drzewa i krzewy owocowe i ozdobne z rodzaju gruszka (Pyrus) są przedstawicielami rodziny róż. Rodzaj ten skupia około 60 gatunków. Taka roślina była uprawiana już w Rzymie, starożytnej Grecji i Persji. W warunkach naturalnych gruszkę można znaleźć w regionach o klimacie umiarkowanym, a także w ciepłym pasie Eurazji. Obecnie istnieje kilka tysięcy odmian takiej rośliny, wśród których są odmiany odpowiednie do uprawy na obszarach o chłodnym klimacie: na Uralu, w regionie moskiewskim i na zachodniej Syberii. Gruszka jest spokrewniona z następującymi kulturami: jabłoń, migdał, śliwka, śliwka wiśniowa, głóg, róża, Róża, irga, aronia, pigwa, irga, niesplik, jarzębina i spirea.
treść
cechy drzewa gruszy
gruszka to drzewo o Piramidalnej lub zaokrąglonej koronie. Wysokość rośliny nie przekracza 25 metrów, a średnica jej korony może osiągnąć 5 metrów. Płyty liściowe w kształcie szerokojajca są krótko spiczaste. Ich długość może wynosić od 25 do 100 mm. przednia powierzchnia liści jest błyszcząca ciemnozielona, a zła ― zielonkawo-niebieska. Jesienią liście zmieniają kolor na pomarańczowo-złoty. Kwitnienie rozpoczyna się w kwietniu-maju. Takie drzewo pokryte kwiatami wygląda bardzo imponująco. Parasole składają się z 3-9 pięciopłatkowych pachnących kwiatów o białym kolorze, które mogą osiągnąć średnicę 30 mm. kształt owoców jest zwykle wydłużony, ale istnieją odmiany o kulistych owocach. Taka kultura jest uprawiana w celu uzyskania smacznych i zdrowych owoców, można je jeść świeże lub stosować do przygotowania kompotu, soku, dżemu, dżemu i suszonych owoców.
sadzenie gruszki w otwartym terenie
o której godzinie sadzić
sadzenie gruszki na otwartej glebie odbywa się wiosną, przed rozpoczęciem przepływu soku. Można to również zrobić w ostatnich dniach września, po spowolnieniu przepływu soków w drzewach. Jeśli zdecydujesz się sadzić roślinę wiosną, powinieneś przygotować otwór do sadzenia jesienią. Musisz wiedzieć, że eksperci preferują jesienne sadzenie. Zaleca się sadzenie gruszki po południowej, zachodniej lub południowo-zachodniej stronie ogrodu. Witryna powinna być dobrze oświetlona, ale nie bardzo gorąca. Gruszka najlepiej nadaje się do czarnej ziemi lub szarej gleby leśnej z gliniastym podłożem. Takiej kultury nie można sadzić na piaszczystej, ubogiej lub ciężkiej glebie gliniastej. Również do sadzenia gruszek obszary o wysokim poziomie wód gruntowych nie są odpowiednie, ponieważ dorosła roślina ma silny system korzeniowy, który może przeniknąć na głębokość 6-8 metrów. W związku z tym do sadzenia gruszki zaleca się wybranie wzniesienia lub zbocza.
sadzenie gruszki jesienią
sadzonki gruszy posadzone na otwartym terenie jesienią są stosunkowo lepiej zakorzenione, a wyhodowane z nich drzewa mają większą odporność na choroby, szkodniki i niekorzystne warunki klimatyczne. Jednak sadzenie gruszki jesienią ma wady, niedojrzałe drzewo może poważnie uszkodzić gryzonie, a także często zamarza w silnych mrozach.
wybierając dwuletnią sadzonkę, należy sprawdzić jej system korzeniowy, nie powinien być zepsuty ani wysuszony. W takim przypadku łodyga sadzonki powinna być wolna od wad i zawsze elastyczna. W przypadku, gdy system korzeniowy rośliny wygląda na odwodniony, należy go zanurzyć w pojemniku z wodą na pół dnia przed sadzeniem. W tym czasie ich elastyczność zostanie przywrócona.
jeśli gleba na stronie nadaje się do uprawy tej uprawy, otwór do sadzenia nie powinien być bardzo duży. Powinien nieznacznie przekraczać wartość systemu korzeniowego rośliny. Jeśli jednak gleba nie nadaje się do sadzenia gruszki, wielkość otworu do sadzenia powinna wynosić 0,7 x 0,7 m,a jego głębokość powinna wynosić około 1 metra. Przygotowanie dołu należy wykonać 20-30 dni przed sadzeniem, w tym czasie gleba dobrze się w nim osiądzie. Przygotowany wcześniej mocny kołek należy wbić w środek gotowego dołu, podczas gdy powyżej powierzchni witryny powinien unosić się co najmniej 50 centymetrów. Podczas kopania wykopu górną warstwę odżywczą gleby należy odrzucić osobno. Łączy się go z 30 kilogramami torfu, kompostu lub zgniłego obornika, dodaje się do niego 1,5 kilograma wapna, 1 kilogram superfosfatu, a także 0,1 kilograma chlorku potasu. Połowę dobrze wymieszanej mieszanki gleby należy wlać do dołu, jest ona wyciszona. Pozostałą część należy zalać kopcem w pobliżu kołka.
bezpośrednio przed sadzeniem system korzeniowy gruszki należy zanurzyć w glinianym gadule. Następnie roślinę należy zainstalować na wzgórzu po północnej stronie kołka. Po delikatnym wyprostowaniu korzeni stopniowo wypełniaj dziurę pożywną glebą, nie zapomnij okresowo potrząsać sadzonką, co wyeliminuje wszystkie puste przestrzenie pozostające w ziemi. Po wypełnieniu dołu powierzchnia koła pnia musi zostać zatopiona w kierunku od sadzonki do krawędzi. W sadzonej gruszy szyjka korzenia powinna wznosić się ponad powierzchnię gleby o 40-50 mm. pod sadzonką należy wlać 20-30 litrów wody. Gdy ciecz zostanie całkowicie wchłonięta, a gleba osiądzie, szyjka korzenia sadzonki powinna znajdować się na poziomie powierzchni gleby. Powierzchnia koła pnia powinna być pokryta warstwą ściółki (trociny, torf lub próchnica), której grubość powinna wynosić od 5 do 10 centymetrów. Na samym końcu gruszka powinna być przywiązana do podpory.
jak sadzić gruszkę na wiosnę
sadzenie gruszki wiosną powinno być dokładnie takie samo jak jesienią, ale należy zauważyć, że otwór do sadzenia będzie musiał być przygotowany jesienią. Po posadzeniu rośliny należy wykonać wałek z gleby wzdłuż obwodu koła pnia, a następnie wlać 20-30 litrów wody do powstałej "dziury", bez względu na to, czy pada deszcz, czy susza.
