krzew liściasty borówka zwyczajna (Vaccinium uliginosum), zwana także borówką bagienną, bagienną lub niewymiarową, jest gatunkiem typowym rodzaju Vaccinium rodziny wrzosowatych. W naturze można go znaleźć w regionach o zimnym i umiarkowanym klimacie całej półkuli północnej. W Ameryce Północnej zasięg Borówki zwyczajnej zaczyna się w Kalifornii, a kończy na Alasce, aw Eurazji zajmuje obszar od Mongolii i Morza Śródziemnego po Islandię. Taka roślina ma dużą liczbę nazw ludowych, na przykład: gonobobel (gonobol, gonob, gonobob), niebieskie winogrona, pijaka (pijaka, pijanej jagody, pijaka), durnika (durnicha, duracha, durnica) i Sikora. Głupiec, gonobob, pijak i inne podobne" negatywne " nazwy zostały błędnie nadane roślinie, Wiele osób było przekonanych, że głowa zaczyna boleć z powodu niej, jakby z kaca. Jednak silny ból głowy w rzeczywistości występuje u ludzi z powodu szkarłatu, który woli rosnąć w sąsiedztwie jagód. Owoce borówki są uważane za bardzo cenne, dlatego ich popularność wśród ogrodników rośnie z każdym rokiem. Oprócz zwykłych jagód, rosnących w umiarkowanych i chłodnych obszarach, istnieje jeszcze 1 gatunek, zwany wysoką jagodą ogrodową (Vaccinium corymbosum), pochodzi z Ameryki, gdzie zyskał dużą popularność wśród ogrodników. W Stanach Zjednoczonych i Kanadzie owoce borówki są bardziej popularne niż jagody czarnej porzeczki. Kanadyjskie i amerykańskie hybrydy i odmiany tego rodzaju borówek stopniowo stają się coraz bardziej popularne wśród ogrodników o średnich szerokościach geograficznych, ale można je uprawiać tylko w południowych regionach Rosji lub na Ukrainie.
treść
cechy Borówki
Rodzaj Vaccinium obejmuje żurawinę, jagody, borówki i jagody. Niektórzy naukowcy są przekonani, że jagody i jagody są tą samą rośliną, podczas gdy inni botanicy sprzeciwiają się tej identyfikacji. Włóknisty system korzeniowy nie ma włosów korzeniowych. Na powierzchni cylindrycznych wyprostowanych gałęzi znajduje się kora o brązowym lub ciemnoszarym kolorze, a łodygi są pomalowane na Zielono. Wysokość zwykłych jagód nie przekracza 100 centymetrów, podczas gdy wysokie jagody mogą osiągnąć do 200 centymetrów wysokości, a nawet więcej. Płytki liściowe o krótkim grzbiecie są małe, gładkie i sztywne, ich długość wynosi około 30 mm, a szerokość do 25 mm. ich kształt jest lancetowaty lub odwrotnie jajowaty, jest tępy wierzchołek, a krawędzie są lekko wygięte w dół. Na przedniej powierzchni liści znajduje się woskowa powłoka, dzięki czemu mają zielonkawo-niebieski kolor, Niewłaściwa powierzchnia jest jaśniejsza, są na niej silnie wystające żyły. Małe opadające pięciozębne kwiaty mają koronę w kształcie dzbanka o białym lub jasnoróżowym kolorze, który osiąga długość 60 mm, Istnieje również od 8 do 10 pręcików. Kwiaty znajdują się na górnych częściach zeszłorocznych gałęzi, podczas gdy siedzą po kilka sztuk. Podłużne niebieskie owoce osiągają długość 1,2 cm i ważą około 1 grama. Na ich powierzchni znajduje się szara powłoka, skóra jest cienka, a kolor miąższu jest jasnozielony. Waga owoców wysokich jagód wynosi 10-25 g, podczas gdy w Ameryce średnio około 10 kilogramów zbiera się z jednego krzaka. W ciepłych obszarach średnich szerokości geograficznych z jednego krzewu tego rodzaju jagód można zebrać do 7 kilogramów owoców, ale tylko wtedy, gdy warunki pogodowe są sprzyjające. Wybierając sadzonkę, pamiętaj, że nie wszystkie odmiany zagraniczne można uprawiać na średnich szerokościach geograficznych, ponieważ istnieją odmiany późnego dojrzewania, a ich owoce mają czas na dojrzewanie tylko o 30 procent. W związku z tym na średnich szerokościach geograficznych zaleca się uprawę borówek pospolitych lub tych odmian borówek wysokich, które są średnio lub wcześnie Dojrzałe.
