Winogrona

taka krzewiasta wieloletnia winorośl, taka jak uprawa winogron (Vitis vinifera), jest związana z rodzajem winogron z rodziny winogron. Roślina ta jest uprawiana w regionach o klimacie umiarkowanym i subtropikalnym w prawie każdym kraju. W dzikich warunkach tego gatunku nie można spotkać. Urodził się w czasach starożytnych, od dzikich winogron leśnych, które rozprzestrzeniały się od południowego wybrzeża Morza Kaspijskiego do północnego wybrzeża Morza Śródziemnego.

Winogrona należą do roślin, które człowiek zaczął uprawiać jako pierwszy. Fakt, że ta roślina jest naprawdę znana człowiekowi od czasów starożytnych, mówią płaskorzeźby i freski w Grobowcach Faraonów. Istnieją również pisemne dokumenty, z których można zrozumieć, że winogrona uprawiano już 7 tysięcy lat temu, a wino wytwarzano z jego owoców. 4 tysiące lat temu nastąpił rozkwit uprawy winorośli w Międzyrzeczu (Babilonie i Asyrii). Roślina ta była również uprawiana przez starożytnych Greków, podczas gdy prowadzili ożywiony handel z Indiami i Azją Środkową. Do początku XVII wieku w Rosji było tylko wino importowane z winogron. Pierwsza winnica została założona w Astrachaniu, a stało się to w 1613 r., w tym czasie ta kultura zaczęła być uprawiana w Rosji. Najlepsze odmiany winogron z Węgier zostały wypisane przez samego Piotra I, A winiarzy i hodowców zaprosił z Francji. Do tej pory kultura ta jest nadal bardzo popularna, jak tysiące lat temu. Owoce takiej rośliny są używane do przygotowania soku, kompotu, wina, rodzynek, dżemu, octu, marynaty, można je również jeść na świeżo. Z pestek winogron wydobywany jest cenny olej, szeroko stosowany w przemyśle kosmetologicznym i farmakologicznym. Dolma, gołąbki itp.

cechy winogron

w regionach południowych uprawiane winogrona mogą osiągnąć długość od 30 do 40 metrów, podczas gdy na średnich szerokościach geograficznych nie przekracza 3 metrów. Gałąź takiej rośliny przylega do wspornika za pomocą anten. Stare pnie pokryte są oddzielającą się głęboko bruzdowaną korą koloru brązowego. Kolor młodych łodyg jest jasnożółty lub jasnoczerwony. Kolejne ułożone całe płytki liściowe składają się z 3 lub 5 ostrzy i mają ogonki. Luźny lub gęsty kwiatostan w kształcie wiechy składa się z małych jasnozielonych biseksualnych kwiatów. Ta kultura kwitnie w maju-czerwcu, a dojrzewanie owoców obserwuje się w sierpniu lub wrześniu (w niektórych odmianach w październiku). Różnorodne formy skupisk składają się z soczystych owoców, w których znajduje się 1-4 nasiona, istnieją odmiany bez nasion. Kolor owoców jest inny, na przykład: zielony, fioletowo-czarny, żółty, różowy i ciemnoczerwony. Z reguły na powierzchni owoców znajduje się woskowa powłoka. Taka roślina żyje bardzo długo, a mianowicie 130-150 lat.

sadzenie winogron w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

sadzenie winogron można wykonać wiosną, a mianowicie od końca marca do ostatnich dni czerwca. I możesz go odłożyć na jesień. Sadzenie zdrewniałych sadzonek odbywa się od ostatnich dni marca do połowy maja. Sadzenie rosnących zielonych sadzonek powinno odbywać się od połowy maja do ostatnich dni czerwca. Z reguły sadzonki winogron są sprzedawane jesienią, a po ich zakupie zaleca się natychmiastowe sadzenie na otwartym terenie, a nie przechowywanie do wiosny, ponieważ zimą mogą wyschnąć lub pleśnić, a gryzonie mogą je uszkodzić. W związku z tym jesienią sadzenie winogron jest nie tylko możliwe, ale także konieczne. Jeśli kupisz zdrowe sadzonki i przestrzegasz wszystkich zasad techniki rolniczej podczas sadzenia, winogrona z pewnością zostaną zaakceptowane. Wskazówki dotyczące wyboru zdrowej sadzonki:

  1. cięcie korzenia nie powinno być zabarwione na brązowo, ale na biało.
  2. jeśli roczny pęd jest dobrze dojrzały, to na cięciu powinien być nasycony na Zielono.
  3. jeśli dotkniesz oka, powinien pozostać na miejscu, a nie spaść.
  4. sadzonka nie powinna być przesuszona.

aby posadzone sadzonki dobrze i szybko zapuściły korzenie, należy je przygotować. Bezpośrednio przed sadzeniem system korzeniowy winogron należy umieścić w czystej wodzie na 12-24 godziny.należy przyciąć roczny pęd do wysokości 3-4 oczu. Na górnych węzłach wszystkie korzenie muszą zostać usunięte, podczas gdy na dolnych są tylko nieznacznie skrócone.

działka do sadzenia winogron powinna znajdować się po zachodniej, południowej i południowo-zachodniej stronie budynku lub innej konstrukcji. Faktem jest, że do normalnego wzrostu i rozwoju roślina potrzebuje dużej ilości światła i ciepła. Eksperci zalecają uprawę takiej winorośli w środkowej części zbocza, ponieważ prawdopodobieństwo zamarznięcia jest wysokie w dolnej części. Między dowolnym drzewem a winogronami należy zachować odległość co najmniej 5-6 m.

sadzenie winogron na wiosnę

podczas sadzenia tej rośliny w glinie lub Czarnej Ziemi wielkość otworu do sadzenia powinna wynosić 0, 8x0,8x0, 8 M.W przypadku, gdy gleba jest piaszczysta, głębokość otworu do sadzenia powinna wynosić co najmniej 1 m, podczas gdy jej przygotowanie należy wykonać jesienią, aby w miesiącach zimowych gleba miała czas na osiedlenie się. Zaletą głębokiego sadzenia jest to, że ukorzenienie rośliny nastąpi stosunkowo szybko, a jej korzenie będą niezawodnie chronione przed silnymi zimowymi mrozami. Dno dołu należy wypełnić kruszonym kamieniem, a grubość warstwy powinna wynosić od 10 do 15 centymetrów. Rura z tworzywa sztucznego, której średnica wynosi 50 mm, 10 centymetrów od ściany dołu, powinna być przyklejona do tej warstwy. Rura będzie potrzebna długo, powinna unosić się 10-15 centymetrów nad powierzchnią witryny. Następnie na dnie dołu wykonuje się warstwę czarnozemu o piętnastocentymetrowej grubości, na nią wlewa się 200 gramów superfosfatu i 150 gramów nawozu potasowego (kalimagnezja, siarczan potasu lub siarczan potasu). Następnie nawozy należy równomiernie rozprowadzić na dnie. W razie potrzeby zamiast nawozów mineralnych możesz wziąć pełny słoik popiołu drzewnego o pojemności 3 litrów. Na nawóz należy wlać warstwę gleby odżywczej, której grubość powinna wynosić 15 centymetrów. Wszystko jest wyrównane, a nawozy są rozprowadzane na górze, które należy przyjmować w tej samej ilości. Z góry musisz ponownie wlać warstwę pożywnej gleby. Następnie wszystko jest dokładnie zagęszczane i 50-60 litrów wody wlewa się do dołu. Dół należy pozostawić do wiosny.

