Nektaryna

Nektaryna, zwana także brzoskwinią holoplodną ― jest rodzajem brzoskwini, w której skóra jest gładka jak śliwka. Na terytorium Chin roślina ta jest uprawiana od ponad 2 tysięcy lat. Najwcześniejszy opis tej kultury w Europie pochodzi z 14 wieku.pierwsza wzmianka o nektarynie w źródłach anglojęzycznych została odnotowana w 1616 r., podczas gdy w krajach europejskich stała się popularna dopiero w 20 V i dopiero po uzyskaniu odmian o dużych owocach takiej rośliny. Obecnie uprawianie tej kultury na skalę przemysłową odbywa się w basenie Morza Śródziemnego, a mianowicie w Tunezji, na Cyprze, we Włoszech, Grecji, a także w krajach byłej Jugosławii. W porównaniu z brzoskwinią nektaryna ma większą odporność na szkodniki i choroby, a Odporne na mróz odmiany tej kultury można uprawiać nawet w regionie Wołgogradu.

do tej pory naukowcy nie mają jednoznacznej odpowiedzi, w jaki sposób powstała nektaryna? Czy jest to wynik pracy hodowców, czy też pojawił się naturalnie? Uważa się, że czasami nektaryny rosną na drzewie brzoskwiniowym i odwrotnie. Ponadto istnieje opinia, że oprócz brzoskwini chińska śliwka, morela i migdały uczestniczyły w tworzeniu tej nowej kultury. Pod tym względem roślina ta jest złożoną hybrydą międzygatunkową. Nazwa nektaryna pochodzi od słowa "nektar", ponieważ te owoce zawierają dużą ilość cukru.

funkcje nektaryny

wysokość nektaryny może wynosić od 4 do 7 metrów, a średnica korony może wynosić 3-4 metry. Blachy mają brzeszczot. Kwitnienie rozpoczyna się, zanim wyrosną liście. Roślina pokryta różowymi kwiatami wygląda bardzo podobnie do kwitnącego drzewa brzoskwiniowego. Owoce tych dwóch upraw są również bardzo podobne zarówno pod względem wielkości, jak i kształtu, ale skóra nektaryny jest śliska i gładka, a brzoskwinia jest kosmkowata. Dojrzały owoc nektaryny może być zabarwiony na żółtawy, żółto-czerwony, wiśniowy, żółto-zielony, czerwono-żółty i czerwony. Miąższ brzoskwini jest bardziej miękki niż nektaryna.

dojrzewanie owoców trwa 3-5 miesięcy i jednocześnie potrzebują ciepła. W związku z tym drzewo to jest uprawiane tylko w regionach o długim i stosunkowo ciepłym okresie letnim. Dorosła roślina ma wysoką odporność na mróz, jest w stanie wytrzymać mróz do minus 32 stopni, ale należy zauważyć, że śmierć pąków kwiatowych obserwuje się już przy minus 2 stopniach.

oprócz brzoskwini nektaryna jest uważana za krewną następujących upraw owocowych: migdał, śliwka, pigwa, jabłoń, gruszka, morela, irga, śliwka wiśniowa, głóg, jarzębina, aronia, irga, róża i niesplik. Nektaryna jest sadzona na otwartym terenie i pielęgnowana w taki sam sposób, jak w przypadku uprawy brzoskwini, ale nadal istnieją różnice.

sadzenie nektaryny w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

w bardziej południowych regionach zaleca się sadzenie nektaryny na otwartym terenie jesienią. Jeśli w regionie okres zimowy jest mroźny, zaleca się sadzenie takiej kultury wiosną. Na Krymie i w południowej części Ukrainy sadzenie tej rośliny można przeprowadzić wiosną i jesienią.

Nektaryna najlepiej rośnie na gliniastej i gliniastej glebie, podczas gdy nie można jej sadzić na ciężkich glebach gliniastych. Ponadto do jego sadzenia nie można wybrać obszarów, w których zaleganie wód gruntowych jest płytkie, a miejsca, w których melony i rośliny psiankowate, koniczyna, lucerna i truskawki nie są odpowiednie do tego celu, nie są odpowiednie, ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo, że drzewo może uderzyć w verticilloz. Najlepiej jest sadzić tę roślinę, aby wybrać miejsce znajdujące się po południowej stronie działki ogrodowej, należy zauważyć, że nie można, aby nektaryna była w cieniu przez ponad 1,5–2 godziny dziennie, więc w pobliżu nie powinno być żadnych budynków ani innych drzew. Nie zaleca się również sadzenia w pobliżu brzoskwini, ponieważ zwiększa się ryzyko uszkodzenia jej przez choroby grzybowe, nawet te, które są prawie nieszkodliwe dla brzoskwini.

