Malina

krzew malinowy (Rubus idaeus) jest przedstawicielem rodzaju Rubus z rodziny róż. Rodzaj ten skupia około 600 gatunków. Większość tych gatunków była znana już w starożytnym świecie, więc pierwsza wzmianka o istnieniu dzikich malin znajduje się w rękopisach z 3 wieku. pne. Po raz pierwszy zaczęto uprawiać Maliny w Europie Zachodniej w 16 wieku.w warunkach naturalnych taki krzew woli rosnąć wzdłuż brzegów rzek i lasów. Przez wiele stuleci roślina ta należy do najpopularniejszych upraw jagodowych uprawianych w ogrodach. Do tej pory roślinę tę można znaleźć na prawie każdej działce ogrodowej. Pachnące i bardzo smaczne owoce malin są również cenione za ich przydatność, ponieważ zawierają substancje mineralne, kwasy i witaminy potrzebne ludzkiemu ciału. Ta kultura wyróżnia się bezpretensjonalnością. Taka roślina jest w stanie dobrze rosnąć i dawać dobre plony nawet w Pustkowiu. Jeśli maliny są odpowiednio pielęgnowane, będą chronione przed infekcją różnymi chorobami i szkodnikami, a także przyniosą bogate plony.

cechy malin

dzisiaj maliny są bardzo popularne wśród ogrodników z różnych krajów, takich jak porzeczki, truskawki, agrest, truskawki, jagody i inne bardzo zdrowe i po prostu smaczne uprawy ogrodowe. Bardzo często ogrodnicy uprawiają maliny nie tylko dla siebie, ale także na sprzedaż. W związku z tym ogrodnik stara się uzyskać bogate zbiory jagód dobrej jakości.

zwykłe maliny to krzew liściasty, którego wysokość może wynosić od 150 do 250 centymetrów. Taka roślina ma drzewiasty korzeń, wokół którego rośnie duża liczba dodatkowych korzeni. Prowadzi to do powstania silnego rozgałęzionego systemu korzeni. Łodygi są wyprostowane. Trawiaste młode pędy są bardzo soczyste o zielonym kolorze, na ich powierzchni znajduje się niebieskawa powłoka i wiele małych kolców. Już w drugim roku łodygi są zdrewniałe i pomalowane na brązowo. Kiedy kończy się owocowanie, takie łodygi wysychają, ale w następnym sezonie są zastępowane nowymi młodymi pędami. Kolejne owalne płytki liściowe mają ogonki, są złożone, jest 3-7 jajowatych liści. Przednia powierzchnia liści jest ciemnozielona, a niewłaściwa ― białawy kolor, ponieważ jest na niej pokwitanie. Pachowe wierzchołkowe kwiatostany racemose składają się z białych kwiatów, które osiągają średnicę około 10 mm.z reguły jagody rosną w drugim roku życia łodyg. Jagody są małymi owłosionymi pestkami, które są zrośnięte w złożony owoc, mogą być barwione w różnych odcieniach szkarłatu, a także bordowo-czarne (w odmianach jeżyny) lub żółte owoce. Dzięki prowadzonym pracom hodowlanym narodziły się maliny naprawcze, ich owocowanie rozpoczyna się w pierwszym roku wzrostu, a w sezonie usuwa się z niego 2 uprawy. Kumanica i jeżyny są gatunkami malin tworzącymi długie łodygi, przylegają do podpory dzięki kolcom umieszczonym na ich powierzchni. Kościanka i Książęca to trawiaste gatunki malin. Uprawa malin jest dość prosta, ale aby uzyskać obfite zbiory, musisz przestrzegać zasad techniki rolniczej tej kultury, a także odpowiednio się nią opiekować.

