agrest

agrest Zwyczajny (Ribes uva-crispa), Europejski lub odrzucony ― gatunek ten jest przedstawicielem rodzaju porzeczki z rodziny agrest. Ojczyzną takiej rośliny jest Europa Zachodnia i Afryka Północna. W warunkach naturalnych występuje również w południowej i Środkowej Europie, w Azji Środkowej, na Kaukazie i w Ameryce Północnej. J. Ruel jako pierwszy opisał agrest w 1536 r. w książce "de natura stirpium". Istnienie agrestu w krajach europejskich stało się znane dopiero w 16 wieku, podczas gdy w 17 wieku w Anglii jego popularność gwałtownie wzrasta, w wyniku czego rozpoczęła się intensywna praca hodowców w celu wyhodowania nowych odmian takiej kultury. Początkowo udało się uzyskać tylko kilka odmian agrestu, ale do 19 wieku było ich już kilkaset. Eksperci z Ameryki pracowali również nad agrestem, otrzymali hybrydę tej rośliny, która ma odporność na mączniaka prawdziwego, który jest uważany za największego wroga tej kultury. Dziś agrest jest uprawiany w prawie każdym kraju. W Rosji taka roślina nazywa się"winogronami północnymi".

funkcje agrestu

agrest nie jest bardzo dużym krzewem, którego wysokość nie przekracza 1,2 m.łuszcząca się kora jest pomalowana na brązowo-szary kolor. Roślina ma kolce pochodzenia liściastego. Na powierzchni młodych pędów o cylindrycznym kształcie znajdują się cienkie igły ― są to kolce. Ogonkowe matowe płytki liściowe są krótko Owłosione, mają kształt serca-jajowaty lub zaokrąglony kształt i długość około 60 mm. liście są trzy do pięciu liści, tępe zęby znajdują się wzdłuż krawędzi. Pachowe bladoczerwone lub jasnozielone kwiaty otwierają się w maju. Owoce są kulistymi lub owalnymi jagodami o długości dochodzącej do 1,2 cm (w niektórych odmianach długość jagód wynosi około 4 cm), ich powierzchnia może być naga lub znajdują się na niej szorstkie włosie, istnieje dobrze widoczne żyłkowanie. Mogą być zabarwione na biało, zielono, żółto lub czerwono, ich dojrzewanie obserwuje się od czerwca do sierpnia. Owoce takiego krzewu są bardzo smaczne i zdrowe, zawierają sole metali, witaminy, kwasy organiczne i garbniki. Roślina ta jest wczesną rośliną miodową, przyczynia się do przyciągania dużej liczby owadów zapylających na działce ogrodowej. Agrest jest samozapłodniony, więc w razie potrzeby w ogrodzie można posadzić tylko 1 krzak i da plon.

sadzenie agrestu w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

możesz sadzić agrest na otwartym terenie wiosną lub jesienią (od ostatnich dni września do drugiej połowy października). Doświadczeni ogrodnicy zalecają sadzenie takiej kultury jesienią, ponieważ przed mrozem sadzonki dobrze się zakorzeniają,a ich system korzeniowy rośnie.

przed przystąpieniem do bezpośredniego sadzenia agrestu musisz znaleźć najbardziej odpowiedni do tego obszar, który będzie zgodny ze wszystkimi zasadami techniki rolniczej tej kultury. Należy zauważyć, że system korzeniowy takiego krzewu jest długi, dlatego Niziny nie nadają się do jego sadzenia, ponieważ na takim obszarze prawdopodobieństwo rozwoju choroby grzybowej jest wysokie. Do sadzenia odpowiednie jest dobrze oświetlone miejsce, położone na płaskim terenie lub na wzgórzu, które powinno mieć niezawodną ochronę przed zimnymi wiatrami wiejącymi ze wschodu i północy. Gleba powinna być lekko kwaśna lub neutralna, a jej pH wynosi około 6. Do uprawy takiej kultury dobrze nadaje się gleba piaszczysta, gliniasta, piaszczysta i gliniasta, podczas gdy w tym drugim przypadku powierzchnia terenu będzie musiała być bardzo często poluzowana.