kiedy wiosną zaczniesz sadzić winogrona, najpierw na dnie dołu w samym środku powinieneś wlać kopce pożywnej gleby. Bezpośrednio przed sadzeniem system korzeniowy rośliny zanurza się w gadule, którą należy przygotować w następujący sposób: w 1 wiadrze wody należy wlać 1 małą łyżkę humatu i dobrze wymieszać, a następnie wlać taką ilość gliny, aby uzyskana masa była podobna do śmietany sklepowej. Następnie winogrona umieszcza się w otworze, umieszcza się je na kopcu z piętą korzeniową na południe, a pąki na północ. Korzenie należy ostrożnie wyprostować i wypełnić je warstwą żyznej gleby o dziesięciocentymetrowej grubości. Wypełnij dziurę do góry mieszanką składającą się z równych części piasku i czarnej ziemi. Ubij glebę wokół rośliny. Powierzchnię dołu należy przykryć czarną folią ogrodową, podczas gdy w przypadku winogron i rury konieczne jest wycięcie otworów. Sadzonka powinna być przykryta plastikową butelką o pojemności 5 lub 6 litrów ze ściętym gardłem. Konieczne będzie podlewanie sadzonki przez wykopaną rurę (otwór drenażowy).

w powyższy sposób sadzi się skróconą sadzonkę. Jeśli ma długość większą niż 25 centymetrów, jego sadzenie odbywa się w ten sam sposób, ale sadzonka jest umieszczona pod nachyleniem.

sadzenie winogron jesienią

możesz sadzić taką winorośl jesienią od pierwszych dni października do zamarznięcia gleby. Sama procedura sadzenia sadzonki nie różni się od wiosennej, z wyjątkiem tego, że będzie musiała być przygotowana do zimowania. Aby to zrobić, konieczne jest wysokie hilling winogron i schronienie igieł. W takim przypadku powierzchnia koła pnia musi być pokryta warstwą torfu lub trocin. Nie zaleca się sadzenia sadzonki w właśnie wykonanym otworze, dlatego należy ją przygotować 14-20 dni przed sadzeniem. Faktem jest, że gdy gleba zacznie się osiadać, uszkadza system korzeniowy sadzonki i ciągnie ją za sobą.

są ogrodnicy, którzy zalecają łatwiejszy sposób sadzenia sadzonki winogron na otwartej ziemi. Aby to zrobić, potrzebujesz złomu. Musi być wbity w ziemię o głębokości 50 cm, a następnie kołysząc go z boku na bok, aby poszerzyć otwór, aby jego średnica wynosiła około 10-12 centymetrów. Następnie pozostaje tylko umieścić sadzonkę w powstałym otworze i zakopać ją. Jednak ta metoda jest niesprawdzona i nie daje stuprocentowej gwarancji przeżycia materiału do sadzenia, więc albo użyj go do sadzenia winogron, albo nie, to zależy od ciebie.

pielęgnacja winogron

Pielęgnacja winogron na wiosnę

dbanie o winogrona jest wystarczająco trudne, ale z czasem, gdy zdobędziesz doświadczenie, będzie znacznie łatwiejsze. Co więcej, nagrodą za Twoją pracę będzie bogaty zbiór pysznych owoców.

Po ustawieniu temperatury powietrza powyżej minus 5 stopni na zewnątrz wiosną można usunąć schronienie z winogron. W przypadku, gdy istnieje duże prawdopodobieństwo powrotu mrozu, nie jest konieczne całkowite usunięcie schronienia, wykonuje się w nim tylko kilka otworów wentylacyjnych. Po tym, jak zagrożenie mrozem pozostanie w tyle, a także rozpocznie się kiełkowanie pąków, schronienie należy koniecznie usunąć. Jeśli chcesz chronić roślinę przed mrozem, potraktuj ją Epiną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Konieczne będzie spryskanie winorośli 1 lub 2 dni przed mrozem, należy zauważyć, że ochronny efekt epiny trwa do półtora tygodnia.

W przypadku, gdy podczas topnienia śniegu w pobliżu krzaka utworzyła się kałuża, konieczne jest jej zgarnięcie lub można wykonać kilka rowków w glebie, wzdłuż których płyn spływa sam. Aby uniknąć stagnacji wody w pobliżu krzaka, należy go sadzić na zboczu lub zrobić dla niego kopiec z gleby. Winogrona będą wymagały przycinania sanitarnego, podczas którego należy usunąć wszystkie łodygi uszkodzone i uszkodzone przez mróz. Następnie musisz wykonać podwiązkę winorośli na Dolnym drucie w pozycji pochylonej lub pionowej. Następnie roślina jest dokładnie sprawdzana, jeśli zostaną wykryte jakiekolwiek choroby, należy podjąć wszelkie niezbędne środki w celu jej leczenia. W przypadku, gdy krzew jest całkowicie zdrowy, należy go spryskać roztworem nitrafenu (na 1 wiadro wody 200 gramów produktu), pomoże to chronić winogrona przed różnymi chorobami i szkodnikami.

Winogrona, jeśli chcesz, można rozmnażać przez szczepienie i najlepiej wykonać tę procedurę wiosną przed rozpoczęciem przepływu soku. Jednocześnie należy wprowadzić złożony nawóz do gleby, który nie zawiera pierwiastków śladowych (Kemir lub nitrofoska). Następnie konieczne jest wykopanie gleby w Kole pnia i zrzucenie jej w celu zwiększenia temperatury w warstwach gleby, w których znajduje się system korzeniowy rośliny.

wiosna to czas sadzenia nowych sadzonek. W tym samym czasie zaczynają tworzyć Krzaki. Aby to zrobić, wyłam wszystkie niepotrzebne łodygi, a tę procedurę powtarza się kilka razy, aż długość niezbędnych pędów wyniesie 0,4 m.nadal należy wyciąć wszystkie pędy korzeniowe i dodatkowe pąki. Po wyhodowaniu 2 par liści na pagonach młode krzewy będą musiały zostać potraktowane środkiem grzybobójczym. W pierwszych dniach maja należy wykonać podwiązkę młodych pędów do kraty. Nawożenie winogron złożonym nawozem odbywa się 1,5 tygodnia przed kwitnieniem. Po pojawieniu się kwiatostanów ich liczba musi zostać znormalizowana, co pozwoli uniknąć przeciążenia rośliny.

pielęgnacja winogron latem

latem szczególną uwagę należy zwrócić na terminowe szczypanie winorośli, ponieważ nie powinna ona rosnąć dłużej niż 1,7 m.do połowy lata taka winorośl musi być karmiona 2 razy. Również na czas usuń wszystkie pasierbów, które tworzą winogrona, aby nie marnował na nich energii, ponieważ są one potrzebne do tworzenia łodyg i dojrzewania owoców. W połowie lipca konieczne będzie wycięcie tych liści, które zakrywają jagody przed światłem słonecznym.

każdego dnia konieczne jest sprawdzenie krzaków, aby wykryć szkodniki lub rozwijającą się chorobę w odpowiednim czasie. W pierwszych tygodniach letnich w celach profilaktycznych należy spryskać winogrona produktem Ridomil, aby chronić je przed chorobą zwaną pleśnią, podczas gdy dawka Fufanonu (lek na przędziorki) należy dodać do roztworu przygotowanego zgodnie z instrukcjami. Pamiętaj, że musisz wymieszać gotowe rozwiązania. W pierwszych dniach lipca konieczne będzie ponowne spryskanie rośliny tym narzędziem.

