drzewo owocowe morela zwyczajna (Prunus armeniaca) jest częścią rodzaju śliwki, który należy do rodziny róż. Do tej pory naukowcy nie ustalili, skąd pochodzi ta roślina. Tak więc część z nich uważa, że morela pochodzi z Armenii, podczas gdy inni naukowcy są przekonani, że pochodzi z regionu Tian Shan w Chinach. Do Europy takie drzewo zostało przywiezione z Armenii. Istnieje wersja, że morela dotarła do Grecji dzięki A. Macedońskiemu, a stamtąd została przetransportowana do Włoch. Ale dokumenty potwierdzające tę wersję nie istnieją. W XVII wieku To drzewo owocowe z Europy Zachodniej trafiło na terytorium Rosji. Jednocześnie roślina ta trafiła na Kaukaz i Ukrainę z Bliskiego i Środkowego Wschodu. Fakt, że ta roślina pochodzenia perskiego wskazuje, że w tamtych czasach na Ukrainie nazywała się"żerdel". W Rossi takie drzewo było również czasami nazywane "żerdelem", nazywano je również "morelem " i"żółtozielonym".
treść
funkcje moreli
morela jest drzewem owocowym liściastym, jego wysokość waha się od 5 do 8 metrów. Kolor kory jest brązowo-szary, na starych pniach pęka. Młode błyszczące brązowo-czerwone łodygi są nagie. Kolejne ułożone płytki liściowe mają ogonki i jajowaty zaokrąglony kształt, są wyciągnięte na wierzchołku i mają drobno ząbkowaną krawędź(czasami podwójnie ząbkowaną). Liście osiągają długość 9 centymetrów. Średnica siedzących pojedynczych kwiatów wynosi od 2,5 do 3 centymetrów, są białe z różowymi żyłkami i znajdują się na bardzo krótkich szypułkach. Kwitnienie rozpoczyna się w marcu lub kwietniu przed pojawieniem się płytek liściowych. Takie drzewo owocowe podczas kwitnienia wygląda bardzo imponująco, podobnie jak gruszka, wiśnia, Jabłoń lub czereśnia. Owoc jest pomarańczowo-żółtym soczystym jednopunktowym eliptycznym, zaokrąglonym lub odwrotnie jajowatym kształtem, na powierzchni znajduje się podłużnie umieszczony rowek. Grubościenna kość jest gładka lub szorstka i znajduje się wewnątrz owocu.
takie drzewo może żyć około 100 lat. Po tym, jak morela ma 3 lata, zaczyna owocować, a jej czas trwania wynosi 30-40 lat. System korzeniowy drzewa wnika głęboko w ziemię, dzięki czemu roślina jest odporna na suszę. Większość odmian nie boi się spadku temperatury do minus 25 stopni. Najbardziej odporne na mróz odmiany mogą wytrzymać mróz nie większy niż minus 30 stopni. Takie drzewo owocowe jest spokrewnione ze śliwką, jarzębiną, pigwą, dziką różą, gruszką, brzoskwinią, irga, aronią, niesplikiem i jabłonią.
sadzenie moreli w otwartym terenie
o której godzinie sadzić
sadzenie moreli na otwartej glebie na północnych szerokościach geograficznych jest konieczne na początku wiosny, a raczej w drugiej połowie kwietnia, podczas gdy musisz mieć czas przed otwarciem pąków. Na południowych szerokościach geograficznych zaleca się sadzenie takiej rośliny jesienią w pierwszych dniach października, należy zauważyć, że przed nadejściem okresu zimowego sadzonka powinna się zakorzenić. Na średnich szerokościach geograficznych morele sadzi się na otwartej glebie zarówno wiosną, jak i jesienią. Morela jest rośliną bardzo ciepłą i światłolubną, dlatego do jej sadzenia zaleca się wybranie słonecznego miejsca na wzgórzu, które ma niezawodną ochronę przed silnymi podmuchami wiatru, podczas gdy zimne powietrze musi koniecznie spłynąć do niższych miejsc. Takiej rośliny nie można uprawiać na kwaśnej glebie, w związku z tym przed sadzeniem należy ją wapnować. To drzewo najlepiej rośnie na lekkim glinie.
wiosenne sadzenie
do sadzenia należy przygotować dziurę z wyprzedzeniem i należy to zrobić jesienią, bez względu na to, kiedy dokładnie posadzisz morelę. Przybliżona wartość wykopu wynosi 0, 8x0, 8x0, 8 metrów, ale na jego ostateczny rozmiar wpływa rozmiar systemu korzeniowego sadzonej rośliny. Najpierw musisz określić środek wykopanego wykopu i wbić w niego kołek, który powinien unosić się 50 centymetrów nad powierzchnią witryny. Następnie na dnie wykopu wykonuje się warstwę drenażową i wykorzystuje do tego kruszony kamień. Ziemię wyjętą z wykopu podczas jego przygotowania należy połączyć z humusem lub torfem w stosunku 2: 1, należy również wlać do niego 2 kilogramy popiołu drzewnego i pół kilograma superfosfatu. Powstałą mieszankę gruntową należy dokładnie wymieszać i wlać do wykopu, aby nad powierzchnią gleby powstał slajd. Następnie otwór do lądowania pozostawia się na opady deszczu.
doświadczeni ogrodnicy zalecają stosowanie rocznych sadzonek moreli do sadzenia. Faktem jest, że zakorzeniają się stosunkowo szybko, a ich Korona dobrze się formuje. Jeśli chcesz kupić dobrą sadzonkę odmianową, powinieneś udać się do przedszkola lub specjalistycznego sklepu, który ma dobrą reputację, w przeciwnym razie istnieje duże prawdopodobieństwo, że kupisz dziczyznę. Jeśli sadzonka należy do odmian uprawnych, wówczas jej roczne gałęzie będą grube i pozbawione kolców, a kolec powinien znajdować się u podstawy szczepienia. Dokładnie sprawdź system korzeniowy rośliny. Jeśli sadzonka ma wysuszone lub zamrożone korzenie, lepiej jej nie kupować, ponieważ najprawdopodobniej nie będzie w stanie się zakorzenić.