sadzenie jagód ogrodowych
możesz sadzić jagody na otwartej ziemi wiosną i jesienią. Należy zauważyć, że doświadczeni ogrodnicy radzą to zrobić wiosną, ponieważ w okresie letnim sadzonka będzie w stanie dobrze ukorzenić się i zyskać siłę, co pozwoli jej nie cierpieć z powodu mrozu w zimie. Uprawa jagód jest stosunkowo prosta, znacznie trudniej będzie zebrać i zachować.
gleba dla borówek
do sadzenia jagód należy wybrać dobrze oświetlony obszar, a krzew musi być chroniony przed podmuchami wiatru. Jeśli posadzisz go w zacienionym miejscu, zbiory będą rzadkie, a jakość owoców niska. Roślina ta jest bardzo wymagająca dla gleby, do jej uprawy nadaje się tylko kwaśna gleba, której pH powinno wynosić 3,5–4,5. Również doświadczeni ogrodnicy do sadzenia jagód zalecają wybór miejsca, które od kilku lat znajduje się pod parą. Faktem jest, że ta roślina reaguje negatywnie na wszelkie prekursory. Pamiętaj, że ciche, dobrze oświetlone miejsce z torfowo-gliniastą lub torfowo-piaszczystą dobrze przepuszczalną glebą jest idealne do sadzenia. W przypadku, gdy w ogrodzie nie ma miejsca idealnego do uprawy takiego krzewu, można to zrobić własnymi rękami.
sadzenie jagód na wiosnę
sadzenie na otwartej ziemi wiosną odbywa się przed pęcznieniem pąków. Kupując sadzonkę borówki, należy starannie wybrać rodzaj i odmianę. Konieczne jest, aby wybrana roślina była odpowiednia do uprawy w Twoim regionie. Jeśli klimat w regionie jest wystarczająco zimny, najlepiej kupić sadzonkę niewymiarowych borówek kanadyjskich. W ciepłych regionach z długim gorącym okresem letnim można uprawiać różne odmiany jagód ogrodowych. Ponadto przy wyborze sadzonki bardzo ważne jest, aby wziąć pod uwagę czas dojrzewania owoców, należy je porównać z cechami klimatycznymi Twojego regionu. Faktem jest, że jeśli dokonasz złego wyboru, jagody po prostu nie będą miały czasu dojrzeć przed nadejściem mrozu.
eksperci zalecają kupowanie sadzonek z zamkniętym systemem korzeniowym (w pojemniku lub doniczce). Jednak podczas sadzenia jagód na otwartej ziemi należy zauważyć, że jej korzenie są tak kruche, że po prostu nie mogą samodzielnie rozwinąć się w ziemi. W związku z tym nie można go po prostu przenieść ze zbiornika do dołu do lądowania. Przed sadzeniem doniczkę z sadzonką należy zanurzyć w pojemniku z wodą na 15 minut. Następnie roślinę należy ostrożnie usunąć z doniczki. Ostrożnie, powoli, zetrzyj glinianą bryłę i spróbuj wyprostować korzenie jagód.
wielkość otworu do sadzenia dla zwykłych jagód i jagód ogrodowych jest taka sama, a mianowicie 0,6 x 0,6 metra,a jego głębokość powinna wynosić 0,5 metra. Jeśli sadzi się kilka wysokich sadzonek, wówczas odległość między nimi wynosi 1,2 metra, w przypadku odmian średnich powinna wynosić 1 metr,a w przypadku niskich-0,5 metra. Szerokość między rzędami powinna wynosić 3-3, 5 metra. Po przygotowaniu dołu zaleca się poluzowanie jego DNA i ścian, co poprawi dostęp powietrza do systemu korzeniowego sadzonki. Następnie musisz zadbać o to, aby gleba w jamie była kwaśna. Aby to zrobić, na jego dnie układa się mieszaninę składającą się z trocin, piasku, torfu wierzchniego i igieł, aby utlenić powstałe podłoże, należy wlać do niego 50 gramów siarki. Dokładnie wymieszaj powstałe podłoże i ubij je. Nie jest wymagane wlewanie nawozu do gleby. Jednocześnie nie zaleca się stosowania substancji organicznych do karmienia jagód, ponieważ przyczynia się to do alkalizacji gleby. Kiedy dół jest gotowy, musisz umieścić w nim roślinę, jej korzenie są starannie wyprostowane, podczas gdy muszą być skierowane w różnych kierunkach. Należy zauważyć, że po posadzeniu szyjka korzenia Borówki powinna być zakopana w glebie o 30 mm. Posadzone rośliny wymagają podlewania. Gdy ciecz wsiąka w glebę, jej powierzchnię należy posypać warstwą ściółki (kora, torf, trociny iglaste lub słoma), której grubość powinna wynosić 12 centymetrów.
