Yoshta

Yoshta jest hybrydą agrestu zwyczajnego, agrestu rozłożonego i czarnej porzeczki. Nazwa tej rośliny Josta powstała z pierwszych sylab dwóch niemieckich słów, a mianowicie Johannisbeere-co oznacza "porzeczkę" i Stachelbeere - "agrest". Pojawienie się tego krzewu miało miejsce w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku, jego twórcą jest Rudolf Bauer-hodowca z Niemiec. Pracował nad stworzeniem yoshty przez ponad rok. Dopiero w 1989 roku hybryda ta została przygotowana do produkcji przemysłowej. W Rosji yoshta jest nadal tylko obserwowana, ale na terytorium Europy Zachodniej jest bardzo popularna.

cechy hybrydy yoshta

hybryda yoshta to rozległy potężny krzew. Wysokość łodyg tej byliny wynosi około 150 cm lub więcej. Głębokość układu korzeni wynosi około 0,3-0,4 m.pomimo faktu, że agrest był używany do tworzenia yoshty, nie ma kolców. Korona osiąga średnicę 150-200 centymetrów. Błyszczące duże ciemnozielone płytki liściowe mają podobny kształt do liści porzeczki, ale nie mają charakterystycznego zapachu. Liście nie spadają z rośliny aż do zimy. Kwiaty są duże o bogatym kolorze. Słodko-kwaśne owoce mają czarny kolor z fioletowym odcieniem, Na Zewnątrz są podobne do wiśni. Owoce są zbierane w pędzlu po 3-5 sztuk. Z reguły owocowanie rozpoczyna się, gdy roślina ma 2 lata.

taka odporna na zimę roślina jest odporna na szkodniki i choroby. Może żyć 20-30 lat. Krewnymi tej hybrydy są nie tylko czarne porzeczki i agrest, ale także białe porzeczki i czerwone porzeczki.

sadzenie yoshty w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

konieczne jest sadzenie yoshty na otwartym terenie wiosną przed rozpoczęciem przepływu soków lub w pierwszych tygodniach jesieni. Do sadzenia wybierz dobrze oświetlony obszar, a gleba powinna być nasycona składnikami odżywczymi. Wielu ogrodników jest przekonanych, że agrest lub porzeczki powinny koniecznie rosnąć w pobliżu krzaka yoshta, ponieważ uważa się, że tylko w tym przypadku roślina hybrydowa będzie dobrze się rozwijać i przynosić owoce.

wybierając sadzonki w szkółce, należy dokładnie zbadać ich system korzeniowy. Zauważ, że musi być całkowicie zdrowy i silny. Jeśli system korzeniowy jest zwietrzały i suchy, istnieje duże prawdopodobieństwo, że sadzonka nie zapuści korzeni. Kolor" niewłaściwej strony " kory powinien być zielony, ale jeśli jest pomalowany na brązowo, sadzonka może być martwa. Jeśli sadzonka została zakupiona jesienią, to przed posadzeniem jej w otwartej glebie należy ostrożnie odciąć z niej wszystkie płytki liściowe, nie uszkadzając pąków. Wytnij wszystkie wysuszone i uszkodzone przez zgniliznę korzenie, a pozostałe przyciąć. W przypadku, gdy korzenie wyglądają na zwietrzałe lub suche, należy je umieścić w pojemniku z wodą na 24 godziny.

sadzenie yoshty na wiosnę

otwór do sadzenia powinien mieć taką wielkość, aby system korzeniowy mógł się w nim swobodnie zmieścić i pozostało jeszcze miejsce. Tak więc przybliżona wartość dołu wynosi 0, 5x0, 5x0, 5 metrów. Przygotowanie dołu należy wykonać jesienią. Odległość między krzakami powinna wynosić około 150-200 cm, a podczas tworzenia żywopłotu odległość między roślinami powinna wynosić od 0,4 do 0,5 metra.