wraz z nadejściem wiosny należy wykopać dziurę w przygotowanym wykopie, a jej wielkość powinna być równa wielkości systemu korzeniowego sadzonki. Sprawdź korzenie rośliny i wytnij wszystkie zranione, zgniłe lub wysuszone, a pozostałe należy nieco skrócić. System korzeniowy należy przez pewien czas zanurzyć w glinianej gadule z dodatkiem dziewanny, a następnie umieścić w otworze do sadzenia. Sadzonka powinna być umieszczona w taki sposób, aby szyjka korzenia wznosiła się ponad powierzchnię działki o 50-60 mm.Dół należy zakopać mieszanką gleby, którą należy dobrze zagęścić. Posadzona roślina musi być dobrze podlana, więc 20-30 litrów wody wylewa się pod jednym krzakiem. Po całkowitym wchłonięciu wody do gleby szyjka korzenia rośliny powinna znajdować się na poziomie powierzchni witryny. Dopiero potem roślina będzie musiała zostać przywiązana do wcześniej ustalonego kołka.
jesienne sadzenie
konieczne jest sadzenie moreli na otwartym terenie jesienią w taki sam sposób, jak wiosną. Konieczne jest przygotowanie wykopu na 14-20 dni przed sadzeniem. W tym przypadku glina powinna być bardzo gruba, ponieważ powinna pozostać na powierzchni korzeni sadzonki, a grubość takiej warstwy powinna wynosić 0,3 cm podczas sadzenia kilku sadzonek należy zauważyć, że dorosłe drzewo potrzebuje powierzchni co najmniej 5 metrów kwadratowych.
Pielęgnacja moreli
jak dbać o wiosnę
wiosną przed rozpoczęciem przepływu soków w morelach konieczne jest przycinanie formacyjne i sanitarne, podczas gdy konieczne jest wycięcie wszystkich rannych, uszkodzonych przez mróz i chorobę gałęzi i łodyg. Podstawę gałęzi szkieletowych i łodygi drzewa należy pomalować roztworem wapna.
wiosną to drzewo owocowe musi być karmione. Co najlepiej stosować do karmienia moreli? Pierwszy górny opatrunek rośliny na wiosnę, który jest przetwarzaniem, odbywa się za pomocą roztworu mocznika. To narzędzie jest w stanie zniszczyć szkodniki i patogeny różnych chorób, które zimowały w korze lub w glebie koła pnia, a także jest źródłem azotu, którego morela potrzebuje wiosną. Ale tego rodzaju przetwarzanie musi mieć czas na wykonanie, zanim pąki na gałęziach moreli puchną, w przeciwnym razie mogą się spalić.
w przypadku, gdy roślina z jakiegoś powodu ogrodnik nie miał czasu spryskać mocznika na czas, będzie musiała zostać potraktowana w celach profilaktycznych przed chorobami i szkodnikami roztworem iskry-bio, zdrowego ogrodu, Agravertyny lub Akaryny. W takim przypadku górny opatrunek nakłada się na glebę koła pnia w postaci suchej, na 1 roślinę pobiera się 50 gramów azotanu amonu i 70 gramów nawozu azotowego. Podczas drugiego górnego opatrunku wiosną do gleby należy wprowadzić materię organiczną. Jednak taki górny opatrunek jest wytwarzany nie częściej niż 1 raz na 2 lata.
jeśli okres zimowy był mało śnieżny, a wiosną nie było deszczu, drzewo należy dobrze podlać.
jak dbać o lato
latem w okresie suszy morela musi być podlewana. Jeśli nie był polityczny w maju, pamiętaj, aby zrobić to w czerwcu.
młode gałęzie owocowe zaczynają rosnąć latem, w związku z tym konieczne będzie obowiązkowe przycinanie. W przeciwnym razie Korona stanie się bardzo gęsta, co negatywnie wpłynie na dojrzewanie owoców, a drzewo zacznie aktywnie rosnąć i stanie się prawdziwym gigantem, z którego zbiory będą dość trudne.
w razie potrzeby potraktuj roślinę przeciwko sezonowym chorobom i szkodnikom.
latem zbiera się i przetwarza owoce moreli. Pamiętaj, że zebrane niedojrzałe owoce nie będą w stanie dojrzeć, w związku z tym musisz je zrywać w odpowiednim czasie. Zbiór owoców rozpoczyna się od dolnych gałęzi.
po zebraniu wszystkich owoców drzewo będzie musiało być dobrze podlewane, z reguły ten czas przypada na Sierpień. To podlewanie będzie ostatnim sezonem, jest również nazywane zimowym, więc gleba musi być dobrze nasycona wodą, aby roślina mogła przetrwać zimę.
jak dbać o Jesień
jesienią musisz przygotować morelę na okres zimowy. Aby to zrobić, pierwszą rzeczą jest przycinanie sanitarne. Wytnij wszystkie zranione, a także wysuszone i uszkodzone przez chorobę gałęzie i łodygi.
po zakończeniu opadania liści konieczne jest uwolnienie powierzchni terenu z resztek roślinnych, konieczne jest również wykopanie gleby w Kole pnia. Nawet jesienią konieczne jest profilaktyczne opryskiwanie łodygi rośliny i powierzchni koła pnia, ponieważ to tam szkodniki i patogeny są schronione na zimę.
przetwarzanie moreli
morela może cierpieć z powodu różnych szkodników i chorób, ale aby temu zapobiec, należy uciekać się do terminowych zabiegów profilaktycznych. Aby to zrobić, drzewo należy spryskać wiosną i jesienią specjalnie do tego przeznaczonymi środkami. Po raz pierwszy roślina musi być traktowana wczesną wiosną, podczas gdy pąki nie są jeszcze spuchnięte, w tym celu stosuje się roztwór mocznika (na 1 wiadro wody 0,7 litra substancji). Jeśli jednak nie masz czasu na leczenie śpiących nerek, nie możesz użyć mocznika, należy go zastąpić płynem Bordeaux, siarczanem miedzi lub środkami wymienionymi powyżej. Wraz z takim zabiegiem zapobiegawczym zaleca się spryskanie rośliny roztworem Ekoberyny lub cyrkonu, dzięki czemu morela będzie bardziej odporna na choroby i niekorzystne warunki naturalne.
