pigwa

pigwa zwyczajna (Cydonia) lub pigwa podłużna ― ta drzewiasta roślina należy do monotypowego rodzaju, który jest przedstawicielem rodziny róż. Na wolności roślina ta występuje na Zakaukaziu, w Azji Środkowej, na Kaukazie, a także w umiarkowanych regionach Południowej i Środkowej Europy oraz Azji. Jednocześnie roślina ta woli rosnąć na polanach, krawędziach i polanach, w dolnym pasie gór, a także wzdłuż brzegów strumieni i rzek. Takie drzewo potrzebuje wilgotnej, luźnej, ciężkiej gliniastej, Czarnej Ziemi, pożywnej piaszczystej lub czerwonoziemnej gleby.

uprawiaj pigwę w Australii, Afryce Południowej i Oceanii, wyróżniając się gorącym klimatem, a także w obu Amerykach. Takie drzewo jest również uprawiane w Norwegii i Szkocji, gdzie klimat jest dość chłodny. Pigwa jest znana człowiekowi od ponad 4 tysięcy lat. Ten owoc został przekazany Afrodycie, która pokonała innych pretendentów w sporze o piękno, podczas gdy wierzono, że pigwa jest odmianą jabłka.

funkcje pigwy

pigwa to krzew liściasty lub drzewo. Wysokość takiej rośliny może wynosić od 1,5 do 5 metrów. Gałęzie wznoszą się ukośnie w górę. Cienka i gładka kora jest łuszcząca się. Kolor pnia i starych gałęzi pigwy jest ciemnobrązowo-czerwony lub ciemnoszary. Młode gałęzie pokryte są włochatą brązowo-szarą korą. Filcowe owłosione łodygi mają zielonkawo-szary kolor. Po raz kolejny ułożone całe płytki liściowe o jajowatym lub owalnym kształcie są zwykle szeroko eliptyczne, ale czasami są zaokrąglone. Ich przednia powierzchnia jest naga ciemnozielona, a niewłaściwa ― ma szary kolor ze względu na to, że jest pokryta filcowym pokwitaniem. Długość liści wynosi 5-12 centymetrów,a szerokość 7,5 centymetra, istnieją dwucentymetrowe ogonki. Z reguły kwiaty są pojedyncze, o regularnym kształcie, na powierzchni szypułek występuje pokwitanie. Kwitnienie rozpoczyna się w maju lub czerwcu. Owoc jest fałszywym, kosmkowatym jabłkiem, którego kształt jest gruszkowaty lub zaokrąglony, a kolor jest ciemnożółty lub cytrynowy. Wewnątrz owocu znajduje się 5 gniazd wieloziarnistych. Owoce dzikich roślin osiągają średnicę 25-35 mm, podczas gdy w formach uprawnych ich średnica może osiągnąć 15 centymetrów. Pachnące miąższ owoców jest niski i twardy, ma cierpki, ściągający i nieco słodki smak. Dojrzewanie owoców obserwuje się we wrześniu i październiku. Średnia długość życia takiej rośliny wynosi około 60 lat, zaczyna owocować przez 3-4 lata życia, a aktywne owocowanie trwa od 30 do 50 lat.

ta roślina jest spokrewniona z wieloma uprawami uprawianymi w ogrodzie, a mianowicie z gruszką, śliwką wiśniową, głogiem, migdałami, jarzębiną, jabłonią, śliwką, niesplikiem, dziką różą, irga, aronią i innymi popularnymi roślinami uprawnymi wśród ogrodników. Z owoców pigwy można przygotować galaretkę, kompot, dżem, marmoladę, napoje, są one również używane jako przyprawa do potraw mięsnych. W medycynie alternatywnej pigwa również znalazła swoje miejsce, jest stosowana w leczeniu zapalenia jelita grubego, krwawienia z macicy, zaparć, wzdęć, chorób dróg oddechowych i leczenia przewodu pokarmowego. Podczas kwitnienia roślina wygląda bardzo imponująco, w związku z tym służy do dekoracji parków publicznych, ogrodów i placów.

sadzenie pigwy w otwartym terenie

o której godzinie sadzić

taka odporna na suszę i ciepłolubna roślina, taka jak pigwa, jest w stanie wytrzymać nawet czterotygodniowe powodzie, więc można ją sadzić na obszarach, na których wody gruntowe zalegają płytko. Najlepiej nadaje się do sadzenia otwarte miejsce, które znajduje się od strony południowej. Pigwa może być uprawiana na prawie każdej glebie, ale jednocześnie obserwuje się jej lepsze owocowanie, gdy jest uprawiana na dobrze poluzowanej ciężkiej glebie. Jeśli zostanie posadzony w lekkiej glebie piaszczystej, zacznie owocować wcześniej, ale plony nie będą tak bogate, a sama roślina nie będzie żyła zbyt długo. Sadzenie sadzonki na otwartym terenie powinno odbywać się w okresie uśpienia, a mianowicie jesienią i wiosną.

jesienne sadzenie

w przypadku zakupu rocznych sadzonek możliwe będzie pobranie roślin zarówno z otwartym, jak i zamkniętym systemem korzeniowym. Ale jeśli sadzonki są starsze, należy preferować te, które mają otwarty system korzeniowy, ponieważ można go dobrze rozważyć. Pamiętaj, że w pigwie rosnącej w otwartej glebie system korzeniowy z reguły zajmuje większy obszar niż projekcja Korony, w związku z tym między posadzoną sadzonką a jakimkolwiek innym drzewem lub strukturą należy zachować odległość co najmniej 5 metrów.