sadzenie malin w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

sadzenie malin na otwartej glebie może być zaangażowane zarówno wiosną, jak i jesienią (od września do października). Miejsce odpowiednie do sadzenia powinno być słoneczne. W przypadku uprawy tej kultury w zacienionym miejscu, wówczas z powodu braku światła młode pędy są czasami wyciągane tak bardzo, że zasłaniają łodygi owocujące. Różne odmiany malin mają swoje preferencje dotyczące gleby. Jednak większość z nich dobrze rośnie na lekkich glebach odżywczych, glina i czarna ziemia są również odpowiednie dla tej rośliny. Wymagane dla malin pH gleby powinno wynosić od 5,7 do 6,5. Na nizinach i w miejscach o nierównym terenie tego krzewu nie można uprawiać, ponieważ występuje w nich stagnacja wody. Również strome zbocza nie nadają się do sadzenia, a także podwyższone obszary, w tym przypadku maliny będą cierpieć z powodu braku wilgoci. Do sadzenia takiej kultury zaleca się wybranie obszaru równinnego lub o niewielkim nachyleniu. W tym samym miejscu bez przesadzania taki krzew można uprawiać przez 7-10 lat, po czym będzie potrzebował przeszczepu, ponieważ gleba będzie bardzo wyczerpana. A na tym obszarze Maliny można ponownie sadzić dopiero po co najmniej 5-7 latach. Tam, gdzie uprawiano psiankowate (ziemniaki, pomidory, papryka), w żadnym wypadku nie można sadzić tej kultury jagodowej. Ale działka po zbożach lub roślinach strączkowych do sadzenia malin nadaje się bardzo dobrze.

sadzenie malin na wiosnę

wiosenne i jesienne sadzenie różnią się tylko sposobem przygotowania się do tej procedury, a poza tym są dokładnie takie same. Na początku okresu wiosennego musisz przygotować dziurę, której wielkość powinna wynosić 0, 5x0, 4x0, 4 m, a górną warstwę odżywczą gleby należy złożyć osobno. Odległość między okazami w ogrodzie powinna wynosić około 0,5 m, a szerokość między rzędami powinna wynosić co najmniej 1,5 m. Górna warstwa odżywcza gleby musi być połączona z 50 gramami siarczanu potasu, ze 100 gramami granulowanego superfosfatu, z 10 kilogramami próchnicy lub kompostu i 0,4 kilogramem popiołu drzewnego. Część powstałej mieszanki gleby należy wlać do dziury, a resztki należy wlać do pobliskiej zjeżdżalni. Jeśli przed rozpoczęciem sadzenia mieszanina gleby w otworze zbryli się, należy ją poluzować. Następnie sadzonka powinna być umieszczona w otworze, tak aby pączek zastępczy znajdował się tuż poniżej poziomu gruntu. Po ostrożnym wyprostowaniu korzeni dół należy wypełnić ziemią. Jest ubijany, a następnie robi się niezbyt głęboką dziurę wokół rośliny, którą należy napełnić wodą. Po całkowitym wchłonięciu cieczy powierzchnię otworu należy ściółkować trocinami, humusem lub suchą słomą. Sadzonka jest skracana do 0,3 m nad poziomem gleby. Jeśli w ciągu kilku dni po posadzeniu malin będzie sucha pogoda, rośliny będą wymagały ponownego podlewania. Wiosną sadzenie malin jest gorsze niż jesienią, ponieważ istnieje duże prawdopodobieństwo spóźnienia się z powodu niesprzyjającej pogody, w wyniku czego sadzonki zakorzenią się znacznie gorzej. Wiosną sadzi się materiał do sadzenia zakupiony w specjalnym sklepie lub szkółce lub ten, który został zebrany jesienią (umieszcza się go w lodówce na zimę).

sadzenie malin jesienią

jesienią przygotowanie otworu do lądowania powinno być znane 6 tygodni przed dniem lądowania. Miejsce jest wykopywane na głębokość bagnetu łopaty, podczas gdy wszystkie korzenie chwastów są wybierane i dodaje się 0,2-0,4 kg superfosfatu, od 2 do 3 wiader zgniłego obornika i 100-200 gramów siarczanu potasu na 1 m 2 działki. Jeśli nawozisz glebę przed sadzeniem, maliny nie będą potrzebować nawozów fosforowych i potasowych przez około 5 lat. Jeśli gleba jest torfowa, to na każdy 1 m 2 działki muszą być wykonane z czterech wiader piasku. Najlepiej sadzić maliny w ostatnich dniach września lub w pierwszych dniach października. Jesienią zarówno eksperci, jak i doświadczeni ogrodnicy zalecają sadzenie tej kultury, ponieważ w tym przypadku będzie można spokojnie przygotować miejsce do sadzenia, a same rośliny dobrze ukorzeniają się przed zimą, aw okresie wiosennym zaczynają aktywnie rosnąć.