½ wiadra kompostu lub próchnicy, 100 gramów superfosfatu, 0,5 litra popiołu drzewnego i niewielkiej ilości gleby z niepłodnej warstwy należy wlać do otworu do sadzenia. Wszystko dobrze wymieszaj. Ta mieszanka ziemi powinna wypełnić dół o 1/3. Następnie dół do połowy jest wypełniony pożywną glebą pobraną z górnej warstwy gleby. Na koniec wlej do niego 10 litrów wody.

w okresie zimowym gleba będzie miała czas na dobre osiadanie i osiadanie. Dno dołu wiosną powinno być nieco poluzowane, a następnie sadzonka jest instalowana na środku. Po ostrożnym wyprostowaniu korzeni dół należy wypełnić pożywną glebą z wierzchniej warstwy gleby. Dół należy wypełniać stopniowo, systematycznie potrząsając sadzonką, aby wyeliminować wszystkie puste przestrzenie w glebie. Powierzchnia koła pnia posadzonej rośliny powinna być nieco zagęszczona. Pod krzakiem wlewa się 10 litrów wody. Gdy gleba nieco wyschnie, jej powierzchnia musi być pokryta warstwą ściółki (humus, siano, trawa, torf lub słoma), a grubość warstwy może wynosić od 5 do 10 centymetrów. Następnie musisz przyciąć roślinę, pozostawiając nie więcej niż 2 lub 3 pąki na każdej łodydze.

jesienne sadzenie

kolejność sadzenia yoshty w otwartym terenie jesienią jest dokładnie taka sama jak wiosną. Jednak w tym przypadku otwór do lądowania należy przygotować pół miesiąca przed dniem lądowania.

opieka nad joshta w ogrodzie

uprawa yoshta, podobnie jak czarna porzeczka, jest dość prosta. Jednocześnie opieka nad taką hybrydą jest znacznie łatwiejsza w porównaniu z agrestem, ponieważ nie ma kolców. Wszystko, co musisz zrobić, to poluzować powierzchnię koła pnia w odpowiednim czasie, usunąć chwasty, karmić i podlewać, a także chronić roślinę przed chorobami i szkodnikami.

w kwietniu musisz poluzować witrynę po raz pierwszy w sezonie. Jednocześnie powierzchnia koła pnia jest poluzowana na głębokość od 4 do 6 centymetrów, a gleba między rzędami wynosi od 8 do 10 centymetrów. Poluzuj glebę 1 raz na 15-20 dni. Aby zmniejszyć liczbę spulchnień, podlewania i pielenia, wystarczy wypełnić powierzchnię obszaru ściółką. Ponadto ściółkowanie przyczynia się do stworzenia sprzyjających warunków dla wzrostu i odżywiania yoshty. Zaleca się ściółkowanie obszaru torfem lub humusem. Upewnij się, że powierzchnia koła pnia jest przez cały czas nieco wilgotna i luźna. Jeśli pojawią się chwasty, natychmiast usuń je z witryny.

obróbka yoshta

taka roślina musi być chroniona przed różnymi chorobami i szkodnikami. Aby to zrobić, systematycznie co roku przeprowadzaj terminowe przetwarzanie rośliny w celu zapobiegania. Tak więc przetwarzanie krzewu odbywa się wiosną przed kwitnieniem pąków i jesienią, kiedy wszystkie liście opadną i rozpocznie się okres spoczynku. Do przetwarzania stosuje się roztwór siarczanu miedzi (1%), mieszanki Bordeaux (1%), nitrafenu (1%) lub mocznika (7%). Używając mocznika, nie tylko zapewnisz ochronę yoshte przed różnymi chorobami i szkodnikami, ale także karmisz go azotem. Przetwarzanie powinno odbywać się tylko wtedy, gdy temperatura powietrza na zewnątrz wynosi co najmniej 5 stopni.

jak podlewać

konieczne jest systematyczne podlewanie krzewu, przy użyciu wystarczającej ilości płynu. Jeśli roślinie brakuje wilgoci, może to prowadzić do opóźnienia jej rozwoju i wzrostu. W związku z tym należy upewnić się, że przez cały sezon powierzchnia koła pnia jest zawsze wilgotna. Podczas podlewania ziemia powinna zmoczyć się na głębokość 0,3 - 0,4 m, tam znajduje się warstwa tworząca korzenie. Średnio na 1 metr kwadratowy działki podczas podlewania pobiera się 2-3 wiadra wody.