W przypadku, gdy zakłada się jesienne sadzenie pigwy na otwartej ziemi, przygotowanie dołu powinno nastąpić wiosną. Aby to zrobić, musisz wykopać glebę na głębokość bagnetu łopaty, dodając do niej 20 gramów soli potasowej i 50 gramów superfosfatu na każdy 1 metr kwadratowy. Wykopana i nawożona gleba musi być lekko podlana. Przed sadzeniem rośliny należy wykopać otwór do sadzenia, którego głębokość powinna wynosić 0,4 m, a średnica ― 0,45–0,9 m.pamiętaj, że średnica dołu zależy bezpośrednio od wielkości systemu korzeniowego sadzonki. Najpierw musisz wbić kołek w środek dołu, do którego zostanie przywiązana sadzonka. Na jego dnie należy położyć warstwę gliny. Teraz na 1/3 pozostałej głębokości dół należy wypełnić pożywną glebą, która jest połączona ze 150 gramami superfosfatu i 50 gramami popiołu drzewnego. Kiedy dół jest gotowy, musisz umieścić w nim sadzonkę. System korzeniowy rośliny jest ostrożnie prostowany, a dół jest wypełniony glebą, którą należy nieco zagęścić. Sadzona pigwa wymaga dobrego podlewania, a na 1 krzak pobiera się co najmniej 20 litrów wody. Po całkowitym wchłonięciu cieczy w ziemię roślinę należy związać z kołkiem, a następnie powierzchnię koła pnia ściółkuje się grubą warstwą torfu lub próchnicy.

wiosenne sadzenie

wiosną sadzenie sadzonki na otwartej glebie odbywa się dokładnie tak samo jak jesienią. Należy jednak zauważyć, że kopanie i nawożenie gleby należy wykonać jesienią. Również po posadzeniu koło pnia należy wypełnić cieńszą warstwą ściółki w porównaniu do sadzenia jesienią, około 5 centymetrów, zamiast 10 centymetrów.

pielęgnacja pigwy

jak dbać o wiosnę

w pierwszych wiosennych tygodniach przed rozpoczęciem przepływu soków konieczne jest przycięcie pigwy do celów sanitarnych, podczas gdy konieczne jest wycięcie wszystkich wysuszonych, chorych i rannych gałęzi. Jeśli drzewo jest Młode,w tym samym czasie organizuje fryzurę kształtującą, a jeśli stara, odmładza. Gdy pąki zaczną się otwierać, roślinę należy traktować roztworem płynu Bordeaux (3%). Pamiętaj jednak, że otwarte nerki mogą spalić taką substancję. Mniej więcej w tym samym czasie konieczne jest wybielanie podstawy gałęzi szkieletowych i pnia, a do tego używa się wapna. A do gleby musisz dodać pełny nawóz mineralny.

leczenie pigwy przeciwko piłom, ćmom, mszycom, ćmom, liściom i mączniakowi należy przeprowadzić wzdłuż różowego pąka, w tym celu stosuje się roztwór Fastka (na 1 wiadro wody 3 miligramy substancji) lub inny środek o podobnym działaniu.

zanim roślina zakwitnie, a także pod koniec kwitnienia pigwa będzie musiała być obficie podlewana, podczas gdy woda powinna być mieszana ze złożonym nawozem mineralnym.

1,5 tygodnia po kwitnieniu rośliny konieczne jest przetworzenie rośliny w celu zapobiegania szkodnikom gryzącym liście, pilnikom, zgniliznie owoców i strupowi, w tym celu stosuje się narzędzie Topaz lub inne leki o podobnym działaniu.

jak dbać o lato

w czerwcu konieczne jest przetworzenie krzewu ze złotoguzu, ćmy, ćmy, mszyc, liści, w tym celu stosuje się roztwór sonetu (na 1 wiadro wody od 6 do 8 miligramów substancji). Dalsze zabiegi w sezonie są wykonywane tylko w razie potrzeby.

ta roślina zarówno wiosną, jak i latem potrzebuje terminowego pielenia i rozluźnienia powierzchni gleby zarówno w nawach, jak iw kole pnia. Aby zmniejszyć liczbę pielenia i rozluźnienia, konieczne jest wypełnienie warstwy ściółki pnia rośliny. W lipcu należy go karmić pełnym nawozem mineralnym.

w sierpniu i wrześniu obserwuje się dojrzewanie owoców pigwy. Należy pamiętać, że na 4 tygodnie przed zbiorem należy przerwać wszelkie zabiegi roślinne na choroby i szkodniki.

jak dbać o Jesień

zbiory odbywają się od ostatnich dni września do końca listopada. Pigwę należy następnie spryskać roztworem mocznika (5%), aby chronić ją przed strupem. Jesienią odbywa się tak zwane podlewanie ładowania wilgoci. Kiedy wszystkie liście opadną, roślina rozpocznie okres spoczynku. Kiedy tak się stanie, konieczne będzie wykonanie przycinania przeciwstarzeniowego, przerzedzającego i sanitarnego. Przygotowanie drzewa do zimowania powinno zająć się w listopadzie.

