żurawina (Oxycoccus) to podrodzaj roślin kwiatowych należących do rodziny wrzosowatych. Jest reprezentowany przez zimozielone pełzające krzewy występujące na wolności na półkuli północnej. W każdym gatunku żurawiny jagody są jadalne i są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym i gotowaniu. Nazwa naukowa tej rośliny w tłumaczeniu ze starożytnej Grecji oznacza "kwaśną jagodę". Pionierzy Ameryki nazwali taki krzew "żurawiną jagodową" (cranberry). A w XVII wieku w Nowej Anglii roślina ta została nazwana "jagodą niedźwiedzia", ponieważ ludzie niejednokrotnie widzieli ją zjadaną przez Grizzly. Jak powstała rosyjska nazwa żurawiny, w tej chwili nie jest dokładnie ustalona, ale w niektórych dialektach nazywa się ją" żurawiną " przez analogię do słowa żurawina pochodzącego z Ameryki.
w warunkach naturalnych taki krzew woli rosnąć w wilgotnych miejscach, na przykład: na bagnach, w iglastych lasach torfowca, na podmokłych brzegach różnych zbiorników wodnych. Tylko 1 gatunek jest uprawiany przez ogrodników - żurawina ogrodowa.
treść
funkcje żurawiny
żurawina to pełzający krzew. Wysokość zimozielonych krzewów może wynosić od 0,15 do 0,6 m. system korzeni prętów. Podłużne lub jajowate płytki liściowe są naprzemiennie rozmieszczone i mają krótkie ogonki. Ich długość wynosi 1,5 cm, a szerokość 0,6 cm, przednia powierzchnia liści ma ciemnozielony kolor, a niewłaściwa ― pokryta woskową powłoką, dzięki czemu ma białawy kolor. Powłoka woskowa zapewnia ochronę płyt liściowych przed wodą. Krzew kwitnie w maju lub czerwcu. Kolor kwiatów jest jasnofioletowy lub różowy, znajdują się na długich szypułkach. Żywotność jednego kwiatu wynosi 18 dni. Owocem jest czerwona kwaśna jagoda o kulistym lub jajowatym kształcie, która osiąga średnicę 1,6 cm owoce żurawiny mają właściwości lecznicze, dzięki czemu są bardzo popularne. Jednak w ogrodach można go spotkać znacznie rzadziej niż maliny, czerwone i czarne porzeczki, agrest lub truskawki. Ale w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność wśród ogrodników, podobnie jak jeżyny, jagody, truskawki i jagody.
sadzenie żurawiny w otwartym terenie
o której godzinie sadzić
zaleca się sadzenie żurawiny na otwartym terenie na początku wiosny natychmiast po rozmrożeniu gleby na miejscu na głębokość od 8 do 10 centymetrów. Do sadzenia takiego krzewu odpowiedni jest otwarty, dobrze oświetlony obszar o wysokim stopniu wilgotności. Lepiej wybrać miejsce, w którym gleba będzie leżała bardzo blisko powierzchni gleby. Jeśli na działce ogrodowej znajduje się strumień, staw lub małe jezioro, zaleca się sadzenie krzewu na brzegu takiego zbiornika, w którym to przypadku można go uprawiać nawet w niewielkim cieniu w pobliżu rosnących drzew. Ta roślina potrzebuje kwaśnej gleby torfowej o pH 3,5 - 4,5 lub możesz użyć leśnego podłoża z torfowcem. W przypadku, gdy gleba na stronie znacznie różni się od wymaganej, należy usunąć górną warstwę ziemi, której grubość powinna wynosić od 20 do 25 centymetrów, a na jej miejsce należy wlać bardziej odpowiednią mieszankę ziemi składającą się z piasku, torfu, próchnicy Leśnej i ziemi leśnej, które należy wziąć w proporcji 1:2:1:1. Do tej mieszanki należy również wlać zgniłe igły.
sadzenie żurawiny na wiosnę
bezpośrednio przed sadzeniem w glebie musisz wykonać doły, których głębokość będzie równa 10 centymetrom, odległość między nimi powinna wynosić około 20 centymetrów. Gotowe otwory należy rozlać ciepłą wodą. Natychmiast umieszcza się 2 sadzonki w jednym otworze, a ich wysokość powinna wynosić od 15 do 20 centymetrów. Następnie otwór należy wypełnić ziemią, nie trzeba go ubijać. Na posadzonej żurawinie pierwsze owoce będą rosły dopiero w trzecim roku, a zacznie w pełni owocować dopiero w czwartym roku. Z jednego metra kwadratowego zbiera się średnio 500 gramów owoców. Przez pierwsze dwa lata krzew ten będzie po prostu spektakularną ozdobą działki ogrodowej. Projektanci często ozdabiają krajobraz bardzo pięknymi zaroślami żurawiny.