druga obróbka odbywa się przed kwitnieniem, a Temperatura powietrza nie powinna być niższa niż 18 stopni. Zabieg ten ma na celu zniszczenie kleszczy, ich larwy z reguły zimują w ziemi, do tego celu stosuje się Neoron lub siarkę koloidalną. Możesz pozbyć się liści i ryjkowców za pomocą Kinmix lub Decis. Kiedy roślina zanika, w celach profilaktycznych przed moniliozą należy ją leczyć Ridomilem lub Oksychomem, a wszystko należy zrobić zgodnie z instrukcjami.
podczas gdy owoce rosną na moreli, należy je traktować koloidalną szarością lub chórem, aby chronić przed mączniakiem prawdziwym i kokkomikozą. Pamiętaj jednak, że na 14 dni przed zbiorem należy przerwać wszelkie zabiegi roślinne.
jesienią, kiedy kończy się opadanie liści, drzewo można ponownie spryskać roztworem mocznika.
górny opatrunek morelowy
przez cały sezon wegetacyjny morela będzie potrzebować kilku opatrunków. Wiosną takie drzewo potrzebuje azotu, a nawóz jest głównie wprowadzany do gleby. Przed okresem letnim morele można karmić azotem 2 lub 3 razy, a mianowicie wczesną wiosną, zanim roślina zakwitnie i pod koniec kwitnienia. Do karmienia używaj gnojowicy, saletry, mocznika lub odchodów kurczaka.
Latem roślina jest karmiona liśćmi. W tym czasie konieczne jest karmienie go nawozami zawierającymi azot, a także roztworami tych pierwiastków śladowych, których morela najbardziej potrzebuje w tym okresie. Od połowy lata drzewo przestaje karmić azotem, a zamiast tego stosuje się nawozy fosforowo-potasowe do opryskiwania.
po zebraniu wszystkich owoców (w ostatnich dniach sierpnia lub we wrześniu) morela jest karmiona nawozem mineralnym zawierającym potas i fosfor. Oba te elementy są częścią popiołu drzewnego. Nawet w tym samym czasie zaleca się dodanie niewielkiej ilości wapnia w postaci kredy do gleby.
zwróć uwagę, że morele można karmić obornikiem tylko 1 raz na 2 lub lata, a 4 kilogramy materii organicznej są pobierane na 1 metr kwadratowy. Do gleby należy również dodać kompost (na 1 metr kwadratowy od 5 do 6 kilogramów), należy go zmieszać z nawozem mineralnym. Skład odchodów kurczaka obejmuje potas, azot i fosfor, należy go również wprowadzić do gleby (na 1 metr kwadratowy bierze się 0,3 kilograma), ale nie zapomnij najpierw połączyć go z kompostem. Morela jest karmiona organicznie tylko 1 raz na 2 lub 3 lata. Należy zauważyć, że drzewa uprawiane pod zadrzewieniem nie potrzebują nawozów organicznych.
nawozy zawierające azot przyczyniają się do tego, że pędy zaczynają rosnąć wolniej, w wyniku czego zmniejsza się ich odporność na zimę. W związku z tym od połowy lata nie zaleca się karmienia rośliny azotem. Podczas trzech wiosennych opatrunków nawozy azotowe są pobierane w ilości od 30 do 40 gramów na 1 metr kwadratowy.
kiedy zaczyna się dojrzewanie owoców, morela odczuwa zapotrzebowanie na potas. Górny opatrunek wykonuje się kilka razy solą potasową (40%) w odstępie 4 tygodni. Nawóz należy zamknąć w głębokich (głębokość od 0,2 do 0,3 m) rowkach, które należy wykonać na obwodzie koła pnia, a od 40 do 60 gramów pobiera się na 1 metr kwadratowy.
podczas wzrostu, formowania i dojrzewania owoców moreli potrzebuje fosforu w postaci superfosfatu. Taki nawóz należy zastosować do gleby przed kwitnieniem rośliny, a także pod koniec kwitnienia w ilości 0,2 kilograma na 1 metr kwadratowy.
górny opatrunek na liściach borem i manganem jest organizowany latem. Na przykład możesz karmić roślinę 2 lub 3 razy w sezonie roztworem składającym się z 1 wiadra wody i 1 dużej łyżki kwasu borowego. Po otwarciu płyt liściowych morelę należy spryskać roztworem siarczanu manganu (1%). Po 4-6 tygodniach drzewo należy ponownie spryskać.
ZIMOWANIE moreli
Morela ma najbardziej odporny na zimę system korzeniowy ze wszystkich roślin pestkowych, w związku z tym zima średnich szerokości geograficznych nie jest dla niego straszna. Jednak gdy drzewo jest Młode, należy je przykryć na zimę. Aby to zrobić, w rocznych i dwuletnich sadzonkach konieczne jest owinięcie całego pnia świerkowymi gałęziami i związanie go spunbondem lub lutrasilem. Następnie dolna część pnia powinna być bardzo wysoka. Schronienie należy usunąć w ostatnich dniach marca.
przycinanie moreli
o której godzinie odbywa się przycinanie
Morela wymaga regularnego kształtowania, odmładzania i przycinania sanitarnego. Roślina jest przycinana co roku i jest to bardzo ważny punkt w pielęgnacji rośliny.
morela różni się od innych drzew owocowych tym, że nie resetuje jajników. W związku z tym roślina jest często przytłoczona owocami, co prowadzi do uszkodzenia jej gałęzi. W połowie października należy przyciąć morelę, w wyniku czego należy uformować koronę, wyregulować równowagę gałęzi, owoców i liści, a ta procedura jest wykonywana w celach sanitarnych.
przed otwarciem liści na samym początku okresu wiosennego należy wykonać przycinanie formacyjne i sanitarne, ale na zewnątrz powinno być ciepło. Należy wyciąć wszystkie gałęzie i łodygi zranione i uszkodzone przez mróz. Konieczne jest również przycięcie gałęzi i przewodnika, aby utworzyć koronę.