Pielęgnacja gruszki
Pielęgnacja gruszki na wiosnę
podczas uprawy gruszki powinieneś być przygotowany na to, że będzie potrzebować prawie całorocznej opieki. Wiosną należy usunąć schronienie zimowe z gruszek, powierzchnię koła pnia należy poluzować, a nawozy zawierające azot należy również wprowadzić do gleby, które aktywują procesy wegetacyjne. Przycinanie sanitarne należy wykonać przed rozpoczęciem przepływu soków, podczas gdy wszystkie łodygi i gałęzie, które są ranne, a także dotknięte chorobą lub mrozem, są usuwane. Również wiosną gruszki potrzebują leczenia zapobiegawczego, po którym zostaną zniszczone wszystkie szkodniki i patogeny, które przetrwały zimę w korze rośliny lub na powierzchni koła pnia.
pielęgnacja gruszki latem
latem należy zwrócić szczególną uwagę na terminowe podlewanie gruszki. W okresie suchym podlewanie odbywa się wieczorem, gdy na zewnątrz robi się stosunkowo chłodno, a około 30 litrów wody powinno spaść na 1 roślinę na 1 podlewanie. Gruszka bardzo często pogrubia koronę, więc latem może potrzebować przerzedzającego przycinania, aby drzewo owocujące mogło otrzymać wystarczającą ilość światła słonecznego. W niektórych odmianach gruszek owoce dojrzewają w miesiącach letnich, w związku z tym należy być gotowym do ich zbioru.
Pielęgnacja gruszki jesienią
jesienią roślina będzie potrzebować przycinania sanitarnego, leczenia w celu zapobiegania chorobom i szkodnikom, które mogą ukryć się zarówno na powierzchni koła pnia, jak i w korze drzewa. Gruszka musi być również karmiona potasem i fosforem. Również w tym czasie rośliny są przygotowywane na nadchodzącą zimę. Konieczne jest więc wybielenie powierzchni łodygi i podstawy gałęzi szkieletowych wapnem, co ochroni korę rośliny przed bardzo jasnym wiosennym słońcem, w przeciwnym razie mogą pojawić się na niej oparzenia. Konieczne jest również płytkie kopanie kręgów pni, a następnie są one obficie podlewane. Następnie są pokryte grubą (od 15 do 25 centymetrów) warstwą ściółki(trociny lub torf).
przetwarzanie gruszki
zabiegi zapobiegawcze przed chorobami i różnymi szkodnikami są bardzo ważne, a doświadczeni ogrodnicy starają się ich nie zaniedbywać. Faktem jest, że o wiele trudniej jest wyleczyć chorobę lub pozbyć się szkodników niż zapobiec ich pojawieniu się. Niektóre zabiegi zapobiegawcze można połączyć z górnym opatrunkiem gruszki. Na przykład pierwsze opryskiwanie gruszki w sezonie odbywa się na początku okresu wiosennego, do tego można użyć roztworu mocznika (na 1 wiadro wody 0,7 kg substancji), to narzędzie nie tylko zniszczy wszystkie patogeny i szkodniki, ale także stanie się źródłem azotu dla rośliny. Należy jednak pamiętać, że takie leczenie można wykonać tylko przed obrzękiem nerek, w przeciwnym razie mogą pojawić się oparzenia z powodu mocznika. W przypadku, gdy drzewo nie zostało jeszcze spryskane, a pąki już kwitną, zamiast mocznika stosuje się środki biologiczne, na przykład: Agravertin, Spark-bio, Fitoverm lub Akarin.
konieczne jest również spryskanie rośliny roztworem Ekoberyny lub cyrkonu, dzięki czemu będzie ona bardziej odporna na niekorzystne warunki, a także na różne choroby.
przed pierwszymi przymrozkami przeprowadza się również profilaktyczne przetwarzanie gruszki, która w tym czasie zaczyna przechodzić w stan uśpienia. Spowoduje to zniszczenie wszystkich patogenów, a także szkodników, które ukryły się na zimę w pęknięciach kory drzewa,a także na powierzchni koła pnia. Do opryskiwania zaleca się stosowanie mieszanki Bordeaux (1%) lub nitrafenu. Konieczne jest przetworzenie samego drzewa i powierzchni gleby pod nim.
nawóz gruszkowy
po raz pierwszy gruszka powinna być karmiona przed rozpoczęciem przepływu soku wiosną i do tego używa się roztworu mocznika. Jeśli nie miałeś czasu na wykonanie takiego opryskiwania na czas,wówczas nawóz zawierający azot będzie musiał zostać wprowadzony bezpośrednio do gleby koła pnia. W takim przypadku możesz użyć roztworu odchodów kurczaka, saletry lub mocznika. Na przykład na 1 metr kwadratowy koła pnia pobiera się 30 g saletry, którą należy rozcieńczyć wodą w stosunku 1: 50. 80-120 gramów mocznika (mocznika) powinno zająć 1 roślinę, podczas gdy substancja ta powinna być rozcieńczona w połowie wiadra z wodą. Aby poprawić jakość owoców, gruszka jest karmiona w maju, kiedy zanika. W takim przypadku zaleca się stosowanie zielonego nawozu do kopania, pogłębiając go w glebie o 8-10 centymetrów. Nawóz ten jest źródłem materii organicznej i przyczynia się do aktywacji procesów wegetacyjnych. Zamiast substancji organicznych możesz karmić roślinę roztworem nitroammofoski (1: 200), w ilości 30 litrów wody na roślinę.
od połowy do końca czerwca należy wykonać dolistne nawożenie gruszki nawozem zawierającym azot. Faktem jest, że w gorącym i suchym czasie pierwiastki śladowe z gleby do korzeni docierają bardzo powoli, podczas gdy proces transportu jest znacznie przyspieszany przez płyty liściowe. W lipcu taki opatrunek dolistny należy powtórzyć, a pół miesiąca później nawóz mineralny (potas i fosfor) należy wprowadzić do gleby pod dorosłą rośliną. Sadzonki gruszy właśnie posadzone na działce ogrodowej nie będą wymagały górnego opatrunku przez 2 lata, ponieważ będą miały wystarczającą ilość składników odżywczych, które zostały wprowadzone do gleby podczas sadzenia. Jednocześnie młode rośliny potrzebują tylko nawozów zawierających azot.
w sierpniu nie należy karmić tej rośliny. Do drugiej połowy września, jeśli chcesz, możesz wykonać ostatni sezon dolistnego opatrunku roślinnego nawozem zawierającym azot (mocznik), podczas gdy ta procedura jest przeprowadzana w taki sam sposób, jak wiosną. W tym czasie nawozy zawierające azot nie są zalecane do gleby. Również jesienią płynny nawóz mineralny jest wprowadzany do koła pnia. Do takiego górnego opatrunku można użyć na przykład następującej kompozycji: 2 duże łyżki granulowanego superfosfatu i 1 duża łyżka chlorku potasu są pobierane na 1 wiadro wody. Roztwór odżywczy jest dokładnie mieszany, a następnie wlewa się go do pnia drzewa. Jeśli drzewo jest Młode, w razie potrzeby można je karmić popiołem drzewnym, w tym celu jest równomiernie rozprowadzane na powierzchni koła pnia (na 1 metr kwadratowy 150 gramów), który jest następnie wykopywany na głębokość około 10 centymetrów.