sadzenie jagód jesienią
sadzenie jagód jesienią odbywa się dokładnie tak samo jak wiosną. Jeśli jednak do sadzenia użyto sadzonki pierwszego roku życia, to po posadzeniu za pomocą sekatora konieczne będzie usunięcie z niej wszystkich słabych gałęzi,a pozostałe zaleca się skrócenie o ½ części. W przypadku, gdy sadzonka jest starsza niż 2 lata, nie należy jej przycinać.
Pielęgnacja jagód
W sezonie będziesz musiał wykonać kilka spulchnień powierzchni koła pnia, a ich głębokość powinna wynosić 8 centymetrów. Pamiętaj jednak, że często nie należy poluzowywać gleby, ponieważ może to spowodować wysuszenie rośliny. Należy również zauważyć, że system korzeniowy jagód znajduje się poziomo i bardzo blisko powierzchni gleby (około 15 centymetrów), więc staraj się go nie zranić podczas rozluźniania. Ze względu na fakt, że korzenie rośliny znajdują się blisko powierzchni gleby, bardzo ważne jest wypełnienie jej ściółką. Rozluźnienie gleby można wykonać bez uprzedniego usunięcia ściółki, podczas gdy należy ją uzupełnić 2 lub 3 razy w sezonie. Ważna jest również terminowa walka z chwastami, jest ona wyciągana natychmiast po pojawieniu się na stronie.
dla normalnego wzrostu i rozwoju krzewu nadal trzeba go podlewać, karmić i przycinać na czas.
podlewanie jagód
jagody powinny być odpowiednio podlewane. W takim przypadku ogrodnik powinien opracować specjalny schemat podlewania jagód. Tak więc gleba powinna być zawsze wilgotna, należy jednak pamiętać, że woda po podlaniu nie powinna pozostawać w glebie dłużej niż dwa dni, w przeciwnym razie może to spowodować śmierć krzewu. Z reguły podlewanie odbywa się dwa razy w tygodniu 2 razy dziennie (rano i wieczorem), a jednocześnie 10 litrów wody wylewa się pod 1 krzakiem. Szczególną uwagę należy zwrócić na podlewanie w lipcu i sierpniu, kiedy obserwuje się owocowanie, ponieważ w tym czasie pąki kwiatowe są układane na przyszły rok. Jeśli jagody w tym czasie nie otrzymają wymaganej ilości wody, wpłynie to negatywnie na ilość plonów zarówno w bieżącym, jak i przyszłym roku. Jeśli Na zewnątrz jest bardzo gorąco, krzewy będą potrzebować nie tylko podlewania, ale opryskiwania, co pomoże uniknąć ich przegrzania. Rośliny należy spryskać wczesnym rankiem lub po 16 godzinach dnia.
Nawożenie jagód
jagody nie mają specjalnych wymagań dotyczących wartości odżywczej gleby, ale doskonale reagują na nawozy mineralne. Zaleca się karmienie wczesną wiosną, kiedy zaczyna się przepływ soku, a pąki puchną. W takim przypadku konieczne jest całkowite wyeliminowanie górnego opatrunku organicznego. Do karmienia takiego krzewu zaleca się stosowanie następujących nawozów: siarczan potasu, superfosforan, siarczan amonu, siarczan magnezu i siarczan cynku. Faktem jest, że są one bardzo dobrze wchłaniane przez roślinę. Stosowanie nawozów zawierających azot (siarczan amonu) odbywa się w 3 etapach. Tak więc 40 procent nawozów azotowych potrzebnych borówkom należy wprowadzić, gdy tylko zacznie się przepływ soku, 35 procent ― w pierwszych dniach maja, a 25 procent ― w pierwszych dniach lipca. Tylko jeden krzew na sezon wymaga od 70 do 90 gramów tego nawozu. Od lipca do przyszłej wiosny roślina nie będzie już potrzebować azotu. Stosowanie nawozów zawierających fosfor (superfosfat) powinno odbywać się latem i jesienią, podczas gdy 1 krzew przyjmuje 100 gramów substancji. Siarczan cynku i siarczan potasu stosuje się 1 raz w sezonie i pobiera się 2 gramy na krzew. Wprowadzenie siarczanu magnezu odbywa się również raz w sezonie, a na krzak pobiera się 15 gramów substancji.
