajmie co najmniej 1 rok. Aby przeszczep i stado rosły razem, konieczne jest, aby ich tkanki były kompatybilne. Należy również ściśle przestrzegać instrukcji, ponieważ nawet niewielki błąd może prowadzić do godnego ubolewania wyniku.

rozmnażanie brzoskwini przez nasiona

uprawa brzoskwini z nasion ma zarówno wady, jak i niewątpliwe zalety:

  • długość życia brzoskwiń korzeniowych wyhodowanych z nasion jest 2 razy dłuższa w porównaniu do szczepionych roślin;
  • takie rośliny mają większą odporność na suszę i mróz, a także odporność na gumę i inne choroby;
  • zdarza się, że drzewa korzeniowe mają cechy lepsze niż rośliny rodzicielskie.

przede wszystkim dla brzoskwini musisz znaleźć najbardziej odpowiednią stronę. Należy zauważyć, że odległość między przyszłą sadzonką a jakimkolwiek innym krzewem, drzewem lub strukturą powinna wynosić co najmniej 300-400 cm, powinna być dobrze oświetlona i mieć niezawodną ochronę przed zimnymi wiatrami w zimie. Preferowany jest siew zimowy. Siew nasion odbywa się w październiku lub listopadzie, w tym przypadku w miesiącach zimowych nasiona mogą przejść naturalną stratyfikację.

przed siewem Kości należy wysuszyć, umieszczając je w zacienionym miejscu. Po dokładnym otwarciu należy wyciągnąć z nich jądra. Na wybranym wcześniej obszarze musisz wykonać wykop, do którego wlewa się odżywczą luźną glebę. Wyjęte jądra należy sadzić w tym wykopie, odległość między nimi powinna wynosić od 25 do 30 centymetrów i powinny być zakopane w glebie o 50-60 mm. na samym końcu Zamknij nasiona i podlej obszar. Sadzonki mogą nie pojawiać się wystarczająco długo. Faktem jest, że na początku sadzonka tworzy korzeń, a dopiero potem kiełek. W związku z tym do wypełnienia wykopu należy użyć bardzo luźnej i miękkiej gleby. Początkowo uprawy wymagają codziennego podlewania. Po pojawieniu się sadzonek wiosną będą potrzebować górnego opatrunku słabym roztworem próchnicy. A ich liście są spryskiwane roztworem Tiovitu lub Ridomilu, należy zauważyć, że powinien on mieć bardzo słabe stężenie.

sadzonki będą potrzebować 3 przeszczepów. Gdy roślina wyrosnie od 8 do 10 prawdziwych płyt liściowych, będzie musiała zostać usunięta z gleby wraz z kawałkiem ziemi. Centralny korzeń rośliny należy ostrożnie przyciąć 60 mm poniżej szyi korzenia. Następnie roślina jest sadzona w tym samym miejscu, gleba w jej pobliżu powinna być dokładnie ubita. Następnie sadzonki są podlewane.

gdy wysokość roślin wynosi 0,9–1 m, należy je przesadzić po raz drugi. Wykonaj tę procedurę wiosną przed rozpoczęciem przepływu soku. Roślinę należy wykopać na obwodzie, odchodząc od pnia 0,25 - 0,3 m.następnie brzoskwinie są wyciągane razem z bryłą ziemi i przesadzane, w tym celu należy je zamienić.

silniejsze i wyhodowane sadzonki należy przesadzić po raz trzeci w stałym miejscu.

szczepienie brzoskwini

ta kultura nie wyróżnia się dobrą odpornością na mróz, ale jest odporna na suszę. Do szczepienia brzoskwini odmianowej zaleca się wybór jednej z następujących podkładek: sadzonka śliwki, pigwy, moreli lub migdałów. Niezależnie od tego, który zapas wybierzesz, Zasady szczepienia są takie same. Najpierw przygotuj łodygę odmiany brzoskwini, której potrzebujesz, po czym jest szczepiona na jednej lub dwuletniej sadzonce (podkładce).