sadzenie agrestu jesienią

pielenie tego krzewu komplikuje fakt, że ma ostre kolce, w związku z tym w pierwszych tygodniach jesieni konieczne będzie usunięcie całej chwastów korzeniowych (na przykład trawy pszenicznej) z obszaru przeznaczonego do sadzenia agrestu. Bezpośrednio przed sadzeniem gleba powinna zostać wykopana, podczas gdy spróbuj usunąć wszystkie kłącza chwastów. Następnie powierzchnia witryny jest wyrównana grabią, podczas gdy musisz rozbić wszystkie duże grudki. Przygotowanie otworu do sadzenia należy wykonać 15-20 dni przed sadzeniem, co pozwoli glebie dobrze się osiedlić. Długość, Głębokość i szerokość dołu powinny wynosić pół metra. Podczas kopania dołu górną warstwę odżywczą gleby należy złożyć w jednym kierunku, a dolną warstwę niepłodną w drugim. Górną warstwę gleby należy zmieszać z 50 gramami siarczanu potasu, z 10 kilogramami próchnicy lub zgniłego obornika i 50 gramami superfosfatu. Jeśli zastosujesz nawóz podczas sadzenia, nie będziesz musiał karmić agrestu przez kilka lat. W przypadku, gdy gleba jest gliniasta, do otworu do sadzenia należy wlać 1 wiadro piasku rzecznego. Podczas sadzenia między sadzonkami należy zachować odległość 1-1, 5 m, a szerokość między rzędami powinna wynosić około 3 m.

do sadzenia odpowiednie są jedno-dwuletnie sadzonki z rozwiniętym systemem korzeniowym (długość korzeni powinna wynosić około 0,25–0,3 m), a także kilka potężnych pędów. Przed posadzeniem agrestu należy go zanurzyć w roztworze nawozów organicznych na 24 godziny (3-4 duże łyżki humatu sodowego na pół wiadra wody). Sadzonki należy umieścić w otworze pod niewielkim nachyleniem lub bezpośrednio, a po posadzeniu szyjka korzenia powinna być zakopana w glebie o kilka centymetrów. System korzeniowy rośliny należy dokładnie wyprostować. Dół należy wypełniać stopniowo, stale ubijając glebę. Sadzonkę należy podlać 10 litrów wody. Po wchłonięciu cieczy do gleby jej powierzchnia będzie musiała zostać pokryta warstwą ściółki (próchnicy lub torfu), a jej grubość powinna wynosić 20-30 mm.Jeśli ściółkujesz obszar, znacznie zmniejszy to liczbę podlewania, pielenia i rozluźnienia. Sadzona roślina będzie musiała odciąć wszystkie pędy, długość pozostałych segmentów powinna wynosić około 50 mm, a na każdym z nich powinno być 5 lub 6 pąków.

sadzenie agrestu na wiosnę

sadzenie sadzonki agrestu na otwartej glebie wiosną powinno być dokładnie takie samo jak jesienią. Jednak eksperci nadal zalecają preferowanie sadzenia jesiennego, ponieważ rośliny posadzone wiosną gorzej zapuszczają korzenie i mają wolniejszy wzrost łodyg. Po posadzeniu krzew da pełne zbiory dopiero w trzecim lub czwartym roku. Zapewnij mu odpowiednią opiekę, a zachwyci Cię bogatymi zbiorami pysznych jagód przez 10-15 lat.

Pielęgnacja agrestu

sadzenie i uprawa agrestu jest dość prosta, zwłaszcza jeśli ogrodnik przestrzega wszystkich zasad techniki rolniczej tej kultury. Wczesną wiosną, gdy śnieg jeszcze nie spadnie, krzewy należy spryskać wrzącą wodą za pomocą pistoletu natryskowego. To leczenie odbywa się w celu zapobiegania różnym chorobom i szkodnikom.

poluzuj powierzchnię gleby wokół roślin na głębokość od 8 do 10 cm w maju. Aby zmniejszyć liczbę poluzowań w przyszłości, obszar powinien być pokryty warstwą ściółki. Jeśli jest taka potrzeba, krzew w tym samym czasie należy karmić roztworem nawozów azotowych i potasowych lub naparu z obornika.