1 raz na 3 lata w lecie w połowie czerwca należy przycinać do celów sanitarnych i przeciwstarzeniowych, przyczynia się to do stymulacji wzrostu nowych pędów o 0,3–0,5 m, a także układania plonów na pędach wtórnych.
już 12 miesięcy po posadzeniu sadzonki na otwartej glebie należy wykonać jej pierwsze przycinanie.
jak prawidłowo przycinać
owocowanie moreli odbywa się na gałęziach owocowych, są one również nazywane ostrogi, owoce, a także gałęzie bukietu. Ostrogi pozostają aktywne nie dłużej niż 3 lata, a następnie należy je wymienić. W przypadku, gdy roślina nie zostanie przycięta, jej owocowanie stanie się nieregularne, wyda owoce 1 raz na 2-3 lata. Należy również pamiętać, że okazy z zagęszczoną koroną częściej chorują na kokomikozę.
formowanie korony danego drzewa może być różne. Tak więc tradycyjnie nadaje mu kształt kuli, kształt cyprysu, a także istnieje forma Palmetta i jej odmiana ― Palmetta Verrier. Ostatnia opcja formowania korony jest najlepsza pod względem współczynnika wydajności z 1 metra sześciennego przestrzeni. Poniżej szczegółowo opisano, jak utworzyć koronę wyładowczą, która jest dość powszechna wśród drzew uprawianych przez ogrodników na średnich szerokościach geograficznych.
W pierwszym roku drzewko będzie aktywnie rosło w przewodniku. W pierwszych tygodniach jesieni przewodnik rośliny posadzonej zeszłej jesieni musi zostać skrócony o ¼ części. W przyszłym roku ogrodnik będzie musiał zająć się formowaniem gałęzi szkieletowych. Aby to zrobić, musisz wybrać 2 najpotężniejsze gałęzie, które pozostaną na drzewie, są cięte na ½ części, a pozostałe gałęzie należy wyciąć na pierścieniu. Centralny przewodnik musi być również skrócony, a jednocześnie powinien być o 20-25 centymetrów dłuższy niż gałęzie szkieletowe. Z gałęzi musisz odciąć pędy, które rosną pod ostrym kątem.
następnie w kolejnych latach konieczne będzie ułożenie kolejnych 3 do 5 gałęzi szkieletowych, podczas gdy powinny one rozpocząć tworzenie rozgałęzienia drugiego rzędu, które powinno znajdować się w odległości 0,3–0,4 m od siebie. Nie należy dopuścić do tego, aby pędy znajdujące się w górnej części korony wyprzedzały dolne. Niepotrzebne łodygi należy wyciąć. Kiedy zostanie ułożona siódma i ostatnia gałąź szkieletu, wraz z nadejściem następnej wiosny konieczne będzie przycięcie przewodnika równo z nim, ponieważ nie jest już potrzebny. Po całkowitym uformowaniu korony pozostaje tylko utrzymanie jej kształtu, a jednocześnie nie pozwala na zagęszczenie. W odmianach o silnym rozgałęzieniu łodygi należy skrócić o 1/3, a u tych, które różnią się słabym rozgałęzieniem ― tylko ½ części. Jeśli drzewo szybko rośnie, należy je przycinać 3 razy w sezonie,a silne łodygi należy skrócić o ½ części, a słabe-o¼.
drzewo będzie wymagało odmładzających cięć dopiero po tym, jak jego roczny wzrost będzie mniejszy niż 0,4 m.w tym celu konieczne jest przycięcie gałęzi szkieletowych na trzy lub cztery lata drewna, podczas gdy cięcia należy wykonać na silnych gałęziach, które rosną we właściwym kierunku.
wiosenne przycinanie
ponieważ owoce umierają, następuje stopniowe odsłonięcie gałęzi szkieletowych. Przycinanie drzewa owocującego przyczynia się do utrzymania jego aktywnego wzrostu, w tym przypadku jego roczne zyski będą nie mniejsze niż 0,4–0,5 m.po zmniejszeniu wzrostu do 0,3 m konieczne jest wybicie łodyg na dwuletnim drewnie. Również wiosną korona powinna zostać przerzedzona. Aby to zrobić, należy usunąć osłabione i gałęzie, które zaczęły wysychać, należy również zająć się przenoszeniem gałęzi szkieletowych i pół-szkieletowych na zewnętrzne i boczne gałęzie, które znajdują się w wolnej przestrzeni. 1 raz należy wyciąć 2-4 ostrza-otwory, a ich dokładna liczba zależy od gęstości i wielkości korony rośliny.
letnie przycinanie
jeśli morela jest uprawiana w regionie o ciepłym klimacie, będzie potrzebować przycinania w lecie. Konieczne będzie przycięcie łodyg o długości od 0,3 do 0,4 m na pół. Przycinanie w lecie zwiększa obfitość wzrostu jeszcze przed końcem bieżącego roku. Do końca sezonu wegetacyjnego roślina ma czas na całkowite przywrócenie liści, a także na pędach drugiej fali następuje układanie pąków generatywnych. Ale aby morela przycięta latem mogła w pełni zregenerować się, będzie potrzebować wystarczającej ilości wilgoci i składników odżywczych. W przypadku, gdy podlewanie rośliny w lecie jest nieregularne, lepiej odmówić przycinania.