Pielęgnacja winogron jesienią

jaka jest opieka nad winogronami, kiedy wszystkie owoce zostaną zebrane? Najważniejszą rzeczą do zrobienia jesienią jest przygotowanie rośliny na nadchodzącą zimę. Liana w tym czasie znacznie słabnie, ponieważ poświęca dużo energii na owocowanie, w związku z tym musi być karmiona nawozem organicznym, który jest połączony z popiołem drzewnym. Roślina powinna być również traktowana przed szkodnikami i patogenami, które mogą poważnie zaszkodzić osłabionym winogronom. Po tym, jak wszystkie płytki liści spadną z krzaka, możesz przystąpić do formowania przycinania. Pamiętaj jednak, że nie można mocno opóźnić tej procedury, ponieważ podczas mrozu drewno będzie wyjątkowo kruche, a przycinanie pędów w tym czasie spowoduje poważne uszkodzenie liany.

jeśli uprawiasz odmianę o niskiej odporności na zimę, to na zimę takie krzewy muszą być pokryte. Bez wyjątku wszystkie odmiany winogron będą wymagały schronienia na zimę, jeśli taka roślina jest uprawiana w regionie z mroźnymi zimami. Aby to zrobić, konieczne jest, aby podstawa winogron była wysoko pokryta ziemią, a winorośl powinna być skrócona na tyle, aby można je było łatwo zgiąć do powierzchni witryny. Aby ukryć tę kulturę, użyj świerkowych gałęzi. W przypadku, gdy zima jest mroźna, schronienie należy rzucić warstwą śniegu na wierzch.

obróbka

wielu ogrodników jest przekonanych, że chemikalia mogą przywrócić zdrowie wszystkim dotkniętym łodygom i gałęziom rośliny, ale jest to błędne przekonanie. Faktem jest, że każdy taki lek jest w stanie zniszczyć patogeny, które są przyczyną chorób, ale nie może poprawić dotkniętych tkanek. Dlatego trudno przecenić znaczenie profilaktycznych zabiegów na winogrona. Będą w stanie chronić roślinę przed różnymi niebezpiecznymi szkodnikami i chorobami. Wiosną po tym, jak długość zielonych pędów wyniesie 10 centymetrów, roślinę należy spryskać roztworem koloidalnej siarki (1%), płynu Bordeaux (3%) lub chlorku miedzi. Poprawi to układ odpornościowy winogron przeciwko roztoczom filcowym i różnym grzybom. Oprócz tych dość popularnych środków wśród ogrodników, możesz użyć roztworu Ridomilu (na 1 wiadro wody od 50 do 60 gramów) lub Polichomu (na 1 wiadro wody 80 gramów). Roztwór do leczenia zapobiegawczego można połączyć ze środkiem do opatrunku dolistnego, na przykład z Plantafolem. Opryskiwanie winogron w tym czasie nazywa się "piątym liściem".

następnie musisz spryskać roślinę, zanim zakwitnie lub na pąkach. Pamiętaj, że podczas kwitnienia wszystkie zabiegi są surowo zabronione. Do tego opryskiwania należy wziąć ogólnoustrojowy środek grzybobójczy, na przykład środek Strobi. Kiedy winogrona kwitną, należy je ponownie spryskać ogólnoustrojowym środkiem grzybobójczym. Po tym, jak jagody będą podobne do grochu pod względem wielkości, krzewy będą musiały zostać spryskane jednym z tych leków, które były używane wiosną, a mianowicie: chlorokisem miedzi, płynem Bordeaux, siarką koloidalną, Ridomilem lub Polichomem. Ostatni raz w sezonie należy spryskać winorośl przeciwko oidium i pleśniom pod koniec lipca, podczas gdy konieczne jest użycie środków krótkiego okresu oczekiwania, na przykład: Tiovit Jet i Quadris lub Tiovit Jet i Strobi lub siarka koloidalna i Strobi.

ten schemat leczenia jest przybliżony. Pamiętaj, że patogeny i szkodniki nie mogą rozwinąć odporności na określony lek, należy je co roku wymieniać.

podlewanie winogron

po raz pierwszy w sezonie konieczne jest podlewanie rośliny natychmiast po usunięciu zimowego schronienia, a winorośl jest przywiązana do dolnej poziomej prowadnicy kraty. Młode rośliny (do 3 lat) należy podlewać przez wykopaną plastikową rurę. Na 1 lianę pobiera się 40 litrów ciepłej wody zmieszanej z 0,5 litra popiołu drzewnego. Drugie podlewanie odbywa się 7 dni przed kwitnieniem, a trzecie, gdy roślina zanika. Po tym, jak zielone owoce zaczną zmieniać swój kolor na kolor charakterystyczny dla odmiany, powinieneś przestać podlewać winogrona. Jednak 7 dni przed schronieniem rośliny na zimę będzie potrzebować zimowego podlewania. Młode okazy odmian wina i odmian stołowych w sezonie należy podlewać 4 razy. Dojrzałe okazy winogron winnych przez cały sezon muszą być podlewane tylko 1 raz, a to podlewanie będzie zimowym ładowaniem wilgoci.

nawożenie winogron

jeśli wszystkie niezbędne nawozy zostały wprowadzone do gleby podczas sadzenia sadzonki, ich winogrona powinny wystarczyć na 3-4 lata. Najczęściej do tego czasu Liana już w pełni się uformuje i zacznie przynosić owoce, w związku z tym będzie potrzebować dodatkowych składników odżywczych. Co eksperci zalecają stosować do karmienia tej rośliny, aby lepiej się rozwijała i dawała bogate zbiory? Do nawożenia stosuje się nawozy mineralne i organiczne. Najczęściej obornik jest stosowany jako materia organiczna, ponieważ istnieją wszystkie składniki odżywcze, których taka winorośl potrzebuje. W razie potrzeby obornik można zastąpić kompostem, odchodami ptaków lub torfem. Winogrona potrzebują nawozów mineralnych. Jest karmiony tak prostymi nawozami zawierającymi azot, jak mocznik lub azotan amonu. Jako nawóz zawierający fosfor stosuje się prosty lub podwójny granulowany superfosfat. Z nawozów potasowych zalecana jest sól potasowa, Ekoplant, siarczan lub chlorek potasu. W przypadku takiej rośliny najlepiej nadają się następujące złożone nawozy mineralne: Florovit, Master, Roztwór lub Kemira.