agrest reaguje wyjątkowo negatywnie na niewystarczającą ilość wilgoci w glebie, zwłaszcza podczas kwitnienia (wiosną) i podczas dojrzewania jagód (latem). Eksperci zalecają stosowanie nawadniania kroplowego lub wewnątrzgałkowego, w którym to przypadku woda dostanie się natychmiast do systemu korzeniowego krzewu (na głębokość 5-40 cm). Przez cały sezon wegetacyjny w podobny sposób krzew będzie musiał być podlewany 3-5 razy. Podlewanie metodą zraszania agrestu nie jest odpowiednie, zwłaszcza przy użyciu zimnej wody. W przypadku, gdy wiosną gleba wokół krzewów została pokryta ściółką, liczba pielenia i rozluźnienia gwałtownie spadnie. Jeśli jednak konieczne jest usunięcie chwastów lub rozluźnienie gleby, konieczne jest przeprowadzenie takich procedur pomimo ostrych kolców rośliny.

w krzakach sadzonych w rzędach zwisające gałęzie należy podnieść za pomocą rozciągnięć lub siatek, które należy rozciągnąć między rzędami na wysokości 0,25–0,3 m po obu stronach rzędu.

Pielęgnacja agrestu jesienią

jesienią agrest będzie musiał być przygotowany do zimowania. Aby krzew położył pąki owocowe przyszłego roku, konieczne jest, aby nie potrzebował składników odżywczych, dlatego należy go karmić. Również jesienią przycinanie jest wykonywane, ponieważ nie zaleca się przeprowadzania go wiosną.

nawóz

taki krzew daje bogate plony przez lata, a jednocześnie potrzebuje składników odżywczych, które pobiera z gleby. W związku z tym zaleca się karmienie agrestu co roku, używając do tego nawozów organicznych i mineralnych. Wiosną pod 1 krzakiem musisz dodać 50 gramów superfosfatu, 25 gramów siarczanu potasu, ½ wiadra kompostu i 25 gramów siarczanu amonu. Jeśli krzew jest bardzo duży i daje wysokie plony, wskazaną ilość nawozu należy zwiększyć 2 razy. Nawożenie gleby odbywa się na obwodzie korony, ponieważ w tej średnicy znajduje się system korzeniowy krzewu. Aby zamknąć nawóz w glebie, należy go poluzować. Gdy roślina zniknie, należy ją karmić roztworem dziewanny (1:5), a na 1 krzak pobiera się od 5 do 10 litrów roztworu odżywczego. Ponowne karmienie dziewanny odbywa się po 15-20 dniach.

przycinanie agrestu

przycinanie agrestu na wiosnę

wczesną wiosną, zanim pąki puchną, agrest musi zostać przycięty. Aby to zrobić, odetnij wszystkie słabe, dotknięte chorobą, nieproduktywne, wysuszone, zranione i dotknięte mrozem łodygi. Konieczne jest również wycięcie wszystkich pędów podstawowych, a osłabione końce gałęzi należy nieco przyciąć do zdrowej tkanki. Pamiętaj, że wiosenne przycinanie można wykonać tylko przed rozpoczęciem przepływu soku. Faktem jest, że przepływ soku w agreście zaczyna się bardzo wcześnie, a przycinanie może się spóźnić. Jeśli odetniesz roślinę podczas przepływu soków, doprowadzi to do jej osłabienia. W związku z tym doświadczeni ogrodnicy zalecają przycinanie tej kultury tylko jesienią.

przycinanie agrestu jesienią

taki krzew wymaga regularnego przycinania, które należy wykonywać każdego roku. W przeciwnym razie w trzecim roku życia agrestu obserwuje się jego zagęszczenie, co negatywnie wpływa na jakość jagód rosnących w gęstościach. A jeśli krzew zostanie przerzedzony na czas, łatwiej będzie spryskać go szkodnikami lub chorobami. Najcenniejsze są gałęzie od pięciu do siedmiu lat. W tym przypadku rozgałęzienia pierwszych trzech rzędów, inne gałęzie i rozgałęzienia są uważane za nisko produktywne. Dlatego te gałęzie, które mają ponad 8-10 lat, powinny być przycięte do podstawy, ich kolor jest prawie czarny. W rezultacie krzewy będą miały zerowe pędy, a po pewnym czasie będą mogły zmienić starzejące się. Jeśli małe owoce niskiej jakości zaczynają rosnąć na górnych częściach pędów, należy je przyciąć. Należy również wyciąć daleko rosnące łodygi, a także te, które znajdują się zbyt nisko. Miejsca cięcia, zwłaszcza na grubych łodygach (średnica większa niż 0,8 cm), muszą być traktowane varem ogrodowym, w przeciwnym razie sok roślinny zacznie z nich wypływać.