jesienne przycinanie
jesienią morela jest przycinana, aby przygotować ją do zimowania. Z młodych roślin należy odciąć osłabione, wysuszone i uszkodzone przez chorobę gałęzie, podczas gdy konieczne jest oczyszczenie i potraktowanie wszystkich pęknięć i ran ogrodem. Powinieneś również wyciąć wszystkie gałęzie skierowane do wewnątrz, co przyczyni się do rozjaśnienia korony. Aby uniknąć przeciążenia w okresie owocowania i odsłonięcia gałęzi, konieczne jest przycięcie silnych pędów na dwu - lub trzyletnim drewnie.
skracanie gałęzi na dojrzałych roślinach odbywa się za pomocą gałęzi następnego rzędu. Przycinanie gałęzi w Gołej części nie powinno być wykonywane. Jeśli korona jest bardzo pogrubiona, należy rozpocząć przerzedzanie od gałęzi pół-szkieletowych (pereferyjnych). Najpierw musisz wyciąć wszystkie zranione, zacienione i zakłócające się gałęzie, a następnie, jeśli to konieczne, skróć od 15 do 20 procent zdrowych gałęzi na dolnej gałęzi. Następnie z owocnego porastającego drewna należy usunąć wszystkie wysuszone, zranione i uszkodzone przez chorobę gałęzie.
jeśli jest to bardzo potrzebne, wycinamy gałęzie szkieletowe pierwszego rzędu.
rozmnażanie moreli
morele można rozmnażać w sposób generatywny (nasienny) i wegetatywny. Ponieważ większość odmian moreli jest zapylana krzyżowo, trudno przewidzieć, które rośliny będą rosły z tych nasion. Jednak odmiana Karzeł, w przeciwieństwie do innych, może być bezpiecznie rozmnażana przez nasiona, ponieważ całkowicie dziedziczą wszystkie cechy odmianowe rośliny macierzystej.
jeśli chcesz być całkowicie pewien, jaką odmianę moreli wyhodujesz, preferuj wegetatywne metody rozmnażania. Często ogrodnicy rozmnażają morelę przez szczepienie, ale tylko wtedy, gdy rozmnażają się przez potomstwo korzeni lub pędy, wyhodowane drzewo zachowa wszystkie cechy odmianowe rośliny macierzystej.
rozmnażanie przez potomstwo korzeni lub pędy
z reguły wzrost wokół rośliny pojawia się, ponieważ został poważnie uszkodzony przez mróz, zwierzęta lub zbyt silne przycinanie. Jednocześnie pojawienie się potomstwa korzeni sugeruje, że system korzeniowy został ranny. Ta metoda rozmnażania moreli z jednej strony jest bardzo łatwa, az drugiej jest dość skomplikowana, ponieważ ani potomstwo korzeni, ani pędy nie pojawiają się w zdrowej, nienaruszonej roślinie. Jeśli nadal istnieją, wybierz roczny proces, który znajduje się w dość dużej odległości od drzewa, ponieważ podczas kopania możesz zranić korzenie dorosłej rośliny. Następnie Proces jest wykopywany i sadzony w nowym miejscu. Pamiętaj, że tylko drzewa korzeniowe można rozmnażać w ten sposób, ponieważ w szczepionych roślinach pędy pojawiają się z podkładki, a nie z przeszczepu odmianowego.
rozmnażanie nasion moreli
jeśli jest wielkie pragnienie, morela może być wyhodowana z pędzla. Wyhodowana z nasion samozapłodnionej moreli roślina ma wysoką odporność na warunki klimatyczne.
sadzenie nasion odbywa się w pierwszej połowie jesieni, ale wcześniej należy je dokładnie umyć i namoczyć przez 24 godziny w wodzie. Wyskakujące nasiona należy wyrzucić, te, które pozostały, należy sadzić wilgotno w otwartej glebie, zakopując je w ziemi tylko o 6 centymetrów. Jeśli siew nasion zostanie przeprowadzony później, gryzonie mogą je odciągnąć. Ściółkuj powierzchnię łóżka warstwą próchnicy i trawy, a także upewnij się, że gleba jest zawsze lekko wilgotna. Siew można wykonać w połowie okresu wiosennego, ale w tym przypadku nasiona będą wymagały wstępnego rozwarstwienia, w tym celu są one umieszczane w pudełku wypełnionym piaskiem, który jest usuwany do lodówki, tam pozostanie do wiosny. Pojawiające się pędy należy przykryć plastikową butelką na górze, w której najpierw należy odciąć szyję. Pojawiające się pędy należy podlewać, chwastować, karmić i rozluźniać powierzchnię gleby w odpowiednim czasie. Do września sadzonki będą rosły i można je sadzić w stałym miejscu.
szczepienie moreli
do przeszczepu możesz wybrać sadzonkę śliwki domowej, gorzkich migdałów, moreli, brzoskwini i śliwki wiśniowej. Przed przystąpieniem do szczepienia dokładnie zdecyduj, jakie powinno być wyhodowane drzewo. Jeśli posadzisz taką roślinę na brzoskwini lub migdałach, otrzymasz roślinę kochającą ciepło, która ma niską zimotrwalość. Jeśli zaszczepisz morelę, śliwkę wiśniową lub śliwkę na podkładce, wyhodowane drzewo będzie miało średnią zimotrwalość. Wysokość przyszłego drzewa zależy od wyboru podkładki. Tak więc, jeśli wybierzesz podkładkę śliwki wiśniowej, mirabeli lub brzoskwini, drzewo wzrośnie wysoko, na podkładce śliwek Węgierskich, nie zaszczepionej moreli i migdałów roślina okaże się średnio wysoka. Jeśli zaszczepisz się na cierni, możesz uzyskać drzewo karłowate lub pół karłowate, opieka nad nim jest stosunkowo prosta, a także zbierać z niego owoce.