zbiór sadzonek odbywa się późną jesienią przed nadejściem mrozu. Do przechowywania są umieszczane bezpośrednio w ogrodzie lub czyszczone w piwnicy. Sadzonki są pokryte dowolnym ciepłym materiałem, który jest pokryty grubą (około 20 centymetrów) warstwą trocin. Po ociepleniu Na zewnątrz sadzonki należy umieścić w lodówce na półce na warzywa. Sama procedura szczepienia jest przeprowadzana wiosną, podczas gdy musisz poczekać na rozpoczęcie przepływu soku.

jako podkładkę możesz użyć sadzonki brzoskwini wyhodowanej z nasion lub dziczyzny wymienionych powyżej. Grubość podkładki nie powinna być mniejsza niż 15 mm. podkładka jest skracana do wymaganej wysokości, podczas gdy kora powinna być gładka i nie ma nerek. To, Która metoda szczepienia jest najbardziej odpowiednia w konkretnym przypadku, zależy bezpośrednio od grubości zrazu i podkładki, a raczej, czy się pokrywają, czy nie. Możliwe metody szczepienia: z sadzonkami, nerkami lub w rozszczepie.

choroby brzoskwini

brzoskwinia różni się tym, że może zachorować na niezliczoną liczbę różnych chorób. Poniżej zostaną szczegółowo opisane tylko te, które są najczęstsze, a także stanowią dość duże zagrożenie dla tej kultury.

Kleisterosporioza

Kleisterosporiosis ― ta bardzo niebezpieczna choroba jest grzybicza, jest również podatna na nektarynę. Ta choroba dotyka wszystkich części rośliny, które znajdują się nad ziemią. Na powierzchni blaszek liściowych powstają plamki o jasnobrązowym kolorze z brudnoczerwonym lub szkarłatnym obrzeżem. Z czasem tkanka znajdująca się w plamach wysycha, a następnie jej śmierć i wypadanie. W rezultacie na liściach pojawiają się dziury, z powodu których choroba ta jest również nazywana plamieniem dziury. W rocznych sadzonkach na korze pokrywającej młode pędy pojawiają się pomarańczowe plamki lakierowane, rozmyte wzdłuż włókien. Sama kora pęka, a guma wypływa z powstałych pęknięć. Obserwuje się śmierć dotkniętych pędów, drzewo zaczyna wysychać.

kręcone liście

największym zagrożeniem dla tej kultury jest choroba zwana kędzierzawością liści. Często pojawia się, jeśli okres wiosenny jest przedłużony i wilgotny. Na powierzchni płyt liściowych zainfekowanej rośliny powstają pęcherze o jasnoczerwonym kolorze, stają się faliste, nierówne. Wzdęcia stopniowo pęcznieją, na niewłaściwej powierzchni liści pojawia się biała powłoka. Liście stają się brązowe i krążą wokół. Następuje stopniowe odsłonięcie łodyg, stają się one podobne do ogona lwa, ponieważ na ich wierzchołkach zamiast końcówek pozostaje wiązka liści. Występuje krzywizna, pogrubienie i żółknięcie pędów. Jeśli nie zostaną podjęte żadne środki w celu zwalczania tej choroby, drzewo będzie miało opóźnienie rozwojowe, co doprowadzi do jego śmierci.

mączniak prawdziwy

jeśli na niewłaściwej powierzchni płytek liściowych, na owocach i górnej części łodyg bieżącego sezonu utworzyła się filcowa powłoka o białym kolorze, oznacza to, że brzoskwinia jest dotknięta mączniakiem prawdziwym. Występuje deformacja, opóźnienie wzrostu i częściowa śmierć łodyg. Pierwsze oznaki mączniaka prawdziwego na roślinie można zauważyć od ostatnich dni kwietnia do drugiej połowy maja. W najgorętszym czasie w środku lata choroba ta osiąga maksymalny rozwój.