sadzenie żurawiny jesienią
sadzenie żurawiny jesienią nie jest wykonywane. Jednak we wrześniu zaleca się przygotowanie miejsca do sadzenia żurawiny wiosną. Miejsce do sadzenia żurawiny należy przede wszystkim odgrodzić, w tym celu konieczne jest wykopanie materiału na jego obwodzie na głębokości dwudziestu centymetrów w glebie, który nie gnije, na przykład: plastik, łupek lub kawałki pokrycia dachowego. Nad powierzchnią gleby ogrodzenie to powinno wystawać na 0,2 - 0,3 m.
pielęgnacja żurawiny
Pielęgnacja żurawiny na wiosnę
uprawa żurawiny jest bardzo prosta, nawet dla początkującego ogrodnika. Wczesną wiosną, gdy jagoda zaczyna się zmieniać na zielony, krzew ten będzie potrzebował przerzedzającego przycinania, a także górnego opatrunku pełnym nawozem mineralnym. Pamiętaj, że roślina powinna być karmiona niezbyt skoncentrowaną mieszanką. Faktem jest, że lepiej nie karmić żurawiny niż przekarmiać. Upewnij się, że gleba jest stale nieco wilgotna, regularnie poluzuj powierzchnię witryny, a jednocześnie wyrywaj chwasty. Do zapylania żurawiny potrzebne są pszczoły, w związku z tym obok tego krzewu należy sadzić wszelkie rośliny miododajne, na przykład oregano, cząber itp.
pielęgnacja żurawiny latem
latem, zwłaszcza od połowy lipca do końca sierpnia, musisz upewnić się, że gleba w ogrodzie jest zawsze nieco wilgotna. Jak wspomniano powyżej, aby żurawina dobrze rosła, potrzebuje kwaśnej gleby, dlatego do podlewania rośliny, która ma już 3 lub 4 lata, należy użyć wody zmieszanej z kwasem cytrynowym lub octem. W przypadku pogorszenia wzrostu krzewu należy go karmić, wlewając nawóz do wody. Wykonuj profilaktyczne zabiegi fungicydami. Te same leki spryskują chore krzewy żurawiny. Okresowo poluzuj powierzchnię gleby i wyciągnij chwast. Przez pierwsze trzy lata krzew ten musi być systematycznie sadzony. Powierzchnia gleby wokół krzewów, które mają więcej niż trzy lata, musi być pokryta warstwą ściółki (gruboziarnistym piaskiem lub okruchami torfu) 1 raz na 3 lub 4 lata, a jej grubość powinna wynosić 15-20 mm.
Pielęgnacja żurawiny jesienią
jesienią nadchodzi czas zbiorów. Zbieranie jagód odbywa się niedojrzałe, a ten czas przypada na Wrzesień lub Październik. Dojrzewanie owoców odbywa się już podczas przechowywania.
jakiej opieki będzie potrzebował krzew po zakończeniu zbiorów? Aby zapewnić ochronę roślinom przed szkodnikami i chorobami, od śnieżnej zimy i mrozów wiosną, kiedy Temperatura powietrza spadnie do minus 5 stopni na zewnątrz, żurawinę należy zalać wodą dwucentymetrową warstwą. Poczekaj, aż dana warstwa całkowicie zamarznie i wlej kolejną taką samą warstwę wody. Tę procedurę należy powtarzać, aż Krzaki znajdą się całkowicie w lodzie. W przypadku, gdy zimy w Twoim regionie są stosunkowo łagodne, krzew ten będzie potrzebował tylko schronienia(spunbond lub świerkowych świerków).