ZIMOWANIE gruszki
młode sadzonki mogą cierpieć zimą z powodu mrozu. Aby tego uniknąć, pod koniec okresu jesiennego należy je związać świerkowymi gałęziami sosny, a igły należy skierować w dół. Z góry świerkowe gałęzie są związane płótnem. Dorosłe okazy nie są konieczne do schronienia na zimę, ale w tym czasie gryzonie są dla nich bardzo niebezpieczne, które uszkadzają ich korę. Aby chronić gruszki przed takimi szkodnikami, ich łodygi należy owinąć grubą szmatką lub papierem, który należy najpierw zaimpregnować środkiem odstraszającym gryzonie. Kiedy spadnie śnieg, należy go rzucić grubą Zaspą śnieżną na powierzchnię koła pnia roślin. Jeśli na gruszce znajduje się ciężka Czapka śnieżna, należy ją strząsnąć z dorosłej rośliny, w przeciwnym razie jej gałęzie i łodygi mogą zostać zranione podczas odwilży. Jeśli roślina jest młoda, to jesienią konieczne będzie pociągnięcie jej gałęzi sznurkiem, podczas gdy powinny one przycisnąć się do pnia.
przycinanie gruszki
o której godzinie odbywa się przycinanie
najlepszym czasem na przycięcie gruszki jest wiosna, a musisz mieć czas, zanim zacznie się przepływ soku. Taka kultura toleruje przycinanie tylko wtedy, gdy temperatura powietrza na zewnątrz jest wyższa niż minus 8 stopni.
przycinanie takiej kultury w lecie odbywa się tylko wtedy, gdy Korona gęstnieje bardzo mocno, co negatywnie wpływa na dojrzewanie owoców. Ale szczypanie pędów (szczypanie), które rosną na szczycie drzewa, odbywa się ściśle w czerwcu.
jesienią przycinanie takiego drzewa powinno odbywać się przed mrozem faktem jest, że wraz ze spadkiem temperatury powietrza zwiększa się wrażliwość miejsc cięcia, co znacznie spowalnia proces ich gojenia. Jesienią z reguły wykonuje się tylko przycinanie sanitarne. W miesiącach zimowych przycinanie nie jest przeprowadzane.
jak przyciąć gruszkę
po posadzeniu sadzonki w otwartym terenie należy ją przyciąć, pozostawiając tylko gałęzie szkieletowe, a resztę należy usunąć. Środkowy przewodnik należy skrócić o ¼ części. Konieczne jest oczyszczenie pnia z gałęzi poniżej początku pierwszego poziomu gałęzi szkieletowych. W następnym roku przewodnik jest skracany o 0,25 m.korona jest również tworzona, w tym celu gałęzie szkieletowe należy skrócić o 5-7 centymetrów, należy zauważyć, że dolne gałęzie powinny być dłuższe niż górne.
przycinanie starego drzewa jest procesem stosunkowo bardziej czasochłonnym. Faktem jest, że konieczne będzie cięcie nie tylko pędów, ale także gałęzi, w wyniku czego Korona zostanie rozjaśniona i odmłodzona.
przycinanie gruszek na wiosnę
od drugiego roku życia gruszki konieczne będzie wycięcie na pierścieniu wszystkich istniejących konkurencyjnych gałęzi, podczas gdy konopie nie powinny pozostać. Podczas formowania drzewa należy zauważyć, że na wszystkich gałęziach szkieletowych powinno być kilka kawałków gałęzi owocowych. Te pędy, które rosną pionowo, należy usunąć, a rosnące poziomo ― utrzymać. Wszystkie plastry wymagają przetwarzania, w tym celu stosuje się Rannet lub var ogrodowy. Podczas przycinania górny opatrunek gruszki nawozem zawierającym azot jest niedopuszczalny. Podobną procedurę należy wykonać dopiero po dokręceniu plasterków.
przycinanie gruszek jesienią
przycinanie jesienią należy wykonać od ostatnich dni sierpnia do połowy września. W takim przypadku konieczne jest wycięcie wszystkich rannych, wysuszonych, a także dotkniętych chorobą gałęzi, należy je zniszczyć. Nie należy przycinać rocznych pędów o więcej niż 1/3 części, na przycinaniu powinno pozostać kilka pąków, to z nich wyrosną nowe gałęzie. Jeśli chcesz wygodnie zbierać owoce, powinieneś nadać koronie kształt piramidy, co również przyczynia się do tego, że zbiory będą bogatsze. Formowanie tej korony należy wykonać od drugiego roku życia rośliny.
rozmnażanie gruszki
gruszka może być rozmnażana przez nasiona i wegetatywnie. Uprawa z nasion jest zwykle używana do produkcji nowych odmian, w tym celu sztucznie krzyżując różne odmiany, gatunki i hybrydy. A podkładki uprawianych i dzikich gatunków tej rośliny są uzyskiwane z nasion, a następnie szczepione są na nich odmiany uprawne.
możesz rozmnażać gruszkę za pomocą następujących metod wegetatywnych: sadzonek, warstw i szczepień.