sadzenie nektaryny jesienią

przygotowanie otworu do lądowania powinno odbywać się 15-20 dni przed lądowaniem. Wartość dołu powinna wynosić 0, 7x0, 7x0, 7 m.na środku dna dołu należy zainstalować drewniany kołek, który powinien osiągnąć wysokość około 150 cm podczas przygotowywania dołu górną warstwę gleby należy odłożyć na bok, a następnie połączyć z 150 gramami superfosfatu i 10 kilogramami zgniłego kompostu. ½ Część powstałej mieszanki gleby należy wlać do środka dna dołu, aby uzyskać zjeżdżalnię.

eksperci zalecają kupowanie rocznych sadzonek do sadzenia, podczas gdy preferowana jest odmiana dostosowana do warunków klimatycznych Twojego regionu. Dokładnie zbadaj sadzonkę, ponieważ powinna być całkowicie zdrowa. System korzeniowy nie powinien mieć zgniłych lub wysuszonych korzeni, kora powinna być pomalowana na Zielono od wewnątrz, a na miejscu szczepienia nie powinno być żadnych napływów.

na wzgórzu, który został wylany na środku dna dołu, musisz zainstalować sadzonkę. Kiedy jego korzenie są ostrożnie wyprostowane, dół należy wypełnić pozostałą mieszanką ziemi. Podczas sadzenia rośliny upewnij się, że miejsce szczepienia wznosi się ponad poziom powierzchni witryny o 30-40 mm.dobrze ubij glebę od krawędzi dołu do środka, a następnie wlej 40-50 litrów wody do powstałej "dziury". Po całkowitym wchłonięciu płynu miejsce szczepienia powinno znajdować się na równi z powierzchnią gleby. Następnie drzewo jest przywiązane do kołka, a następnie hilling odbywa się na wysokości 0,2–0,3 m i używa do tego suchej gleby. Na zimę powierzchnię koła pnia należy przykryć warstwą ściółki (kompostu), której grubość powinna wynosić od 8 do 10 centymetrów.

jak sadzić nektarynę na wiosnę

do wiosennego sadzenia nektaryny zaleca się przygotowanie dołu jesienią. Dół w tym przypadku jest wytwarzany i przygotowywany w taki sam sposób, jak podczas sadzenia jesienią. Jednocześnie musisz sadzić sadzonkę wiosną w tej samej kolejności, co jesienią. Jednak nadal istnieje 1 różnica: podczas sadzenia wiosennego sadzonki nie przeprowadza się hilling.

Pielęgnacja nektaryny

Pielęgnacja nektaryny na wiosnę

profilaktyczne leczenie nektaryny przed szkodnikami odbywa się w połowie kwietnia, podczas gdy roślina jest rozpylana na pęczniejące pąki Karbofosomów. Drugie opryskiwanie drzewa odbywa się w fazie Zielonego stożka ― ma to miejsce, gdy czubek płytki liściowej "wystaje" z pąka. Do tego przetwarzania stosuje się roztwór płynu Bordeaux (3%). Przycinanie formacyjne odbywa się po pojawieniu się pąków na roślinie. Po przycięciu konieczne będzie profilaktyczne opryskiwanie przed szkodnikami i chorobami grzybowymi, ale należy zauważyć, że w tym przypadku nie można używać produktów zawierających miedź (na przykład mieszanki Bordeaux). W tym czasie zaleca się stosowanie takich środków przeciwko szkodnikom, jak karbofos i Fozalon, podczas gdy są one łączone z lekiem na choroby grzybowe, na przykład z Kuprozanem, Polikarbacyną lub Benlatem. Gdy roślina zanika, takie leczenie jest przeprowadzane ponownie.

po zakończeniu zrzucania nadmiaru jajnika konieczne jest znormalizowanie obciążenia owoców. Tak więc na 10-15 centymetrach pędu powinien znajdować się tylko 1 jajnik, a nadmiar należy usunąć, w przeciwnym razie podczas nalewania owoców roślina może nie wytrzymać ich ciężkości.