przetwarzanie żurawiny
aby żurawina rosła normalnie, konieczne jest, aby gleba była wilgotna przez cały czas, aw takim środowisku prawdopodobieństwo rozwoju choroby grzybowej jest wysokie. W związku z tym żurawina wymaga okresowego profilaktycznego opryskiwania preparatami grzybobójczymi, które są przeprowadzane kilka razy w sezonie. Wiosną, kiedy pąki zaczynają puchnąć i otwierać się, krzew jest traktowany Azofosem lub mieszanką Bordeaux (1%). Podczas tworzenia pąków roślina ta będzie potrzebować 3 opryskiwania z przerwą 7 dni, w tym celu użyj roztworu Horusa lub skora (weź 4 gramy dowolnego z tych leków na 1 wiadro wody). Takie leczenie ochroni żurawinę przed plamami i szarą pleśnią. Jeśli jest to konieczne, to gdy krzew zanika, należy go ponownie spryskać szarą pleśnią. W listopadzie opryskiwanie terenu przeprowadza się mieszanką Bordeaux (1%).
jak podlewać
świeżo posadzone sadzonki będą potrzebować codziennego podlewania przez pierwsze pół miesiąca. Następnie musisz upewnić się, że gleba jest zawsze nieco wilgotna, ale nie rozmoczona. Od czerwca do maja krzew nie musi być podlewany bardzo często i umiarkowanie, ponieważ nadmiar płynu w tym okresie ma bardzo negatywny wpływ na jakość plonu. W upalne dni roślina potrzebuje podlewania chłodzącego. Podczas długotrwałej suszy konieczne jest codzienne podlewanie żurawiny. W sierpniu-październiku rośliny należy systematycznie podlewać. Konieczne jest podlewanie żurawiny, aby gleba była zwilżona do głębokości warstwy korzeniowej.
karmienie żurawiną
aby takie krzewy rosły i rozwijały się normalnie, musisz je systematycznie karmić. Pierwszy górny opatrunek świeżo posadzonych sadzonek odbywa się 20 dni po posadzeniu. Aby to zrobić, użyj złożonego nawozu uniwersalnego, aby ½ części dużej łyżki tej mieszanki składników odżywczych zostało pobrane na 1 metr kwadratowy działki. W ten sposób żurawina będzie musiała być karmiona 1 raz na pół miesiąca do końca lipca. Następny górny opatrunek przeprowadza się w połowie sierpnia, a następnie w połowie października, w tym celu stosuje się nawóz jesienny (na 1 metr kwadratowy 1/3 dużej łyżki). W drugim i trzecim roku żurawinę należy karmić w ten sam sposób. W czwartym i wszystkich kolejnych latach konieczne będzie zmniejszenie ilości nawozu, więc w sezonie wegetacyjnym żurawina będzie musiała być karmiona 6 razy, biorąc 1/3 części dużej łyżki nawozu na każdy 1 metr kwadratowy.
przycinanie żurawiny
o której godzinie przyciąć
przycinanie żurawiny odbywa się wiosną, a raczej w maju. Przez pierwsze trzy lata, kiedy obserwuje się intensywny wzrost krzewu, konieczne jest ułożenie jego kształtu, który może być rozłożysty lub zwarty.
wiosenne przycinanie
w przypadku, gdy chcesz, aby krzew był zwarty i wysoki, wiosną musisz odciąć wszystkie pełzające, cienkie łodygi o niskiej odporności na mróz, w wyniku czego nastąpi stymulacja wzrostu pionowych gałęzi. A jeśli chcesz, aby krzew był rozłożysty, to za pomocą przycinania musisz stymulować wzrost poziomo skierowanych łodyg. Wybierając kształt krzewu, należy pamiętać, że znacznie wygodniej jest usunąć owoce z wysokiego krzewu.
jesienne przycinanie
przycinanie tej kultury jesienią odbywa się bardzo rzadko i tylko wtedy, gdy jest to konieczne.
rozmnażanie żurawiny
aby rozmnażać żurawinę, możesz użyć metody nasiennej i wegetatywnej. Z reguły z nasion roślina ta jest uprawiana tylko przez specjalistów pracujących nad hodowlą nowych odmian, ponieważ uzyskana w ten sposób sadzonka nie jest w stanie odziedziczyć cech odmianowych krzewu macierzystego. Aby uzyskać sadzonki odmianowe do rozmnażania, należy wziąć zielone sadzonki.