Pielęgnacja malin

Pielęgnacja malin na wiosnę

natychmiast po stopieniu całego śniegu na stronie będzie musiał zostać uwolniony z liści, które spadły w zeszłym roku, ponieważ mogą zawierać patogeny lub szkodniki, które ukrywały się tam przed zimowymi mrozami. Ten krzew potrzebuje wsparcia, dlatego wiosną należy wykonać podwiązkę malinową do kraty. Jeśli roślina zostanie przywiązana do kraty, w wyniku tego będzie równomiernie oświetlona promieniami słonecznymi, nastąpi przyspieszenie dojrzewania i wzrostu młodych pędów podstawowych, a także takie krzewy są stosunkowo łatwiejsze w pielęgnacji. Jeśli zdecydujesz się zrobić kratę, będziesz musiał wykopać potężne kolumny na końcu i na początku każdego rzędu po obu stronach, osiągając wysokość 150 centymetrów. Między tymi słupami należy rozciągnąć drut w 2 rzędach: dolny rząd powinien znajdować się na wysokości 0,6–0,7 m od powierzchni terenu, a górna na wysokości 1,2 m. Aby uniknąć ugięcia drutu, należy co 5 m w ziemię wbić drewniany kol. Umieścić łodygi krzewów na drucie веерообразно, a następnie zabezpieczyć je, подвязав sznurkiem. Po kilku latach konieczne jest rozciągnięcie dodatkowych rzędów drutu między filarami: pierwszy znajduje się na wysokości 0,3 m od powierzchni działki, a drugi na wysokości 1,5 m.

przez resztę czasu dbanie o tę kulturę będzie bardzo proste. Tak więc musi być systematycznie płócienny, karmiony, podlewany, poluzowywany w pobliżu krzaków na płytką głębokość, po czym jego powierzchnia jest pokryta warstwą ściółki. Co jest używane do karmienia tej kultury wiosną? W przypadku, gdy wszystkie niezbędne nawozy zostały wprowadzone do gleby przed sadzeniem, maliny nie będą potrzebne w potasie i fosforu przez 5 lat. Jednak co roku konieczne jest karmienie roślin nawozami zawierającymi azot. Przygotuj następujący roztwór odżywczy do karmienia: połącz 10 litrów wody z 1 łopatą odchodów krowy i 5 gramami mocznika lub saletry. Ta mieszanina wlewa się pod każdą roślinę w ostatnich dniach marca lub w pierwszych dniach kwietnia. Jeśli zdecydujesz się użyć innego nawozu zawierającego azot, na każdy 1 m 2 działki będą musiały wziąć od 20 do 25 gramów substancji. Następnie powierzchnia gleby będzie musiała zostać poluzowana.

Pielęgnacja malin jesienią

kiedy jesienią wszystkie owoce z krzaków zostaną zebrane, musisz przygotować maliny na nadchodzące ZIMOWANIE. Do tej procedury należy podchodzić z całą odpowiedzialnością, ponieważ od tego zależy, jak obfite zbiory będą w następnym sezonie. Powierzchnia witryny musi być wolna od starej warstwy mulczującej, którą należy zniszczyć, ponieważ mogą w niej znajdować się różne szkodniki lub patogeny. Następnie gleba jest starannie wykopana na głębokość nie większą niż 8-10 centymetrów. 1 raz na kilka lat zaleca się kopanie popiołu drzewnego i kompostu w glebie. Nawozy zawierające azot do karmienia malin jesienią nie są używane, ponieważ z ich powodu może rozpocząć się aktywny wzrost młodych pędów, liście będą latać późno, co zwiększy prawdopodobieństwo uszkodzenia ich przez mróz. W przypadku, gdy krzew potrzebuje nawozów fosforowych i potasowych, należy je stosować w niezbyt głębokich rowkach (od 15 do 20 centymetrów), które powinny znajdować się w odległości co najmniej 0,3 m od roślin. Na 1 krzak pobiera się nie więcej niż 40 gramów soli potasowej i 60 gramów superfosfatu. W tak karmionych roślinach poprawi się układanie pąków kwiatowych, co pozytywnie wpłynie na przyszłe zbiory.