rozmnażanie gruszki przez warstwowanie
z reguły, aby uzyskać warstwy, musisz zgiąć gałąź do powierzchni gleby, ale nie będzie to możliwe z gruszką. Jest jednak jeden sposób. Aby to zrobić, musisz wypełnić pudełko ziemią odżywczą, w której ściany są wstępnie pokryte folią, co pozwala spowolnić proces odparowywania wody z gleby. Należy go umieścić pod wybraną gałęzią. Gałąź musi być zgięta do pojemnika, w miejscu jej kontaktu z glebą na powierzchni kory należy wykonać kilka poprzecznie rozmieszczonych nacięć. Następnie gałąź jest zamocowana w tej pozycji, a miejsce jej połączenia z powierzchnią ziemi w pudełku musi być pokryte ziemią. Aby korzenie warstw pojawiły się szybciej, wykonane cięcia należy sproszkować środkiem stymulującym wzrost korzeni, a następnie gałąź jest już wykopana. I możesz po prostu podlać warstwy, zamiast wody za pomocą roztworu Kornevin. Następnie powierzchnię gleby w pojemniku należy przykryć folią, pokryciem dachowym lub wypełnić warstwą ściółki (kompostem). Upewnij się, że gleba jest zawsze nieco wilgotna. Warstwy zakorzenią się dopiero pod koniec sezonu, ale należy poczekać na przeszczep, ponieważ w tym czasie system korzeniowy rośliny jest nadal bardzo słaby. Gałąź na zimę należy przykryć świerkowymi gałęziami, a następnie grubą warstwę śniegu należy rzucić na pojemnik z warstwami. Konieczne jest wyhodowanie warstw w ciągu dwóch lat, a następnie oddzielenie go od rośliny macierzystej i przeszczep na stałe miejsce wraz z bryłą ziemi. Konieczne jest sadzenie warstw w taki sam sposób, jak prosta sadzonka. Drzewo wyhodowane z warstw zaczyna kwitnąć i produkować owoce nieco wcześniej niż to, co pochodzi ze zwykłej sadzonki. Ta metoda rozmnażania jest bardzo prosta, a zaletą jest to, że takie sadzonki są w stanie zachować absolutnie wszystkie cechy odmianowe drzewa macierzystego.
rozmnażanie nasion gruszki
aby wyhodować sadzonkę, która jest później używana jako podkładka, należy wybrać nasiona strefowych odmian odpornych na mróz. Siew nasion na otwartej glebie odbywa się jesienią. W odmianach późno dojrzewających nasiona dojrzewają w owocach w połowie okresu zimowego podczas ich przechowywania. Dojrzałe i wyekstrahowane nasiona z owoców należy umieścić w worku z gazy, który zanurza się na 2-3 dni w zbiorniku toalety, dzięki czemu podczas każdego drenażu nastąpi wypłukanie inhibitorów z nasion, które przyczyniają się do spowolnienia ich rozwoju. Następnie nasiona, które już zdążyły pęcznieć, należy połączyć z wilgotnym podłożem, na przykład z trocinami, okruchami torfu, piaskiem lub ekspandowaną gliną, w stosunku 1:3. Mieszaninę należy zwilżyć i umieścić w torbie z polietylenu, która jest usuwana na półce lodówki. Nasiona należy przechowywać w temperaturze 3-5 stopni w uchylonej torbie, aż pojawią się kiełki. W takim przypadku nie zapomnij delikatnie wymieszać tej mieszanki 1 raz na pół miesiąca, a jeśli to konieczne, zwilż ją. Natychmiast po pojawieniu się kiełków temperaturę powietrza należy obniżyć do minus 1-0 stopni. Nasiona w tym stanie należy przechowywać do samego siewu.
wysiew nasion na otwartej glebie odbywa się na samym początku okresu wiosennego, zakopując je w glebie o 30-40 mm. między nasionami należy zachować odległość od 8 do 10 centymetrów, szerokość między rzędami powinna wynosić 8-10 centymetrów. W okresie letnim sadzonki wymagają podlewania, pielenia i kilku opatrunków. Gdy grubość pni wyniesie 10 mm, w sierpniu można przystąpić do szczepienia na nich sadzonek odmianowych. Jeśli w przyszłości rozwijają się normalnie, po 2 latach są przeszczepiane do stałego miejsca.
szczepienie gruszki
aby rozmnażać gruszkę przez szczepienie, możesz użyć sadzonek pigwy, jabłoni, gruszki, irgi, głogu, aronii, irgi i gruszy leśnej. Jeśli użyjesz sadzonek pigwy jako podkładki, drzewo będzie niskie, zacznie owocować stosunkowo wcześnie, a jego owoce będą bardzo smaczne. Ale minusem takich drzew jest to, że mogą żyć nie dłużej niż 25 lat. Jeśli użyjesz sadzonki jabłoni jako podkładki, szczepienie zapuści korzenie łatwo i stosunkowo szybko. Szczepienie na sadzonce jarzębiny jest dość rzadkie. Faktem jest, że pogrubienie pnia jarzębiny jest wolniejsze niż pnia gruszki, dlatego w procesie wzrostu na drzewie pojawia się napływ, a łodyga staje się mniej trwała, a sama roślina żyje stosunkowo krótko. Owoce wyrosłe na podkładkach jarzębiny wyróżniają się cierpkością, niską zawartością cukru i soczystością. W przypadku stosowania jako podkładki sadzonki głogu należy zauważyć, że jej łączenie z gruszką jest dość rzadkie.
przed przystąpieniem do szczepienia należy przygotować podkładkę. Na 30 dni przed zabiegiem należy go skusić wysoko(na wysokość od 15 do 20 centymetrów). Gdy do kopulacji pozostanie kilka dni, gleba będzie musiała zostać usunięta z pnia, usuń również wszystkie pędy i wykonaj podlewanie.
najczęściej stosowane metody szczepienia:
- prosta kopulacja (szczepienie "w tyłek") . Ta metoda ma zastosowanie tylko wtedy, gdy podkładka i przeszczep mają równą grubość. Ta metoda wyróżnia się prostotą. Na podkładce i zrazie należy wykonać ukośne cięcie. Następnie są one nakładane na siebie tymi plasterkami,a następnie miejsce szczepienia jest szczelnie owinięte folią.
- ulepszona kopulacja (kopulacja "z językiem") . Na skośnych odcinkach podkładki i zrazu należy wykonać głębokie serif, które nazywane są "językami". Następnie obie części muszą być przymocowane do siebie, aby język podkładki znalazł się poza językiem zrazu. Następnie miejsce szczepienia należy bardzo szczelnie owinąć taśmą lub taśmą elektryczną.
- szczepienie "pod korą" . Ta metoda jest stosowana, jeśli średnica zrazu jest mniejsza niż średnica podkładki. Ta metoda szczepienia może być stosowana dopiero po rozpoczęciu przepływu soku, ponieważ w tym okresie najłatwiej jest oddzielić korę od drewna. Przeszczep należy wyciąć, a cięcie powinno być poziome. Po usunięciu cięcia bardzo ostrym narzędziem należy wykonać podłużne cięcie kory, którego głębokość powinna wynosić 2,5 - 3,5 cm, podczas gdy ukośne dolne cięcie na sadzonce zrazu powinno mieć tę samą długość. W magazynie kora jest odwracana, a cięcie zrazu jest wkładane do nacięcia (bezpośrednio do drewna podkładki). Należy zauważyć, że cała część sadzonek zrazu, która będzie znajdować się w przekroju podkładki, powinna zostać oczyszczona z kory. Miejsce szczepienia należy szczelnie owinąć folią, a następnie górne cięcie zrazu i cięcie podkładki należy pokryć varem ogrodowym. Aby przyspieszyć wzrost miejsca szczepienia, na samej roślinie należy umieścić przezroczystą torbę z polietylenu. Powinien być mocno zamocowany poniżej miejsca szczepienia.