monilioza

dość często brzoskwinia choruje na moniliozę pestkową. Dotknięty okaz ma wysychanie łodyg i poszczególnych gałęzi, na owocach powstają ciemne plamy, które stopniowo rosną. Kolor miąższu dotkniętego owocu zmienia kolor na brązowy, zgniłe brzoskwinie marszczą się i wysychają. Dotknięty płód może zainfekować tę chorobę zdrową.

przetwarzanie brzoskwini

aby wyleczyć roślinę z kleisterosporiozy, pierwsze opryskiwanie należy wykonać przed pęcznieniem pąków (koniecznie przed ich otwarciem) i użyć do tego leku Meteor lub chlorku miedzi. Następnie roślinę opryskuje się przed kwitnieniem i po jej zakończeniu, używając Topsin M lub Horus (postępuj zgodnie z dołączonymi instrukcjami). Wiosną, zanim brzoskwinia zakwitnie, należy odciąć wszystkie zainfekowane łodygi i gałęzie, a miejsca cięcia należy traktować roztworem wapna (8%), do którego dodaje się roztwór siarczanu miedzi lub żelaza (2%). Następnie miejsca cięcia należy pominąć w ogrodzie.

drzewo dotknięte kędzierzawością należy potraktować Meteorem lub chlorokisem miedzi. To opryskiwanie przeprowadza się po zebraniu całej uprawy i rozpoczęciu opadania liści. To samo leczenie należy przeprowadzić wczesną wiosną i na początku pojawienia się różowych pąków, podczas gdy zamiast tych produktów zawierających miedź można wziąć chorus lub Skor z dodatkiem delana. Zainfekowane łodygi i liście należy wyciąć i zniszczyć, zanim rozpocznie się zarodnikowanie.

aby chronić drzewo przed mączniakiem prawdziwym, należy je spryskać pod koniec kwitnienia Topsin M, Vectra, Topaz, wkrótce lub Strobi. W celu zapobiegania wiosną i jesienią należy odciąć i zniszczyć zainfekowane łodygi, a także zebrać i spalić wszystkie opadłe owoce i latające liście. Gleba w kręgach pnia musi zostać wykopana.

roślina zarażona moniliozą będzie wymagała 3 zabiegów. Zanim roślina zakwitnie w fazie różowego pąka, należy ją spryskać Chorusem. Drugie leczenie odbywa się za pomocą topazu pod koniec kwitnienia. Po raz trzeci brzoskwinia jest przetwarzana pół miesiąca po drugim opryskaniu i służy do tego Topsin. Zainfekowane obszary rośliny należy wyciąć i spalić.

również ta kultura często cierpi na kokomikozę, strup, zgniliznę owoców lub szarości, cytosporozę, mleczny połysk, gumę, werticillezę, homozę lub oparzenie grzybem.

Peach Pest

z reguły wszystkie rośliny pestkowe mają wspólne szkodniki. Istnieją jednak takie szkodliwe owady, które szkodzą tylko brzoskwiniom. Poniżej zostaną opisane te szkodniki, które najczęściej osiedlają się na drzewie brzoskwiniowym.

Śliwkowa ćma

śliwka i orientalna ćma to małe motyle. Potrzebują brzoskwini, aby wyżywić swoje potomstwo, a także chowają się w nim na zimę. Ich gąsienice jedzą młode pędy rośliny, a dorosłe osobniki jedzą nasiona owoców. Na zimę takie szkodniki chowają się w pęknięciach kory lub pod latającymi liśćmi w Kole pnia, podczas gdy zimują w kokonach. Aby zniszczyć ćmę, roślinę należy spryskać 3 razy w odstępie pół miesiąca między zabiegami. W tym celu stosuje się środki owadobójcze, takie jak Metafos, Durban, chlorofos i karbofos.