leczenie pigwy

pigwa musi być traktowana systematycznie, nawet jeśli jest całkowicie zdrowa. Zabiegi zapobiegawcze przed różnymi chorobami i szkodnikami pomogą uniknąć możliwych poważnych problemów z rośliną podczas jej uprawy. Po raz pierwszy w sezonie drzewo powinno być traktowane wiosną, podczas gdy pąki nie są jeszcze spuchnięte, w tym celu stosuje się narzędzie nr 30, które jest w stanie zniszczyć wszystkie szkodniki, które zimowały na powierzchni gleby lub w korze. Następnie roślina jest traktowana przed kwitnieniem i po kwitnieniu. Zgodnie z liśćmi drzewo należy traktować przeciwko grzybowi płynem Bordeaux (1%) lub środkiem Abiga Peak. W maju, kiedy pojawią się pąki, roślina będzie potrzebować opryskiwania Chorusem z grzybów, a także Kemifos z liści. Kiedy pigwa zanika, należy ją spryskać dwoma lekami jednocześnie, a mianowicie: Inta Vir i Strobi z grzyba i Ćmy.

w czerwcu, kiedy rozpocznie się wzrost owoców, konieczne będzie leczenie rośliny Lepidocydem i wkrótce. Jednocześnie w lipcu wykonuje się opryskiwanie Strobe i Kemifos, które ochronią pigwę przed drugą generacją ćmy i przed grzybem.

eksperci zalecają 4-6 tygodni przed zbiorem owoców, aby przerwać przetwarzanie pigwy. Jeśli jednak uprawiasz późne odmiany, możesz je spryskać Kemifos, ale tylko wtedy, gdy jest to pilna potrzeba.

różne szkodliwe owady można pozbyć się za pomocą leków takich jak karbofos, Metafos, Aktellik, Aktara, Decis, Zolon, arrivo, Fufanon, Confidor. Jeśli roślina jest dotknięta chorobą grzybową, należy ją leczyć środkiem grzybobójczym, na przykład można wybrać: Bajleton, Quadris, Maxim, Oxychom, Ridomil, Strobi, Topaz, Tiovit Jet, Topsin, Falcon, Fundazol, Fitosporyna itp.

podlewanie pigwy

pigwa potrzebuje systematycznego podlewania, które powinno wynosić 4 lub 5 na sezon. Młode sadzonki potrzebują częstszego podlewania. Drzewo, które już owocuje, po raz pierwszy należy podlać dopiero przed kwitnieniem, zwłaszcza jeśli wiosna jest sucha. Po raz drugi musisz podlać pigwę, gdy zakwitnie, trzeci-gdy jajniki spadną, czwarty-gdy pędy zaczną rosnąć, piąty-gdy uformowane owoce zaczną aktywnie rosnąć.

młode rośliny należy przestać podlewać w ostatnich dniach sierpnia, a starsze okazy ― w pierwszych dniach września. Gleba podczas podlewania powinna być nasycona głębokością korzeni, a mianowicie 0,8-1 metra. Dla 1 młodej rośliny podczas jednego podlewania powinno być 40 wiader wody, a dla 1 dorosłego ― 80 wiader. Ta roślina jest w stanie wytrzymać zarówno przedłużającą się suszę, jak i długotrwałe powodzie. Jednak, aby uzyskać bogate zbiory doskonałej jakości, nie należy dopuszczać ani jednego, ani drugiego, a rośliny należy podlewać w odpowiednim czasie i prawidłowo.

kiedy pigwa jest podlewana, zaleca się usunięcie całej chwastów i spulchnienie powierzchni gleby na głębokość 80 mm.

top dressing pigwy

świeżo posadzona pigwa nie powinna być karmiona przez 1 rok, ponieważ ma wystarczająco dużo składników odżywczych, które zostały wprowadzone do gleby podczas sadzenia. Nawozy organiczne (humus i kompost) należy stosować do gleby nie częściej niż 1 raz na 2 lata. Jednocześnie pigwa jest karmiona nawozami mineralnymi 3 razy w sezonie, a mianowicie: wiosną, latem i jesienią.

wiosną na powierzchni koła pnia należy rozłożyć nawóz azotowy. Kiedy drzewo zanika, należy je rozlać roztworem nawozu fosforowo-potasowego (na 1 wiadro wody od 200 do 300 gramów substancji). W sierpniu do gleby należy dodać nawozy fosforowe i potasowe, a na 1 metr kwadratowy pobiera się od 30 do 40 gramów substancji. Wiosną i jesienią konieczne jest wypełnienie powierzchni koła pnia ściółką (kompost lub torf), a grubość warstwy powinna wynosić co najmniej 50 mm.

ZIMOWANIE pigwy

pigwa nie jest odporna na mróz, ponieważ jej system korzeniowy znajduje się poziomo na niezbyt dużej głębokości, dzięki czemu może łatwo zamarznąć. Przygotowując roślinę do zimowania, konieczne jest wypełnienie powierzchni koła pnia, a także DNA pnia suszonymi liśćmi lub humusem. Po opadnięciu śniegu pod pigwą należy rzucić Zaspę śnieżną, co pozwoli roślinie normalnie przetrwać zimę. Jeśli jest uprawiany w regionie z mroźnymi zimami, zaleca się również izolację, owijając spunbond lub lutrasil, a następnie należy go związać świerkowymi gałęziami.