podlewaj yoshtę rano lub wieczorem, gdy zachodzi słońce. Doświadczeni ogrodnicy zalecają wykonanie płytkich (około 10-15 centymetrów) rowków wokół krzewu, które powinny znajdować się 30-40 centymetrów dalej niż projekcja korony. To właśnie w tych rowkach należy wlać wodę podczas podlewania. Na Zewnątrz rowka należy wykonać ograniczające rolki z ziemi, które powinny osiągnąć wysokość 15 centymetrów. Na to, jak często trzeba podlewać krzew, wpływa pogoda, przepuszczalność wilgoci w glebie, a także ściółkowanie terenu lub nie.

top dressing yoshta

koło pnia yoshta musi być pokryte warstwą ściółki (humusem lub torfem). Ilość ściółki użytej na 1 krzew powinna wynosić około 20 kilogramów, ta materia organiczna nie tylko zapobiegnie szybkiemu wysychaniu gleby i jej pękaniu, ale także stanie się źródłem składników odżywczych dla krzewu.

przed trzecim rokiem życia krzew potrzebuje takiej ilości nawozów mineralnych na sezon, jak 20 gramów siarczanu potasu i od 30 do 40 gramów superfosfatu na 1 metr kwadratowy. Po ukończeniu przez roślinę 4 lat ilość nawozów fosforanowych należy zmniejszyć do 25-30 gramów, a potas-zwiększyć do 25 gramów na 1 metr kwadratowy.

jesienią pod każdym krzewem należy wlać popiół drzewny, który jest pobierany w objętości 500 ml.

przycinanie yoshta

konieczne jest przycięcie yoshta wiosną przed rozpoczęciem przepływu soków, a także jesienią pod koniec opadania liści.

przycinanie yoshty na wiosnę

wiosną roślina wymaga przycinania sanitarnego, w tym celu należy wyciąć wszystkie łodygi zranione i dotknięte chorobą. Pędy dotknięte mrozem należy skrócić do zdrowej tkanki. Formujące przycinanie krzewu nie jest konieczne. W dorosłej roślinie należy skrócić od siedmiu do ośmiu lat gałęzi, podczas gdy na segmentach powinno pozostać 6 pąków.

przycinanie yoshty jesienią

jesienią po tym, jak wszystkie liście spadną z krzaka, a sama roślina rozpocznie okres spoczynku, musisz wykonać przycinanie sanitarne. Aby to zrobić, usuń wszystkie łodygi uszkodzone i zainfekowane szkłem, a także te, które przyczyniają się do pogrubienia krzewu. Pozostałe zdrowe gałęzie należy skrócić o 1/3 części.

Hodowla yoshta

do rozmnażania yoshty, podobnie jak czarnej porzeczki, ogrodnicy używają metod wegetatywnych, a mianowicie sadzonek, warstw i podziału krzewu.

rozmnażanie yoshty przez podział krzewu

podział krzewu odbywa się jesienią i tylko wtedy, gdy krzew jest przesadzany w inne miejsce. Najpierw musisz usunąć krzew z gleby i usunąć całą ziemię z systemu korzeniowego. Następnie pobiera się sekator lub bardzo ostry nóż, za pomocą którego krzew jest cięty na kilka części, podczas gdy należy wziąć pod uwagę, że każda sekcja powinna mieć 1 lub 2 mocne łodygi i rozwinięte korzenie. Miejsca cięcia należy posypać pokruszonym węglem drzewnym. Gotowe delenki należy wylądować w nowym miejscu.