rozmnażanie żurawiny przez sadzonki
zbiór zielonych sadzonek jest wytwarzany podczas aktywnego wzrostu łodyg. Sadzonki powinny osiągnąć długość 10 centymetrów lub więcej. Sadzenie takich sadzonek można wykonać w doniczkach, które należy wypełnić piaskiem, torfem wierzchnim i zgniłymi igłami, a także w szkole lub bezpośrednio w otwartej glebie w stałym miejscu. W tym drugim przypadku podczas sadzenia należy użyć schematu 7 x 7 centymetrów, co pozwoli gałęziom krzewów szybko się zamknąć. Powinny być zakopane w ziemi o 20-30 mm, które następnie są lekko ubijane. Sadzone sadzonki wymagają obfitego podlewania. Dopóki sadzonki nie będą miały korzeni, gleba powinna być stale nieco wilgotna, w niektórych przypadkach będą musiały być podlewane 2 razy dziennie. W słoneczne dni rośliny będą potrzebować ochrony przed bezpośrednimi palącymi promieniami słońca, do tego użyj tkaniny. Z reguły sadzonki ukorzeniają się bardzo szybko.
rozmnażanie nasion żurawiny
nasiona żurawiny można zbierać samodzielnie. Aby to zrobić, wybierz dojrzałe świeże owoce, musisz je ugnieść. Powstałą masę należy umyć dużą ilością bieżącej wody. Nasiona osiadłe na sicie należy wysiewać jak najszybciej. Przechowywane przez pewien czas nasiona wymagają stratyfikacji. Aby to zrobić, pudełko jest wypełnione warstwami: jedna warstwa zwilżonego piasku i torfu (1: 4), Druga ― nasiona. Może być kilka warstw. Pudełko jest czyszczone w chłodnym miejscu (3-7 stopni), gdzie istnieje swobodny dostęp powietrza, tam nasiona pozostaną przez 10-12 tygodni. Stratyfikowane nasiona wysiewa się wiosną, a świeżo zebrane nasiona wysiewa się w ostatnich tygodniach letnich. Do siewu używaj pojemników wypełnionych torfem wierzchnim. Nasiona są rozprowadzane na powierzchni gleby, nie trzeba ich pogłębiać. Nasiona są pokryte od góry warstwą przesianego piasku o długości od dwóch do trzech milimetrów lub pięciomilimetrową warstwą pokruszonego torfu. Następnie uprawy należy podlać, pojemnik przykryty jest szkłem na górze i usunięty w ciepłym i dobrze oświetlonym miejscu. Uprawy wymagają systematycznego wietrzenia i nawodnienia. Na powierzchni gleby może pojawić się pleśń, w tym przypadku uprawy będą wymagały leczenia fungicydem.
pierwsze sadzonki powinny pojawić się po 15-30 dniach, gdy tylko to nastąpi, schronienie należy usunąć, ale należy je podlewać równie regularnie. Kiedy prawdziwa płytka liściowa 4 lub 5 zacznie tworzyć rośliny, należy je nurkować w poszczególnych doniczkach lub w szklarni na łóżku, w tym przypadku między sadzonkami należy zachować odległość 10 centymetrów. Czas uprawy roślin wyniesie 12 miesięcy, w tym czasie muszą zapewnić systematyczne podlewanie i karmienie roztworem Kemira-universal (na 1 wiadro wody 1 duża łyżka substancji), podczas gdy 1 litr mieszanki składników odżywczych jest pobierany na 1 metr kwadratowy. Podczas karmienia należy unikać kontaktu nawozu z powierzchnią płyt liściowych, w przeciwnym razie może to spowodować oparzenia. Od drugiej połowy kwietnia do połowy lipca żurawina będzie musiała być karmiona 1 raz na pół miesiąca. Powłoka ze szklarni musi zostać usunięta w sierpniu, aw ostatnich październikowych dniach powierzchnia łóżka musi być pokryta warstwą ściółki (torf), jej grubość powinna wynosić od 5 do 7 centymetrów. Na zimę łóżko powinno być pokryte spunbondem, umieszczając je w 2 warstwach. Wiosną schronienie jest usuwane z łóżka, a roślina jest przesadzana do szkoły. Czas uprawy sadzonek w szkole wynosi 1-2 lata, a następnie można je sadzić na otwartym terenie w stałym miejscu. Pierwsze owoce, na krzewie uprawianym w ten sposób, pojawią się dopiero 2 lub 3 lata po przesadzeniu na otwartą glebę w stałym miejscu.
choroby żurawiny z opisem
jeśli ściśle przestrzegasz zasad techniki rolniczej żurawiny, twoja roślina będzie zdrowa i piękna. Ale są chwile, kiedy absolutnie zdrowy i zadbany krzew zachoruje. Po wykryciu objawów jakiejkolwiek choroby konieczne jest natychmiastowe rozpoczęcie leczenia dotkniętego krzewu. Poniżej zostaną opisane choroby, na które narażona jest ta kultura.