dla podkładki wybiera się dwuletnie sadzonki, których pień ma grubość co najmniej 0,8 cm, najlepiej zaszczepić w kwietniu lub maju, ponieważ w tym czasie przepływ soku do rośliny jest tak silny, jak to możliwe. Najłatwiejszą i najszybszą metodą szczepienia jest kopulacja, ale można ją zastosować tylko wtedy, gdy grubość podkładki i przeszczepu jest taka sama. Przycinanie podkładki odbywa się na wysokości 7 centymetrów od powierzchni gleby. Następnie na zrazie i podkładce musisz wykonać ukośne cięcia, które powinny być takie same. Następnie plastry należy przymocować do siebie i dobrze przykryć varem ogrodowym, a następnie połączenie jest szczelnie owinięte taśmą lub taśmą elektryczną. W przypadku, gdy średnice podkładki i zrazu są tylko nieznacznie różne, możesz zastosować metodę jednostronnej kopulacji. A kiedy przeszczep jest znacznie cieńszy niż stado, uciekają się do metody szczepienia kory.
choroby moreli
morela może zachorować na grzyb Walsa, kleisterosporiozę, mozaikę wstęgową, moniliozę, verticilliozę, ospę i więdnięcie wirusa.
monilioza
kiedy drzewo jest zainfekowane moniliozą, kwiaty najpierw zaczynają więdnąć, a następnie łodygi i liście są uszkodzone, a następnie gałęzie. W miarę rozwoju choroby na powierzchni gałęzi pojawiają się pęknięcia. Roślina zaczyna wysychać. W walce z moniliozą konieczne jest spryskanie moreli, podczas gdy pąki są nadal zielone płynem Bordeaux (3%). Podczas kwitnienia do przetwarzania musisz użyć narzędzia Teldor. Kiedy drzewo zanika, będzie musiało zostać spryskane narzędziem Horus. Kiedy owoce zaczną dojrzewać, będziesz potrzebować 2 zabiegów dotkniętej rośliny z przerwą 1,5 tygodnia i użyj do tego roztworu przełączającego (na 1 wiadro wody 5 gramów substancji). W takim przypadku po raz drugi konieczne jest przetworzenie rośliny na pół miesiąca przed zbiorem owoców.
Kleisterosporiosis, czyli plamienie dziury
jeśli na płytkach liści pojawiają się brązowe plamy, które z czasem zamieniają się w dziury, oznacza to, że roślina jest zarażona kleisterosporiozą (plamistością dziury). Na powierzchni łodyg powstają również plamy, a następnie na ich miejscu pojawiają się pęknięcia, z których wypływa guma. Dotknięte części rośliny stają się brzydkie. Aby pozbyć się tego rodzaju plam, należy spryskać drzewo płynem Bordeaux (4%) lub roztworem siarczanu miedzi (1%) na początku okresu wiosennego, a także jesienią pod koniec opadania liści. Jeśli latem występuje duża ilość deszczu, morela będzie musiała być przetwarzana 1 raz na pół miesiąca. W czasie, gdy zielone pąki zmieniają kolor na różowy, zamiast wymienionych leków można wykonać leczenie Chorusem.
Grzyb Walsa
jeśli na drzewie pojawiły się pomarańczowe narośla-wrzody, oznacza to, że jest zainfekowany chorobą zakaźną, taką jak grzyb Valsa. W celu zapobiegania eksperci nie zalecają przycinania moreli w okresie spoczynku. Konieczne jest również, aby powierzchnia gleby koła pnia była luźna w sezonie wegetacyjnym. Spryskaj zainfekowaną roślinę roztworem środka przełączającego (na 1 wiadro wody 10 gramów substancji). Konieczne jest przeprowadzenie przetwarzania kilka razy z przerwą 1-1,5 tygodnia. Pamiętaj jednak, że pół miesiąca przed zbiorem konieczne jest zaprzestanie wszystkich zabiegów. Możesz również spryskać roślinę sprayem grzybobójczym. W celu zapobiegania nie zapomnij wysterylizować wszystkich narzędzi ogrodowych przed przycinaniem.
więdnięcie wertykalne
jeśli liście zmieniły kolor na żółty w dolnej części rośliny, a wierzchołek nie zmienił koloru, jest to pewny znak jego zarażenia więdnięciem werticilli. Nagromadzenie grzyba występuje w żyłach i ogonkach blaszek liściowych, gdy spada do ziemi, co prowadzi do infekcji pozostałych najczęściej młodych roślin. Aby zapobiec tej chorobie, nie dopuść do podlewania gleby, a także nie powinieneś uprawiać truskawek i roślin z rodziny psiankowatych w pobliżu moreli. Również w celach profilaktycznych na wiosnę i kiedy opadanie liści zakończy się jesienią, spryskaj roślinę roztworem Topsina-m, Fundazolu, płynu Bordeaux, Previcur lub Vitarosa.
ospa
jeśli na powierzchni owoców powstają wcięte plamy i brązowe paski, oznacza to, że roślina jest zarażona chorobą wirusową zwaną ospą. W pobliżu plam miąższ wysycha. Dojrzewanie owoców następuje przed terminem, podczas gdy ich smak jest znacznie zmniejszony.
więdnięcie wirusa
zrozumieć, że drzewo jest zainfekowane więdnięciem wirusowym, możliwe jest podczas kwitnienia płyt liściowych w okresie kwitnienia. Na powierzchni liści znajdują się plamki o jasnozielonym kolorze, a sama płyta staje się grubsza i zwija się. Miąższ w pobliżu kości w owocach, które się pojawiły, staje się ciemny i stopniowo umiera. Przenoszenie takiej choroby następuje z reguły w procesie szczepienia.
mozaika wstążkowa
zakażenie moreli taką chorobą wirusową, jak mozaika wstążkowa, można zrozumieć z pasków żółtego koloru pojawiających się na płytkach liściowych, które z czasem tworzą koronkowy wzór. Zainfekowane liście umierają.