po raz pierwszy musisz nakarmić roślinę suchym nawozem po usunięciu zimowego schronienia. Aby to zrobić, użyj mieszaniny składników odżywczych składającej się z 45 gramów azotu i 30 gramów nawozu potasowego, a także 40 gramów superfosfatu (przeznaczony dla 1 krzewu). Wokół rośliny wykonuje się rowek, do którego wlewa się mieszaninę składników odżywczych, a następnie wypełnia się ją warstwą gleby.

po raz drugi w sezonie winogrona należy karmić 7-10 dni przed kwitnieniem, w tym celu stosuje się roztwór wodny. Aby go przygotować, musisz połączyć 10 litrów odchodów kurczaka lub gnojowicy i 20 litrów wody. Pojemnik z mieszaniną jest szczelnie zamknięty, będzie gotowy po wędrówce przez 10-12 dni. Następnie mieszaninę rozcieńcza się wodą w stosunku 1:5 lub 1: 6. W 10 litrach gotowego roztworu należy wlać 25 gramów superfosfatu i 15 gramów nawozu potasowego. Na 1 krzak pobiera się 10 litrów gotowej mieszanki składników odżywczych.

kiedy jagody dopiero zaczynają dojrzewać, pnącza należy karmić superfosfatem (50 gramów na krzak) i nawozem potasowym (20 gramów na krzak).

również na wzrost i rozwój rośliny pozytywnie wpływają nawożenie dolistne, zaleca się je przeprowadzać wraz z opryskiwaniem krzewów środkiem grzybobójczym przeciwko chorobie pleśni. W mieszance odżywczej stosowanej do tego rodzaju górnego opatrunku mogą być obecne zarówno główne składniki odżywcze (fosfor, azot i potas), jak i dodatkowe elementy, których potrzebują winogrona, a mianowicie cynk, miedź, mangan, bor, molibden i kobalt. Doświadczeni ogrodnicy zalecają wybór gotowych preparatów do takich opatrunków, na przykład: Novofert, Plantafol, Kemira lub Aquarine.

z nawozami zawierającymi azot, a także dziewanny i odchodów ptaków, winogrona można karmić tylko do połowy lata. W przeciwnym razie może to spowodować opóźnienie dojrzewania owoców. I pamiętaj, że konieczne jest karmienie winogron z umiarem. "Przekarmiona" roślina nie będzie produkować owoców.

podwiązanie winogron

za pomocą podwiązki tej liany do podpory możesz uformować krzak, który będzie bardzo łatwy do opieki. W przypadku, gdy podwiązka nie zostanie wyprodukowana, winogrona zaczną przylgnąć do podpór, które znalazły się na jego drodze, w tym przypadku nie będziesz w stanie zarządzać jego wzrostem, zbieranie owoców będzie znacznie trudne, a ich ilość i jakość mogą rozczarować ogrodnika.

taka roślina powinna być związana w 2 etapach:

  1. sucha podwiązka jest wytwarzana na początku wiosny, po zdjęciu zimowego schronienia, ale przed otwarciem pąków. Aby to zrobić, wygnij wszystkie istniejące gałęzie do dolnej poziomej prowadnicy kraty i przymocuj je do niej. Staraj się, aby związane gałęzie były gładko zakrzywione, w tym przypadku system przewodzący nie zostanie zakłócony, a niezbędne składniki odżywcze zostaną dostarczone do oczu.
  2. Zielona podwiązka jest wytwarzana po tym, jak zielone pędy zaczną rosnąć, a ich długość nie będzie mniejsza niż 0,4 m.podwiązka młodych pędów powinna być produkowana pod kątem, w tym przypadku będą równomiernie oświetlone i nie pękną podmuchami wiatru. Po tym, jak pędy dojdą do następnej poziomej prowadnicy, będą musiały być do niej przywiązane. W sezonie wegetacyjnym młode łodygi będą musiały być przywiązane do podpory 3 lub 4 razy. Dla górnego międzywęźla nie wykonuje się podwiązki zielonych pędów. Należy je pociągnąć drutem między trzecią i drugą nerką od końca łodygi.

eksperci zalecają stosowanie metody poziomej z nachyleniem do podwiązki winorośli, ponieważ jest to bardzo wygodne. Są jednak hodowcy winorośli, którzy bardziej lubią podwiązkę pierścieniem, łukiem lub ściśle pionowo. Do podwiązki zaleca się stosowanie mocznika nasączonego wodą lub specjalnej liny (drut owinięty papierem). Aby zapobiec ścieraniu pędów o drut, należy przymocować linę lub mocz "ósemką", w tym celu są one przepuszczane między metalem a łodygą.

przycinanie winogron

przycinanie winogron odbywa się jesienią. Faktem jest, że jeśli ta procedura zostanie przeprowadzona wiosną, rany zagoją się przez długi czas, wygasając "łzami". Jeśli oczy zostaną zalane pasoką, doprowadzi to do ich zakwaszenia i śmierci. Może nawet doprowadzić do śmierci całego krzewu.

przycinanie winogron na wiosnę

wczesną wiosną przycinanie tej winorośli odbywa się tylko wtedy, gdy jest to absolutnie konieczne i dopiero po ogrzaniu powietrza do 5 stopni. W takim przypadku gałęzie zranione lub dotknięte chorobą należy usunąć na młodych lub sadzonych krzakach jesienią.

letnie przycinanie

w lecie jako takie przycinanie nie jest wykonywane. W tym czasie przeprowadzane są szczypanie, szczypanie, gonienie winogron, a także Wyrywanie nadmiaru gałęzi i usuwanie liści, które zasłaniają jagody przed słońcem. Wszystkie te procedury są niezbędne w celu poprawy wentylacji rośliny, a także równomiernego rozkładu oświetlenia i odżywiania. A głównym celem takich procedur jest bogate zbiory.

przycinanie winogron jesienią

jesienią roślina jest cięta w 2 etapach. Po uwolnieniu krzewów z owoców konieczne jest oczyszczenie gałęzi z ogniw owocujących, a także z Bączek i słabych pędów. Pół miesiąca po zakończeniu opadania liści konieczne jest rozpoczęcie drugiego etapu przycinania. Nie martw się, że gałęzie zostaną uszkodzone przez mróz. Faktem jest, że pierwsze przymrozki tylko utwardzą winogrona. Należy jednak zauważyć, że przycinanie można wykonać w temperaturze powietrza co najmniej minus 3 stopnie, w przeciwnym razie łodygi będą zbyt kruche.

przycinanie sadzonki jest dość proste. Aby to zrobić, odetnij wszystkie dodatkowe łodygi, a na krzaku powinny pozostać 3-8 rękawów, które rosną pod kątem od ziemi.