- szczepienie "w dekolcie" . Skróć podkładkę, wykonując poziome cięcie. Trzon podkładki należy podzielić na środek cięcia na głębokość od 40 do 50 mm.w powstałym cięciu należy na chwilę zainstalować klin. Na sadzonce zrazu powinno być od 2 do 4 pąków, jego cięcie należy wykonać po obu stronach klinem o długości od 40 do 50 mm.klin zrazu należy włożyć do podziału podkładki. Następnie należy ostrożnie wyciągnąć tymczasowy klin z podziału. Miejsce szczepienia jest ciasno owinięte folią. Cięcie zrazu znajdującego się na górze i otwarty obszar cięcia podkładki należy pokryć varem ogrodowym.
po tym, jak obie części rosną razem, na zrazie można zauważyć pojawienie się nowych wzrostów. Kiedy tak się stanie, worek i film należy usunąć, a także wyciąć wszystkie pędy, które wyrosły poniżej miejsca szczepienia.
rozmnażanie gruszki przez sadzonki
zbiór sadzonek odbywa się zimą. Aby to zrobić, potrzebujesz dojrzałej gałęzi z dwuletnim drewnem. Należy go złamać w taki sposób, aby nie naruszać integralności kory. Jeśli gałąź jest długa, można na niej wykonać kilka nacięć, należy zauważyć, że zalecana długość cięcia wynosi 15-20 centymetrów. Miejsca pęknięć należy owinąć taśmą do pączkowania (taśmą lub plastrem) w formie półgiętej. Następnie ta gałąź powinna być przywiązana do drutu lub drążka, a na końcu jest zamocowana w tej pozycji. Gruszka przed nadejściem wiosny będzie musiała zgromadzić dużą ilość substancji wzrostowych w miejscach, w których znajdują się pęknięcia, aby lepiej połączyć tkanki. W ostatnich dniach marca wszystko jest ostrożnie usuwane z gałęzi, a sama jest dzielona w miejscach pęknięć na sadzonkach.
weź 2-litrową plastikową butelkę w ciemnym kolorze z wyciętą szyjką. Musi być wypełniony 5-7 centymetrów wysokości stopioną wodą, do której dodaje się 2 tabletki węgla aktywowanego. Zanurz dolne sekcje 10-12 sadzonek w tej wodzie. Pojemnik należy usunąć na dobrze oświetlonym parapecie. W sadzonkach na dolnych odcinkach po 20-30 dniach pojawiają się szyszki kalusa, a także początek wzrostu korzeni. Gdy długość korzeni sadzonek wynosi 5-7 centymetrów, należy je sadzić na działce ogrodowej w glebie bogatej w składniki odżywcze, podczas gdy po raz pierwszy będą musiały być chronione przed bezpośrednimi promieniami słońca. Sadzone sadzonki należy systematycznie podlewać, chwastować, karmić. Jeśli zrobisz wszystko poprawnie, jesienią sadzonki nie będą wyglądać inaczej niż sadzonki, które skończyły 2-3 lata.
choroby gruszki ze zdjęciem
Gruszka uprawiana na działce ogrodowej jest podatna na choroby takie jak: strup, oparzenie bakteryjne, zgnilizna owoców, podskórne plamienie wirusowe, choroba mozaikowa, rdza, mączniak prawdziwy, czarny rak, grzyb sadzy i cytosporoza.
czarny rak
Antonow ogień lub czarny rak atakuje płytki liściowe, gałęzie szkieletowe, korę i owoce rośliny. Na samym początku na drzewie tworzą się małe rany, z czasem powiększają się, a na krawędziach pojawiają się brązowe plamy. Na owocach i liściach pojawiają się czerwone plamy. Owoce są uszkodzone przez czarną zgniliznę, obserwuje się ich stopniowe wysychanie i mumifikację. Jesienią i wiosną konieczne jest spryskiwanie gruszek w celu zapobiegania różnym chorobom i szkodnikom. Po zakończeniu jesiennego opadania liści okrążone liście należy zebrać i zniszczyć. Te obszary drzew dotkniętych chorobą należy oczyścić, chwytając zdrowe drewno, w tym celu użyj bardzo ostrego noża. Następnie rany należy zdezynfekować, w tym celu stosuje się mieszaninę dziewanny z gliną lub roztworem siarczanu miedzi.
zgnilizna owoców
jeśli na powierzchni owoców pojawiły się małe brązowe plamki, oznacza to uszkodzenie instancji moniliozą lub zgnilizną owoców. Z czasem cały owoc jest pokryty plamami. Owoce pozostają na gałęziach, dzięki czemu choroba rozprzestrzenia się bardzo szybko. Aby pozbyć się choroby, zainfekowane owoce należy zebrać zarówno z powierzchni gleby, jak i z samej rośliny, a następnie spalić. Następnie gruszkę należy spryskać płynem Bordeaux lub chlorem miedzi.
parcha
strup jest niebezpieczną chorobą, która atakuje płytki liściowe, kwiaty, owoce i łodygi. Początkowo na płytkach liściowych powstają małe plamy o wielkości 0,2-0,4 centymetra, które z czasem rosną do 2-3 centymetrów. Owoce stają się mniejsze, twardnieją, pojawiają się na nich pęknięcia, ich liczba maleje. Na powierzchni skóry powstają ciemne plamy, które z czasem łączą się w jedną dużą aksamitną plamę. W celu zapobiegania jesienią konieczne jest zgarnięcie i zniszczenie wszystkich krążących płyt liściowych. Wiosną powierzchnię pni i samych drzew należy spryskać roztworem mocznika lub płynem Bordeaux.