Pielęgnacja nektaryny latem

latem takie drzewo potrzebuje podlewania. Warunki pogodowe wpływają na częstotliwość podlewania i ich obfitość.  Latem nektaryna będzie potrzebować 2 lub 3 zabiegów, aby pozbyć się kędzierzawości liści, w tym celu użyj roztworu delana lub innych środków o podobnym działaniu.

w okresie wzrostu owoców, aby były bardziej cukrowe i miały nasycony kolor, na liściach Wytwarza się kilka nawozów nektarynowych, używając do tego roztworu nawozu potasowego. 4 tygodnie przed zbiorem roślina będzie potrzebować obfitego podlewania, w wyniku czego wielkość owoców może wzrosnąć o 1/3. Należy jednak zauważyć, że do samego zbioru nie można już podlewać nektaryny.

Pielęgnacja nektaryny jesienią

ich odporność na mróz zależy bezpośrednio od ilości wody w glebie podczas układania pąków kwiatowych. Dlatego, gdy wszystkie owoce zostaną zebrane, z reguły w sierpniu-wrześniu, drzewo należy bardzo obficie podlać.

w pierwszych dniach października przed rozpoczęciem zmiany koloru liści, aby zapobiec chorobom grzybowym, roślina musi być traktowana mieszanką Bordeaux.

w ostatnich dniach października lub pierwszego listopada, kiedy wszystkie liście opadną, należy oczyścić obszar, na którym rośnie nektaryna. Aby to zrobić, musisz zgarnąć wszystkie latające liście i inne resztki roślin i zniszczyć fakt, że różne szkodniki mogły w nich zimować. Następnie podlewanie drzewa odbywa się za pomocą ładowania wilgoci. Kiedy roślina jest podlewana, należy ją spryskać siarczanem miedzi z chorób grzybowych, a także Nitrafenem-w celu zniszczenia szkodników, które osiadły na zimowaniu w górnej warstwie gleby pod rośliną i w jej korze.

podlewanie nektaryny

po stwardnieniu nasion w owocach nektarynę należy po raz pierwszy podlać. Jeśli ta procedura zostanie przeprowadzona przed terminem, wynikiem tego może być pękanie owoców. W sezonie wegetacyjnym odmiany późno dojrzewające i w połowie sezonu należy podlewać od 4 do 6 razy przed zbiorem, a odmiany wcześnie dojrzewające-2 lub 3 razy.

aby owoce były bardziej cukrowe, 4 tygodnie przed zbiorami organizuje się obfite podlewanie, w zależności od wielkości i wieku rośliny na 1 metr kwadratowy koła pnia pobiera się 3-6 wiader wody. Po zebraniu wszystkich owoców w fazie układania pąków kwiatowych podczas podlewania nektaryny na 1 metr kwadratowy koła pnia pobiera się od 4 do 7 wiader.

podczas podlewania wodą gleba powinna być nasycona wodą na głębokość 0,6 - 0,8 m.na tej głębokości znajdują się dolne korzenie rośliny.

górny opatrunek nektarynowy

jeśli wiosną spryskasz drzewo roztworem mocznika (7%), to nie tylko zniszczy wszystkie szkodniki i patogeny, które zimowały w korze i powierzchni koła pnia, ale także ta substancja stanie się źródłem azotu dla rośliny, której w tym czasie bardzo potrzebuje. Należy jednak zauważyć, że konieczne jest spryskanie drzewa jeszcze nie spuchniętymi pąkami, w przeciwnym razie mogą się spalić. W przypadku, gdy przepływ soku już się rozpoczął, a leczenie mocznikiem nie zostało jeszcze przeprowadzone, procedura ta musi zostać anulowana. W takim przypadku spędza się go jesienią, kiedy wszystkie liście spadną z rośliny.

w sezonie wegetacyjnym będziesz musiał karmić nektarynę metodą dolistną 2 lub 3 razy. Do karmienia zaleca się stosowanie następującej mieszaniny: na 1 wiadro wody pobiera się od 50 do 80 gramów siarczanu amonu lub azotanu amonu (można zastąpić 30-50 gramami mocznika), 10 gramów boraksu, od 100 do 150 gramów superfosfatu wodnego, od 30 do 60 gramów chlorku potasu (lub 50-70 gramów siarczanu potasu), a także 15 gramów manganu. Jeśli karmisz roślinę, gdy znajduje się ona w fazie dojrzewania owoców, boraks i azot należy usunąć z tej mieszaniny składników odżywczych.

jeśli podczas przygotowywania dołu do sadzenia wprowadziłeś wszystkie niezbędne nawozy do gleby, wówczas nektaryna nie będzie potrzebować składników odżywczych przez 5 lub 6 lat, szczególnie jeśli powierzchnia koła pnia jest co roku pokryta warstwą ściółki (humus lub kompost). Jeśli nadszedł czas, aby nakarmić drzewo, należy pamiętać, że stosowanie nawozów organicznych do gleby odbywa się 1 raz na kilka lat, wiosną drzewo potrzebuje azotu, a latem i jesienią ― potasu i fosforu. Konieczne jest karmienie nektaryny, biorąc pod uwagę opisane potrzeby tej kultury.

