pomidory w szklarni

bez względu na to, jak bardzo chcesz, aby Lato trwało bardzo długo, ale wciąż się kończy. Ogrodnicy zbierają wszystkie plony z ogrodu i nic już na nim nie rośnie. Oczywiście wielu gromadzi na zimę różne konserwy, pikle i dżemy, ale raczej nie mogą stać się pełnoprawnym substytutem świeżych warzyw i owoców, szczególnie wczesną wiosną, kiedy nie mają witamin. Jednak wiele lat temu wynaleziono szklarnie, w których można uprawiać różne uprawy. W końcu, jak miło jest jeść świeże pomidory i ogórki ze szklarni w środku zimy, a także można je sprzedać, jeśli chcesz. Poniżej dowiesz się, jak uprawiać pomidory w szklarni z poliwęglanu lub innych materiałów; jak osiągnąć dojrzałość owoców do określonego czasu; w jakim czasie należy zbierać; jakie odmiany nadają się do uprawy w warunkach szklarniowych; w jaki sposób można regulować owocowanie i wiele więcej.

uprawa pomidorów w szklarni

szklarnie dla pomidorów

zaletą szklarni jest to, że można w nich uprawiać pomidory przez cały rok, a ponadto takie rośliny dają bogatsze zbiory, ponieważ nie podlegają gwałtownym zmianom temperatur, mrozów, a także opadów. Jednak tylko w odpowiednio wykonanej i wyposażonej szklarni można stworzyć warunki idealne do uprawy pomidorów.

do budowy szklarni można wybrać różne materiały, a mianowicie szkło, folię lub poliwęglan. Warto wziąć pod uwagę, że wszystkie takie materiały mają zarówno zalety, jak i wady. Warto również wziąć pod uwagę, że większość ogrodników woli szklarnie wykonane z poliwęglanu. W przypadku ramy szklarni zaleca się wybór aluminium, ponieważ wyróżnia się lekkością i wysoką odpornością na rdzę.

wybierając miejsce na szklarnię, należy wziąć pod uwagę, że pomidory potrzebują dużej ilości światła do normalnego wzrostu. W przypadku, gdy oświetlenie jest rzadkie, krzewy należy sadzić w znacznej odległości od siebie, aby nie były w cieniu. A to oznacza, że albo wyhodujesz mniejszą liczbę krzewów, albo będziesz musiał zrobić bardzo dużą szklarnię.

do całorocznej uprawy pomidorów szklarnia musi być wyposażona w system grzewczy, który może być gazowy, parowy, elektryczny lub powietrzny. Najbardziej ekonomiczną opcją jest ogrzewanie pieca, wystarczy zainstalować kocioł, który jest ogrzewany drewnem opałowym. Podczas instalowania ogrzewania gazowego konieczne będzie systematyczne wietrzenie szklarni. Instalacja ogrzewania elektrycznego jest najdroższą opcją.

jeśli chodzi o podlewanie pomidorów ― doświadczeni ogrodnicy zalecają stosowanie systemu kroplowego, podczas gdy możesz wybrać zarówno wstążki, jak i przynieść kroplówkę do każdego krzaka. Aby podlewanie było regulowane automatycznie, należy użyć specjalnie zaprojektowanych do tego sterowników.

nie zapomnij o dobrej wentylacji w szklarni. Aby to zrobić, zaleca się wykonanie kilku okien. Wietrzenie nie tylko pozwoli uniknąć stagnacji powietrza, ale także znacznie poprawi zapylanie roślin. Najczęściej zaleca się wykonywanie takich okien w górnej i dolnej części szklarni.