Cytosporoza
zgnilizna łodygi lub cytosporoza. Choroba ta jest szczególnie niebezpieczna dla drzew, które są stare lub osłabione, mają oparzenia od mrozu lub słońca, wyczerpane brakiem wilgoci lub niewłaściwą opieką. W dotkniętych okazach kora z czasem staje się ciemnoczerwona, a samo drzewo wysycha. Po wykryciu choroby konieczne jest wycięcie wszystkich dotkniętych obszarów ostrym nożem, a następnie rany należy posmarować varem ogrodowym lub spryskać roztworem siarczanu miedzi. Jesienią wypaczanie gałęzi szkieletowych i pień gruszki należy wybielić wapnem. Wszystkie dotknięte gałęzie należy wyciąć i spalić.
rdza
jeśli na płytkach liściowych powstają plamy o bogatym pomarańczowym kolorze, oznacza to, że gruszka zachorowała na chorobę grzybiczą, taką jak rdza. Dotknięta roślina osłabia się, a jej odporność jest znacznie zmniejszona. Jeśli jałowiec jest uprawiany w tym samym czasie co gruszka w ogrodzie, prawdopodobieństwo, że drzewo zachoruje na strup, znacznie wzrasta. Dotknięte liście i owoce należy zebrać i spalić. Każdego roku, jesienią i wiosną, w celu zapobiegania, drzewa powinny być opryskiwane płynem Bordeaux lub siarką koloidalną.
mączniak prawdziwy
największym zagrożeniem dla gruszki jest choroba grzybicza, taka jak mączniak prawdziwy. U dotkniętego okazu na powierzchni łodyg, kwiatów i blaszek liściowych pojawia się biaława powłoka, która jest zarodnikami grzybów. W rezultacie wszystkie dotknięte części rośliny ulegają deformacji. U dotkniętych okazów obserwuje się opadanie jajników. Zbierz i spal wszystkie latające liście. Gruszkę należy kilkakrotnie spryskać Fundazolem lub Siarczynem przed kwitnieniem i po jego zakończeniu.
oparzenie bakteryjne
rozwój oparzenia bakteryjnego jest bardzo szybki, a bakterie chorobotwórcze są przenoszone przez naczynia przez sok roślinny. W rezultacie proces umierania tkanek następuje szybko. Z czasem drzewo umiera i będzie musiało zostać wykorzenione i zniszczone. Po wykryciu choroby konieczne jest leczenie kwiatów i liści antybiotykiem. Wykonuj kilka opryskiwania w odstępach 5 dni. Aby uniknąć rozprzestrzeniania się choroby, konieczne jest przycinanie rośliny za pomocą narzędzia zdezynfekowanego kwasem borowym.
choroba mozaikowa
choroba mozaikowa jest niebezpieczną chorobą wirusową. Faktem jest, że do tej pory nie można wyleczyć takiej choroby. U dotkniętych okazów na płytkach liści pojawiają się kanciaste plamki żółtawego lub jasnozielonego koloru. Z reguły roślina zostaje zainfekowana podczas szczepienia. Ponieważ nie można wyleczyć choroby, dotknięte drzewo należy wykorzenić i zniszczyć. Aby uniknąć infekcji, konieczne jest bardzo dokładne zbadanie sadzonek w szkółce. Gdy tylko pojawią się pierwsze oznaki choroby, roślina jest natychmiast niszczona, co zapobiegnie rozprzestrzenianiu się choroby.
Grzyb sadzy
od połowy do końca lata na powierzchni zielonych części rośliny może pojawić się grzyb sadzy, który jest ciemną powłoką. Z reguły choroba ta pojawia się w wyniku aktywności życiowej mszyc lub innych szkodników. Aby pozbyć się grzyba, konieczne jest zniszczenie szkodników, które spowodowały jego pojawienie się, w tym celu drzewo jest spryskiwane środkiem owadobójczym. Następnie spryskaj roślinę roztworem mydła miedzianego lub Fitoverm.
podskórne plamienie wirusowe
jeśli w miąższu owoców pojawiły się bez smaku twarde formacje, oznacza to, że roślina jest zainfekowana podskórną plamistością wirusową. W miejscach takich formacji następuje zatrzymanie rozwoju płodu, pojawiają się wgniecenia, przez co owoc staje się brzydki. Liczba owoców zmniejsza się i pogarsza ich jakość, kolor płytek liściowych staje się mozaiką, na korze powstają pęknięcia. Zwiększa się prawdopodobieństwo zamarznięcia roślin osłabionych chorobą zimą. Gruszka może zostać zainfekowana podczas przycinania lub podczas szczepienia, jeśli użyto niesterylnych brudnych narzędzi. Również nosicielami choroby są ssące szkodniki owadów. W celu zapobiegania należy zapobiegać pojawianiu się szkodników na roślinie, dobrze sprawdzić zakupioną sadzonkę, szczepienie i przycinanie należy przeprowadzić tylko za pomocą dobrze zdezynfekowanego narzędzia.
gruszka może również zachorować na następujące choroby: gumowatość, obumieranie gałęzi, rak pospolity, muchosiedlacz, pierścień mozaikowy, fałszywy pióropusz, białe plamienie lub septorioza.
szkodniki gruszki ze zdjęciem
osiedlić się na gruszy i zaszkodzić dużej liczbie szkodników. Poniżej zostaną opisane szkodniki, które najczęściej powodują problemy ogrodników podczas uprawy gruszy.
Ulotka
ulotka jest ruchomą małą gąsienicą. Szkodzi tylko płytkom liści rośliny, z powodu których następuje ich płytkowanie i zwijanie w rurkę. W celu zapobiegania roślinę spryskuje się roztworem Cymbush.
ulotka podkorowa
podkorowy liść przyczynia się do uszkodzenia kory gruszki na wysokości około 50 centymetrów od poziomu witryny. Z powodu powstałych uszkodzeń guma zaczyna wyciekać z pęknięć w korze. Jeśli nic nie zrobisz, roślina stopniowo wyschnie i umrze. Warstwy kory, które umarły, należy usunąć z łodygi, a następnie Miejsca te spryskuje się silnym roztworem chlorofosu.
gruszka miedziana
gruszka miedziana jest ssącym szkodnikiem, który żywi się sokiem komórkowym rośliny. Ze względu na jego aktywność życiową dochodzi do produkcji substancji sprzyjających pojawieniu się i wzrostowi sadzy. Z powodu braku soku roślinnego liście, pąki i pąki kurczą się i opadają, a owoce deformują się. Taki szkodnik ma bardzo negatywny wpływ na ilość i jakość plonu. Aby pozbyć się Miedzianki, musisz potraktować drzewo Agravertiną i iskrą, postępując zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. W razie potrzeby możesz użyć sprawdzonych przepisów ludowych: wywar z rumianku aptecznego, krwawnika, pyłu tytoniowego lub mniszka lekarskiego.
Roztocze
roztocza, czerwone jabłko lub Galus, również wysysają sok komórkowy z gruszki. Roztocza galusowego wysysa go z pąków, podczas gdy roztocza czerwonych jabłoni osiadają na liściach, dzięki czemu nabiera czerwonego koloru. W celu zapobiegania wczesną wiosną drzewo należy spryskać akarycydem, a mianowicie Fufanonem lub roztworem koloidalnej siarki (10%). Po raz drugi roślina jest rozpylana po jej kwitnieniu. Jeśli jest to konieczne, możesz ponownie spryskać gruszkę, ale przetwarzanie to należy wykonać nie później niż 4 tygodnie przed zbiorem. Zaleca się naprzemienne stosowanie leków, w przeciwnym razie po ponownym przetworzeniu szkodniki rozwijają odporność.