przetwarzanie nektaryny

aby takie drzewo owocowe było zawsze zdrowe, potrzebuje systematycznego zapobiegawczego opryskiwania przed chorobami i szkodnikami. Jak leczyć nektarynę na nieotwartych nerkach opisano powyżej. W fazie Zielonego stożka zaleca się traktowanie drzewa roztworem mieszanki Bordeaux (3%).

następujące leczenie chorób grzybowych i szkodników przeprowadza się w fazie pąka różanego, przy użyciu połączonego roztworu: na 1 wiadro wody pobiera się 40 gramów Kuprozanu lub 40 gramów Kolokarbacyny z dodatkiem 30 gramów karbofosu lub 150 gramów koloidalnej siarki. Gdy drzewo zanika, w razie potrzeby można go spryskać jeszcze kilka razy podobnym składem, na przykład, jeśli znaleziono na nim szkodliwe owady, a także jeśli występują oznaki mączniaka prawdziwego lub kędzierzawości liści. Pamiętaj jednak, że pół miesiąca przed zbiorem owoców musisz przerwać wszelkie przetwarzanie.

kiedy wszystkie liście spadną z rośliny, należy je potraktować roztworem mieszanki Bordeaux (3%), co zniszczy wszystkie patogeny, które wolą hibernować w korze nektaryny, a także w górnej warstwie koła pnia. Następnie nektarynę spryskuje się roztworem nitrafenu (3%), aby zniszczyć wszystkie szkodniki, które zdecydowały się zimować na drzewie i w Kole pnia. Oba te zabiegi można zastąpić jednym opryskiwaniem, do którego stosuje się roztwór mocznika (7%).

ZIMOWANIE nektaryny

jesienią przed nadejściem mrozu konieczne będzie usunięcie opadłych liści i resztek roślin z witryny, podlewanie z ładowaniem wilgoci, karmienie i leczenie drzewa. Następnie, gdy mrozy staną się stabilne, powierzchnia koła pnia będzie musiała być pokryta warstwą ściółki (wierzchołki, trociny, słoma, torf lub wysuszone liście), podczas gdy jest przygotowywana z wyprzedzeniem. W deszczową pogodę nie można angażować się w ściółkowanie koła pnia, w przeciwnym razie zgnilizna może pojawić się na szyi korzenia pokrytej warstwą ściółki. Również jesienią zaleca się wybielenie podstawy gałęzi szkieletowych i pnia rośliny, do tego używa się wapna.

Jesienne sadzonki potrzebują schronienia na zimę. Aby to zrobić, zainstaluj wystarczająco długie listwy po obu stronach sadzonki. Następnie na nich i na samej roślinie nakłada się worek cukru. Aby podmuchy wiatru nie mogły oderwać torby, należy ją posypać ziemią od dołu. W północnej części Ukrainy schronienie będzie również potrzebne dwuletnim i trzyletnim roślinom. Aby to zrobić, wokół nektaryny musisz zainstalować 3 długie listwy, wbijając je w ziemię. W górnej części należy je związać za pomocą drutu. Kiedy nadejdą mrozy, powstała rama musi być pokryta łodygami kukurydzy lub świerkowymi gałęziami, a następnie owinięta agrofibrem. Aby ten projekt nie został zniszczony przez silne podmuchy wiatru, należy go związać sznurkiem. Pamiętaj, że nektaryna powinna być przykryta dopiero po nadejściu mrozu.

przycinanie nektaryny

o której godzinie przyciąć

nektaryna potrzebuje przycinania formującego. Owocowanie tej rośliny obserwuje się na rocznych przyrostach, dlatego podczas regularnego przycinania bardzo ważne jest nie tylko utrzymanie higieny rośliny, ale także zapewnienie intensywnego wzrostu rocznych pędów, zapobiegając przesunięciu owocowania na krawędź korony. Z tego powodu konieczne jest coroczne przerzedzanie i skracanie gałęzi tej rośliny. Pierwsze przycinanie drzewa jesiennego sadzenia będzie potrzebne tylko wraz z nadejściem następnej wiosny, zanim zacznie się przepływ soku. Wiosną młode rośliny wymagają formowania i przycinania sanitarnego. Jesienią sanitarne przycinanie nektaryny odbywa się tylko w razie potrzeby.