przycinanie dorosłych winogron jest trudniejsze:

  1. od początku do połowy września musisz wyciąć wszystkie młode łodygi z dolnej części wieloletnich rękawów. W takim przypadku konieczne jest wycięcie tych, które znajdują się poniżej pierwszego drutu, który znajduje się na wysokości 0,5 m od powierzchni gleby. Następnie młode łodygi są przycinane, które wyrosły na rękawie powyżej drugiego drutu, znajdującego się na wysokości 0,8 m od powierzchni witryny. Konieczne jest odcięcie od nich wszystkich pasierbów bocznych i wybicie wierzchołków, podczas gdy należy chwycić segmenty, których długość wynosi 10 procent długości całej łodygi.
  2. po zakończeniu opadania liści konieczne będzie wybranie 2 rozwiniętych łodyg znajdujących się na wysokości 2 pierwszych drutów. Konieczne będzie uformowanie węzła zastępczego z dolnej łodygi, która wyrosła z zewnętrznej części rękawa. Aby to zrobić, ten pęd należy przyciąć do wysokości 3 lub 4 oczu. Następnie tworzy się strzałkę owocową, w tym celu drugą łodygę, która znajduje się nieco powyżej pierwszej po przeciwnej stronie rękawa, należy przyciąć do wysokości od 7 do 12 oczu.

w rezultacie na krzaku będą tylko wieloletnie łodygi, które rosną prostopadle do gleby, a także rękawy z pąkami, to one w przyszłym roku dadzą Młode szczotki i winorośle.

rozmnażanie winogron

winogrona można całkiem wyhodować z nasion, ale sadzonki uzyskane w ten sposób zachowują tylko część cech odmianowych rośliny macierzystej. W związku z tym, aby rozmnażać tę roślinę, zaleca się stosowanie metod wegetatywnych: szczepienia, warstwowania i sadzonek. Metody te pozwolą roślinom zachować wszystkie cechy odmianowe krzewu macierzystego. Ważnym składnikiem kompleksu biologicznego takiej rośliny jest jej zdolność do regeneracji, która pozwala roślinie zregenerować się po zamarznięciu, silnym urazie, a także jest niezbędna do zarastania ran.

rozmnażanie winogron przez sadzonki

łatwiej i najszybciej rozmnażać winogrona przez sadzonki. Jesienią podczas przycinania roślin należy zbierać zdrewniałe sadzonki. Aby to zrobić, użyj dojrzałej winorośli, która nie powinna być cieńsza niż ołówek. Jednocześnie międzywęźla powinny być równomiernie rozmieszczone na całej jego długości, a także powinny znajdować się na nim 2 lub 3 oczy. Należy zauważyć, że dłuższe chubuki są znacznie lepiej przechowywane. Dolne cięcie należy wykonać pod kątem 45 stopni, podczas gdy 30-40 mm należy wycofać się z nerki w dół. Najlepiej przechowywać takie sadzonki w pomieszczeniu o wysokiej wilgotności i temperaturze powietrza 0-5 stopni. Najlepszym miejscem do ich przechowywania jest przechowywanie ziemniaków. Cięte sadzonki nie mogą być trzymane na słońcu przez długi czas. Zrób roztwór siarczanu żelaza (1%) i zanurz w nim sadzonki na 5-10 minut.poczekaj, aż powierzchnia sadzonek wyschnie, a następnie owiń je arkuszem papieru, włóż do torby z polietylenu i odłóż do przechowywania.

w ostatnich dniach lutego lub w pierwszych dniach marca kończy się głęboki odpoczynek sadzonek i zastępuje go stan wymuszonego odpoczynku. W tym czasie zaleca się rozpoczęcie ukorzeniania sadzonek. Usunięte sadzonki będą wymagały dokładnej kontroli. Na brązowej korze nie powinno być żadnych plam ani pleśni. A oko i cięcie cięcia powinny być pomalowane na bogaty zielony kolor. Wybrane do ukorzeniania chubuki należy zanurzyć w roztworze potasu manganu o jasnoróżowym kolorze na kilka minut. Następnie umieszcza się je w szklanym słoju, który należy napełnić czystą wodą do wysokości 50-60 mm, podczas gdy miesza się je z jedną kroplą miodu. Na chubuki musisz założyć torbę z polietylenu. Gdy sadzonki są nasycone płynem, na każdym z nich należy wykonać dolne cięcie, które powinno znajdować się pod dolnym węzłem.

na ukorzenienie sadzonki sadzi się w plastikowych kubkach, które należy wypełnić mieszaniną składającą się z próchnicy, piasku i torfu (1:1:1). W podłożu konieczne jest wykonanie wgłębienia 50-60 mm, a następnie na jego dnie należy zrobić poduszkę, wlewając niewielką ilość piasku, a następnie umieszcza się w niej łodygę, a powstałą pustkę wypełnia się piaskiem. Górne cięcie chubuka powinno być pokryte varem ogrodowym, górna nerka powinna być tylko lekko pokryta piaskiem,dolne cięcie powinno być 5-7 centymetrów wyższe niż dno kubka. Aby sadzonki szybko dawały korzenie, konieczne jest, aby ich górna część znajdowała się w temperaturze od 15 do 18 stopni, podczas gdy dolna powinna być ciepła (od 23 do 28 stopni). Aby to zrobić, kubki z sadzonkami muszą być zainstalowane na tacy, będą potrzebować dolnego ogrzewania przez 4 tygodnie. W tym czasie konieczne będzie podlewanie sadzonek, jeśli to konieczne, za pomocą ciepłej wody, powierzchnia podłoża jest delikatnie poluzowana, nadmiar łodyg jest uszczypnięty, a wszystkie rosnące kwiatostany muszą zostać usunięte. Następnie rośliny będą potrzebowały hartowania, w tym celu w ostatnich dniach kwietnia lub po raz pierwszy maja zaczynają być przenoszone codziennie na taras lub balkon. Utwardzone sadzonki można sadzić na otwartej ziemi.

rozmnażanie winogron przez szczepienie

do szczepienia potrzebujesz przeszczepu ― jest to łodyga odmiany uprawnej, która ma tylko 1 nerkę, a także podkładkę ― ta łodyga powinna być pobrana z odmiany, która jest odporna na filoksery, a długość powinna osiągnąć 50 cm przeszczep musi być koniecznie grubszy niż ołówek. W takim przypadku podkładka powinna być koniecznie grubsza niż zraz. Zbiór sadzonek odbywa się w jesienne dni podczas przycinania, podczas gdy na wszystkich sadzonkach powinno być co najmniej 3-4 Oczy. Powinny być przechowywane do wiosny, jak to zrobić, szczegółowo opisano powyżej. Jesienią powinieneś również przygotować krzew magazynowy. Aby to zrobić, musisz usunąć z niego wszystko, tylko winorośl powinna pozostać do szczepienia, a następnie krzewy muszą zapewnić dobre schronienie na zimę.