W przypadku, gdy szklarnia jest już zbudowana i ma już kilka lat, to przed przystąpieniem do sadzenia sadzonek należy ją całkowicie zdezynfekować. Te szklarnie, które mają ramę wykonaną z drewna, należy fumigować za pomocą siarki. Najpierw musisz uszczelnić wszystkie szczeliny i otwory dostępne w pomieszczeniu. Następnie na podłodze układane są blachy, a na nich układana jest siarka, którą wstępnie miesza się z naftą. Następnie powstaje podpalenie siarki. Powinien tlić się przez 5 dni, w tym czasie szklarnia nie powinna być otwierana. Po takiej dezynfekcji wszystkie grzyby, pleśnie, szkodniki, patogeny i inne infekcje zostaną zniszczone. Jeśli szklarnia ma metalową ramę, to ta metoda dezynfekcji nie jest dla niej odpowiednia, faktem jest, że siarka przyczynia się do korozji konstrukcji metalowych. W takim przypadku zaleca się stosowanie wapna chlorowego. Na pół wiadra wody pobiera się 200 g wapna chlorowego, wszystko miesza się i zaparza przez 4 do 5 godzin. To rozwiązanie musi być całkowicie przetworzone na całą wewnętrzną powierzchnię szklarni, a następnie szczelnie zamknięte na 2 lub 3 dni.

po zdezynfekowaniu szklarni należy ją dokładnie przewietrzyć i wyczyścić szczotką. Metalowa konstrukcja wylewa się właśnie gotowaną wodą, a z drewna ― wyciera roztworem wykonanym z siarczanu miedzi.

jak uprawiać sadzonki pomidorów z nasion

siew nasion pomidorów na sadzonki

do uprawy pomidorów stosuje się metodę sadzonek. Takie sadzonki przeznaczone do szklarni można hodować bezpośrednio w nim, a także w warunkach pokojowych. Zaleca się wysiew nasion na sadzonki od pierwszych dni lutego do ostatnich marca. Wczesne dojrzałe odmiany wysiewa się pod koniec marca, w połowie sezonu ― w marcu, a późne dojrzewanie ― w lutym. Przed rozpoczęciem siewu należy przeprowadzić obróbkę nasion. Jeśli zakupione nasiona są rozdrobnione (mają nasycony kolor), można je sadzić bez przygotowania w podłożu. Wszystkie inne nasiona wymagają przygotowania przedsiewnego. Aby to zrobić, umieszcza się je na jedną trzecią godziny w roztworze fitosporyny-m, a następnie wlewa się je do worka z tkaniny i umieszcza na kolejną trzecią godzinę w roztworze leku stymulującego wzrost (¼części małej łyżki proszku humatu sodowego na litr wody). Następnie można je wysiewać na luźne i lekkie podłoże (można je kupić w specjalnym sklepie, na przykład "pomidor i papryka", "żywa Ziemia" itp.). Do siewu nasion można również użyć gleby darniowej lub próchnicznej.

na powierzchni podłoża należy wykonać płytkie (10-15 mm) rowki, a odległość między nimi powinna wynosić od 5 do 7 centymetrów. Należy je dobrze podlać ciepłą wodą, a dopiero potem rozłożyć nasiona. Odległość między nasionami powinna wynosić 15-20 mm, a następnie nasiona są zamknięte, pojemnik jest przykryty szkłem lub folią na górze i umieszczony w dobrze oświetlonym miejscu. Pod szufladą należy umieścić stojak, ponieważ powietrze powinno swobodnie przepływać do systemu korzeniowego od dołu. Optymalna temperatura dla sadzonek w tym czasie wynosi od 22 do 24 stopni.

uprawa sadzonek pomidorów w szklarni

jeśli rośliny zostaną umieszczone w najbardziej odpowiednich dla nich warunkach, pierwsze sadzonki można zobaczyć po 7 dniach. Kiedy pojawią się pierwsze pędy, schronienie ze zbiornika należy usunąć na dobre. Wzrost sadzonek przez pierwsze 20 dni jest stosunkowo powolny, kolejne 2-3 tygodnie liście sadzonek zaczynają rosnąć dość szybko. Po upływie 5-5,5 tygodni od pojawienia się sadzonek ich wysokość będzie przyzwoita, a liście osiągną dość duży rozmiar. Od tego momentu ogrodnik powinien starać się nie dopuścić do rozciągnięcia sadzonek, dla których należy umieścić je w bardzo dobrze oświetlonym miejscu. Ponadto każdego dnia roślina powinna być rozwijana o 180 stopni wokół własnej osi, dzięki czemu można uzyskać bardziej równomierne oświetlenie.