jakie są sposoby radzenia sobie z chorobami wirusowymi? należy pamiętać, że dziś niemożliwe jest wyleczenie rośliny z takiej choroby. W związku z tym ważne jest, aby nie dopuścić do zakażenia morelami. W takim przypadku dobrym profilaktyką będzie prawidłowe sadzenie i pielęgnacja drzewa. Do sadzenia w otwartym terenie należy wybrać całkowicie zdrowe sadzonki, a jako przeszczep należy wziąć górę rośliny. Upewnij się, że strona jest zawsze czysta, a wszystkie rośliny zdrowe. Natychmiast przystąp do niszczenia szkodników, które są nosicielami niebezpiecznych chorób. Przed przystąpieniem do przycinania lub szczepienia nie zapomnij wysterylizować całego narzędzia. Nie zapomnij potraktować powierzchni pnia rośliny wapnem zmieszanym z siarczanem miedzi.
szkodniki moreli
morela nie jest często atakowana przez szkodniki, ale czasami tak się dzieje.
mszyce
dość powszechnym szkodnikiem są mszyce, ten ssący owad żywi się sokiem roślinnym, co prowadzi do ich znacznego osłabienia. W obecności mszyc na liściach często osiada grzyb sadzy, który zjada odpady takich szkodników. Mszyca jest również uważana za głównego nosiciela nieuleczalnych chorób wirusowych. Aby pozbyć się rośliny z mszyc, należy ją spryskać roztworem mydła popiołu lub tytoniu. W przypadku, gdy nie wszystkie owady umrą, drzewo należy potraktować Karbofosem lub Aktellikiem.
Ćmielów
ćma to mały motyl, który zimuje w kokonie, kryjąc się w pęknięciach łodygi lub w górnej warstwie gleby. Ćmy wylatują na początku czerwca i składają jaja w jajnikach owoców i na ogonkach liściowych. Od połowy do końca lata pojawia się druga generacja owadów, które również składają jaja. W walce z ćmą dobre wyniki odnotowuje się dzięki systematycznym zabiegom profilaktycznym wiosną i jesienią. Konieczne jest również ciągłe rozluźnianie powierzchni koła pnia. Konieczne jest również terminowe zabarwienie podstawy gałęzi szkieletowych i łodygi wapnem zmieszanym z siarczanem miedzi.
Gąsienica motyla głogowego
gąsienice motyli głogowych gryzą dziury w pąkach i liściach rośliny. Są zbierane ręcznie przez cały sezon. Jesienią z drzewa należy usunąć wszystkie składające się jaja szkodnika, które znajdują się w skręconych płytkach liściowych.
Ulotka
Gąsienice liści zimują w górnej warstwie gleby lub w korze moreli. Po przebudzeniu zaczynają pożerać liście i pąki rośliny. Następnie następuje ich Przepoczwarczenie, aw lipcu pojawiają się motyle, które rozpoczynają składanie jaj na płytkach liściowych i łodygach moreli. W walce z takim szkodnikiem podstawę gałęzi szkieletowych i łodygi należy traktować roztworem chlorofosu, który powinien być skoncentrowany. Takie opryskiwanie przeprowadza się wiosną, kiedy Temperatura powietrza wzrośnie do 15 stopni, a także po zakończeniu zbioru owoców.
aby twoje drzewo zawsze było zdrowe, konieczne jest przeprowadzenie obowiązkowego czyszczenia terenu jesienią, podczas gdy resztki roślin muszą zostać zniszczone. Wykop również glebę w Kole pnia i nie zapomnij o zabiegach zapobiegawczych wiosną i jesienią.
odmiany moreli
odmiany moreli dla regionu moskiewskiego
ponieważ na Ukrainie jest dość łagodny klimat morele rosną tam prawie wszędzie i dają obfite zbiory, podczas gdy często nikt ich nie przycina ani nie karmi. Przedmieście ma chłodniejszy klimat, więc nie wszystkie odmiany moreli można tu uprawiać, a ponadto takie drzewo w tym regionie wymaga dobrej opieki. Najlepsze odmiany dla regionu moskiewskiego:
- Krasnystaw . Ta samozapłodniona odmiana wyróżnia się wydajnością i odpornością na choroby i mróz. Rozłożysta Korona ma zaokrąglony kształt. Duże owoce są okrągłe lub jajowate ważą około 50 gramów i mają pomarańczowo-złoty kolor z jasnym rumieńcem. Owoce pokryte są cienką skórą, pachnące jasnopomarańczowe miąższ jest słodki z niewielką kwasowością. Owoce są spożywane świeże, a także z nich przygotowywane są dżemy, kompoty i suszone owoce.
- miodowy . Ta wysoka odmiana jest produktywna i ma wysoką odporność na mróz. Małe żółte, równoboczne owoce są usiane małymi kropkami czerwonego koloru. Owoce są lekko owłosione. Włóknisty, gęsty żółty miąższ jest dość słodki. Owoce są spożywane świeże i wykorzystywane do przygotowania półfabrykatów.
- Triumph North . Odmiana o wysokiej wydajności jest odporna na choroby. Duże pomarańczowo-żółte owoce o owalnym kształcie ważą około 55 gramów, na zacienionej powierzchni znajduje się mały prozelen. Na średniej grubości skórce znajduje się pokwitanie. Jednorodna pomarańczowa miąższ dobrze smakuje.
- Hardy . Taka samozapłodniona odmiana, odporna na choroby i szkodniki, wyróżnia się stabilną i wysoką wydajnością. Duże drzewo zaczyna owocować 5-6 lat po posadzeniu w ogrodzie. Średnie płaskie zaokrąglone owoce ważą około 45 gramów, mają pomarańczowo-złoty kolor z bogatym czerwonym rumieńcem. Skórka jest owłosiona. Bogaty pomarańczowy pachnący miąższ jest bardzo słodki. Kość można łatwo oddzielić.