jak przyciąć nektarynę

z reguły korona drzewa ma kształt wazonu lub miski. Dzięki tej formie korona staje się mocniejsza, a nawet łatwiej jest usunąć owoce z takiej rośliny i łatwiej się nią opiekować. Formowanie korony odbywa się wiosną przez pierwsze 4-5 lat. Najpierw połóż gałęzie szkieletowe. W pierwszym roku konieczne jest wybranie 2 lub 3 gałęzi o szerokim kącie odchodzenia, są one skracane do 10 centymetrów na pąkach zewnętrznych, a wszystkie inne gałęzie należy wyciąć. Każdego roku należy dodać 2 lub 3 gałęzie szkieletowe, które powinny znajdować się pod pożądanym kątem. Uformuj rozgałęzienie pierwszego rzędu na zeszłorocznych gałęziach szkieletowych, drugiego rzędu na poprzednich latach itp.

podczas formowania korony przewodnik powinien wznosić się nad najwyższymi gałęziami szkieletowymi o 0,2–0,25 m.po zakończeniu formowania korony przewodnik musi zostać przycięty na poziomie górnych gałęzi szkieletowych. Optymalna wysokość łodygi wynosi od 0,5 do 0,6 m.pędy pojawiające się w obszarze łodygi podlegają wyłamaniu, podczas gdy konieczne jest wykonanie tej procedury przed ich zdrewnianiem. Są ogrodnicy, którzy bardziej lubią bezsztukową formę, w tym przypadku gałęzie szkieletowe mogą odchodzić od pnia prawie na samej powierzchni gleby. Taka forma przyczynia się do długotrwałego ograniczenia wzrostu nektaryny, a także znacznie ułatwia zbieranie owoców i pielęgnację drzewa, ponieważ drabina w tym przypadku nie jest potrzebna. Zalecana wysokość takiej rośliny wynosi od 250 do 300 cm.

przycinanie nektaryny na wiosnę

na różowym pąku w kwietniu wykonuje się formujące przycinanie nektaryny, a także sanitarne, w tym celu wycina się wszystkie wysuszone, zranione, dotknięte mrozem lub chorobą gałęzie. W tym czasie przycinanie odbywa się również w celu owocowania, w tym celu na gałęzi szkieletowej należy wybrać 2 odpowiednio rozwinięte pędy, które rosną w pobliżu. Pęd rosnący bliżej wierzchołka gałęzi powinien zostać skrócony o 8-10 pąków, będzie musiał owocować w bieżącym sezonie. Kolejny pęd, znajdujący się bliżej pnia, musi być mocno skrócony, aby pozostały 2 pąki, z tego węzła zastępczego pojawi się pęd, który przyniesie owoce w następnym sezonie. Co to jest "właściwa Ucieczka"? Na tym pędzie znajdują się pąki owocowe, a także wzrostowe (dające liście). Z węzła zastępczego w następnym sezonie konieczne jest utworzenie nowego ogniwa owocowego. W ten sposób drzewo jest przycinane co roku wiosną, w wyniku czego plony będą stabilne, a owoce będą wysokiej jakości.

pod koniec kwitnienia i zrzutu nadmiaru jajników konieczne jest dostosowanie obciążenia upraw. Tak więc na gałęzi na każde 10-15 centymetrów długości powinien znajdować się tylko 1 owoc, podczas gdy nadmiar jajników należy usunąć przez wyrywanie.

jak przycinać latem

jeśli drzewo wydaje owoce, to latem nie jest przycinane. Ale w tym czasie niepotrzebne łodygi są uszczypnięte lub wyłamane, co doprowadzi do stymulacji wzrostu nowych gałęzi i tworzenia gałązek owocowych.

jak przycinać jesienią

kiedy wszystkie liście spadną z drzewa, w razie potrzeby wykonaj przycinanie sanitarne. Aby to zrobić, wytnij wszystkie słabe, wysuszone, zranione i dotknięte chorobą łodygi.

rozmnażanie nektaryny

do rozmnażania nektaryny stosuje się dwie metody: nasienną i generatywną (szczepienie). Najlepsze wyniki pokazuje pączkowanie zrazu nektaryny, a jako podkładkę stosuje się sadzonkę migdałów lub brzoskwini. Jeśli na miejscu znajduje się wilgotna ciężka gleba, a wody gruntowe leżą blisko powierzchni ziemi, wówczas sadzonka śliwki wiśniowej lub śliwki domowej jest idealna jako podkładka. Z nasion uprawa nektaryny jest dość prosta. Należy jednak wiedzieć, że drzewo uprawiane w ten sposób daje owoce niezbyt wysokiej jakości.