w ciągu pierwszych 7 dni po pojawieniu się sadzonek konieczne jest, aby temperatura w ciągu dnia wynosiła od 16 do 18 stopni, a w nocy ― od 13 do 15 stopni. Po tygodniu temperaturę należy zwiększyć od 18 do 20 stopni w ciągu dnia i 15-16 stopni w nocy. Temperaturę tę należy utrzymywać do tego czasu, dopóki na roślinach nie pojawią się 2 lub 3 prawdziwe liście.

przez cały ten czas podlewanie roślin powinno odbywać się tylko 2 lub 3 razy. Tak więc, przy nieintensywnym naturalnym świetle w marcu, takie podlewanie pomoże uniknąć ciągnięcia sadzonek. Po raz pierwszy podlewa się po pojawieniu się sadzonek, po raz drugi-po 7-14 dniach, a po raz trzeci-gdy do zbioru pozostaną 3 godziny. umiarkowane podlewanie powinno odbywać się pod korzeniem, a temperatura wody powinna wynosić około 20 stopni.

rośliny należy karmić po raz pierwszy dopiero po posadzeniu w szklarni. Po pojawieniu się sadzonek 2 lub 3 prawdziwych liści należy je zebrać w poszczególnych doniczkach o wymiarach 8 x 8 centymetrów. Mieszanka ziemi powinna być taka sama jak do siewu. Nurkowane sadzonki są podlewane roztworem nadmanganianu potasu (na wiadro wody 0,5 grama produktu). Tylko najsilniejsze i najzdrowsze rośliny powinny nurkować, a chore i osłabione należy usunąć. W przypadku, gdy roślina jest wydłużona, ich łodyga może być lekko zakopana (nie do liści liścienia). Po zebraniu pomidory są przechowywane w temperaturze od 20 do 22 stopni w ciągu dnia i 16-18 stopni w nocy. Po zakorzenieniu się sadzonek temperaturę można obniżyć do 18-20 stopni w ciągu dnia i 15-16 stopni w nocy. Podlewanie odbywa się co 7 dni.

kiedy minie 14 dni od momentu zebrania, powinieneś nakarmić rośliny po raz pierwszy. Aby to zrobić, użyj roztworu nitrofoski (1 duża łyżka leku na wiadro wody). 1 pomidor powinien pozostawić pół szklanki takiego rozwiązania.

W przypadku, gdy sadzonki zaczęły się rozciągać lub wyrastać, to po 20-25 dniach należy je sadzić w doniczkach, których wielkość wynosi 12 x 12 lub 15 x 15 centymetrów, nie trzeba pogłębiać pomidorów. Po przesadzeniu należy przeprowadzić podlewanie, a temperatura wody powinna wynosić 22 stopnie. Następnie podlewanie powinno odbywać się nie więcej niż 1 raz na 7 dni. W przeszczepionych sadzonkach ich wzrost jest hamowany, a system korzeni jest również wzmocniony. Po 14 dniach rośliny są karmione roztworem składającym się z wiadra wody, 1 łyżki. l nawóz "Signor Tomato" i 1 łyżka.l superfosfat. Na 1 roślinę bierze się 1 łyżkę. takie rozwiązanie. Po kolejnych 14 dniach konieczne jest ponowne karmienie sadzonek roztworem składającym się z wiadra wody i 1 łyżki.L nitrofoska, podczas gdy 1 łyżka jest pobierana na 1 krzak. mieszanina składników odżywczych. Górny opatrunek pomidorowy należy połączyć z podlewaniem. W przypadku, gdy mieszanina ziemi osiadła w pojemniku, należy dodać trochę świeżego podłoża.