śnieżna pleśń
pleśń śnieżna-ta choroba jest bardzo niebezpieczna i rozwija się w marcu–kwietniu. W dotkniętych okazach liście i pąki zmieniają kolor na brązowo-czerwony, a na ich powierzchni pojawia się jasnożółta grzybnia. W ostatnich wiosennych tygodniach zainfekowane płytki liściowe zmieniają kolor na popielaty i umierają. Jeśli nic nie zostanie zrobione w celu zwalczania choroby, zmiany zaczynają rosnąć, następuje ich fuzja. Rezultatem może być śmierć buszu. Jesienią Cała żurawina musi być traktowana roztworem Fundazolu (postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu). A na zimę rośliny są stopniowo zalewane wodą, podczas gdy powinny być całkowicie pod lodem, jak to zrobić, opisano szczegółowo powyżej.
czerwone plamienie
choroba grzybicza czerwona pleśń prowadzi do deformacji łodyg i ich późniejszej śmierci. Choroba ta wpływa również na pąki, kwiaty i szypułki rośliny, dzięki czemu mają jasnoróżowy odcień. Płytki liściowe wyrastające z zainfekowanych pąków wyglądają jak miniaturowe róże. Dotknięty krzew należy spryskać roztworem Topsin M lub Fundazol (na 1 litr wody pobiera się 2 gramy któregokolwiek z tych leków).
Monilial burn
jeśli obserwuje się więdnięcie, wiercenie i suszenie wierzchołków łodyg, oznacza to, że krzew jest zainfekowany chorobą grzybiczą, taką jak oparzenie monilialne. W deszczową pogodę zainfekowane części krzewu są zabarwione na Żółto, a na ich powierzchni pojawia się płytka zarodnikowa konidialna. Podczas tworzenia pąków dochodzi do infekcji pąków, kwiatów i jajników. W rezultacie pąki i kwiaty wysychają, a dotknięte jajniki nadal rosną, ale tylko zgniłe jagody mogą z nich wyrosnąć. Aby wyleczyć dotknięty krzew, należy go spryskać środkiem grzybobójczym, na przykład: Ronilan, Byleton, Topsin M, Ditan lub chlorokis miedzi.
Fomopsis
krzew dotknięty fomopsis ma wysychające końce łodyg, bez zauważalnych oznak więdnięcia samego krzewu. Początkowo liście stają się żółte, potem brązowe lub pomarańczowe, ale nie latają. Na powierzchni pędów tworzą się brudnoszare plamki, które z czasem stają się wrzodami. Kwiaty i jagody brązowieją. Podczas gorącej i suchej pogody choroba rozwija się najbardziej aktywnie. Aby wyleczyć dotknięty okaz, wiosną należy go spryskać ogólnoustrojowym środkiem grzybobójczym, na przykład Topsin M. Zanim zacznie się intensywny wzrost roślin, można go traktować mieszanką Bordeaux.
Cytosporoza
czarna zgnilizna pojawiająca się na owocach nazywa się cytosporozą. Patogeny tej choroby wpływają na roślinę w ostatnich tygodniach letnich i przenikają przez małe rany znajdujące się na żurawinach. Leczenie dotkniętego krzewu można połączyć z zapobiegawczymi opryskami rośliny wiosną i jesienią, a do leczenia stosuje się również Topsin M, mieszankę Bordeaux lub chlorek miedzi.
plamienie Gibbera
zakażenie plamistością giber prowadzi do tego, że liście zaczynają masowo opadać, co powoduje silne osłabienie krzewu. W pierwszych dniach sierpnia na powierzchni blaszek liściowych pojawiają się małe plamki o brązowo-czerwonym kolorze, a następnie chlorotyczne, bezkształtne plamki o ciemnej granicy i owocniku pośrodku. Dotkniętą roślinę należy spryskać roztworem Fundazolu, Topsyny M lub chlorku miedzi (na 1 litr wody pobiera się 2 gramy dowolnego wskazanego leku).