podlewanie malin

podlewanie malin wiosną i latem jest konieczne tylko wtedy, gdy występuje długotrwała susza. Jeśli systematycznie pada deszcz, nie będzie potrzebne podlewanie. W gorącym i suchym okresie roślina będzie potrzebować obfitego podlewania, podczas gdy woda powinna zwilżyć górną warstwę gleby o 0,3–0,4 m.Ponadto ten krzew wymaga obowiązkowego podlewania w maju, zanim zakwitnie, a także podczas aktywnego wzrostu i dojrzewania owoców. Podlewanie zimowe dla takiej kultury ma ogromne znaczenie, ponieważ jesienią ma układanie pąków wzrostu w systemie korzeniowym. Jednocześnie staraj się, aby gleba była moczona na jak największej głębokości, wtedy ZIMOWANIE malin będzie więcej niż udane. Przede wszystkim metoda kroplowa nadaje się do podlewania tej rośliny, ponieważ ma ona wiele zalet:

  • oszczędzanie wody ― zużywana jest mniejsza ilość płynu w porównaniu do zraszania lub nawadniania arych;
  • ciepła woda ― w żadnym wypadku nie można podlewać tej kultury zimną wodą, a dzięki tej metodzie nawadniania płyn jest już stosunkowo ciepły w systemie korzeniowym;
  • równomierne zwilżanie gleby.

jeśli chcesz znacznie zmniejszyć liczbę podlewania latem, powierzchnia witryny powinna być pokryta warstwą ściółki.

przeszczep malin

podczas przesadzania takiej rośliny musisz przestrzegać tych samych zasad, co podczas jej pierwotnego sadzenia. Ten krzew jest podatny na silny wzrost. Jego korzenie są umieszczone wystarczająco blisko powierzchni gleby, a latem rośnie duża liczba pędów potomstwa. W razie potrzeby za pomocą łopaty można je oddzielić od krzewu macierzystego i, po wykopaniu wraz z korzeniami, posadzić w nowym stałym miejscu. Jeśli okaz jest zarośnięty i stary, to za pomocą łopaty można odciąć najmłodszą część wraz z systemem korzeniowym i bryłą ziemi, należy zauważyć, że średnica jego pędów nie powinna być mniejsza niż 10 mm. w takiej "delence" konieczne jest skrócenie pędów do 0,25 m, a następnie sadzi się go w innym miejscu. Możesz przeszczepić Maliny w dowolnym momencie, z wyjątkiem okresu zimowego. Jednak doświadczeni ogrodnicy zalecają przeprowadzenie tej procedury wiosną. Aby zapobiec niekontrolowanemu wzrostowi takiej rośliny, obszar, w którym rośnie, musi być ogrodzony, w tym celu arkusze żelaza lub łupków są wykopywane na obwodzie w ziemi.

rozmnażanie malin

rozmnażanie malin jest bardzo proste, łatwe i szybkie. Sposób rozmnażania przez potomstwo został szczegółowo opisany powyżej. Również do rozmnażania tej rośliny stosuje się sadzonki. Cięcie sadzonek odbywa się w czerwcu w pochmurny dzień, w tym celu wybiera się dwuletnie lub trzyletnie potomstwo korzeni. Długość sadzonek powinna wynosić od 10 do 12 centymetrów i powinny mieć 2 lub 3 płytki liściowe. Sadzonki na 12 godzin zanurza się w produkcie stymulującym wzrost korzeni, a następnie sadzi się je w pojemniku o pojemności 0,5 litra, który należy wypełnić piaskiem zmieszanym z torfem. Pojemniki są usuwane pod folią, należy zauważyć, że wilgotność powietrza niezbędna do ukorzenienia sadzonek powinna wynosić około 90 procent, a temperatura wynosi od 22 do 25 stopni. Po 4 tygodniach sadzonki powinny zacząć rosnąć. Kiedy tak się stanie, są one ostrożnie przenoszone wraz z bryłą ziemi do bardziej przestronnego pojemnika: jego wysokość powinna wynosić co najmniej 14 centymetrów, a objętość ― 1,5 litra.po zakorzenieniu się sadzonek należy je zacząć hartować, w tym celu zabierając je na chwilę na świeże powietrze. Utwardzone sadzonki sadzi się na łóżku szkoleniowym, będą potrzebować cieniowania przed palącym światłem słonecznym, które jest usuwane tylko wtedy, gdy rośliny zapuszczą korzenie i zaczną rosnąć. Jesienią są przesadzane do stałego miejsca. Sadzonki zebrane jesienią muszą być traktowane środkiem grzybobójczym, co ochroni je przed chorobami grzybiczymi. Następnie sadzonki należy wypełnić torfem i przechowywać w piwnicy, piwnicy lub innym chłodnym miejscu. Tak więc przed nadejściem okresu wiosennego sadzonki zostaną rozwarstwione, ważne jest, aby nie zapomnieć o systematycznym nawilżaniu torfu. Wiosną sadzonki są natychmiast sadzone na łóżku, podczas gdy jego powierzchnia musi być pokryta warstwą ściółki.