- Gil . Najbardziej odporna na zimę odmiana, osiągająca wysokość 150 cm, taka samozapłodniona odmiana o wysokiej wydajności jest mało wymagająca dla składu gleby. Jednak na moniliozę i plamistość liści łatwo wpływa. Jeśli elastyczne owoce są prawidłowo przechowywane, nie zepsują się do połowy zimy.
wczesne odmiany moreli
obecnie istnieje ponad 50 odmian, które są hodowane zarówno w Rosji, jak i za granicą. Są one podzielone na 3 grupy według czasu dojrzewania. Wczesne morele to pierwsza grupa, owoce dojrzewają na początku lipca. Wczesne odmiany:
- Melitopolski wczesny . Odmiana odporna na zimę jest odporna na choroby. Korona jest wysoka w kształcie piramidy. Duże żółto-pomarańczowe owalne, lekko spłaszczone owoce ważą około 60 gramów. Owoc pokrywa cienka skóra, a jego gęsty pachnący bez włókien miąższ jest słodki.
- Lescore . Ta wczesna odmiana jest hodowana przez czeskich hodowców. Korona ma wysoki kształt obrantopiramidalny. Średnie pachnące owoce ważą około 45 gramów, smakują przyjemnie. Łatwo zaraża się moniliozą.
- Alosza . Odmiana odporna na zimę. Bogate żółte zaokrąglone owoce pokryte są małymi kropkami czerwonego koloru, ważą około 20 gramów. Słodko-kwaśny miąższ ma kolor pomarańczowy.
- Woroneż wczesny . Ta odmiana hybrydowa jest tworzona przy użyciu odmiany Michurin towarzysz i odmiany Achrori z Azji Środkowej. Ta częściowo samozapłodniona odmiana deserowa jest Najwcześniejsza, tolerancja na zimę jest średnia, małe owoce ważą około 20 gramów. Słodkie owoce mają niewielką kwasowość, nasiona można łatwo oddzielić od miazgi.
- early from Morden . Odporna na mróz odmiana kanadyjska. Drzewo zaczyna systematycznie i obficie owocować już od drugiego roku. Średnie owoce ważą około 50 gramów, niezbyt słodkie, ale kość można szybko oddzielić od miąższu o pomarańczowym kolorze.
również wczesne odmiany to wczesny Samburski, carski, Lodowy, czerwcowy, Sojusz, wczesny Marusic, czerwcowy, weteran Sewastopola.
odmiany w połowie sezonu
dojrzewanie owoców odbywa się w drugiej połowie lipca. Popularne odmiany:
- Poleski wielkoowocowy . Szybko urodzajna odmiana odporna na zimę ma odporność na grzyby. Kształt korony jest zaokrąglony. Delikatne pachnące słodko-kwaśne owoce ważą około 55 gramów są bogate w pomarańczę z czerwonym rumieńcem. Drzewo nie jest zbyt wysokie,ale do owoców można dotrzeć tylko drabiną.
- ananasowy . Wczesna bezpretensjonalna popularna odmiana charakteryzuje się wysoką wydajnością. Korona nie jest bardzo gruba. Pyszne duże owoce są dość słodkie. Łatwo zarażają się plamami. Owoce są spożywane świeże i wykorzystywane do przygotowania półfabrykatów.
- grzechotka . Odmiana jest częściowo samozapłodniona o uniwersalnym przeznaczeniu. Żółto - zielone owalne owoce lekko ściśnięte z boków nie mają różu. Gęsty żółto-pomarańczowy miąższ jest bardzo słodki. Kość można łatwo usunąć z miazgi.
- Kujbyszewski jubileusz . Ta odmiana jest odporna na suszę, zimno i grzyby. Pomarańczowe owoce są nieco spłaszczone, mają lekki rumieniec na powierzchni zwróconej w stronę słońca. Ważą około 25 gramów. Cienka skórka pokrywa pomarańczowy soczysty lekko włóknisty słodko-kwaśny miąższ.
- deserowy . Odmiana odporna na zimę ma gęstą koronę. Średnio jasnożółte słodko-kwaśne owoce ważą około 30 gramów. Cienka skóra pokrywa delikatny miąższ.
również odmiany w połowie sezonu to Botsadovsky, Zaporożec, Shalamark, Sardonyx, Sheludko, deserowy, niezawodny, Michurinets, Jałtański, amurski, Wodnik, Monastyr, młodzież, Aviator, Petrel, Phelps, Olympus, Altair.
późne odmiany moreli
dojrzewanie owoców obserwuje się w sierpniu. Późne odmiany:
- faworyt . Odmiana jest odporna na mróz. Średnio zaokrąglone pomarańczowe błyszczące owoce ważą około 30 gramów. Soczysty gęsty pomarańczowy miąższ ma bardzo wysoki smak.
- Iskra . Taka produktywna odmiana jest odporna na mróz i niektóre choroby. Drzewo zaczyna owocować wcześnie. Asymetryczne pomarańczowe owoce są usiane czerwonymi kropkami i mają różowy rumieniec. Ważą około 45 gramów. Soczysty miąższ nie jest bardzo gęsty słodko-kwaśny.
- Kraśnik . Dojrzewa w drugiej dekadzie sierpnia. Samozapłodniona odmiana odporna na zimę. Potrzebuje zapylaczy. Duże bogate żółte słodko-kwaśne owoce o szerokim kształcie ważą około 55 gramów. Spożywany w postaci świeżej, konserwowanej i suszonej.
- światełko . Odmiana odporna na mróz ma rozłożystą koronę. Okrągłe, płaskie pomarańczowe owoce są prawie całkowicie pokryte bogatym czerwonym rumieńcem. Ważą około 25 gramów. Słodki gęsty pomarańczowo-czerwony miąższ dobrze oddziela się od kości.
- sukces . Ta samozapłodniona hybryda charakteryzuje się bardzo wysoką odpornością na mróz. Jest hodowany przy użyciu odmian Luise, towarzysz i najlepszy Michurinsky. Powierzchnia średnio żółtego zaokrąglonego owocu pokryta jest jasnoczerwonymi kropkami po stronie zwróconej w stronę słońca, ważącymi około 30 gramów. Bursztynowo-żółty słodko-kwaśny miąższ ma średnią soczystość i dobrze oddziela się od kości.
również późne odmiany to syrena, Kostyuzhensky, specjalny Denisyuk, kompot, prezent, niespodzianka i radość.