rozmnażanie borówek
możesz rozmnażać jagody za pomocą nasion lub jednej z metod wegetatywnych. Wybierz całkowicie zdrowy krzew i zbierz z niego pełne owoce. Z nich musisz zdobyć nasiona i trochę je wysuszyć. Jesienią są one wysiewane na łóżkach edukacyjnych, najpierw gleba powinna zostać wykopana z wprowadzeniem kwaśnego torfu. W przypadku, gdy siew ma nastąpić wiosną, nasiona będą wymagały rozwarstwienia. Aby to zrobić, muszą być umieszczone na półce lodówki na 12 tygodni. Siew odbywa się we wstępnie wykonanych rowkach, podczas gdy nasiona są pogłębiane o 10 mm i posypane piaskiem zmieszanym z torfem (3:1). Aby szybko pojawiły się sadzonki, należy odpowiednio dbać o uprawy. Będą potrzebować ciepła (od 23 do 25 stopni) i niezbyt wysokiej wilgotności (około 40 procent), a także muszą być podlewane na czas, chwastowane i poluzowane na powierzchni gleby. Aby nakarmić pojawiającą się roślinę nawozem zawierającym azot, należy to zrobić wiosną, ale musisz zacząć to robić od drugiego roku życia. Po 2 latach sadzonki można przesadzić do stałego miejsca.
rozmnażanie jagód przez sadzonki
jeśli potrzebujesz metody szybszego i bardziej niezawodnego rozmnażania jagód, najlepiej uciekać się do sadzonek. Wiosną przed rozpoczęciem przepływu soków lub jesienią pod koniec opadania liści należy zbierać sadzonki kłączy. Staraj się, aby długość cięcia wynosiła od 8 do 15 centymetrów, im grubszy pęd, tym lepiej. Faktem jest, że jeśli pęd jest gruby, pojawienie się korzeni nastąpi stosunkowo szybko, a także zacznie rosnąć wcześniej. Aby aktywować przeżycie, zebrane sadzonki należy usunąć na 4 tygodnie w miejscu o temperaturze od 1 do 5 stopni. Sadzonki sadzi się skośnie w torfie zmieszanym z piaskiem (1:3). Następnie wszystko jest pokryte warstwą pięciocentymetrowej grubości tej samej mieszanki gleby. Przy odpowiedniej pielęgnacji po 2 latach sadzonki staną się rozwiniętymi i silnymi sadzonkami, które można przesadzić do stałego miejsca.
rozmnażaj jagody i dzieląc krzew
aby rozmnażać taką roślinę, niektórzy ogrodnicy uciekają się do podziału krzewu. Aby to zrobić, wykopuje się część krzewu i dzieli się na delenki, podczas gdy każdy z nich powinien mieć kłącze o długości sięgającej od 50 do 70 mm.natychmiast po podziale krzewu delenki sadzi się w nowym miejscu. Wyhodowane z nasion rośliny dają pierwsze owoce, gdy osiągną 7 lub 8 lat. Jagody uprawiane przy użyciu wegetatywnej metody rozmnażania wchodzą w owocowanie już w czwartym roku.