Ćmielów
ćma to motyl, który składa jaja na gruszy. Wykluwają się z nich gąsienice, które uszkadzają miąższ owoców. W celu zapobiegania gruszce przed kwitnieniem i po nim spryskuje się Agravertinem. 20 dni po kwitnieniu roślina jest traktowana Kinmixem, a po kolejnych 7 dniach ― iskrą. W przypadku znalezienia gąsienic w łodygach, po zebraniu wszystkich owoców gruszka musi zostać ponownie przetworzona. Na przykład późne odmiany gruszek są przetwarzane do 7 razy w sezonie. Po upadku wszystkich liści z drzewa należy je zebrać i zniszczyć. W tym samym czasie gleba jest kopana w Kole pnia.
mszyce
mszyca, Zielona jabłoń lub krew, może osiedlić się nie tylko na gruszce, ale także na innych drzewach. Z powodu takiego szkodnika płytki liściowe i wierzchołki łodyg zwijają się i wysychają. Dość skutecznym środkiem zapobiegawczym jest opryskiwanie gruszki wczesną wiosną przed otwarciem pąków za pomocą takich środków, jak Oleokopryt, Kemifos, Nitrafen lub karbofos, podczas gdy temperatura powietrza na zewnątrz podczas zabiegu nie powinna być niższa niż 5 stopni. Drugie leczenie odbywa się w okresie od otwarcia pąków do początku kwitnienia rośliny, podczas gdy stosuje się Antio, Cyjanoks, Metafos, Fosfamid, karbofos lub Decys. Latem konieczne jest ponowne spryskanie tymi samymi lekami. W razie potrzeby do opryskiwania gruszki można użyć środków ludowych, na przykład roztworu mydła (na 1 wiadro wody 0,3 kg mydła). Możesz także użyć naparu z białej musztardy, aby go przygotować, musisz połączyć 1 litr wody i 10 gramów proszku musztardy, wytrzymać 2 dni. Przed spryskaniem wlej 200 mg naparu do litrowego pojemnika i napełnij pojemnik do góry wodą.
Szklarka jabłkowa może również zaszkodzić roślinie, szufelka-niebieskogłowa, ćma-rozdarta i zimowa rozpiętość, ćma owocowa, niesparowane, jedwabniki dębowe i pierścieniowe, ćma Górnicza, Zachodni niesparowany kornik, Biel, gruszka i kwiat jabłoni, trąbka gruszkowa, piła gruszkowa, gallitsy liściowe i owocowe, świąd gruszkowy, głóg.
odmiany gruszki
odmiany gruszki dla regionu moskiewskiego
w wyniku żmudnej pracy hodowców do tej pory istnieje wiele odmiany gruszek , które są przystosowane do uprawy w regionach o mroźnych i długich zimach. Odmiany zalecane do uprawy na przedmieściach:
- Lada . Ta wczesna odmiana jest odporna na suszę, mróz i choroby grzybowe. Średnia roślina ma koronę w kształcie piramidy. Owoce są żółte z rozmytym bladoczerwonym rumieńcem, ważą około 150 gramów. Słodko-kwaśny lekko twardy miąższ zawiera dużą ilość fruktozy. Jakość przechowywania jest słaba.
- Katedra . Ta średnio dojrzała odmiana jest popularna na przedmieściach. Ma odporność na infekcje i mróz, nadaje się do transportu i przechowywania. Lekko kwaśne zielono-żółte owoce mają jak oleista powierzchnia, ważą około 100 gramów.
- Guzowaty (Prominentny) . Odmiana późnego lata jest odporna na choroby grzybowe i mróz. Owoce dojrzewają do września. Są nierówne zielono-żółte z pomarańczowymi plamami. Mogą zwisać na gałęziach przez długi czas, ale owoce nie nadają się do transportu i przechowywania.
- Czyżowska . Odmiana jest samozapłodniona w późnym wieku, jest odporna na choroby grzybowe i mrozy. Żółto-zielone owoce mają różowy kolor. Słodko-kwaśny luźny miąższ ma białawy kolor. Aby zebrać bogate zbiory z tej rośliny, musisz posadzić obok niej gruszkę odmiany Lada.
- czułość . Jest to najlepsza odmiana późnego lata uzyskana podczas krzyżowania odmian ulubieńca Clappa i Theme. Słodko-kwaśne owoce są 1/3 zielone, a 2/3 czerwone. Owoc waży około 200 gramów. Odmiana jest odporna na mróz i wysoką wydajność.
- Moskal . Odmiana wczesna jesień. Na powierzchni jasnożółtych owoców występują zielone plamy. Soczysty pachnący miąższ jest nieco oleisty.
- Bajkowa . Rośliny są wysokie. Duże żółto-zielone owoce ważą około 250 gramów. Smaczne mięso jest dość soczyste. Owoce można jeść świeże lub wykorzystywać do przetwarzania, ponieważ nie są dobrze przechowywane.
- Piotr i Perwomajski . Te odmiany są do siebie bardzo podobne. Dojrzewanie owoców tych odmian zimowych odbywa się w połowie października, można je zachować do wiosny, jeśli przestrzegasz pewnych zasad. Zbieraj owoce jeszcze zielone. Z biegiem czasu owoce odmiany May zmieniają kolor na żółty, a ich miąższ jest kremowy. Podczas przechowywania owoce odmiany Petrova nie ulegają zmianie.
wczesne odmiany gruszki
wszystkie odmiany gruszek są podzielone na letnie (wczesne), jesienne (średnie) i zimowe (późne). Dojrzewanie owoców w odmianach letnich obserwuje się od drugiej połowy lipca do ostatnich dni sierpnia. Popularne odmiany:
- Lipotyka . Najwcześniejsza odmiana o odporności na strup. Złote owoce z rumianą beczką dojrzewają już do ostatnich dni czerwca. Miąższ jest pachnący, rozpływający się w ustach. Ta odmiana pochodzi z Bułgarii, dlatego jej odporność na mróz jest niska. Ma bardzo wysoką odporność na mszyce.
- wczesne lato . Kształt korony tej średniej wielkości gruszki jest szeroko piramidalny, gałęzie są proste. Zielono-żółte owoce mają mały rumieniec o różowym kolorze, ważą około 120 gramów. Słodko-kwaśny delikatny miąższ ma biały kolor. Owoce nie kruszą się z gałęzi przez długi czas, ale jednocześnie można je przechowywać nie dłużej niż 1,5 tygodnia.