Pestalocja
po zainfekowaniu krzewu pestalocją dochodzi do uszkodzenia jagód, pędów i płytek liściowych. Początkowo na zielonych częściach rośliny pojawiają się plamy o ciemnobrązowym kolorze. Następnie zastępują je połączone ze sobą szare plamy, które mają ciemne obramowanie. Występuje zygzakowata krzywizna młodych łodyg, a także ich wysychanie, liście krążą wokół. Dotknięty krzew należy spryskać chlorokisem miedzi.
Ascochitosis
jeśli na powierzchni pędów i płyt liściowych pojawiły się okrągłe plamy o ciemnobrązowym kolorze, oznacza to, że roślina jest zarażona ascochitozą. Z czasem powierzchnia pod takimi plamami zaczyna pękać. Dotknięty krzew wiosną i jesienią będzie musiał zostać spryskany roztworem fungicydu (Topsina m, Fundazol lub chlorek miedzi).
Botrytis
Botrytis ― szara zgnilizna) - ta choroba intensywnie rozwija się w deszczową pogodę. W dotkniętym krzaku powierzchnia liści, pędów i kwiatów pokryta jest puszystą powłoką szarego koloru. Botrytis nie wpływa na młode pędy. Chore rośliny należy spryskać Topsinem m, mieszanką Bordeaux lub chlorokisem miedzi.
frotte żurawiny
wzrost (frotte żurawiny) ― ta choroba jest wirusowa, jej patogenami są organizmy mykoplazmy. Z biegiem czasu zainfekowane części rośliny stają się podobne do "mioteł czarownic", dzięki czemu łodygi są podniesione, płytki liściowe stają się mniejsze, a jednocześnie bardzo ściśle przylegają do pędów. Zainfekowany krzew nie obserwuje się owocowania, ale jeśli przed infekcją miał już jajniki, staną się brzydkimi małymi jagodami. Taka choroba wirusowa nie jest uleczalna, w związku z tym zainfekowaną żurawinę należy jak najszybciej usunąć z gleby i zniszczyć, w przeciwnym razie wirus może rozprzestrzenić się na inne krzewy.
szkodniki żurawiny
istnieje ponad 40 różnych szkodników, które osiedlają się na żurawinach i uszkadzają je. Najczęściej kultura ta cierpi na tarczę przecinka jabłoni, gałkę kapusty,liśćmi borówki brusznicy, niesparowanym jedwabnikiem i wrzosowiskiem.
te szkodniki nie mogą spowodować znacznych szkód dla takiego krzewu. W związku z tym, w celu zapobiegania, wystarczy przestrzegać zasad techniki rolniczej żurawiny, zwracając szczególną uwagę na systematyczne pielenie żurawiny. Faktem jest, że chwasty przyczyniają się do ucisku żurawiny i tworzenia sprzyjających warunków dla życia różnych szkodników. Jeśli jest wiele szkodników, krzew należy leczyć środkiem owadobójczym, na przykład: Aktellik, Metafos, Aktara, karbofos itp. Można je kontynuować po zebraniu wszystkich jagód z krzaków.
rodzaje i odmiany żurawiny ze zdjęciem i opisem
w podrodzaju żurawina wyróżnia się 4 gatunki:
- żurawina bagienna lub czterolistna;
- żurawina olbrzymia;
- żurawina wielkoowocowa;
- żurawina jest drobnoowocowa.
hybrydy i odmiany żurawiny bagiennej (czterolistnej) i wielkoowocowej są najbardziej rozpowszechnione w kulturze.
żurawina bagienna (Oxycoccus palustris)
pochodzi z Europy. Zaczęto ją uprawiać pod koniec XX wieku w Rosji i krajach bałtyckich. Najpopularniejsze odmiany:
- Dar Kostromy . Ta średnio wczesna odmiana o dużych owocach charakteryzuje się wysoką wydajnością. Żebrowane owoce są bardzo duże soczyste i kwaśne, ich dojrzewanie obserwuje się w ostatniej dekadzie sierpnia. Kształt owoców jest płaski, łodyga ma głębokie wycięcie. Ich kolor jest wiśniowy lub ciemnoczerwony.
- Somińska . Ta wielkoowocowa odmiana o wysokiej wydajności jest średnio wczesna. Asymetryczne guzowate owoce mają wiśniowy lub czerwony kolor i kształt serca. Miąższ jest soczysty i kwaśny.