samo szczepienie należy przeprowadzić przed rozpoczęciem przepływu soków, wybierając pochmurny, bezwietrzny dzień, ponieważ aby miejsce szczepienia rosło razem, potrzebna jest wysoka wilgotność. Ta procedura może być przeprowadzona w lecie. Z magazynu umieszczonego tam jesienią sadzonki należy usunąć w czerwcu. Podnieś ich dolne sekcje, które zanurzają się w pojemniku z niewielką ilością wody (na dole). Po pęcznieniu pąków pojemniki są przenoszone na półkę lodówki, gdzie sadzonki mogą się stwardnieć. Po kilku dniach wyjmij sadzonki z lodówki i zaszczep je na podkładce. Krzewy podkładkowe podczas procedury w lecie należy przycinać wiosną na zeszłorocznej winorośli, na której zostanie zaszczepiona łodyga. Podczas letniego szczepienia łączenie tkanek jest lepiej zauważalne, ponieważ szybkość przepływu soku w przeszczepie i podkładce jest znacznie inna. Możesz zaszczepić się w temperaturze powietrza na zewnątrz od 15 do 35 stopni.

między dwiema częściami zaczynają pojawiać się nowe komórki, w wyniku czego rosną razem. Weź przeszczep, rozwijając go w miejscu przyszłego szczepienia od siebie, a następnie należy go przyciąć bezpośrednio nad górną nerką. Następnie wycofaj się z tej nerki w dół 40-50 mm, a następnie wykonaj nacięcie na sadzonce po obu stronach w kierunku od siebie ostrym klinem o 20-30 mm. jednocześnie pamiętaj, że jeśli klin jest wklęsły, wówczas podkładka i przeszczep nie rosną razem. Aby zapobiec wysychaniu chubuka, należy go owinąć zwilżoną szmatką. Cofnij się na podkładce od ostatniego pąka do 40-50 mm i wykonaj cięcie. Cięcie powinno przebiegać wzdłuż większego owalu cięcia winorośli. Cięcie powinno mieć taką samą głębokość jak klin cięcia. Klin zrazu należy umieścić w nacięciu podkładki, aby ich pąki były skierowane w różnych kierunkach. Miejsce szczepienia należy owinąć folią pączkującą, taśmą lub taśmą elektryczną. Po rozpoczęciu przepływu soku miejsce to należy owinąć arkuszem gazety lub innym materiałem, który nie przepuszcza światła.

jeśli szczepienie odbywa się latem, to po zainstalowaniu klina zrazu w magazynie, miejsce, w którym rośnie, należy owinąć wilgotną szmatką. Umieść torbę z polietylenu na roślinie i przymocuj ją poniżej miejsca szczepienia. Następnie należy go owinąć grubym arkuszem papieru, który ochroni roślinę przed bezpośrednimi promieniami słońca. W przypadku zatrzymania kondensacji na wewnętrznej powierzchni torby należy ją usunąć. Tkaninę należy ponownie zwilżyć wodą, a następnie worek wraca do poprzedniego miejsca, mocując go poniżej miejsca szczepienia. Po otwarciu nerki szczepienia należy usunąć papier. Następnie worek jest przycinany nad szczepieniem. Ten sam pakiet należy naprawić na sadzonce powyżej miejsca szczepienia. Po uformowaniu potężnych łodyg na zrazie należy usunąć torbę i tkankę z rośliny. Przez pierwsze 12 miesięcy zachowaj szczególną ostrożność przy szczepionej roślinie, ponieważ bardzo łatwo ją złamać.

sekrety udanego szczepienia:

  1. w przypadku podkładki należy wybrać hybrydę odporną na mróz, która ma odporność na oidium, pleśń i filokserę.
  2. odmiany zrazu i podkładki powinny mieć taką samą siłę wzrostu.
  3. Narzędzie Tnące powinno być bardzo ostre i powinno być dobrze zdezynfekowane.
  4. przycinanie winorośli podkładki odbywa się ściśle prostopadle do linii wzrostu.
  5. jak rozmnażać warstwami

rozmnażanie przez nakładanie warstw odbywa się wiosną i jesienią. Na początek w glebie w pobliżu krzaka należy wykonać głęboki (około 0,5 m) rowek, do którego wprowadza się czarną ziemię połączoną z humusem. Następnie umieszcza się w nim roczny, nisko rosnący pęd, a rowek należy wypełnić glebą. W takim przypadku wierzchołek z trzema płytkami liści i punktem wzrostu powinien pozostać na powierzchni. Warstwy będą musiały być podlewane, a do tego weź 20 litrów wody. Wiosną i latem upewnij się, że ziemia nad warstwami jest zawsze nieco wilgotna. W takim przypadku z każdego węzła wyrośnie na pęd z własnym systemem korzeniowym. Ta metoda rozmnażania jest często stosowana w celu zastąpienia starej rośliny młodą.

choroby winogron ze zdjęciem

jeśli zdecydujesz się uprawiać winogrona, powinieneś być przygotowany do walki z wieloma różnymi chorobami. I nawet jeśli ściśle przestrzegasz wszystkich zasad techniki rolniczej, nie będzie to gwarancją, że Liana nie zachoruje. Poniżej zostaną opisane choroby, z którymi najczęściej spotykają się hodowcy winorośli.

antraknoza

krzak zainfekowany tą chorobą ma wpływ na kwiatostany, jagody, płytki liściowe i łodygi. Na dotkniętych winogronach powstają brązowe plamki, które mają obramowanie jaśniejszego odcienia, z czasem łączą się ze sobą. W tych miejscach dochodzi do śmierci i utraty tkanek. Na powierzchni łodyg najpierw tworzą się plamy o ciemnobrązowym odcieniu, po czym pojawiają się różowawo-szare owalne plamy, które mogą rozprzestrzeniać się na wszystkie międzywęźla. W tych miejscach obserwuje się pękanie tkanki i pojawienie się owrzodzenia. Kwiatostany stają się ciemne i stopniowo wysychają, a na owocach pojawiają się plamki. Aby wyleczyć dotknięty krzew, należy go spryskać ogólnoustrojowym i kontaktowym środkiem grzybobójczym, na przykład: Ridomil, Horus, Akrobata, mieszanka Bordeaux, Thanos lub Antrakol. W przypadku, gdy w Twoim regionie rośliny bardzo często chorują na taką chorobę, eksperci zalecają wybór odmian winogron, które są odporne na antraknozę do uprawy.

oidium

taką chorobą grzybiczą jest mączniak prawdziwy. Na powierzchni dotkniętego krzewu pojawia się biało-szara mączna powłoka. W miarę rozwoju choroby kwiatostany zaczną opadać, płytki liściowe staną się kręcone, a owoce pękną lub wyschną. Najczęściej winogrona chorują na taką chorobę w wilgotną i ciepłą pogodę. Istnieje duże prawdopodobieństwo infekcji u silnie licowych okazów, które nie mają bardzo dobrej wentylacji. W celu zapobiegania, nie pozwól, aby krzew zagęszczał się, w tym celu musisz wykonać podwiązkę gałęzi, wyłamać nadmiar łodyg, terminowe Wyrywanie chwastów. Możesz spryskać winogrona Chorusem, topazem, Thanosem, Strobi lub Tiovitem.