istnieją rodzaje malin, do rozmnażania których stosuje się ukorzenianie wierzchołków (jak jeżyny). Należą do nich purpurowe i aroniowe maliny. W pierwszych jesiennych tygodniach dorosły pęd zaczyna Pochylać się w kierunku gleby, podczas gdy liście znajdujące się na jej wierzchołku stają się mniejsze, a ona sama nabiera kształtu pętli ― w tym czasie jej ukorzenienie. Ten pęd należy oddzielić wraz z "uchwytem", podczas gdy należy go ukorzenić dokładnie tak, jak opisano powyżej.

przycinanie malin

przycinanie malin na wiosnę

wiosną wszystkie łodygi dotknięte mrozem powinny zostać przycięte do zdrowych pąków w malinach, a także konieczne jest wycięcie rannych, dotkniętych chorobą i słabo rozwiniętych gałęzi. Jeśli przestrzegasz zasad techniki rolniczej tej kultury, wówczas na 1 metr bieżący działki powinno być 10-15 pędów. W związku z tym wszystkie pędy należy wyciąć na krzaku, pozostawiając tylko te, które najpierw zaczęły rosnąć, należy je skrócić o 15-20 centymetrów. W wyniku takiego przerzedzającego przycinania poprawi się jakość owoców, a także będą one większe. Takie przycinanie można wykonać w razie potrzeby jesienią, ale wraz z nadejściem wiosny w krzakach konieczne będzie wycięcie wszystkich łodyg uszkodzonych i uszkodzonych przez mróz. I według I. V. Kozakova krzewy przycięte wiosną dadzą bogatsze zbiory.

przycinanie malin jesienią

jesienią po zbiorach należy usunąć wszystkie dwuletnie łodygi, ponieważ nie kwitną i nie produkują owoców w następnym sezonie. Oczywiście można je wyciąć na wiosnę, ale w tym przypadku zabiorą od rośliny składniki odżywcze, których potrzebuje zimą. Wytnij wszystkie łodygi, które przyniosły owoce w bieżącym sezonie. Jeśli uprawiane maliny nie są naprawialne, można je przycinać wcześnie i wcale nie trzeba czekać na późną jesień. Eksperci zalecają przeprowadzenie takiej procedury natychmiast po zebraniu wszystkich zbiorów z krzaków, w tym przypadku wszystkie siły malin zostaną skierowane na wzrost i rozwój młodych pędów, a mianowicie przyniosą owoce w następnym sezonie. Jeśli uprawiane są odmiany naprawcze, należy je przyciąć pod koniec drugiego owocowania. Zaleca się zniszczenie wszystkich ciętych łodyg, ponieważ patogeny i różne szkodniki mogą się na nich osiedlić.

ZIMOWANIE malin

bardzo ważne jest prawidłowe przygotowanie malin do zimowania. Wśród ogrodników panuje bardzo powszechna opinia, że maliny na zimę należy związać i pozostawić w pozycji stojącej. Jednak w żadnym wypadku nie można tego zrobić, ponieważ pąki kwiatowe nie pokryte śniegiem mogą zamarznąć. Krzewy zginają się jak najbliżej powierzchni gleby i mocują w tej pozycji, wiążąc kratę z NAJNIŻSZYM drutem. Z łodyg musisz usunąć wszystkie liście, aby to zrobić, załóż rękawiczki i przesuń pęd w kierunku od dołu do góry. Bądź ostrożny, ponieważ jeśli odrywasz liście, przesuwając ręką od góry do dołu, może to spowodować usunięcie pąków kwiatowych. Staraj się, aby podczas zimy ten krzew był całkowicie pokryty śniegiem. Dlatego w razie potrzeby maliny będą musiały być rzucane śniegiem.