mszyce

mszyce są w stanie osiedlić się na każdej kulturze, a jednocześnie żywią się sokiem roślinnym. Ten szkodnik ssący przyczynia się do osłabienia układu odpornościowego rośliny. Sadzy grzyby prawie zawsze osiadają na produktach życiowych tego owada, który pokrywa łodygi i płyty liściowe drzewa powłoką o ciemnym kolorze. Należy również wiedzieć, że mszyce są głównym wektorem nieuleczalnych chorób wirusowych. W związku z tym, gdy tylko takie owady zostaną znalezione na roślinie, natychmiast należy podjąć wszelkie niezbędne środki, aby je zniszczyć. Zielona brzoskwinia (szklarnia), czarna brzoskwinia i duża mszyca brzoskwiniowa mogą osiedlić się na tej kulturze. Jeśli mszyce są bardzo małe, można je usunąć z rośliny mechanicznie, a następnie dotknięte obszary należy dokładnie umyć roztworem mydła. W przypadku silnego uszkodzenia roślinę spryskuje się Aktellikiem, Karbofosem lub innym środkiem o podobnym działaniu. W razie potrzeby po 1,5-2 tygodniach opryskiwanie przeprowadza się ponownie. 15-20 dni przed zbiorem wszystkie zabiegi należy przerwać.

Tarczówka

Tarcza może uszkodzić każdą naziemną część brzoskwini. 24 godziny po zassaniu skórki do drzewa na powierzchni owoców i kory tworzą się czerwone plamy. Szkodniki osiedlają się na górnych częściach pędów, na gałęziach szkieletowych i korze i przyczyniają się do wyczerpania rośliny. W wyniku życiowej aktywności łusek obserwuje się pękanie i obumieranie kory drzewa brzoskwiniowego, wysychanie wzrostów, mielenie i deformację owoców, a liście krążą przed czasem. Aby zniszczyć takie szkodniki, roślinę należy spryskać Aktara, Inta-vir, Actellik, Bankol lub Mospilan (postępuj zgodnie z instrukcjami dołączonymi do leku). Często stosuje się również wodę cebulową lub nalewkę pieprzową, ale takie środki ludowe są mało skuteczne.

ćma w paski

ćma w paski jest również szczególnie niebezpieczna dla rośliny. Gąsienice takiego szkodnika, gryząc młode pędy i pąki, zjadają ich rdzeń, z tego powodu wysychają i umierają. Jeśli gąsienice uszkodzą owoce w okolicy łodygi, zaczną wygasać gumą. 1 gąsienica może uszkodzić 3-5 pędów. Aby pozbyć się ćmy, konieczne jest spryskanie drzewa Chlorofosem, Karbofosem lub Zolonem podczas otwierania pąków. Regularnie sprawdzaj rośliny, wycinaj i niszcz dotknięte pędy.

również ryjkowce-zjadacze kwiatów, ćmy owocowe i górnicze, kleszcze i inne szkodniki bardzo często osiedlają się na drzewie brzoskwiniowym.

odmiany brzoskwini z opisem

podgatunki brzoskwini

gatunek brzoskwini jest podzielony na kilka podgatunków:

  1. brzoskwinia zwyczajna . Opis tego podgatunku można znaleźć na początku artykułu.
  2. brzoskwinia (lub migdał) Potanina. Wysokość takiej niewymiarowej rośliny wynosi około 200 cm kora jest jasnoczerwona, kwiaty są duże w kolorze różowym lub białym. Kształt owoców jest okrągły,mają wydłużony kamień. Owoce niejadalne. Tę odmianę w warunkach naturalnych można spotkać tylko na terytorium Chin. Roślina ta nie jest uprawiana przez ogrodników, ponieważ jej owoce nie nadają się do jedzenia.
  3. Brzoskwinia Dawida . Na wysokości takie drzewo osiąga 300 cm małe owoce mają suchą owocnię i miąższ o słodko-kwaśnym smaku. W związku z tym podgatunek ten jest z reguły uprawiany jako roślina ozdobna.
  4. brzoskwinia gasuańska . W warunkach naturalnych występuje tylko na terytorium Chin. Wysokość takiej średniej wielkości rośliny wynosi od 300 do 400 cm, a gdy drzewo jest pokryte małymi kwiatami w kolorze białym lub różowym, wygląda niezwykle imponująco. Małe jasnożółte owoce mają zaokrąglony kształt. Biały miąższ jest stosunkowo twardy i ma dość niski smak. Podgatunek ten jest bardzo często stosowany do hodowli cennych odmian brzoskwini zwyczajnej. Faktem jest, że jest w stanie nadać brzoskwini odporność na mróz i choroby.
  5. Peach of the world . Podgatunek ten jest Wschodni. Wysokość tak wysokiej dziko rosnącej rośliny może osiągnąć 8 metrów. Kształt owoców jest kulisty, mają niski smak. Ogrodnicy nie są uprawiani.
  6. Nektaryna . Ma wiele podobieństw do brzoskwini. Najważniejszą różnicą między nektaryną a brzoskwinią jest to, że jej owoc pokrywa śliska i gładka skóra. Mogą być pomalowane na biało, żółto lub czerwonawo-żółty kolor. Żółty soczysty miąższ jest mniej słodki niż brzoskwinia. Jednak nasiona znajdujące się w nasionach nektaryny są bardzo słodkie i można je stosować w razie potrzeby, podobnie jak jądra migdałów.
  7. brzoskwinia fergańska lub figowa . Taka roślina wyróżnia tylko część naukowców na osobny podgatunek. Drzewo może osiągnąć wysokość około 5 metrów. Korona jest szeroko rozłożysta. Podgatunek ten nie jest związany z figami. Spłaszczone zaokrąglone owoce mają wciśnięty wierzchołek. Gęsta, lekko owłosiona skóra jest pomalowana na zielonkawo-żółty kolor. Włóknisty jasnożółty miąższ jest bardzo pachnący i słodki. Kość jest stosunkowo mała. Podgatunek ten jest odporny na zamarzanie pąków i pąków.

odmiany brzoskwini

do tej pory znana jest duża liczba odmian zwykłej brzoskwini. Różnią się wielkością, smakiem, kształtem, zapachem, kolorem i fakturą miąższu i skóry.

owoce są podzielone na 4 klasy:

  • prawdziwe brzoskwinie-skóra owoców jest aksamitna, kość dobrze oddziela się od miąższu;
  • Pawii-skóra jest aksamitna, kość nie oddziela się od miazgi;
  • nektaryny-skóra jest naga, kość dobrze oddziela się od miazgi;
  • bruniony ― skóra jest naga, kość nie oddziela się od miazgi.

odmiany są również podzielone według koloru owoców:

  • Zieloni, na przykład: Grisboro, soczysty;
  • czerwoni, na przykład: Sankrest, Harmony, Krasnodarec;
  • żółte, na przykład: pamięć Rodionowa, słoneczny, doniecki żółty, Glo Haven i Bohun.

wśród najlepszych odmian nektaryny są: obfita, Różowa księżniczka, jesienny rumieniec, Rylines, Scythe, Lola. Najlepsze odporne na mróz odmiany nektaryny: Scythe, Krasnodarets, Fodor, Pet 1 i PET 2.

odmiany brzoskwini są również podzielone według Okresu Dojrzewania na wczesne dojrzewanie, w połowie sezonu i późne dojrzewanie.

wczesne odmiany brzoskwini

najpopularniejsze wczesne dojrzałe odmiany brzoskwini:

  1. Morettini . Ta bardzo szybka odmiana, stworzona przez hodowców z Włoch, jest samozapylająca. Zaczyna owocować 2 lub 3 lata po posadzeniu w otwartym terenie. Z 1 rośliny zbierają do 30 kilogramów owoców. Owoce średniej wielkości ważą około 115 gramów. Na powierzchni nasyconej żółtej skóry występuje delikatne pokwitanie. Na 60 procentach powierzchni owocu znajduje się rumieniec w postaci kropek i plam o jasnoczerwonym kolorze. Pachnący soczysty miąższ z delikatnymi włóknami ma kremowo-żółty kolor. Średniej wielkości kość jest dość trudna do oddzielenia od miazgi.
  2. aksamitny . Ta średnia odmiana wyróżnia się wydajnością. Duże i średnie owoce ważą około 140 gramów. Są pomalowane na bogaty żółty kolor, mają zaokrąglony kształt i karminowy rumieniec, który pokrywa prawie cały owoc. Na powierzchni skóry znajduje się słabe zamszowe pokwitanie. Żółto-złoty z delikatnymi włóknami miąższ jest bardzo soczysty i smaczny. Kość słabo oddzielająca się od miazgi jest niewielka.
  3. Kijów wczesny . Ta Ukraińska wczesna odmiana charakteryzuje się wysoką wydajnością i odpornością na mróz, a także niewymagającymi warunków uprawy. Jasnożółte owoce średniej wielkości o wydłużonym okrągłym kształcie ważą około 100 gramów, w niektórych przypadkach mogą być pokryte jasnym rumieńcem. Soczysty i smaczny miąższ ma kolor biało-zielony.
  4. Redhaven . Ta odmiana jest odporna na kędzierzawość i zimno. Na powierzchni żółto-pomarańczowych dużych owoców znajdują się plamki i czerwone plamki, ważą około 150 gramów. Delikatny żółty miąższ jest bardzo pachnący. Jeśli ogrodnik nie przestrzega zasad techniki rolniczej tej kultury, drzewo jest łatwo dotknięte chorobami grzybowymi.
  5. Collins . Ta odmiana wyróżnia się wydajnością i odpornością na mróz, kędzierzawość i mączniaka prawdziwego. Na powierzchni żółto-czerwonych owoców występuje pokwitanie, ważą około 150 gramów. Miąższ jest słodki z przyjemną kwasowością. Takie rośliny wymagają dobrej opieki: konieczne jest częste podlewanie, karmienie i przycinanie na czas.

następujące odmiany są również dość popularne: Lasostepowy wczesny, soczysty, puszysty wczesny, pamięć Rodionowa, Greensboro, nowosielowski, majowy kwiat, Arp, wczesny Rivers, Krajowy, doskonały, Red Bird Kling itp.

średnie odmiany brzoskwini

najpopularniejsze odmiany w połowie sezonu:

  1. weteran . Ta kanadyjska odmiana charakteryzuje się wysoką wydajnością i mrozoodpornością. Żółte zaokrąglone owoce są słabo owłosione, ważą około 130 gramów, większość ich powierzchni pokryta jest czerwonym rumieńcem. Średnio gęsty pachnący soczysty miąższ ma żółty kolor i słodko-kwaśny smak. Miąższ jest dobrze oddzielony od kości. Roślina jest odporna na mączniaka prawdziwego.
  2. Ambasador pokoju . Samozapłodniona odmiana, charakteryzująca się wydajnością i odpornością na mróz. Karminowo-żółte owoce są bardzo duże, ważą około 220 gramów. Włóknisty żółty miąższ jest soczysty i smaczny. Oddzielenie go od kości jest dość trudne. Dojrzewanie owoców obserwuje się w połowie sierpnia.
  3. Nektarynka . Zaokrąglone małe owoce ważą około 50 gramów, mają prawie niewidoczny szew. Są zabarwione na Żółto i mają bogaty czerwony rumieniec, reprezentowany jako paski i kropki. Gładka skóra nie ma pokwitania. Pyszny soczysty żółty miąższ ma delikatne włókna.
  4. Radziecki . Ta odmiana jest strefowana dla południowych regionów Ukrainy. Kształt owoców jest owalny-tępy, lekko ściśnięty z boków, ważą około 170 gramów. Żółta skóra o średniej aksamitności ma karminowy rumieniec. Średnio włóknisty pachnący bardzo soczysty miąższ jest zabarwiony na Żółto. Średnia wielkość kości jest dobrze oddzielona od niej.
  5. przyjaźń . Ta odporna na mróz odmiana została uzyskana przy użyciu chińskiego materiału. Zaokrąglone owoce mają Prążkowany szew brzuszny i ważą 140-250 gramów. Na powierzchni elastycznej delikatnej skóry występuje lekkie pokwitanie, jest pomalowane na Żółto-kremowy kolor i ma czerwony rumieniec składający się z pociągnięć i kropek. Słodki biało-kremowy bardzo soczysty miąższ dobrze oddziela się od kości.