mączniak rzekomy (pleśń)

winogrona chorują najczęściej na tę chorobę grzybiczą, a jednocześnie są bardzo niebezpieczne. Choroba dotyczy wszystkich zielonych części krzewu. Możesz dowiedzieć się, że winogrona są dotknięte pleśnią przez tłuste plamy na przedniej powierzchni płytki liścia. W deszczową pogodę na niewłaściwej powierzchni płytki liściowej pojawia się mączna powłoka o jasnym odcieniu, a następnie na jej miejscu powstają martwice. Tak więc początkowo dotknięta tkanka staje się żółta, następnie pojawia się brązowo-czerwony odcień, a następnie powstają obumierające obszary. Dotknięte płytki liściowe umierają, w wyniku czego łodygi są odsłonięte, kwiatostany są również pokryte białą powłoką. Kwiaty i pąki wysychają i umierają. Jeśli zdecydujesz się uprawiać winogrona, wybrana odmiana powinna mieć wysoką odporność na choroby grzybowe. W celu zapobiegania ściółkować powierzchnię koła pnia, karmić roślinę potasem i fosforem na czas, przycinać pasierbów. Spryskaj krzewy fungicydami. Pierwsze opryskiwanie odbywa się w czasie, gdy długość młodych pędów osiągnie 15-20 centymetrów, drugie — zanim roślina zakwitnie, trzecie — gdy owoce będą podobne do grochu. Winogrona powinny być spryskiwane Kuproksatem, Thanosem, Ridomilem, Strobi, Antrakolem, Horusem, chlorokisem miedzi i mieszanką Bordeaux.

szara zgnilizna

wszystkie zielone części krzewu i roczne drewno są podatne na tę chorobę, a także miejsca szczepień. Na powierzchni otwierających się oczu i młodych pędów pojawia się płytka nazębna. Owoce dotknięte taką zgnilizną są pokryte gęstą powłoką w kolorze szarym, podczas gdy skupiska stają się jak grudki przypominające owsiankę. Do rozwoju takiej choroby potrzebna jest wilgoć. Wraz z nadejściem suchej pogody objawy choroby mogą prawie całkowicie zniknąć, ale patogeny pozostaną na krzaku. Dotknięty krzew należy spryskać tym samym środkiem grzybobójczym, który jest stosowany w chorobie winogron pleśń lub oidium.

czarne plamienie (fomopsis, zamieranie pędów lub eskorioza)

ta złośliwa choroba może zaszkodzić zarówno zielonej, jak i zdrewniałej części buszu. Przez nią kora traci kolor. Jeśli temperatura wzrośnie powyżej 10 stopni, na tych przebarwionych obszarach pojawią się pyknidy grzyba. W przypadku, gdy grzyb wchłania się wystarczająco głęboko w drewno, doprowadzi to do pojawienia się zgniłych obszarów. Na początku wzrost rękawa zwolni, a następnie umrze. Na płytkach liściowych martwicze plamki mają obramowanie gęstsze i jaśniejsze niż tkanka liścia. Dotknięte liście stają się żółte, chory krzew przestaje się rozwijać, gnije i wysycha. Ponieważ grzybnia grzyba jest w stanie przeniknąć do głębokich warstw drewna, opryskiwanie krzewu środkiem grzybobójczym będzie mało skuteczne. W związku z tym należy walczyć z zarodnikami i ciałami grzyba. Tak więc jesienią, kiedy kończy się opadanie liści, a roślina zostanie przycięta, należy ją spryskać środkiem zawierającym miedź, na przykład: płyn Bordeaux, Chór, chlorokis miedzi lub Cuproksat. Usuń wszystkie rękawy, które zaczęły wysychać. Kiedy wiosną pojawią się 2 lub 3 płytki liściowe, krzew należy spryskać środkiem grzybobójczym. Następujące profilaktyczne leczenie winogron z tej choroby zostanie przeprowadzone w tym samym czasie z opryskiwaniem rośliny z oidium i pleśni. Pamiętaj, że tak łatwo nie pozbyć się takiego plamienia i będziesz musiał z nim walczyć przez kilka lat.

oprócz tych chorób wymienionych powyżej, winogrona mogą cierpieć na alternariozę, raka bakteryjnego, apopleksję, werticilliozę, armilliozę, białą, czarną, kwaśną i korzeniową zgniliznę, diplodozę, różnego rodzaju martwicę, Fusarium, penicylozę, bakteriozę, cercosporiozę, chlorozę itp.Należy zauważyć, że niektóre choroby są nieuleczalne. Jeśli winogrona są zadbane i mocne, niezwykle rzadko będą dotknięte różnymi chorobami.

szkodniki winogron ze zdjęciem

Krzewy winorośli mogą uszkodzić różne szkodniki, takie jak: pchełko winna, winna минирующая mol, winorośl подушечница, winogronowy комарик, wołek, jak szary i czarny свекловичные i ogromny lûcernovyj, златка, древоточец пахучий, winogronowy паутинный, winogronowy filcu i europejski czerwony kleszcze, winogronowy зудень, winorośl, двулетная i гроздевая листовертки, osy, wciornastków winorośli, червецы mączne i Комстока, cykady i filoksera, itp.

filoksera, czyli mszyce winogronowe

filoksery (mszyce winogronowe)stanowią największe zagrożenie dla rośliny. Mają dwie formy: korzeń i liść (Galus). Rozprzestrzenianie się takiego szkodnika odbywa się za pomocą wody używanej do podlewania, materiału do sadzenia i wiatru (na odległość około 15 kilometrów). Ze względu na formę korzenia takiego szkodnika krzewy umierają, ponieważ w systemie korzeniowym dochodzi do infekcji nakłuć i stopniowego niszczenia. Powinieneś wiedzieć, że walka z takim szkodnikiem nie jest łatwa. Wcześniej uprawiano glebę fumigantami, ale w tej chwili ogrodnicy odmówili tej metody walki. Aby pozbyć się liściastej formy tego szkodnika, krzew spryskuje się Zolonem, Konfidorem, Aktellikiem lub innym środkiem o podobnym działaniu. Nie można pozbyć się formy korzeniowej, dlatego zaleca się wybór odmian odpornych na nią do uprawy.