przycinanie pigwy

o której godzinie odbywa się przycinanie

główne przycinanie pigwy odbywa się wiosną przed rozpoczęciem przepływu soku. Należy odciąć wszystkie wysuszone i chore gałęzie, które niszczą. Jeśli roślina jest stara, potrzebuje przycinania przeciwstarzeniowego i przerzedzającego. Pigwa do piątego roku życia wymaga regularnego przycinania formującego. W sierpniu należy uszczypnąć końce szybko rosnących łodyg. Kiedy wszystkie liście opadną jesienią i rozpocznie się okres spoczynku, pigwa będzie potrzebować tylko przerzedzającego i sanitarnego przycinania.

zasady przycinania

formowanie korony wysokich odmian odbywa się w postaci miski z otwartym środkiem, do tego potrzebne będą 4 lub 5 gałęzi szkieletowych, odległość między którymi powinna wynosić od 15 do 20 centymetrów. W nisko rosnących odmianach należy utworzyć rzadką koronę, do tego potrzeba od 8 do 10 gałęzi szkieletowych, z równomiernie rozmieszczonymi rozgałęzieniami bocznymi. Wysokość pigwy nie powinna przekraczać 0,4-0,5 metra. Dalsze przycinanie pigwy jest bardzo podobne do przycinania jabłoni.

wiosenne przycinanie

po posadzeniu sadzonki wiosną będzie potrzebował przycinania na wysokość 0,5–0,6 m, podczas gdy powinno pozostać 7 lub 8 pąków, z których powstanie dolny poziom ― 4 lub 5 gałęzi, odległość między którymi powinna wynosić od 10 do 15 centymetrów, a następnie drugi poziom gałęzi, umieszczony 0,3–0,4 m powyżej. Podczas jesiennego sadzenia sadzonki przycinanie odbywa się wraz z nadejściem wiosny. 12 miesięcy po pierwszym przycięciu, wiosną centralną gałąź rośliny (przewodnik) należy przyciąć do wysokości 0,2–0,3 m od poziomu gałęzi szkieletowych do zewnętrznego pąka. Jednocześnie roczne wzrosty znajdujące się na dolnym poziomie należy skrócić do 0,5–0,6 m, w wyniku czego utworzą się gałęzie drugiego rzędu. Gałęzie boczne nie są poddawane przycinaniu, tylko te, które przyczyniają się do pogrubienia środka korony lub konkurują z przewodnikiem. Pędy podstawowe należy wyciąć. Zanim pigwa zacznie owocować, a dzieje się to w wieku 3 lub 4 lat, z reguły ma już w pełni uformowaną koronę.

jesienne przycinanie

od piątego roku wzrostu roślina musi tylko utrzymać kształt korony i zaleca się to robić wiosną. W miesiącach jesiennych po zakończeniu opadania liści drzewo będzie potrzebowało przycinania wykonanego do celów sanitarnych, podczas gdy musisz wyciąć wszystkie zranione, dotknięte chorobą, wysuszone i pogrubione gałęzie korony, a także te, które rosną w złym kierunku.

hodowla pigwy

pigwa może być rozmnażana przez sadzonki, potomstwo korzeni, nakładanie warstw, szczepienie, a także przez nasiona. W tym przypadku metoda rozmnażania generatywnego (nasiennego) jest najprostsza.

rozmnażanie pigwy przez nasiona

będziesz potrzebował dojrzałych owoców, które zostały zebrane nie więcej niż 4 tygodnie temu. Z nich musisz usunąć brązowe nasiona, które są myte w ciepłej wodzie. Rozłóż je na powierzchni suchego papieru lub tkaniny i poczekaj, aż całkowicie wyschną. Nasiona te zachowują dobre kiełkowanie przez 6 miesięcy. Najlepiej jest wysiewać przed zimą. Można to jednak zrobić wiosną, ale w tym przypadku nasiona muszą być wstępnie rozwarstwione. Aby to zrobić, zanurz je w wodzie na 5-6 godzin, a następnie połącz z piaskiem (1:3) i umieść w lodówce na półce na warzywa, tam będą do siewu.

pod zimą siew odbywa się na otwartej glebie w październiku, podczas gdy zakopują je tylko o 20-30 mm.po wysianiu powierzchnia terenu musi być pokryta warstwą ściółki (humusem lub torfem). Między rzędami należy zachować odległość od 0,2 do 0,25 m, podczas gdy więcej niż 100 nasion nie można wysiewać na jednym metrze pościgowym. Po pojawieniu się sadzonek wiosną należy je przerzedzić 2 razy. Podczas pierwszego przerzedzenia obserwuj odległość między roślinami 10 centymetrów, a podczas drugiego ― od 15 do 20 centymetrów.

w przypadku, gdy nasiona zostały umieszczone na półce lodówki w lutym, zaleca się ich wysiew na otwartej glebie w kwietniu. Jak dokonać siewu opisano powyżej. Jeśli jednak początek stratyfikacji przypada na Grudzień,wówczas siew należy wykonać w ostatnich dniach lutego lub w pierwszych dniach marca, podczas gdy 2 lub 3 nasiona należy umieścić w 1 doniczce torfowo-humusowej, pogłębiając je o 20-40 mm. sadzonki pigwy są uprawiane jak każda inna. Gdy na zewnątrz jest wystarczająco ciepło, należy rozpocząć hartowanie sadzonek, po czym należy je sadzić w ziemi bez wyjmowania z doniczek. Gleba przed sadzeniem musi zostać wykopana na bagnecie łopaty, jest zwilżana, a dopiero potem odbywa się sadzenie, a odległość 10-15 centymetrów jest utrzymywana między krzakami. Posadzone rośliny należy podlać, a powierzchnię gleby posypać warstwą ściółki. Kiedy rośliny mają 2 prawdziwe płytki liściowe, będą musiały zostać przerzedzone, drugi raz robi się to po 20 dniach.