- Sazonowska . Odmiana w połowie sezonu, dojrzewanie owoców obserwuje się w pierwszych dniach września. Średniej wielkości asymetryczne owoce mają kształt przypominający serce guzowato-Prążkowany kształt i czerwono-fioletowy kolor. Słodko-kwaśny miąższ jest dość soczysty.
- Piękno Północy . Odmiana późno dojrzewająca o różnej wydajności. Dojrzewanie owoców obserwuje się w drugiej dekadzie września. Owalne zaokrąglone owoce są bardzo duże, są pomalowane w różnych odcieniach karminowego koloru, od ciemnego z czerwonawym bokiem do jasnego.
- szkarłatna . Odmiana późno dojrzewająca, charakteryzująca się wysoką wydajnością. Wielkość kulistych czerwonych owoców może być średnia lub duża. Miąższ jest kwaśny i soczysty.
odmiany takie jak Severyanka i Khotavetskaya są również dość często uprawiane.
żurawina wielkoowocowa (Oxycoccus macrocarpus)
jej ojczyzną jest Ameryka Północna. Ten gatunek ma ponad 200 odmian. Odmiany cieszące się największą popularnością:
- Ben Lear . Wczesna odmiana o wysokiej wydajności. Średnica zaokrąglonych owoców wynosi około 2 cm jagody są bardzo słabo przechowywane, dlatego bezpośrednio po zebraniu są zamrażane lub przetwarzane.
- Franklin . Odmiana o średnim okresie dojrzewania, która jest odporna na choroby. Ciemnoczerwone owoce są średniej wielkości(około 1,5 cm).
- Searles . Ta odmiana wyróżnia się wydajnością i tym, że jej owoce są przechowywane przez długi czas. Matowe owoce ciemnoczerwonego koloru w plamce osiągają średnicę 2,3 cm miąższ jest gęsty.
- Stevens . Ta odmiana należy do najlepszych, charakteryzuje się bardzo wysoką wydajnością. Gęste owalne zaokrąglone duże owoce mają średnicę około 2,5 cm i ciemnoczerwony kolor.
- Pielgrzym . Ta odmiana jest bardzo późna. Duże owalne czerwono-fioletowe owoce na powierzchni mają woskową powłokę w Kolorze Żółtym. Jagody są nierównomiernie zabarwione.
następujące Amerykańskie odmiany są również dość popularne: Mc Farlin, Wilcox, Black Wale, Earley Black, Crowley, Earley Reard, Bergman, Washington, Woolman, Beckwith i Howes.
właściwości żurawiny
korzystne właściwości żurawiny
skład owoców żurawiny obejmuje wszystkie te korzystne substancje występujące w różnych uprawach jagodowych. Zawierają również cukry, kwasy organiczne (cytrynowy, ursolowy, chinowy, benzoesowy, jabłkowy, chlorogenowy, bursztynowy, oleandrowy i szczawiowy), witaminy (B1, B2, B5, B6, PP, K1 i C) i pektyny. Jagody te zawierają antocyjany, leukoantocyjany, katechiny, betainę, makro - i mikroelementy – żelazo, mangan, molibden, miedź, potas, wapń, fosfor, bor, kobalt, nikiel, tytan, cynk, jod, cyna, chrom i srebro.
taka roślina przyczynia się do poprawy funkcjonowania przewodu pokarmowego i apetytu, zapewnia ochronę jelit i układu moczowo-płciowego przed infekcjami, zapobiega rozwojowi raka, zmniejsza ryzyko miażdżycy, normalizuje ciśnienie krwi. Takie owoce są zalecane do jedzenia dla osób cierpiących na gorączkę, reumatyzm, beri-beri lub choroby układu oddechowego.
sok wyciśnięty z jagód ma działanie łagodzące pragnienie, przeciwbakteryjne i przeciwgorączkowe, przyczynia się do poprawy pracy trzustki i zwiększenia aktywności umysłowej i fizycznej. Sok jest stosowany w leczeniu kaszlu i oparzeń oraz do oczyszczania ran.
czym jest niebezpieczna żurawina
surowo zabrania się jedzenia żurawiny osobom z wrzodem dwunastnicy lub żołądka, a także z zapaleniem żołądka o wysokiej kwasowości. W przypadku chorób związanych z pieczeniem żurawina może prowadzić do ich zaostrzenia, dlatego przed zjedzeniem należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Te jagody muszą być ostrożne również dla osób, których szkliwo zębów jest bardzo słabe lub przerzedzone.