- Mołdawska wczesna . Ta hybryda powstała podczas krzyżowania odmian ulubieńca Clappa i Williama. Korona takiej wysokiej rośliny jest średniej wielkości zwarta. Kolor owoców jest zielono-żółty, ważą około 150 gramów. Maślany pachnący kremowy miąższ ma słodko-kwaśny smak. Ta samozapłodniona odmiana odporna na zimę jest odporna na strup. Aby zebrać bogate zbiory z takiej rośliny, zaleca się uprawę odmian gruszek, takich jak: jaskółka, piękna lub Bere Giraffe.
- lipcowy wczesny . Wczesna odmiana odporna na mróz. Wydłużone żółte owoce mają delikatny miąższ o słodko-kwaśnym smaku. Dojrzewanie owoców obserwuje się w drugiej połowie lipca.
- Mlewska wczesna . Ta wczesna odmiana odporna na zimę ma odporność na raka bakteryjnego. Powstał podczas krzyżowania odmiany esperen z odmianą Gliwa Ukraińska. Owoce średniej wielkości mają szeroko kruchy kształt, są pokryte cienką skórą i ważą około 100 gramów. Soczysty maślany słodko-kwaśny miąższ ma kremowy kolor. Dojrzewanie owoców obserwuje się w pierwszych dniach sierpnia, do przechowywania umieszcza się je na półce lodówki. Możesz je przechowywać nie dłużej niż 8 tygodni.
- refektarz . Ta odmiana jest bardzo dobra, ale ma poważną wadę, polegającą na tym, że jej owoców nie można przechowywać w lodówce dłużej niż 5 dni. W związku z tym zaleca się zbieranie niedojrzałych owoców.
również dość często ogrodnicy uprawiają takie wczesne odmiany, jak: wczesna dojrzałość z Michurinska, Allegro, Seweryanka krasnoszczekaja, pamiątkowa, Rosa Augustowska, Rogneda, ELS-9-7.
średnie odmiany gruszek
dojrzewanie owoców średnich odmian gruszek obserwuje się w ostatnich dniach września lub pierwszych ― października. Owoce nie nadają się do długotrwałego przechowywania. Popularne odmiany:
- Veles . Odmiana jest odporna na mróz i choroby. Owoce są duże żółto-zielone, ważą około 200 gramów. Kremowy kolor miąższ ma wysoki smak.
- Calineczka . Odmiana jest odporna na mróz. Małe brązowo-żółte owoce ważą około 80 gramów. Pyszny soczysty miąższ jest bardzo słodki w kremowym kolorze. Owoce można przechowywać do grudnia.
- Efimova . Odmiana jest szybka, ma odporność na strup i mróz. Dojrzewanie owoców obserwuje się we wrześniu. Żółto-zielone owoce ważą około 120 gramów i mają kremowy kolor miąższu. Zaleca się ich zbieranie niedojrzałe. Mogą być przechowywane przez 15-20 dni.
również dość często ogrodnicy uprawiają następujące jesienne odmiany: Kaukaz, Jesienna ukochana, Margarita Marilla, William, ulubieniec Klappa, Otradnenskaya, Cheremshina, Admirał Gervais, pamięć Zhegalova, Duchesse itp.
późne odmiany gruszek
dojrzewanie późnych odmian obserwuje się w październiku. Ale od razu nie można ich jeść. Należy poczekać, aż owoce osiągną pełną dojrzałość biologiczną, a dopiero potem je zebrać. Ale należy to zrobić przed obsypaniem owoców. Jakość przechowywania takich odmian nie jest taka sama. Popularne odmiany:
- Bere Bosc . Z reguły owoce mają podłużny kształt. Ich powierzchnia na poszczególnych obszarach wydaje się pokryta rdzą. Podczas przechowywania mają brązowy odcień. Pyszne delikatne miąższ jakby rozpływał się w ustach. Zbiór owoców można wykonać już w ostatnich dniach września, ale możesz zacząć je jeść po 15-20 dniach. Takie owoce można przechowywać przez 4-6 tygodni.
- białoruska późna . Odmiana szybko rosnąca, charakteryzująca się mrozoodpornością. Drzewo daje pierwsze owoce w trzecim lub czwartym roku życia. Dojrzewanie zielonych owoców obserwuje się w ostatnich dniach września, ale można je jeść dopiero po ich zabarwieniu na pomarańczowo-żółty kolor. Owoce ważą około 120 gramów. Słodko-kwaśny miąższ ma biały kolor. Przy prawidłowym przechowywaniu owoce te mogą trwać do lutego-marca.
- Rossosz późna . Odmiana odporna na zimę. Owoce ważą około 350 gramów. Ich zbiórka może odbywać się w ostatnich dniach września, gdy będą jeszcze zielone. Jednak takie owoce można jeść dopiero po ich żółknięciu. Przyjemny w smaku soczysty miąższ ma kremowy kolor. Owoce mogą leżeć od 3 do 4 miesięcy.
- Bere Ardanpon . Owoce o dużych guzowatych żółto-zielonych kolorach ważą około 300 gramów, zewnętrznie podobne do pigwy. Maślany słodki miąższ jest nieco cierpki. Owoce są zbierane w pierwszych dniach października, ale można je jeść dopiero po 4-6 tygodniach. Owoce mogą leżeć do stycznia.
- Dziekanka zimowa . Kształt owoców jest w kształcie beczki, ważą około 300 gramów. Ich zbiór odbywa się w drugiej dekadzie października, podczas gdy kolor owoców powinien być zielony z czerwonawym rumieńcem. Po 8 tygodniach staną się żółto-zielone i będą mogły być spożywane. Pachnący delikatny miąższ jest lekko kwaśny. Owoce mogą leżeć do marca.
- Malawska późna . Żółte owoce ważą około 110-225 gramów, ich 1/3 obejmuje rumieniec. Kremowy soczysty miąższ ma lekko cierpki smak.
- Zima . Ta hybryda została stworzona przy użyciu takich odmian, jak: Duchesse, bergamotka i ulubieniec Clappa. Owoce ważą do 200 gramów. Zbierają je jasnozielone z jasnoczerwoną beczką, jednak gdy osiągną dojrzałość konsumencką, staną się żółto-złote z szkarłatnym rumieńcem. Soczysty biały miąższ o średniej gęstości jest bardzo słodki i ma lekką kwasowość.
również wśród ogrodników następujące późne odmiany są dość popularne: Hera, Rich, Decabrinka, lutowa pamiątka, Wonder Woman, Late, topnienie, Yurievskaya, Jantar, Elena, Nadieżda, Nika, Lira, Paschal, Perun, Malvina Winter, Kure, Etiuda Kijowska, Kirgiska Winter, November itp.