bardzo ważne jest również, aby pamiętać, że rośliny zimujące potrzebują powietrza, w związku z tym lód pojawiający się na pokrywie śnieżnej należy przebić. Jeśli zima jest śnieżna,w takim przypadku maliny będą musiały być pokryte materiałem pokrywającym. Wiosną schronienie należy usunąć z witryny. Przejrzyj wszystkie łodygi i usuń te, które zostały dotknięte przez mróz. Pozostałe pędy można podnieść i związać z kratą.

choroby malin i ich leczenie

Malina żółknie

wielu ogrodników jest zainteresowanych tym, co powoduje, że liście malin stają się żółte i latają? W przypadku, gdy liście na krzaku zmieniły kolor na żółty, oznacza to, że ta okaz jest zainfekowany rakiem korzeni, rdzą lub chlorozą. Aby dowiedzieć się, że roślina boli tak nieuleczalną chorobą, jak rak korzeni, można uzyskać obrzęk na powierzchni korzeni, łodygi rosną zbyt krótko, owoce nie mają smaku, a płytki liściowe zmieniają kolor na żółty i latają. Zainfekowane rośliny należy usunąć z ziemi i zniszczyć, podczas gdy obszar, na którym rosły, nie powinien być wykorzystywany do sadzenia przez co najmniej 8 lat. Jeśli roślina zostanie zainfekowana rdzą, zacznie się pojawiać w maju. Rozpocznie się suszenie, żółknięcie i latanie liści, na powierzchni łodyg pojawią się ciemne owrzodzenia. Taką chorobę można wyleczyć tylko na początkowym etapie rozwoju, w tym celu krzewy spryskuje się roztworem mieszanki Bordeaux (1%). Jeśli choroba jest już uruchomiona, a krzaki są bardzo dotknięte, należy je wykopać i zniszczyć. Głównym wektorem takiej choroby wirusowej, jak chloroza, są mszyce. W związku z tym, aby chronić maliny przed chlorozą, należy podjąć wszelkie niezbędne środki w celu zwalczania mszyc. W zainfekowanych okazach płytki liściowe stają się mniejsze i zdeformowane, łodygi przestają się rozwijać, owoce wysychają i tracą smak. W niektórych przypadkach przyczyną rozwoju chlorozy może być użycie zimnej wody do nawadniania, silna reakcja alkaliczna gleby, niewystarczająca ilość pierwiastków śladowych w ziemi lub stagnacja wody w glebie. Spróbuj dowiedzieć się, co dokładnie spowodowało rozwój tej choroby i wyeliminuj ją w jak najkrótszym czasie.

Malina wysycha

ta kultura należy do kochających wilgoć, więc jeśli rośliny nie dostaną wilgoci, wtedy liście zaczną wysychać. Jeśli jednak krzewy są zawsze podlewane na czas i w wystarczającej objętości, musisz dokładnie rozważyć wysuszone liście. Jeśli na ich powierzchni zobaczysz pogrubienie, oznacza to, że maliny są dotknięte gallicą. Szkodnik ten składa swoje larwy na powierzchni płyt liściowych malin, w wyniku czego pojawiają się podobne zgrubienia, zwane galasami. Wszystkie zainfekowane pędy należy wyciąć do korzenia, a konopie nie powinny pozostać, a następnie są spalane. Jeśli ten krzew zostanie dotknięty purpurową plamą, która jest chorobą grzybiczą, wówczas początkowo na jego płytkach liściowych pojawią się plamy brązowo-czerwonego koloru, a z czasem wyschną. Po zebraniu wszystkich owoców z dotkniętych krzewów należy je spryskać preparatem Cyrkon. Wytnij wszystkie wysuszone łodygi do korzenia natychmiast po tym, jak stanie się jasne, że roślina jest chora, nie trzeba czekać, aż nadejdzie jesień.

antraknoza malinowa

choroba grzybicza antraknoza aktywnie rozwija się w deszczową deszczową pogodę latem. W dotkniętym krzaku na powierzchni płytek liściowych pojawiają się szare plamki z czerwonymi obrzeżami, owoce wysychają, a końce pędów umierają. Aby zapobiec sadzeniu, należy wybrać odmiany odporne na tę chorobę, a także wyciąć i spalić wszystkie zainfekowane części malin. Dotknięty okaz należy również potraktować roztworem nitrafenu.