rozmnażanie yoshty przez warstwy

kiedy gleba jest dobrze rozgrzana wiosną, konieczne jest wybranie rozwiniętych jedno-lub dwuletnich gałęzi, które zginają się do powierzchni witryny i układają w wstępnie przygotowanych niezbyt głębokich (około 10 centymetrów) rowkach. Łodygi należy przymocować metalowymi haczykami. Następnie rowki są pokryte pożywną glebą, a wierzchołki wznoszą się nad ziemią. Po tym, jak wysokość pędów rosnących w warstwach osiągnie 10-12 centymetrów, będą musiały być pokryte ziemią ½ części. Po 15-20 dniach roślina jest ponownie hillowana na tej samej wysokości. Jesienią lub wraz z nadejściem następnej wiosny korzenie warstwowe należy odciąć od rośliny macierzystej i odłączyć od siebie, a następnie posadzić w stałym miejscu. Oprócz tej metody rozmnażania warstwami poziomymi stosuje się warstwowanie łukowe i pionowe.

rozmnażanie yoshty przez sadzonki

aby rozmnażać yoshta, możesz użyć częściowo zdrewniałych lub zielonych sadzonek. Do cięcia częściowo zdrewniałych sadzonek stosuje się od dwóch do czterech lat gałęzie z dojrzałymi łodygami. Zaleca się zbieranie takich sadzonek jesienią, od połowy do końca września sadzonki posadzone w tym czasie na otwartej glebie szybko się ukorzeniają i dobrze zimują, a wiosną zaczynają aktywnie rosnąć. Długość cięcia może wynosić od 15 do 20 centymetrów, mogą mieć 5 lub 6 pąków. Niedojrzała górna część pędu nie jest używana do zbioru sadzonek. Sadzonki sadzi się w wykopanej glebie, a odległość między nimi powinna wynosić od 0,6 do 0,7 m i powinny być ustawione pod kątem 45 stopni. Nad glebą powinny pozostać tylko 2 pąki, podczas gdy konieczne jest, aby dolna znajdowała się na tym samym poziomie co powierzchnia witryny. W pobliżu sadzonek gleba musi być ubita, a następnie podlewana, a powierzchnia gleby pokryta warstwą ściółki (torf). Dbanie o sadzone sadzonki jest bardzo proste, dlatego należy je podlewać w odpowiednim czasie, lać i rozluźniać powierzchnię gleby, zwłaszcza w pierwszych 4 tygodniach po posadzeniu.

do zbioru zielonych sadzonek stosuje się górne części pędów. Ich długość może wynosić od 10 do 15 centymetrów. Wszystkie płytki liściowe są odcięte od sadzonek, powinny pozostać tylko 2 pary górnych, które należy skrócić o 1/3 części. Sadzenie zielonych sadzonek odbywa się przez cały okres letni, od czerwca do początku września. Dla nich musisz wcześniej przygotować zimną szklarnię. Nad każdą nerką sadzonek należy wykonać małe nacięcie, aw dolnej części wykonuje się kilka nacięć. Dolne sekcje sadzonek na 12 godzin należy umieścić w roztworze leku, który przyczynia się do szybkiego wzrostu korzeni. Następnie sadzonki płucze się w czystej wodzie i sadzi w przygotowanej szklarni pod kątem 45 stopni prawie blisko siebie. Sadzenie należy podlać za pomocą małego sita, a następnie szklarnię przykrywa się pokrywką, która musi być przezroczysta. Od wierzchołków sadzonek do pokrywy odległość powinna wynosić co najmniej 15-20 centymetrów. W pierwszych dniach nie należy podnosić pokrywy, ponieważ wewnątrz szklarni powinna znajdować się wysoka wilgotność, a Temperatura powietrza powinna utrzymywać się na poziomie co najmniej 20 stopni. Gdy temperatura wewnątrz szklarni przekroczy 25 stopni, powinieneś zacząć codziennie wentylować sadzonki, w tym celu musisz na chwilę podnieść pokrywę. Jeśli wszystko zostanie wykonane poprawnie, po 20-30 dniach sadzonki powinny dać korzenie. Ukorzenione sadzonki muszą zostać utwardzone, w tym celu należy codziennie zdejmować pokrywę szklarni, a czas trwania takiej procedury stopniowo wzrasta. Po dostosowaniu sadzonek do nowych warunków i wzmocnieniu pokrywa szklarni jest usuwana na dobre. Zgodnie z obserwacjami ekspertów duży procent zielonych sadzonek takiego krzewu zapuszcza korzenie. Silniejsze sadzonki muszą być uprawiane, w tym celu są sadzone w szkole. Kiedy sadzonki zakorzenią się w otwartej glebie, będą potrzebować górnego opatrunku, w tym celu użyj roztworu saletry (na 10 litrów wody 30 gramów saletry). Opieka nad takimi sadzonkami jest dość prosta. Aby to zrobić, upewnij się, że gleba wokół nich jest zawsze nieco wilgotna i luźna, a także pielenie i rozluźnienie powierzchni witryny na czas. Wraz z nadejściem następnej wiosny sadzonki można przesadzić do stałego miejsca.