na początku okresu jesiennego wysokość roślin osiągnie około 0,4 m i można je sadzić w stałym miejscu.

rozmnażanie pigwy przez potomstwo korzeni

potomstwo korzeni to pędy korzeniowe, które muszą być regularnie cięte. Jeśli chcesz wybrać tę metodę do rozmnażania pigwy, pamiętaj, że wyhodowane drzewo będzie miało słabo rozwinięty system korzeniowy i średniej wielkości owoce. Ale jeśli przestrzegasz pewnych zasad, możesz wyhodować normalne sadzonki z pędów. Wybierz te podstawowe potomstwo, których wysokość wynosi od 15 do 20 centymetrów, a grubość od 0,5 centymetra. Powinny być dobrze ułożone w taki sposób, aby gleba ściśle przylegała do łodygi. Po 20 dniach będą musiały zostać ponownie zapakowane. Jesienią konieczne jest oddzielenie potomstwa korzenia od krzewu macierzystego, a także sadzenie go w stałym miejscu. Na zimę powierzchnię gleby w jej pobliżu należy wypełnić warstwą próchnicy lub zrębków.

rozmnażanie pigwy przez warstwy

do rozmnażania takiej rośliny stosuje się warstwowanie poziome lub łukowe. Czym różnią się dane warstwowe? Faktem jest, że w łukowatym warstwowaniu tylko środkowa część jest przypięta i wypełniona ziemią, a w poziomym ― Cała łodyga musi być ułożona w rowku, pozostawiając tylko górną część wolną, jest zamocowana w tej pozycji co 15 centymetrów. Pionowe pędy mogą rosnąć z bocznych pąków. Gdy wysokość takich pędów będzie równa 0,15-0,2 m, należy je spudłować, wypełniając je do połowy ziemią. Latem zapewnij warstwom terminowe podlewanie i pielenie, a po zakończeniu opadania liści są one odcinane od rośliny macierzystej i sadzone w stałym miejscu.

rozmnażanie pigwy przez sadzonki

zbiór zielonych sadzonek odbywa się w czerwcu rano, podczas gdy na zewnątrz jest chłodno. Na każdym cięciu powinno być 1 lub 2 międzywęźla i centymetr długości pięty. Dno sadzonki należy potraktować Kornevinem, a następnie sadzi się je pod nachyleniem w podłożu składającym się z torfu i piasku (1:3). Podczas sadzenia między sadzonkami należy zachować odległość od 5 do 7 centymetrów. W ciepłym miejscu (od 20 do 25 stopni) sadzonki ukorzenią się po około 4-6 tygodniach. Ukorzenione sadzonki należy sadzić w stałym miejscu.

pigwa jest również rozmnażana przez zdrewniałe sadzonki, których długość powinna wynosić 0,25 m, podczas gdy dolne cięcie należy wykonać bezpośrednio pod nerką. Aby je ukorzenić, użyj tego samego podłoża, co w przypadku zielonych sadzonek. Posadzone sadzonki należy umieścić w szklarni.

rozmnażanie pigwy przez szczepienie

aby zaszczepić uprawną łodygę takiej rośliny, musisz wziąć kolbę głogu lub sadzonki pigwy wyhodowane z nasion. Najlepsze podkładki będą rosły z odmian takich jak pigwa Angera i pigwa prowansalska. Pączkowanie odbywa się od początku do połowy sierpnia, a roczne zapasy są używane. Należy jednak zauważyć, że często pigwa działa jako podkładka dla innych upraw. W związku z tym eksperci zalecają wybór innych metod wymienionych powyżej do jego rozmnażania. Jeśli zdecydujesz się rozmnażać pigwę przez szczepienie, wówczas tę procedurę należy wykonać dokładnie tak, jak podczas szczepienia jabłoni.

choroby pigwy

dość powszechnymi chorobami pigwy są: monilioza (zgnilizna owoców), rdza, brązowienie liści, mączniak prawdziwy, gnicie jajników, a także szara zgnilizna owoców.

monilioza

choroba grzybicza, taka jak monilioza, rozprzestrzenia się w regionach o klimacie umiarkowanym na surową wiosnę i od początku do połowy lata. Owoce uszkodzone mechanicznie są pierwszymi, które zarażają się, na ich powierzchni pojawiają się brązowe plamki, które rosną dość szybko. W owocach miąższ traci smak i staje się luźny, w wyniku czego odpadają. Jednak niektóre owoce pozostają na gałęziach, ale stają się niebieskie i twarde. Aby pozbyć się takiej choroby, konieczne jest potraktowanie rośliny mieszanką Bordeaux, Rovralem, szczytem Abiga, siarczanem miedzi, Teldorem lub innym środkiem grzybobójczym o podobnym działaniu.

brązowienie liści

jeśli na powierzchni płyt liściowych pojawi się duża liczba brązowych plam o zaokrąglonym kształcie, oznacza to uszkodzenie okazu przez brązowienie liści. W miarę postępu choroby płytki liściowe wysychają i umierają przed czasem. Aby pozbyć się takiej choroby, gdy roślina zanika, należy ją spryskać roztworem płynu Bordeaux (1%). Usuń opadłe liście z witryny i zniszcz je.