przycinanie jagód
aby krzew regularnie owocował, będzie potrzebował terminowego przycinania. Odbywa się to wiosną, zanim pąki puchną. W przypadku, gdy latem lub jesienią na krzaku znajdziesz uszkodzone lub uszkodzone przez chorobę gałęzie i łodygi, będą musiały zostać przycięte i zniszczone, nie trzeba czekać na wiosnę. W świeżo posadzonych sadzonkach w pierwszym roku konieczne jest usunięcie wszystkich kwiatów, co pozwoli jagodom prawidłowo rosnąć i rozwijać się. Tworzenie potężnego szkieletu rośliny powinno odbywać się od drugiego do czwartego roku życia, pozwoli to krzewowi uniknąć obrażeń, jeśli będą bogate zbiory. Aby to zrobić, odetnij wszystkie gałęzie dotknięte chorobą, słabe, uszkodzone przez mróz lub leżące na powierzchni gleby. Nie zapomnij wyciąć wszystkich pędów podstawowych. Po ukończeniu przez roślinę 4 lat, oprócz chorych i słabych gałęzi, wszystkie łodygi, które mają więcej niż 5 lat, powinny zostać odcięte od jednorocznych, a od 3 do 5 najpotężniejszych pędów należy pozostawić. Jeśli krzew jest rozłożysty, będzie musiał usunąć wszystkie opadające dolne gałęzie. A jeśli roślina odmiany wyprostowanej będzie musiała zostać przerzedzona w środku krzaka. Upewnij się, że gałęzie nie są zamykane między sąsiednimi krzewami, ponieważ wpłynie to wyjątkowo negatywnie na jakość i czas dojrzewania jagód.
jak dbać o Jesień
po rozpoczęciu owocowania eksperci zalecają zbieranie owoców borówki 1 raz na 7 dni. Najlepiej zbierać jagody rano, ale dopiero po odparowaniu rosy. Po zabarwieniu owoców w wymaganym kolorze powinien dojrzewać na krzewie przez kilka kolejnych dni. Gdy gęste jagody staną się miękkie, można je zebrać. W tym czasie następuje wzrost masy owoców, a także wzrost ilości cukru w nich zawartego. Jagody po zebraniu należy natychmiast usunąć na półce lodówki, należy je przechowywać w temperaturze od 0 do 2 stopni przez 14 dni. Należy zauważyć, że owoce mogą wchłaniać obce zapachy, dlatego należy je odizolować od innych produktów. Jagody można zamrozić, a następnie będą przechowywane znacznie dłużej. Aby to zrobić, są dokładnie myte i wlewane do 1 warstwy w zamrażarce. Po całkowitym zamrożeniu jagód umieszcza się je w jednym pojemniku i ponownie umieszcza w zamrażarce w celu przechowywania. W razie potrzeby owoce można wysuszyć, w tej formie nadają się do przygotowania pysznych kompotów, a także leczniczych naparów i wywarów.
w regionach o mroźnych zimach jagody będą potrzebować dobrego schronienia, ponieważ jeśli Temperatura powietrza spadnie poniżej minus 25 stopni, krzew może zamarznąć tym bardziej, jeśli będzie mało śniegu. Po uwolnieniu krzewu z owoców powinieneś przygotować go do zimowania. Rzuć pętlę drutu lub sznurka na gałęzie rośliny i powoli przyciągnij je do powierzchni witryny. Po tej gałęzi należy zablokować w tym położeniu i ukryć go juta (folia nie jest zalecane, ponieważ borówka pod nią nie będzie oddychać), z góry należy rozprowadzać gałęzi. Gdy śnieg spadnie na ulicę, świerkowe gałęzie będą musiały zostać rzucone z góry. Schronienie zimowe należy usunąć z rośliny wiosną. W przypadku, gdy zimy w Twoim regionie są wystarczająco ciepłe i śnieżne, jagody mogą je przetrwać bez schronienia, szczególnie w przypadku odmian odpornych na zimę.
szkodniki i choroby Borówki
szkodniki Borówki
sadzić jagody i dbać o nie, zgodnie z zasadami agrotechnicznymi, w tym przypadku roślina będzie zdrowa i silna. Ale nawet takie krzewy wymagają leczenia zapobiegawczego przed szkodnikami i chorobami. Duże szkody dla jagód, a raczej dla ich zbiorów, wyrządzają ptaki, dziobią jagody dojrzewające na gałęziach. Aby tego uniknąć, możesz skorzystać z następującej sztuczki, siatka wykonana z metalu z małymi komórkami jest delikatnie naciągnięta na krzak. Szkodliwe owady nie mogą wyrządzić znacznych szkód krzewowi, z wyjątkiem rzadkich lat, kiedy wiosną krzewy dosłownie pokrywają chrząszcze i chrząszcze majowe. Jedzą kwiaty i jedzą liście, co ma bardzo negatywny wpływ na wydajność krzewu. Ponadto system korzeniowy rośliny może zostać uszkodzony, ponieważ larwy chrząszczy zjadają jego korzenie. Również na krzewie mogą osiedlić się ulotki, mszyce, gąsienice jedwabników sosnowych i łuskowce. Konieczne jest ręczne zbieranie chrząszczy i ich larw, które zaleca się utopić w pojemniku wypełnionym słoną wodą. Najłatwiej jest pozbyć się innych szkodników za pomocą traktowania krzewu Karbofosem lub Aktellikiem. Spryskaj jagody tymi samymi preparatami w celu zapobiegania, zaleca się wczesną wiosną i po zebraniu wszystkich owoców.