jak wyhodować z pestek

zaleca się pobieranie nasion z roślin dostosowanych do warunków w Twoim regionie. Aby to zrobić, w okresie owocowania Omiń sąsiednie obszary ogrodowe i weź owoce z drzew, które najbardziej Ci się podobały. Owoce należy umieścić w wodzie na 3 dni, którą zastępuje się dwa razy dziennie, a następnie usuwa się je w zacienionym miejscu do wyschnięcia. Następnie nasiona są ostrożnie wyciągane z owoców. Do siewu nasion wybiera się dobrze oświetlony obszar, który znajduje się z dala od budynków i drzew. Najpierw musisz zrobić wykop, który jest pokryty pożywną glebą. Kości są w nim Zakopane o 50-60 mm, a odległość między nimi powinna wynosić 20-25 centymetrów. Następnie nasiona należy zamknąć i bardzo dobrze podlać. Po wchłonięciu płynu do gleby powierzchnię łóżka należy wypełnić warstwą ściółki (liście, trawa lub trociny).

wysiew nasion można wykonać wiosną, latem i jesienią. Jeśli siew nasion odbywa się przed zimą, wówczas nasiona przejdą naturalną rozwarstwienie w miesiącach zimowych, wiosną po zwolnieniu łóżka z schronienia sadzonki pojawią się razem i zaczną rosnąć.

kiedy sadzonki wykazują intensywny wzrost, upewnij się, że gleba w ogrodzie jest luźna i nieco wilgotna przez cały czas. Do ich karmienia stosuje się roztwór próchnicy. W razie potrzeby są spryskiwane z chorób i szkodników roztworem Ridomilu lub Tiovitu.

szczepienie nektaryny

sadzonki tej rośliny są szczepione na podkładkach migdałów lub brzoskwini metodą pączkowania. Ta metoda rozmnażania jest bardzo szybka i łatwa, a jej zaletą jest to, że każda w pełni uformowana nerka jest w stanie dać nową roślinę, która zachowa wszystkie oznaki odmiany macicy. Ale aby procedura szczepienia zakończyła się powodzeniem, musisz przestrzegać pewnych zasad:

  1. nie należy używać podkładki cieńszej niż ołówek. Należy pamiętać, że kora w miejscu szczepienia powinna być gładka, cienka i elastyczna.
  2. szczepienie przeprowadza się w okresie intensywnego przepływu soków, w tym czasie kora dość łatwo pozostaje w tyle za drewnem.
  3. konieczne jest, aby nerki znajdujące się na zrazie były dobrze rozwinięte.
  4. do pączkowania użyj bardzo ostrego i uprzednio zdezynfekowanego narzędzia.

zbiór sadzonek do przeszczepu odbywa się rano, w tym czasie pędy są nasycone wilgocią. Długość łodygi powinna osiągnąć 30 centymetrów lub więcej, podczas gdy znajdujące się na niej płytki liściowe powinny być rozwinięte. Przylistki i płytki liściowe należy odciąć, a ogonek pozostały po przycięciu powinien osiągnąć długość 10 mm, a następnie dolne cięcie sadzonki zanurza się w wodzie.

W magazynie poniżej musisz odciąć wszystkie dostępne przyrosty boczne. Cały brud i kurz należy usunąć z pnia. Aby to zrobić, weź czystą zwilżoną szmatkę i wytrzyj łodygę, przesuwając się od szyi korzenia w górę o 20 centymetrów. Następnie w miejscu, w którym kolba została oczyszczona z kurzu, należy wykonać nacięcie kory w kształcie litery T. Jednocześnie staraj się, aby drewno nie zostało uszkodzone. Długość poprzecznie umieszczonego cięcia powinna wynosić 15 mm, a następnie od jego środka w dół wykonuje się prostopadłe cięcie, osiągające długość od 25 do 30 mm. Tam, gdzie 2 nacięcia są ze sobą połączone, należy ostrożnie obrócić rogi kory o szerokość poprzecznie umieszczonego nacięcia.

weź łodygę lewą ręką, ustawiając ją u góry do siebie. Następnie wykonuje się małe (długość 1,2–1,3 cm) nacięcie poprzeczne na korze, podczas gdy powinno ono przebiegać poniżej nerki, która zostanie wykorzystana do przeszczepu. Podobne cięcie poprzeczne o tej samej długości należy wykonać powyżej tej nerki. Odetnij korę nerką, aby rozpocząć od górnego nacięcia, płynnie przesuwając się w kierunku dolnego. Długość powstałej osłony powinna wynosić około 25 mm, powinna być elastyczna, a nerka powinna być cała.