choroby agrestu i ich leczenie

mączniak prawdziwy na agreście

mączniak prawdziwy (sferoteka) stanowi największe zagrożenie dla agrestu. Ta choroba może pozostawić ogrodnika bez plonów, a jeśli krzew nie jest leczony, to za kilka lat umrze. Najbardziej intensywny rozwój sferoteki obserwuje się podczas wilgotnej, ciepłej pogody. W dotkniętym krzewie w ostatnich tygodniach wiosny lub pierwszego lata na powierzchni łodyg, płyt liściowych i jagód pojawia się luźna biała powłoka. Po pewnym czasie ta powłoka staje się brązową skórką. Dotknięte łodygi wykazują krzywiznę i suszenie, skręcają się i zatrzymują wzrost zainfekowanych płytek liściowych, stają się kruche. Dotknięte owoce nie są w stanie dojrzeć, na ich powierzchni pojawiają się pęknięcia i odpadają. Aby wyleczyć dotkniętą roślinę, konieczne jest spryskanie jej roztworem leku Hom zawierającego miedź (40 gramów substancji na 1 wiadro wody). Możesz również potraktować krzak przed kwitnieniem i pod koniec kwitnienia topazem (postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu). Najczęściej choroba ta dotyczy następujących odmian: złotego światła, rosyjskiego, daty, suszonych śliwek i Triumfalnego. Istnieją również takie odmiany, które są wysoce odporne na tę chorobę zagraniczną( jej ojczyzną jest terytorium Ameryki): Senator, Houghton, Grushenka, Afrykański, Fiński itp.

inne choroby

w niektórych przypadkach taki krzew może być dotknięty antraknozą, mozaiką, białą plamą lub rdzą kieliszkową. Jeśli krzew zostanie dotknięty mozaiką, należy go JAK NAJSZYBCIEJ wykopać i zniszczyć, faktem jest, że ta choroba wirusowa jest nieuleczalna. Aby leczyć krzew dotknięty plamieniem, antraknozą i rdzą, użyj siarczanu miedzi, nitrafenu lub mieszanki Bordeaux. W tym przypadku roślina jest traktowana w 2 dawkach: pierwsze opryskiwanie odbywa się wczesną wiosną przed otwarciem pąków, a drugie ― 1,5 tygodnia po zakończeniu zbioru owoców. W celu zapobiegania na początku okresu wiosennego obszar, w którym rośnie agrest, należy uwolnić od opadłych liści, ponieważ mogą one zawierać patogeny, a chwast należy również usunąć w odpowiednim czasie.

szkodniki agrestu i zwalczanie ich

w niektórych przypadkach szkodniki mogą osiedlić się na krzewie, a agrest i mszyce pędowe najczęściej szkodzą roślinie. Zanim agrest zakwitnie, z Ziemi pojawia się motyl ognia. Układa jaja w kwiatach rośliny. Kiedy kwitnienie dobiegnie końca, z jaj pojawią się gąsienice o bogatym zielonym kolorze, gryzą jagody i jedzą nasiona. Jeśli mszyce osiedlą się na krzaku, wówczas płytki liściowe zaczną się zwijać, łodygi stają się cieńsze i stają się krzywe, ich wzrost ustanie, obserwuje się również rozdrabnianie i opadanie niedojrzałych owoców. Aby pozbyć się tych szkodników, krzak należy spryskać Fufanonem lub Aktellikiem. Jednak, jak wiadomo, łatwiej jest zapobiec porażce krzewów przez szkodniki, niż się ich później pozbyć. Dlatego należy regularnie przeprowadzać następujące środki zapobiegawcze:

  1. po stopieniu całego śniegu powierzchnia gleby pod roślinami musi być pokryta bardzo gęstym materiałem (na przykład pokryciem dachowym), a jej krawędzie są posypane ziemią. W rezultacie motyle ognia nie będą w stanie wydostać się z ziemi. Kiedy krzew zanika, schronienie to należy usunąć.
  2. jesienią krzew musi być ułożony na dziesięciocentymetrowej wysokości.
  3. konieczne jest systematyczne zbieranie i niszczenie owoców, w których znajdują się gąsienice.
  4. wyblakłe krzewy należy leczyć Lepidocydem lub Bicolem.

odmiany agrestu ze zdjęciem i opisem

wszystkie odmiany agrestu są podzielone na amerykańsko-europejskie (hybrydowe) i europejskie. W porównaniu z odmianami hybrydowymi europejskie mają dłuższy okres wydajności i większe jagody. Ale jednocześnie odmiany europejskie są bardziej podatne na uszkodzenia przez różne choroby i szkodniki. Ponadto wszystkie odmiany są warunkowo podzielone według wielkości, koloru i kształtu owoców, Okresu Dojrzewania, wydajności, a także obecności cierni lub ich braku. Najlepsze odmiany:

  1. Afrykanin . Ta odporna na zimę odmiana ma niezbyt dużą liczbę kolców. Jagody średniej wielkości mają ciemnofioletowy kolor, na powierzchni znajduje się woskowa powłoka. Miąższ jest słodko-kwaśny z posmakiem porzeczek. Owoce te dobrze nadają się do przygotowania galaretki.
  2. Czarny Negus . Owoce są czarne, pokrywają je błyszcząca skóra. Ta odporna na mróz odmiana w połowie sezonu, która jest silnie Owłosiona, została stworzona przez Michurina, ale do dziś jest bardzo popularna wśród ogrodników o średnich szerokościach geograficznych. Niezbyt duże owoce nie pękają i mają słodko-kwaśny smak. Z nich przygotowuje się dżem, wino, dżemy i kompoty.
  3. Światła Krasnodar . Ta odmiana bez łożysk nadaje się do uprawy w każdych warunkach klimatycznych. Owoce są duże czerwone.
  4. rosyjski żółty . Ta odmiana jest odporna na choroby grzybowe, ma niewielką liczbę kolców, które znajdują się głównie w dolnej części łodyg. Owoce są duże żółte owalne, pozostają na krzaku przez długi czas.
  5. biały Triumph . Ta odmiana charakteryzuje się szybkim wzrostem i wydajnością. Zielonkawe owoce, gdy dojrzewają, nabierają Niewielkiego żółtawego odcienia. Są słodkawe, pozostają na krzaku przez długi czas.
  6. Daktyl . Ta odmiana jest podatna na chorobę sferoteką (mączniak prawdziwy). Jednak nadal należy do najpopularniejszych odmian, ponieważ jest wysokowydajny, a jego pachnące owoce wyróżniają się wysokim smakiem. Zielone owoce mają purpurowo-punkowy rumieniec.

dostępne są również odmiany:

  • ze słodkimi owocami-Orlen, Hinnomaki Gelb, Kapitan północny, Wiosna, Afrykanin, Kolobok;
  • ze słodko-kwaśnymi owocami-Malachit, śliwka, Rosyjski, doniecki duży owoc;
  • z pachnącymi owocami - biały Triumph, Defender, Flamingo, Hinnomaki Strine, African;
  • bez kolców-Orlen, delikatny, Serenada, Pax;
  • z dużą ilością kolców-obrońca, jubileusz, Malachit, Donieck o dużych owocach;
  • z rzadkimi kolcami-Czernomor, Gingerbread, Captivator;
  • z kolcami rosnącymi na dnie łodyg-Data, Rosyjski, Zmiana;
  • późne i średnio późne-Malachit, Sadko, Zmiana, Serenada, Czernomor;
  • wczesnowiosenne-Orląt, Wiosenna, Salut, Źródełko;
  • średniozaawansowany-Flaming, śliwkowy, czuły;
  • w połowie sezonu-Gingerbread, Pax, krasnostawski, suszone śliwki.

również hybryda yoshta, stworzona przez krzyżowanie czarnej porzeczki i agrestu, zyskuje coraz większą popularność wśród ogrodników.

Wygodny suwak zakupów od naszych gości witryny