odmiany takie jak: biały łabędź, Złoty Jubileusz, Mistrz, Dakota, Toskański Kling, podwójny górski, nowy owoc, piękny, nektaryna ananasowa, salami itp.

późne odmiany brzoskwini

późno dojrzewające odmiany w porównaniu z wczesnymi i średnimi są bardzo rzadkie. Ale ponieważ ta kultura jest ciepłolubna, nie ma w tym nic dziwnego. Najpopularniejsze odmiany późno dojrzewające:

  1. Jaminat . Ta odmiana ma wysoką wydajność. Wydłużone owoce są lekko ściśnięte z boków. Są pomalowane na bogaty żółty kolor z marmurową czerwienią. Bardzo soczyste i słodkie miąższ o średniej gęstości ma bogaty pomarańczowy kolor i ledwo zauważalną kwasowość. Miąższ można łatwo oddzielić od kości.
  2. Irganajski późny . Ta odporna na zimno odmiana może być łatwo dotknięta kędzierzawością lub kleisterosporiozą. Zaokrąglone owoce ważą około 160 gramów. Na powierzchni bogatej żółtej skóry znajduje się zamszowe pokwitanie i piękne czerwone plamki. Delikatnie włóknisty słodki miąższ ma pomarańczowo-żółty kolor. Małe kości można łatwo oddzielić od miazgi.
  3. Kremlewski . Ta odmiana, charakteryzująca się wydajnością, jest przeznaczona dla południowych regionów Ukrainy i Krymu. Kształt owoców jest okrągły, ważą około 200 gramów. Większość pomarańczowo-żółtej skóry z miękkim pokwitaniem zajmuje marmurowy bordowy karminowy rumieniec. Średnio soczysty i gęsty pachnący żółto-pomarańczowy miąższ jest bardzo smaczny. Kość nie jest bardzo duża i łatwo oddziela się od miazgi.
  4. Złota Moskwa . Ta odmiana charakteryzuje się wysoką wydajnością i odpornością na mróz. Bogate żółte owoce ważą około 180 gramów, większość powierzchni skóry pokryta jest rozmytym rumieńcem w kolorze czerwonym. Aksamitne pokwitanie na skórze jest stosunkowo słabe. Pachnące gęste średnie soczyste żółte ciało łatwo oddziela się od kości.
  5. turysta . Odmiana o średniej odporności na mróz jest przeznaczona specjalnie dla południowej części Ukrainy i Krymu. Szeroko owalne zaokrąglone owoce ważą około 200 gramów, są pomalowane na kremowo-zielonkawy odcień i mają rozmazany bordowy rumieniec, który może pokryć około ½ części powierzchni skóry o słabym zamszowym pokwitaniu. Średniej gęstości włóknisty biało-zielony miąższ jest pachnący, soczysty i słodki, ma niewielką kwasowość. Miąższ łatwo pozostaje w tyle za dużą kością.

nadal dość często uprawiane są takie późne odmiany, jak: Aydinovsky Podłużny, Champion Late, Khudistavsky Late Yellow, geocchai late, October itp.