szkodniki malin i ich zwalczanie

następujące szkodniki mogą osiedlić się na krzakach malin: mszyce, przędziorków, pędów i łodyg malin, ryjkowca, malinowego orzecha włoskiego, chrząszcza malinowego i malinowej muchy łodygowej. W okresie kwitnienia brązowo-żółty chrząszcz malinowy może osiąść na tym krzewie. Szkodnik ten żywi się pąkami, kwiatami i liśćmi rośliny, podczas gdy samice w kwiatach układają składanie jaj. Wyklute z jaj larwy zjadają owoce. Po opadnięciu śniegu dotknięte krzewy należy spryskać Nitrafenem, a podczas kwitnienia wiśni są one traktowane Fitovermem. Malinowa mucha łodygowa składa jaja w zatokach wierzchołkowych płytek liściowych, larwy urodzone zjadają łodygi od wewnątrz. Malinowa roślina orzechowa i łodyga, a także gallitsy pędowe, składają jaja w młodych pędach, gdy larwy wyklują się, będą je jeść. Jeśli mszyce osiedlą się na krzaku, wówczas na powierzchni łodyg i płyt liściowych można znaleźć spadzi, a pędy również deformują się i zwijają liście. Ponadto Szkodnik ten jest głównym wektorem różnych niebezpiecznych chorób. Przędziorki, osiadając na malinach, wysysają sok, podczas gdy są nosicielami chorób wirusowych i szarej zgnilizny. W pąkach kwiatowych samica ryjkowca składa jaja, gryząc szypułki. Jedna osoba może zaszkodzić dużej liczbie kwiatów(do 50). Aby pozbyć się wszystkich opisanych szkodników, musisz wczesną wiosną i po zebraniu wszystkich owoców potraktować Krzaki Karbofosem lub Aktellikiem. A co najważniejsze, pamiętaj, że jeśli będziesz przestrzegać zasad techniki rolniczej, nie będziesz mieć problemów ze szkodnikami.

odmiany malin ze zdjęciem i opisem

wiele odmian malin dzieli się na duże owoce, tradycyjne i naprawiające. Tradycyjne odmiany wyróżniają się niezawodnością, szybko dostosowują się do warunków klimatycznych i są mało wymagające dla gleby, ale nie będzie można zebrać z nich bogatych zbiorów. Łodygi odmian o dużych owocach rozgałęziają się stosunkowo silnie, dzięki czemu wyróżniają się wysoką wydajnością, ich owoce są duże i pachnące. Odmiany naprawcze dają 2 plony na sezon, a owoce zatrzymują się dopiero wraz z nadejściem bardzo silnych mrozów. Ponadto odmiany te różnią się od siebie kolorem i jakością smaku owoców, okresem dojrzewania, a także stopniem odporności na choroby i szkodliwe owady.

wczesne dojrzałe odmiany

  1. Kaskada . Odmiana średniej wielkości, negatywnie reagująca na suszę i podatna na uszkodzenia przez plamienie. Wysokość lekko kolczastego krzewu dochodzi do 200 cm, Kształt ciemnoczerwonych owoców jest tępokoniczny, ważą około 3,5 g, smak jest słodko-kwaśny.
  2. Cumberland . Odmiana ma umiarkowaną odporność na mróz i odporność na szkodniki i choroby. Czarne owoce ważą około 2 g. krzew może osiągnąć wysokość 200 cm, łodygi są łukowato zakrzywione, nie dają potomstwa korzeniowego.
  3. Złoty Gigant . Ta odmiana o dużych owocach jest odporna na mróz i wysoką wydajność. Żółte duże owoce ważą 8-14 gramów.
  4. Vega . Odmiana odporna na mróz jest odporna na choroby grzybowe. Wysokość krzewu wynosi około 250 cm, rośnie wiele małych pędów. Kształt owoców malin jest tępokoniczny, waży około 4 gramów, smak jest słodko-kwaśny.
  5. Glen Ample . Odmiana powstała w Anglii. Jest odporny na mróz, choroby i szkodniki, charakteryzuje się bardzo wysoką wydajnością (z 1 ha zbiera się do 15 ton jagód). Wysokość silnego krzewu wynosi około 350 cm, łodygi dobrze się rozgałęziają. Bogate czerwone gęste owoce mają okrągły stożkowy kształt i ważą około 4 gramów.