choroby Borówki
najczęściej roślina jest dotknięta chorobami grzybiczymi, takimi jak: rak łodygi, suszenie gałęzi (fomopsis), szara zgnilizna (Botrytis), monolioza owoców, pęcherzyca, białe plamienie (septorioza) i podwójne plamienie. Należy pamiętać, że prawie wszystkie takie choroby powstają z powodu stagnacji płynu w systemie korzeniowym krzewu, a dzieje się tak z reguły z powodu słabej przepuszczalności wody w glebie lub z powodu niewłaściwego reżimu podlewania. Przy pierwszych oznakach choroby należy podjąć wszelkie niezbędne środki, aby wyeliminować przyczyny jej wystąpienia, w przeciwnym razie roślina może umrzeć. Zabiegi zapobiegawcze są przeprowadzane na początku okresu wiosennego i po zebraniu plonu i używają do tego płynu Bordeaux. Dotknięty krzew należy spryskać topazem 2 lub 3 razy, a odstęp między zabiegami powinien wynosić 7 dni. Możesz zastąpić Topaz takimi lekami, jak Topsin, płyn Bordeaux lub Fundazol.
ta roślina jest również podatna na choroby mykoplazmatyczne i wirusowe, takie jak: karłowatość, nitkowatość gałęzi, mozaika, martwicze i czerwone plamienie pierścieniowe. Choroby te nie są uleczalne, w związku z tym dotknięte przypadki należy jak najszybciej wykopać i zniszczyć.
jeśli zasady technologii rolniczej zostaną naruszone, wpłynie to negatywnie na stan i zdrowie rośliny. Na przykład zdarza się, że liście rośliny zaczynają żółknąć. Początkowo zmienia kolor na jasnozielony, a następnie zmienia kolor na żółty. Z reguły problem polega na tym, że gleba na stronie nie jest kwaśna. Aby poprawić sytuację, torf należy wprowadzić do gleby, po pewnym czasie kolor liści stanie się normalny, a raczej młode płytki liściowe zostaną pomalowane na Zielono. Żółknięcie liści obserwuje się również, gdy roślina nie ma wystarczającej ilości azotu. Jednocześnie wraz z żółknięciem liści wzrost łodyg zatrzymuje się, a owoce stają się mniejsze. Nawozy zawierające azot są niezbędne dla roślin, należy je stosować na początku każdego sezonu w 3 etapach (więcej opisano powyżej). Jeśli liście zmieniają kolor na czerwony, jest to pierwszy objaw suszenia łodyg lub raka gałęzi.
odmiany borówki z opisem
w tej chwili wszystkie odmiany jagód są podzielone na 5 grup:
- odmiany niewymiarowe . Podstawą tej grupy jest gatunek-borówka wąskolistna, która jest skrzyżowana z materiałem genetycznym Borówki Północnej i mirtolistnej.
- Północne odmiany wysokie . Mają wysoką odporność na mróz i późne owocowanie. Uzyskano je na podstawie gatunków północnoamerykańskich, a mianowicie borówki wysokiej z zastosowaniem materiału genetycznego Borówki pospolitej.
- Południowe wysokie odmiany . Są to złożone hybrydy stworzone przy użyciu Północnej borówki wysokiej i kilku gatunków Borówki pochodzącej z południa. Uzyskane odmiany są odporne na suszę. Ponadto odmiany te są mniej wymagające pod względem pH gleby.
- półwysokie odmiany . Odmiany te uzyskano w wyniku faktu, że wysokie odmiany jagód nadal nasycały się genami Borówki pospolitej. Powstałe odmiany są bardzo odporne na mróz, są w stanie wytrzymać nawet silne zimno (do minus 40 stopni).