chwyć tarczę kciukiem i palcem wskazującym za resztę ogonka, a następnie ostrożnie umieść ją pod odwróconą korą nacięcia w kształcie litery T wykonanego na podkładce. W przypadku, gdy długość osłony jest większa niż to konieczne, należy ostrożnie odciąć nadmiar wzdłuż granicy przekroju na podkładce. Kciukiem mocno dociśnij korę wzdłuż podłużnie umieszczonego nacięcia do osłony umieszczonej pod korą. Następnie weź taśmę polietylenową i owiń ją wokół miejsca szczepienia, przesuwając się od góry do dołu.

po pół miesiąca musisz sprawdzić, czy pączkowanie zakończyło się powodzeniem. Aby to zrobić, delikatnie dotknij reszty ogonka, jeśli wszystko poszło dobrze, powinien się rozdzielić i spaść.

choroby nektaryny

brzoskwinia i Nektaryna wpływają na te same choroby. Najczęściej nektaryna może wpływać na kleisterosporiozę, kędzierzawość liści, mączniaka prawdziwego, zgniliznę owoców, moniliozę pestkową lub szarą zgniliznę owoców, cytosporozę, werticillezę, kokomikozę, strup, mleczny połysk i oparzenie grzybowe.

jeśli zapewnisz roślinie odpowiednią opiekę, a także przestrzegasz wszystkich zasad techniki rolniczej tej kultury i systematycznie przeprowadzasz zabiegi w celu zapobiegania chorobom i szkodnikom, twoje drzewo może nie zachorować. Jeśli nektaryna jest nadal chora, należy pamiętać, że choroby mykoplazmatyczne i wirusowe są dziś uważane za nieuleczalne, dlatego dotknięty okaz należy usunąć z ziemi i zniszczyć. W walce z chorobami grzybowymi najpopularniejsze są następujące środki: Horus, Vectra, SCOR, Topsin M, Topaz i Strobi. Należy również pamiętać, że objawy chorób i procedura ich leczenia w nektarynie są dokładnie takie same jak w brzoskwini.

szkodniki nektaryny

nektaryna i brzoskwinia mają również wspólne szkodniki, z którymi należy również walczyć tymi samymi metodami. Najczęściej te kultury dotyczą ćmy Wschodniej i śliwkowej, mszyc, łuski, prążkowia, ćmy Górniczej i owocowej, ryjkowców i roztoczy.

szkodniki są zwalczane za pomocą środków owadobójczych, na przykład można stosować leki takie jak: chlorofos, Zolon, karbofos, Aktara, Mospilan, Aktellik, Inta-vir, Bankol, Metafos i Durban.

odmiany nektaryny ze zdjęciem i opisem

wczesne dojrzałe odmiany

następujące wczesne dojrzałe odmiany nektaryny są najbardziej popularne wśród ogrodników:

  1. Fleming Fury . Ta ponadczasowa odmiana została stworzona przez hodowców z Ameryki. Duże owoce prawie całkowicie pokrywają czerwony rumieniec. Żółty miąższ jest dość delikatny.
  2. Big Top . Ta ponadczasowa odmiana, stworzona w Ameryce, wyróżnia się bezpretensjonalnością i wysoką wydajnością. Owoce mają jasny fioletowo-wiśniowy kolor i zaokrąglony kształt, ważą około 200 gramów. Miąższ jest twardy, soczysty i żółty, bliżej kości nabiera czerwonego odcienia. Słodki miąższ ma miodowy smak i niewielką kwasowość. Z miazgi kość jest trudno oddzielona.
  3. Ruby 4 . Ta szybka odmiana jest tworzona przez ukraińskich hodowców, wyróżnia się wydajnością. Duże owalne owoce pokryte błyszczącą skórką, ważą około 200 gramów. Miąższ jest soczysty, delikatnie włóknisty, jest zabarwiony na Żółto z bladoczerwonym odcieniem. Smak miąższu jest słodki z ledwo zauważalną kwasowością. Z miazgi kość jest trudno oddzielona. Owoce dość dobrze tolerują transport.
  4. Rebus 028 . Szybka odmiana stworzona przez włoskich hodowców wyróżnia się wydajnością i odpornością na choroby i mróz. Kształt dużych owoców jest okrągły, nieco wydłużony, ważą około 200 gramów. Owoc ma żółty kolor, podczas gdy prawie na całej jego powierzchni znajduje się rumieniec o bogatym czerwonym kolorze. Soczysty gęsty pachnący miąższ ma żółty kolor i słodki smak.
  5. Kaldesi . Odmiana włoskiej selekcji charakteryzuje się wysoką wydajnością. Prawie cała powierzchnia dużych kulistych owoców o żółto-zielonym kolorze pokryta jest marmurowym bogatym czerwonym rumieńcem. Soczysty gęsty miąższ ma biały kolor. Kość jest częściowo oddzielająca.