odmiany późno dojrzewające

  1. Rubin . Odmiana odporna na mróz jest podatna na antraknozę. Wysokość rośliny wynosi około 1,8 m, na powierzchni pędów znajduje się wiele krótkich kolców o ciemnofioletowym kolorze. Kształt bogatych czerwonych owoców jest tępokoniczny, ważą około 3,5 gramów.
  2. Mirage . Odmiana jest odporna na szkodniki i choroby. Na powierzchni średnich krzewów znajdują się małe, krótkie i dość miękkie kolce o ciemnoczerwonym kolorze. Kształt dużych czerwonych owoców jest wydłużony, waży około 6 gramów.
  3. Stołeczna . Odmiana jest odporna na choroby i mróz, wyróżnia się wydajnością (z 1 krzewu zbiera się do 4 kilogramów pachnących owoców). Wysokość wyprostowanego zwartego krzewu wynosi około 200 centymetrów. Czerwone duże owoce ważą około 8 gramów.

odmiany naprawcze

  1. Pomarańczowy Cud . Odmiana jest odporna na szkodniki i choroby grzybowe. Pomarańczowe błyszczące owoce mają wysoki smak, mają wydłużony kształt i ważą od 7 do 9 gramów. Smak jagód jest słodko-kwaśny.
  2. Morelowy . Owoce są w kolorze złotym o delikatnym zapachu. Ich kształt jest tępokoniczny i ważą około 3,5 grama.
  3. Mulatka . Odmiana jest wysokowydajna, ma wysoką odporność na choroby grzybowe i szkodniki. Słodko-kwaśne okrągłe błyszczące owoce w kolorze ciemnej wiśni ważą około 4 gramów.
  4. Diamentowa . Odmiana charakteryzuje się wysoką wydajnością, z 1 krzewem zbiera się około 3 kg owoców. Duże rubinowe owoce mają jasny połysk i stożkowy kształt, ważą około 7 g.smak jest słodko-kwaśny, deserowy.

właściwości malin

maliny zawierają fruktozę, kwasy organiczne-cytrynowy, jabłkowy, winowy, askorbinowy, mrówkowy, kapronowy, a także witaminy i pierwiastki śladowe – magnez, żelazo, potas, wapń i fosfor. Od dawna maliny są używane jako środek przeciwprostudny, więc z suszonymi jagodami przygotowują herbatę, robią dżem lub mielą świeże owoce piaskiem cukrowym. Maliny różnią się od innych jagód tym, że po obróbce cieplnej wszystkie jej korzystne właściwości są zachowane. Z liści rośliny przygotowuje się wywary i napary stosowane w bólu gardła i kaszlu. Napar wykonany z liści i kwiatów jest stosowany w leczeniu hemoroidów i chorób ginekologicznych. Preparaty wykonane z jagód, kwiatów i liści mają działanie przeciwgorączkowe, przeciwutleniające, przeciwsklerotyczne i przeciwzapalne, są stosowane podczas leczenia przeziębień, miażdżycy, nadciśnienia, cukrzycy, niedokrwistości, zaburzeń rytmu serca, chorób nerek. W medycynie wschodniej impotencja seksualna i bezpłodność są leczone podobnymi lekami.

napar wykonany z liści jest stosowany w przypadku trądziku, różowatych stanów zapalnych skóry, egzemy i wysypek, podczas gdy są one wcierane w powierzchnię naskórka. Wykonuje się z niego płyny na zapalenie spojówek i zapalenie powiek. Z korzeni przygotowuje się wywar stosowany w leczeniu ropnego zapalenia ucha środkowego i zatrzymania krwawienia z hemoroidów i nosa.

nie tak dawno temu na Uniwersytecie Clemson przeprowadzono badania dotyczące malin. Badanym zwierzętom z nowotworem nowotworowym podawano wyciąg z malin, co doprowadziło do śmierci 90 procent komórek nowotworowych. Ten wynik nie może powtórzyć więcej niż jednego przeciwutleniacza znanego nauce. Jednocześnie wszystkie odmiany malin mają ten efekt.

maliny mają wiele przeciwwskazań. Nie zaleca się go stosować w okresie zaostrzenia zapalenia żołądka, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Jest również przeciwwskazany dla osób cierpiących na zapalenie nerek, dnę moczanową i amyloidozę.

Wygodny suwak zakupów od naszych gości witryny