Gąsienice

Gąsienice liści są w stanie uszkodzić pąki, płytki liściowe i jagody rośliny. W niektórych przypadkach niszczą około 80 procent owoców, ponieważ są bardzo żarłoczne i płodne. Kiedy zimowe schronienie zostanie usunięte z winogron, należy je spryskać roztworem nitrafenu (0,25 kg na 1 wiadro wody). Po rozpoczęciu lata motyli rośliny należy spryskać dowolnym środkiem owadobójczym (na przykład: karbofos lub Actellik), po pół miesiąca krzew jest ponownie traktowany. Gdy pojawią się same gąsienice, winogrona należy traktować roztworem Benzofosforanu (6%) lub karbofosu (10%).

cykady

szkodniki ssące, takie jak cykady, są wielorybami. Rozmnażają się niezwykle szybko. Szkodniki te przenoszą choroby wirusowe i mykoplazmatyczne, które są nieuleczalne. Jeśli takie szkodniki zostaną zauważone na roślinie, należy ją spryskać roztworem Aktary.

kleszcze

ssące szkodniki roztocza wolą żyć na niewłaściwej powierzchni płyty liściowej. Przebij arkusz, wysysają sok i zjadają tkankę. W takich miejscach pojawiają się małe plamy, po pewnym czasie zaczynają wysychać. W ciągu jednego sezonu dochodzi do 12 zmian pokoleniowych kleszcza. Dotkniętą roślinę należy leczyć akarycydem, na przykład: Fufanonem, Omaitem, Aktellikiem, Neoronem itp.

Złotka

Złoto jest robakiem winogronowym o zielono-oliwkowym kolorze, osiągającym długość 2 cm, z powodu chrząszcza płytki liściowe ulegają deformacji, podczas gdy larwa pozbawiona nóg gryzie kręte przejścia w łodygach, gdzie zimuje. W dotkniętym krzaku płyty liściowe wysychają, łodygi więdną, a owoce stają się mniejsze. Dotknięte płytki liściowe i łodygi należy wyciąć. Sam krzew jest spryskiwany Aktellikiem lub Karbofosem. Dzięki terminowemu opryskowi zapobiegawczemu przed szkodnikami taki owad nie osiądzie na krzaku, ponieważ wybiera osłabione okazy.

Poduszka

poduszka jest siedzącym pasożytem ssącym należącym do rodziny fałszywych osłon. Wysysa sok z rośliny i jest wektorem chorób wirusowych. Taki szkodnik osiada na łodygach i płytkach liściowych. Po dołączeniu do wybranego miejsca pozostanie tam do śmierci. Taki szkodnik wytwarza substancję, która chroni go przed działaniem nawet silnych leków. Wiosną przed otwarciem liści krzewy należy spryskać preparatem 30 lub Nitrafenem. W sezonie wegetacyjnym przetwarzaj winogrona za pomocą Bi-58. Spróbuj ręcznie usunąć owady, chroniąc dłoń sztywną rękawicą.

rodzaje i odmiany winogron ze zdjęciami i nazwami

zgodnie z czasem dojrzewania wszystkie odmiany takiej rośliny są podzielone na przedwcześnie, wcześnie, wcześnie-średnio, średnio, średnio-późno, późno i bardzo późno. I zgodnie z przeznaczeniem są podzielone na TECHNICZNE, stołowe i uniwersalne. Odmiany stołowe są najwyższej jakości, ich owoce są bardzo piękne i smaczne. Z reguły są używane do świeżego jedzenia. Owoce odmian technicznych są przeznaczone do produkcji win i soków. Jagody uniwersalnych odmian można jeść świeże i wykorzystywać do przetwarzania.

obecnie uprawiane są głównie odmiany, które są hybrydami 3 gatunków: Labruska (ojczyzna Ameryki), Amur (ojczyzna Dalekiego Wschodu) i uprawy wina (rosnąca w Europie i Azji). Wszystkie odmiany są warunkowo podzielone na 3 grupy:

  1. odmiany euroazjatyckie . Jagody są największe i bardzo smaczne. Najlepsze są odmiany środkowoazjatyckie, na przykład paluszki damskie i Husajne. Jednak takie odmiany mają wiele wad: niską odporność na mróz, podatność na filoksery i grzyby oraz długi sezon wegetacyjny. Odmiany europejskie mają większą odporność na mróz, ale ich owoce nie są tak smaczne i atrakcyjne.
  2. Amerykańskie odmiany . Są szybko rosnące, odporne na suszę, mróz i filoksery. Ale owoce są dość małe i mają "Lisi smak" Isabelli. Jednak hybrydy Labruski Isabella i Lydia są dość popularne, ponieważ różnią się bezpretensjonalnością i zimotrwalością.
  3. odmiany Amur . Charakteryzują się wysoką odpornością na zimę, są w stanie wytrzymać spadek temperatury do minus 42 stopni. Nie mają smaku, który jest zauważany w odmianach amerykańskich i mają krótki sezon wegetacyjny. Minusy takich odmian to wymaganie podlewania i podatność na filoksery.

najpopularniejsze odmiany:

  1. Cabernet Sauvignon (Lafite) . Techniczna odmiana Francuska o względnej odporności na mróz, ale wysoka - na szarą zgniliznę, pleśń i pęczek liści. Z owoców powstają wysokiej jakości czerwone wina stołowe i deserowe. Owoce mają posmak psiankowaty.
  2. Aligote . Odmiana białych winogron z Francji, ma względną odporność na mróz. Jest podatny na choroby takie jak pleśń, szara zgnilizna i oidium. Z owoców przygotowywane są wina i soki wysokiej jakości.
  3. Płomień Tokaja (Kardynał) . Ta odmiana stołowa należy do grupy amerykańskiej. Owalne owoce są duże fioletowo-czerwone, ich miąższ jest mięsisty, soczysty i chrupiący, ma ledwo wyczuwalny zapach gałki muszkatołowej. Odporność na mróz jest niska. Podatny na choroby pleśni,oidium i szarej zgnilizny, często osiada pęczek liści.
  4. Nadzieja (Sen) . Ta odmiana stołowa z Ukrainy jest beznasienna, pochodzi z krzyżowania odmian Azji Środkowej Ceaush Pink i Kishmish Black. Średnie owalne owoce o różowo-zielonym kolorze pokryte są cienką skórą. Miąższ jest mięsisty, soczysty i wystarczająco smaczny. Ta odmiana ma niską zimotrwalość, a także jest podatna na chorobę oidium i pleśń.
  5. Muscat Ottonel . Uniwersalna odmiana z Francji. Średnie owoce o zaokrąglonym kształcie żółto-zielonym są pokryte trwałą skórką. Mięsisty miąższ ma ostry zapach gałki muszkatołowej. Owoce są spożywane świeże, a z nich przygotowywane są wina półsłodkie i mieszane, soki. Średnia odporność na mróz. Jest podatny na choroby szarej zgnilizny, oidium i pleśni.
  6. Izabela . Winogrona te są hybrydą takich odmian jak Vitis vinifera i Vitis Labruska, których ojczyzną jest Ameryka Północna. Jagody są spożywane świeże, a soki i wina są z nich przygotowywane. Średnio zaokrąglone prawie czarne owoce pokryte są mocną skórką. Miąższ śluzowy ma silny zapach truskawek.

popularne są również takie odmiany, jak: Agdai, Włochy, Kokur biały, królowa winnic, piękna Cegleda, Merlot, Mołdawia, Muscat biały, Aleksandria, bursztyn, Hamburg i Erywań, pamiątka po Odessie, Pinot Noir, Riesling, Rkatsiteli, Sauvignon Green, Fetyaska White, Chardonnay itp.

Wygodny suwak zakupów od naszych gości witryny