mączniak prawdziwy

jeśli na końcach młodych rocznych pędów pojawiła się płytka jasnoczerwonego lub białawego koloru, oznacza to, że pigwa jest dotknięta mączniakiem prawdziwym. Po pewnym czasie płytka nazębna zagęszcza się i staje się brązowym filmem, na powierzchni którego znajdują się czarne kropki (owocniki grzybów). Rozwój łodyg zatrzymuje się, następuje deformacja płytek liściowych i zrzucanie jajników. Roślina w punktach wzrostu zaczyna wysychać. Aby wyleczyć pigwę, gdy zanika, należy ją spryskać środkiem grzybobójczym, ponowne leczenie przeprowadza się po 15-20 dniach.

rdza

gdy roślina jest dotknięta chorobą grzybiczą, taką jak rdza, brązowawo-pomarańczowe guzki powstają na przedniej powierzchni płytek liściowych, a okrągłe lub owalne krosty pojawiają się na niewłaściwej powierzchni. Po pewnym czasie plamki stają się paskami, a liście zmieniają kolor na żółty i latają przed czasem. Aby wyleczyć roślinę, musisz po otwarciu płytek liści spryskać ją fungicydem, po pół miesiąca leczenie powtarza się.

gnicie jajników

pigwa może być również dotknięta rozkładem jajników, choroba ta należy również do grzybów. Możesz zrozumieć, że roślina jest dotknięta ciemnymi plamami na powierzchni płytki liściowej, które z czasem rozprzestrzeniają się po liściu. Kiedy roślina kwitnie, choroba atakuje pąki i kwiaty rośliny, a jajniki umierają. Eksperci zalecają, aby zapobiec tej chorobie, systematyczne przycinanie sanitarne, podczas gdy konieczne jest usunięcie wszystkich rannych i chorych gałęzi, a także spalenie wszystkich wysuszonych owoców. Podczas kwitnienia konieczne jest spryskanie rośliny roztworem Fundazolu. Przetwarzanie to można również wykonać, gdy pigwa zanika.

szara zgnilizna

jeśli brązowe plamki (martwice) pojawiają się na powierzchni liści i łodyg, które rosną bardzo szybko, oznacza to, że roślina jest dotknięta szarą zgnilizną. Jeśli Na Zewnątrz występuje wysoka wilgotność, na powierzchni tych plam pojawia się puszysta powłoka. Patogen tego rodzaju zgnilizny wyróżnia się wszystkożernością, a także szybko rozprzestrzenia się na sąsiednie rośliny. Aby wyleczyć zainfekowane drzewo, konieczne jest spryskanie go Oksychomem, topazem, Cuproksatem lub mistrzem.

jeśli jednak pigwa jest odpowiednio pielęgnowana, przestrzegając wszystkich zasad techniki rolniczej, jest mało prawdopodobne, aby zachorowała. Podstawowe zasady agrotechniki:

  1. powierzchnia gleby wokół rośliny powinna być czysta przez cały czas.
  2. po zebraniu wszystkich owoców drzewo należy spryskać w celu zapobiegania roztworem siarczanu miedzi lub płynu Bordeaux.
  3. siarczan miedzi lub płyn Bordeaux należy spryskać roślinę wczesną wiosną, co wyeliminuje wszystkie szkodniki i patogeny, które chowają się w górnej warstwie gleby na zimę lub w korze pigwy.

szkodniki pigwy

pigwa jest bardzo odporna na różne szkodniki, a jeśli jest zdrowa, z reguły takie owady nie osiedlają się na niej. Jednak bardzo rzadko mogą się na nim osiedlić ćmy jabłkowe, ćmy liściowe, roztocza owocowe i mszyce jabłkowe.

ćma liściowa

ćma liściowa-w ten sposób nazywane są wszystkie szkodniki, które wydobywają płyty liściowe drzewa. W rezultacie umierają, a jakość plonu pogarsza się, a liczba owoców maleje. Osłabiona roślina nie jest w stanie położyć pąków, a także często jest uszkodzona przez mróz. Najczęściej na takiej roślinie występuje wężowata i okrągła odmiana ćmy. W walce z takimi szkodnikami konieczne jest spryskanie rośliny roztworem Fundazolu (1%) lub Diptereksu (1,5%) po jego kwitnieniu. Uważaj również na czystość powierzchni koła pnia.

roztocza owocowe

roztocza czerwonych i brązowych owoców osiadają na dowolnym drzewie owocowym. Larwy takich owadów przyczyniają się do ucisku młodych łodyg i pąków, ponieważ wysysają z nich sok. W rezultacie ogród zaczyna "płakać", ponieważ sok wycieka z ran. W celu zapobiegania podczas opadania liści roślinę należy spryskać roztworem mocznika (7%).

mszyce

mszyce mogą osiedlić się na dowolnej roślinie i wyrządzić jej wymierne szkody. Szkodnik ten wysysa sok z młodych łodyg i płyt liściowych rośliny, co prowadzi do ich deformacji i zwijania się, przestają rosnąć, a na ich powierzchni pojawia się czarna powłoka z powodu sadzy. Mszyce są uważane za główny wektor niebezpiecznych chorób wirusowych, które skutecznie leczą, dopóki się nie nauczą. Aby zniszczyć mszyce, wystarczy spryskać pigwę środkiem owadobójczym. W razie potrzeby możesz skorzystać z środków ludowych, na przykład zmielić 1 kawałek mydła do prania na tarce i rozpuścić go w 10 litrach wody, zarówno twarz, jak i niewłaściwa powierzchnia liści są spryskiwane takim roztworem. To narzędzie jest wspaniałe, ponieważ nie szkodzi pigwie.