- królicze oko . W tej grupie podstawą odmian jest gatunek-borówka w kształcie gałązki. Powstałe hybrydy mogą szybko dostosować się do gorącego klimatu i ubogiej gleby. Takie odmiany mają dość długi sezon wegetacyjny, dlatego nie zaleca się ich uprawy w regionach o klimacie umiarkowanym i chłodnym. Faktem jest, że przed nadejściem zimowych mrozów większość zbiorów nie ma czasu na dojrzewanie.
z tych grup zaleca się uprawę na średnich szerokościach geograficznych tylko północnych wysokich odmian. Najpopularniejsze Północne wysokie odmiany:
- Bluegold . Ta odmiana w połowie sezonu jest średnia. Kształt krzewu jest częściowo rozwinięty, a owoce średniej wielkości mają słodko-kwaśny smak. Ma wysoką odporność na mróz. Krzewy muszą być często przerzedzone, a także potrzebują wzmocnionego przycinania.
- Patriot . Jest to odmiana w połowie sezonu i wysoka. Wysokość rozłożystej rośliny nie przekracza 150 centymetrów. Duże owoce o jasnoniebieskim kolorze pokryte gęstą skórą. Dojrzewanie obserwuje się w lipcu i sierpniu. Plony są stabilnie wysokie, więc od 1 rośliny zbierają do 7 kilogramów owoców. Jest odporny na mróz,a także ma odporność na choroby charakterystyczne dla jagód.
- Chippewa . Ta odmiana jest wczesna i średnia. Wysokość krzewu wynosi około 100 centymetrów. Jasnoniebieskie owoce duże i średnie mają bardzo słodki smak. Roślina ma wysoką odporność na mróz, jest w stanie wytrzymać spadek temperatury do minus 30 stopni. Ta odmiana może być uprawiana zarówno w pojemnikach, jak i na wsi.
- Duke . Odmiana jest wysoka późno kwitnąca, ale wcześnie Dojrzała. Wysokość krzewu wynosi około 200 centymetrów. Krzewy kwitną pod koniec wiosennych przymrozków. Ze względu na wczesne dojrzewanie odmiana ta charakteryzuje się stabilnymi wysokimi plonami, podczas gdy duże i średnie owoce nie maleją przez lata. Ma bardzo wysoką odporność na mróz, ale roślina potrzebuje wzmocnionego przycinania.
- Sunrise . Odmiana średnio wysoka. Krzew jest rozłożysty, ma stosunkowo słabe tworzenie pędów. W rezultacie taka roślina nie musi być często przycinana. Gęste duże owoce mają nieco spłaszczony kształt, mają wysoki smak i dojrzewają w połowie lipca. Przy odpowiedniej pielęgnacji z jednej rośliny zbiera się do 4 kilogramów jagód. Krzew ten często cierpi z powodu powracających przymrozków na wiosnę.
- Chanteckler . Odmiana średnia. Krzew ma rosnące gałęzie. Kwitnienie rozpoczyna się po zakończeniu wiosennych przymrozków. Jasnoniebieskie owoce średniej wielkości mają słodko-kwaśny smak i dojrzewają w ostatnich dniach czerwca. Z 1 rośliny usuwa się około 4 kg jagód. Roślina ma wysoką odporność na mróz.
- Northland . Odmiana karłowata. Na wysokości rozłożysty krzew osiąga nie więcej niż 100 centymetrów. Charakteryzuje się stabilną wysoką wydajnością. Z 1 krzewu usuwa się do 5-8 kg jagód, są gęste, średniej wielkości i mają niebieski kolor. Owoce mają wysoki smak. Ta roślina ma wysoką odporność na mróz i krótki sezon wegetacyjny. Przed nadejściem zimy wszystkie owoce mają czas na dojrzewanie. Ten krzew jest również stosowany w dekoracyjnej uprawie kwiatów, ponieważ jest zwarty i niewymiarowy.
- Elizabeth . Odmiana wysoka późna. Krzew rozłożysty. Wyprostowane łodygi i pędy mają jasnoczerwony odcień, jest to uważane za charakterystyczne cechy odmian charakteryzujących się bardzo wysoką odpornością na mróz. Z jednej rośliny zbiera się 4-6 kg owoców. Krzew ten należy do odmian, w których owoce mają najwyższy smak. Owoce są duże (średnica około 2,2 cm) pachnące i bardzo słodkie w smaku, początek ich dojrzewania przypada na pierwsze dni sierpnia. Przed nadejściem zimy wszystkie owoce nie mają czasu na dojrzewanie.