szkodniki i choroby joshty

choroby joshty

Yoshta jest podatna na te same choroby i szkodniki, co czarna porzeczka, podczas gdy musisz z nimi walczyć w ten sam sposób. Poniżej zostaną wymienione tylko te najczęściej występujące choroby, a mianowicie antraknoza, rdza kielichowa i kolumnowa, mączniak prawdziwy, septorioza, cercosporoza, mozaika i frotte.

choroby takie jak frotte i mozaika nie nauczyły się jeszcze leczyć, w związku z tym dotknięte nimi okazy należy jak najszybciej usunąć z ziemi i zniszczyć. Aby pozbyć się chorób grzybiczych, należy spryskać dotkniętą roślinę środkiem grzybobójczym, na przykład: Byletonem, topazem, Fundazolem, Maximem, wkrótce lub innym środkiem o podobnym działaniu. Aby jednak roślina miała większą odporność na choroby, należy ją odpowiednio pielęgnować, przestrzegając zasad techniki rolniczej, a także terminowo przetwarzać w celu zapobiegania.

szkodniki yoshta

te same szkodniki mogą osiedlić się na yoshcie, co na agreście i różnych rodzajach porzeczek. Tak więc różne rodzaje mszyc i roztoczy, szklane porzeczki, a także motyle ogniowe mogą zaszkodzić tej roślinie. Aby pozbyć się takich szkodliwych owadów, roślina powinna być traktowana środkiem owadobójczym, na przykład: Akaryną, Decisem, Kleszczowitem, Agravertinem, Actellikiem, Kleszczowitem itp.

odmiany yoshta ze zdjęciem i opisem

ponieważ yoshta jest rośliną hybrydową, jej odmian nie ma bardzo dużej liczby. Wszystkie są podzielone na 2 typy, a mianowicie: odmiany, które mają dużą liczbę podobieństw do porzeczek, a także te, które są bardzo podobne do agrestu. Poniżej znajduje się Krótki opis odmian tego krzewu:

  1. EMB . Ta brytyjska odmiana jest odporna na szkodniki i choroby. Jest wysoki, więc jego wysokość może osiągnąć 180 centymetrów. Większość cech odmiany jest podobna do agrestu. Taki krzew kwitnie przez około pół miesiąca. Ta odmiana owocuje dość obficie. Średnio owoce ważą około 5 gramów, mają doskonały smak. Dojrzewanie jagód trwa około 8 tygodni.
  2. Korona . Ta odmiana została stworzona przez szwedzkich hodowców. Roślina ta charakteryzuje się średnią wydajnością, a jej owoce nie są bardzo duże. Dojrzałe owoce nie spadają z gałęzi przez długi czas. Taki krzew jest często używany do kształtowania krajobrazu i tworzenia żywopłotu.
  3. Rext . Taka odmiana została stworzona w Rosji. Charakteryzuje się odpornością na mróz i wydajnością. Owoce są małe, ich średnia waga wynosi około 3 gramów. Mają wspaniały smak.
  4. Jochini . Ta odmiana jest wysoce produktywna. Wysokość takiego krzewu nie przekracza 200 centymetrów. Bardzo słodkie owoce mają smak, który niewiele przypomina porzeczki i agrest.
  5. Moro . Wysokość tego krzewu wynosi około 250 centymetrów. Taka odmiana jest kolumnowa, co oznacza, że jest wysoka i zwarta. Kolor jagód jest ciemny, prawie czarny, ich wielkość jest podobna do wiśni. Owoce mają silny zapach gałki muszkatołowej, a na ich powierzchni znajduje się fioletowa powłoka.