odmiany w połowie sezonu

najpopularniejsze odmiany nektaryny w połowie sezonu to:

  1. Stark Red Gold . Ta odmiana stworzona w Ameryce charakteryzuje się wysoką wydajnością. Duże karminowo-czerwone owoce mają odpowiedni kształt, ważą około 240 gramów lub więcej. Lekko włóknista gęsta miąższ ma bogaty żółty kolor, a w pobliżu kości staje się czerwonawy. Miąższ można łatwo oddzielić od kości.
  2. Wang-3 . Ta szybka odmiana, stworzona przez amerykańskich specjalistów, wyróżnia się wydajnością i odpornością na mróz i choroby. Kształt owoców jest okrągły, ich kolor jest nasycony czerwienią z jasnożółtymi fragmentami, ważą około 220 gramów. Chrzęstna miąższ o żółtym kolorze ma wysoki smak.
  3. Alitop . Ta odmiana, stworzona we Włoszech, charakteryzuje się wysoką wydajnością. Duże owoce o podłużnym okrągłym kształcie ważą około 250 gramów, prawie cała ich powierzchnia zajmuje bogaty czerwony rumieniec. Soczysty gęsty pachnący miąższ ma żółty kolor z czerwonymi żyłkami, ma wysoki smak.
  4. Harko . Odmiana stworzona przez kanadyjskich hodowców ma wysoką wydajność i odporność na mróz i choroby. Prawie na całej powierzchni niezbyt dużych żółto-zielonych zaokrąglonych owoców znajduje się rumieniec fioletowo-czerwony. Mięsisty soczysty miąższ ma żółty kolor i słodki z lekkim kwaśnym smakiem. Z miazgi kość jest łatwo oddzielana.
  5. Iszuński . Ta odmiana została stworzona przez ukraińskich hodowców. Na niezbyt dużych owocach żółtego koloru znajduje się karminowy rumieniec, ważą około 150 gramów. Delikatny włóknisty soczysty miąższ ma żółty kolor i czerwone smugi. Miąższ z kości można łatwo oddzielić.

odmiany późno dojrzewające

odmiany późno dojrzewające, które są najbardziej popularne:

  1. Posejdon . Odmiana hodowli krajowej. Uniwersalne owoce mają zaokrąglony kształt i żółty kolor z niezbyt dużym karminowym rumieńcem, ułożonym w postaci pociągnięć. Soczysty włóknisty żółty miąższ ma niewielką ilość czerwonych żyłek. Miąższ od kości łatwo się oddziela.
  2. Harblaze . Ta odmiana jest deserowa. Prawie cała powierzchnia żółtych owoców o owalnym kształcie jest pokryta rumieńcem o bogatym czerwonym kolorze. Bardzo soczysty miąższ ma żółty kolor i słodko-kwaśny smak. Miąższ można łatwo oddzielić od kości.
  3. Sweet Lady . Odmiana stworzona przez włoskich hodowców wyróżnia się wydajnością i odpornością na choroby. Duże żółte owoce mają bogaty czerwony rumieniec i ważą około 300 gramów lub więcej. Żółty, twardy, gęsty miąższ ma wspaniały smak. Miąższ można łatwo oddzielić od kości.
  4. September Queen . Rumieniec jasnozielonych owoców ma ciemnoczerwony kolor. Kremowy kolor gęsty pachnący miąższ ma słodko-kwaśny, bardzo przyjemny smak. Kość jest dobrze oddzielona od miazgi.
  5. Eupatoria . Ta samozapłodniona odmiana została stworzona w Ogrodzie Botanicznym Nikitsky . jest zalecany do uprawy na Ukrainie, w Kraju Krasnodarskim, Zakaukaziu i Mołdawii. Żółte owoce pokryte są karminowym rumieńcem na ¼ - 1/2 części. Soczysty włóknisty miąższ ma żółty kolor i czerwone smugi, w pobliżu kości pojawia się różowawy odcień. Miąższ z kości można łatwo oddzielić.

nadal dość popularne odmiany nektaryny to takie jak: Nikitsky 85, en-ai-si 19, Flavor Top, Colonoid, Crimson Gold, Krymchanin itp.

Wygodny suwak zakupów od naszych gości witryny