ćma jabłkowa

nawet owoc orzecha włoskiego nie może się oprzeć ćmiekowi jabłoni, łatwo go gryzie. Po kwitnieniu pigwy motyle tego szkodnika są wybierane z ziemi. Różnią się płodnością, dzięki czemu w sezonie 1 są w stanie wydedukować 2 lub 3 pokolenia. 1 gąsienica przez całe życie ma czas na uszkodzenie kilku owoców. Aby zniszczyć tego szkodnika, zaleca się stosowanie roztworów środków biologicznych, dzięki czemu na 1 wiadro wody pobiera się od 20 do 30 gramów Lepidocydu, od 40 do 80 gramów Bitoksybacyliny lub od 30 do 50 gramów Dendrobacyliny.

aby uniknąć inwazji szkodników, konieczne jest zastosowanie środków zapobiegawczych:

  1. wykonuj pielenie na czas, a także usuwaj padlinę z witryny.
  2. wypełnij koło pnia warstwą ściółki (humusem lub torfem).
  3. aby pełzające szkodniki nie dotarły do rośliny, musisz uciekać się do użycia pasów pułapkowych.
  4. wiosną należy wykonać przycinanie sanitarne, podczas gdy chore łodygi i gałęzie muszą zostać spalone.
  5. na początku wiosny i późną jesienią należy spryskać pigwę roztworem mocznika (7%) w celu zapobiegania.

odmiany pigwy ze zdjęciami i nazwami

ogrodnicy uprawiają następujące odmiany pigwy: zwykłą lub podłużną pigwę i pigwę japońską. Takie odmiany należą do rodziny różowatych, ale jednocześnie są przedstawicielami różnych rodzajów. Tak więc japońska pigwa jest częścią rodzaju Henomeles, dlatego w tym artykule jej odmiany nie zostaną opisane. Taki monotypowy rodzaj, jak zwykła lub podłużna pigwa, ma wiele różnych odmian, które dzielą się czasem dojrzewania na późne, w połowie sezonu i wczesne.

wczesne odmiany pigwy

najbardziej popularne są następujące wczesne odmiany:

  1. Olejarka wczesna . Dojrzewanie owoców obserwuje się w ostatnich dniach września. Cytrynowożółte duże owoce ważą 190-350 gramów, są gładkie, prążkowane i mają stożkowo-Okrągły kształt. Żółtawo-biały pachnący miąższ ma średnią gęstość, jest soczysty, drobnoziarnisty i słodko-kwaśny. Podczas przechowywania efekt ściągający owoców znika i nabierają słodkiego smaku.
  2. krymska pachnąca . Odmiana odporna na zimę wyróżnia się wydajnością. Ma odporność na plamienie podskórne. Dojrzewanie owoców obserwuje się pod koniec września. Średnio gładkie żółto-cytrynowe owoce mają kształt jabłka. Lekko kwaśny jasnożółty miąższ jest soczysty.
  3. soczysta . Odmiana odporna na suszę i mróz. Owoce średniej wielkości ważą około 250 gramów. Słodko-kwaśny żółty miąższ jest bardzo soczysty.
  4. Kubańska . Ta wysokowydajna odmiana jest odporna na choroby, mróz i suszę. Dość duże owoce ważą do 0,5 kg. słodko-kwaśny kremowy miąższ jest dość soczysty.
  5. Skorospelka . Ta wysokowydajna odmiana do celów technicznych jest odporna na choroby. Owoce są małe, ich słodko-kwaśny miąższ ma mierny smak. Takie owoce nie są spożywane świeże.

następujące wczesne odmiany są nadal dość popularne: Aurora, Angera, Złoty, Złoto Scytów, Rumo, Nikita, złota kula, kolektyw, Krasnoslobodskaya, Gift itp.

średnie odmiany pigwy

owoce odmian w połowie sezonu dojrzewają od początku do połowy października. Odmiana:

  1. Kownacki 10 . Jest to owocna odmiana Azji Środkowej, która jest odporna na suszę, średnia mrozoodporność. Średnie owoce w kształcie gruszki mają gładką, w niektórych przypadkach nieco prążkowaną powierzchnię, na której znajduje się łatwo usuwalne pokwitanie filcowe w kolorze szarym. Pomarańczowo-żółte owoce mają kremowy pachnący miąższ, który jest słodki i gęsty.
  2. Kubańska . Ta odmiana jest szybka, ma średnią odporność na suszę i mróz. Małe lekko żebrowane cylindryczne zaokrąglone owoce ważą około 250 gramów, na ich powierzchni znajduje się gęste pokwitanie, składające się z szarego filcowego stosu. W dojrzałych zielonkawo-pomarańczowych owocach pokwitanie znika. Soczysty słodki kremowy miąższ ma niską kwasowość i średnią gęstość, komora nasienna ma skaliste komórki.
  3. Astrachań . Odmiana charakteryzuje się wysoką wydajnością. Średnie jasnożółte owoce w kształcie gruszki ważą około 200 gramów. Żółty miąższ z kremowym odcieniem jest gęsty, drobno ziarnisty, ma cierpko-kwaśny smak.
  4. Gołotlińska . Ta wczesna odmiana wyróżnia się bezpretensjonalnością i wydajnością, ma zwartą małą koronę. Średnio Owłosione żebrowane owoce mają cylindryczny lub płaski kulisty kształt,są pomalowane na żółto-złoty kolor z prozielonym i ważą około 280 gramów. Miąższ jest soczysty jasnożółty cierpki, nawet po przetworzeniu jest bardzo pachnący.
  5. Bierecki . Ta częściowo samozapłodniona odmiana urodziła się dzięki węgierskim hodowcom, charakteryzuje się stabilną wydajnością. Do zapylania zaleca się stosowanie odmian Giant, Champion i portugalski. Duże owoce w kształcie gruszki ważą około 270 gramów, są bardzo aromatyczne i mają wysoki smak. Można je jeść świeże jak jabłka. Soczysty żółty miąższ jest bardzo smaczny.
  6. Trimoncium . Odmiana odporna na zimę. Średnie owoce mają taką samą wielkość, z reguły są używane do przetwarzania.