właściwości jagód: korzyści i szkody
korzystne właściwości jagód
po tym, jak jagody zostały dokładnie zbadane przez naukowców, stało się jasne, że jest właścicielem wyjątkowych cech. Przyczynia się do poprawy aktywności trzustki i jelit, ochrony organizmu przed promieniowaniem radioaktywnym, wzmocnienia ścian naczyń krwionośnych, a także spowolnienia starzenia się komórek nerwowych. Jest właścicielem działania antycingotycznego, przeciwzapalnego, hipotensyjnego, żółciopędnego, przeciwsklerotycznego, a także kardiotonicznego. Skład jagód jagodowych obejmuje prowitaminę A, witaminy B1, B2, C, PP, która jest odpowiedzialna za elastyczność naczyń włosowatych naskórka i zmniejsza ryzyko żylaków, jest jeszcze 6 aminokwasów, fosfor, wapń i żelazo, podczas gdy znajduje się w owocach tej rośliny w takiej formie, w której porównawcza jest łatwo wchłaniana przez organizm ludzki. Jagody okazały się skuteczne podczas leczenia miażdżycy, kapilarotoksykozy, reumatyzmu, nadciśnienia, bólu gardła i innych chorób.
sok z owoców takiej rośliny jest zalecany do stosowania w chorobach przewodu pokarmowego, cukrzycy i gorączce. Same owoce przyczyniają się do eliminacji skurczu oczu i przywracają wzrok. Znajdują się w nich również pektyny, które przyczyniają się do wiązania metali radioaktywnych i oczyszczania z nich organizmu. Nawet w owocach znajdują się wysoce aktywne przeciwutleniacze, które zapobiegają tworzeniu się komórek nowotworowych w organizmie.
owoce takiego krzewu w medycynie alternatywnej są używane świeże, a napary, wywary i nalewki są z nich przygotowywane. Będą przydatne do jedzenia zarówno absolutnie zdrowych, jak i chorych ludzi, ponieważ świeże owoce przyczyniają się do wzmocnienia sił odpornościowych organizmu i nasycenia go witaminami. Ale owoce, łodygi i płytki liściowe takiej rośliny mają właściwości lecznicze.
bulion z jagód jest zalecany do stosowania w chorobach serca. Aby go przygotować, musisz wlać 2 duże łyżki posiekanych liści i młode gałęzie do emaliowanej patelni, wlewa się tam 200 ml świeżo zagotowanej wody. Pojemnik jest szczelnie przykryty pokrywką i przechowywany w łaźni wodnej przez 30 minut schłodzony wywar należy odcedzić, a resztki należy wycisnąć. Powstały bulion doprowadza się do wrzenia wody do 200 ml. pije się go 1 dużą łyżką 4 razy dziennie.
napar z owoców borówki jest bardzo skuteczny w przypadku biegunki i czerwonki. Aby go przygotować, musisz połączyć 1 dużą łyżkę suszonych owoców borówki z 200 ml świeżo zagotowanej wody. Moczyć mieszaninę 5 min. na małym ogniu, a następnie 15 min.pod przykryciem. Pij produkt 1 dużą łyżką 4 razy dziennie.
również wywar z jagód jest wskazany w cukrzycy. Aby go przygotować, potrzebujesz 1 dużej łyżki zmiażdżonych suszonych liści i gałęzi jagód, aby połączyć je z 400 ml świeżo zagotowanej wody. Mieszaninę 5 min. przechowywać na małym ogniu. Po naparzeniu napoju pod pokrywką przez 60 minut należy go odcedzić. Bulion pije się pół szklanki trzy razy dziennie przed posiłkiem.
przeciwwskazania
jagody mogą być spożywane przez absolutnie wszystkich, ponieważ nie ma przeciwwskazań. Ale nadal powinieneś znać miarę, ponieważ przy niekontrolowanym jedzeniu dużej liczby owoców jagód mogą one zaszkodzić ciału. Podczas przejadania się osoba ma wymioty, nudności lub reakcję alergiczną. Duża ilość przeciwutleniaczy w organizmie zmniejsza ilość tlenu docierającego do mięśni, co prowadzi do upośledzenia funkcji mięśniowych organizmu. Przy umiarkowanym jedzeniu owoców borówki w lecie, a przy regularnym stosowaniu kompotów, dżemów, naparów i wywarów z niego zimą, możliwe jest, aby stać się stulatkiem, którym jest sam krzew, który może żyć 100 lat z należytą starannością.