wszystkie wyżej wymienione odmiany można bezpiecznie uprawiać zarówno w regionie moskiewskim, jak iw regionach o surowszym klimacie, w tym na średnich szerokościach geograficznych.

właściwości yoshty: szkody i korzyści

przydatne właściwości yoshty

owoce rośliny hybrydowej yoshta zawierają dużą ilość substancji leczniczych i przydatnych dla ludzkiego ciała. W związku z tym ich korzyści dla ludzkiego ciała są dość duże:

  1. owoce yoshty zawierają dużo witaminy C, która ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy ludzkiego ciała, a także promuje ochronę przed przeziębieniami.
  2. antocyjan jagodowy i witamina P mają działanie wzmacniające ściany naczyń krwionośnych, a także poprawiają krążenie krwi.
  3. takie jagody są stosowane w leczeniu niedokrwistości, ponieważ są w stanie zwiększyć poziom hemoglobiny we krwi.
  4. jego owoce pomagają przywrócić normalne funkcjonowanie przewodu pokarmowego, dlatego zaleca się je stosować w zaparciach, a także w podobnych zaburzeniach.
  5. osobom cierpiącym na nadciśnienie zaleca się spożywanie jagód takiej hybrydy połączonej z miodem.
  6. inne składniki takich jagód obejmują fitoncydy. Mogą chronić osobę przed różnorodnymi infekcjami drobnoustrojowymi, a także eliminować procesy zapalne występujące w ciele.
  7. osoby cierpiące na cukrzycę mogą bezpiecznie jeść takie jagody, ponieważ znajdujące się w nich cukry nie wywołują rozwoju choroby.
  8. takie owoce są zalecane do jedzenia dla osób, które chcą schudnąć lub cierpią na otyłość. Faktem jest, że przyspieszają procesy metaboliczne, a także spalają tkankę tłuszczową.
  9. Yoshta przyczynia się do stymulacji układu wydalniczego, dzięki czemu toksyny, radionuklidy, żużle, a także metale ciężkie są naturalnie usuwane z organizmu.

możesz jeść niezwykle przydatne owoce takiego krzewu nie tylko latem, ale także w dowolnym momencie, w tym celu należy je wysuszyć lub zamrozić w lodówce. Należy pamiętać, że suszone lub mrożone owoce mają prawie takie same korzystne właściwości jak świeże. Również z owoców yoshta można przygotować bardzo smaczny dżem, kompot, wino, dżem i galaretkę.

2 popularne przepisy

  1. weź 1 kg dojrzałych owoców yoshta, ostrożnie posortuj je, usuwając wszystkie ogony i gałązki, a także umyj. Następnie są mielone za pomocą blendera. Jagody należy wymieszać z kilogramem granulowanego cukru. Dokładnie wymieszaną masę należy podpalić. Po zagotowaniu masy wkłada się do niej 2 liście mięty i usuwa pianę. Gotowy dżem wlewa się do sterylizowanych słoików, które są zatkane.
  2. umyte i starannie posortowane owoce w ilości 1 kilograma należy przepuścić 2 razy przez maszynę do mięsa. Masę miesza się z 2 kilogramami granulowanego cukru. Mieszaninę umieszcza się w słoikach, które należy wypełnić kilka palców poniżej szyi. Są szczelnie zamknięte pokrywkami z nylonu i umieszczone na półce lodówki do przechowywania. W powstałej mieszaninie zachowana jest większość użytecznych substancji yoshta.

przeciwwskazania

od spożywania owoców yoshta należy odmówić osobom, które mają indywidualną nietolerancję. Osobom cierpiącym na zakrzepowe zapalenie żył nie zaleca się spożywania ich zbyt często i w dużych ilościach, ponieważ z ich powodu może wzrosnąć krzepnięcie krwi. Ponadto owoce nie mogą być spożywane przez osoby z poważnymi chorobami przewodu pokarmowego, na przykład: zapalenie jelita grubego, wrzód dwunastnicy lub żołądka.

Wygodny suwak zakupów od naszych gości witryny