następujące odmiany są również dość popularne wśród ogrodników: cytryna, doskonała dziewczyna, Leskovac, Szczuczynska, perska itp.

późne odmiany pigwy

owoce późnych odmian dojrzewają w ostatnich dniach października lub listopada. Popularne odmiany:

  1. Zubutlińska . Ta odmiana selekcji ludowej Dagestanu wyróżnia się wydajnością i odpornością na wiatr, mróz i choroby. Żółto-złote owoce filcowe są bardzo duże i ważą około 0,8 kg, są tępo żebrowane, mają zaokrąglony kształt. Soczysty bladożółty miąższ smakuje bardzo przyjemnie.
  2. Vraniska Dania . Taka odmiana hodowli jugosłowiańskiej charakteryzuje się wysoką wydajnością, jest odporna na choroby i wiatr. Żółto-zielone, lekko owłosione owoce w kształcie gruszki o ściętym okrągłym kształcie ważą około 270 gramów. Słodko-kwaśny, gęsty i soczysty miąższ ma jasnożółty kolor.
  3. Bujnacka wielkoowocowa . Szybka i samozapłodniona odmiana Dagestanu charakteryzuje się wysoką wydajnością i odpornością na choroby i mróz. Cylindryczne lub gruszkowate jasnożółte owoce są dość duże, w niektórych przypadkach ich masa osiąga 0,7 kg.
  4. Ctyun-Jum (pigwa zimowa) . Silnie późna odmiana jest strefowana dla środkowego Kaukazu. Gładkie żółte owoce o złotym odcieniu są szeroko żebrowane, często ważą około 0,8 kg. Jasnożółty słodko-kwaśny miąższ ma wysoki smak.
  5. Portugalski . Ta europejska odmiana jest częściowo samozapłodniona, ma średnią odporność na mróz. Średnie lekko owłosione owoce o krótkim kształcie są żebrowane. Jasnożółty pachnący miąższ ma cierpki smak.

nadal popularne są takie odmiany, jak: Mir, Student, Giant, Champion, Victoria itp.

odmiany pigwy dla regionu moskiewskiego

pigwa doskonale nadaje się do uprawy na przedmieściach, ponieważ ma bardzo wysoką odporność na mróz i toleruje zimę lepiej niż wiśnie, morele, wiśnie i niż pojedyncze odmiany jabłoni i gruszek. Na zimę pigwa powinna być zawsze przykryta, w tym celu dolna część łodygi i strefa korzeniowa są izolowane. Zalecane odmiany:

  1. gałka muszkatołowa . Taka średnia wczesna odmiana charakteryzuje się wysoką wydajnością i odpornością na mróz, suszę i choroby. Ta odmiana jest najlepsza dla regionu moskiewskiego, ponieważ dobrze rośnie na gęstej glebie. Czułe w dotyku puszyste owoce mają szorstki, bladobrązowy miąższ.
  2. pierworodny . Wczesna odmiana kochająca wilgoć wyróżnia się wydajnością i mrozoodpornością. Zaczyna owocować od czwartego roku. Zaokrąglone, niezniszczalne, gładkie owoce mają jasnożółty kolor i ważą około 220 gramów. Kremowy pachnący miąższ jest delikatny i soczysty.
  3. Bursztynowa . Wczesna odmiana w połowie sezonu ma średnią odporność na mróz i charakteryzuje się wydajnością oraz wysoką odpornością na suszę i choroby grzybowe. Lekko żebrowane średnie owoce w kształcie jabłka mogą być zabarwione od bursztynowego do bogatego żółtego odcienia. Bardzo pachnący Gruboziarnisty miąższ o żółto-pomarańczowym lub bogatym kremowym kolorze jest soczysty i słodko-kwaśny.
  4. sukces . Późna samozapłodniona odmiana charakteryzuje się odpornością na mróz i suszę oraz plonami. Lekko owłosione gładkie zaokrąglone owoce mają jasnożółty kolor i słodki miąższ.
  5. Krasnodarska . Odmiana w połowie sezonu jest odporna na mróz i suszę. Średnie lekko żebrowane owoce w kształcie jabłka ważą około 200 gramów, są pomalowane na bogaty żółty lub pomarańczowo-bursztynowy odcień. Gruboziarnisty bardzo pachnący miąższ jest soczysty, słodko-kwaśny o żółto-pomarańczowym lub bogatym kremowym kolorze.

również do uprawy w regionie moskiewskim zalecane są takie odmiany, jak: pachnące, stepowe piękno, deserowe, doskonałe, żyzne, Ranetnoe i Gurji.

Wygodny suwak zakupów od naszych gości witryny