hartowanie roślin rozpoczyna się w kwietniu lub maju, w tym celu w pokoju należy otworzyć okno przez krótki czas. Z dnia na dzień czas hartowania należy wydłużyć, ale w pomieszczeniu nie powinno być przeciągów. Jeśli Na zewnątrz jest ciepło, pomidory można przenieść na świeże powietrze (balkon) na 2 godziny. Gdy sadzonki stwardnieją, będą miały Fioletowo-niebieski odcień. Podczas hartowania podłoże w doniczkach musi być wilgotne, w przeciwnym razie rośliny więdną.

przeszczep do szklarni

o której godzinie przesadzić pomidory do szklarni

sadzonki należy przesadzić do szklarni po tym, jak ich wysokość wyniesie od 25 do 35 centymetrów, a na łodydze będzie 8-12 rozwiniętych płyt liściowych i 1-2 uformowanych kwiatostanów. Sadzonki, które skończyły 50 dni, najlepiej nadają się do sadzenia. 2-3 dni przed przesadzeniem rośliny należy przygotować, w tym celu odrywają 2 lub 3 najniższe płytki liściowe, podczas gdy konopie powinny pozostać z nich wystarczająco długie (15-20 mm). W rezultacie prawdopodobieństwo pojawienia się chorób zmniejsza się, powietrze krąży znacznie lepiej, a rośliny otrzymują równomierne oświetlenie.

sadzenie sadzonek w ogrzewanych szklarniach szklanych powinno odbywać się w ostatnich dniach kwietnia, w pierwszych dniach maja. Jeśli szklarnia jest nieogrzewana, ale ma dodatkową powłokę z filmu, sadzenie odbywa się w pierwszej dekadzie maja. Jeśli szklarnia jest zimna i nie ma dodatkowego schronienia, sadzenie odbywa się w drugiej połowie maja. Sadzonki sadzi się w otwartych glebach pod osłoną filmu w ostatnich dniach maja, pierwsze w czerwcu. Jednocześnie bardzo ważne jest, aby podczas sadzenia temperatura gleby w łóżkach na głębokości dwudziestu centymetrów wynosiła co najmniej 13 stopni, a Temperatura powietrza powinna wynosić od 20 do 25 stopni.

gleba dla pomidorów szklarniowych

zaleca się wymianę gleby w szklarni 1 raz na 5 lat. Faktem jest, że w tym czasie gleba jest znacznie wyczerpana, nawet jeśli nawozy są do niej regularnie stosowane. Dezynfekcję gleby należy przeprowadzać w każdym sezonie, w tym celu stosuje się płyn Bordeaux (1%), roztwór siarczanu miedzi (1%) lub mąkę dolomitową (na 1 metr kwadratowy 50 gramów substancji).

w przypadku wczesnych pomidorów łóżka są przygotowywane jesienią. Niektórzy ogrodnicy zalecają ułożenie dodatkowej warstwy izolacyjnej pod ziemią, aby można było położyć warstwę trocin, igieł lub słomy, a jej grubość powinna wynosić 10 centymetrów. Następnie na wierzchu należy umieścić warstwę kompostu o tej samej grubości i położyć na niej glebę. W takim przypadku ostateczna wysokość łóżka powinna wynosić około 30-40 centymetrów. Do uprawy pomidorów stosuje się glebę darniową lub próchniczną. Konieczne jest zastosowanie nawozu do kopania, więc 3 łyżki są pobierane na 1 metr kwadratowy. l. podwójny granulowany superfosfat, 1 łyżka. l siarczan potasu i kalimagnezja, 1 łyżeczka. mocznik lub azotan sodu i 1,5 łyżki. popiół drzewny. Jeśli gleba jest gliniasta lub gliniasta, wraz z nawozami dodaje się do niej 1 wiadro próchnicy, trocin i torfu. Jeśli gleba jest torfowa, 1 wiadro próchnicy, trociny lub małe wióry, gleba darniowa i ½ wiadra gruboziarnistego piasku są dodawane do 1 metra kwadratowego wraz z nawozami.

jak sadzić pomidory w szklarni

wczesne Dojrzałe niewymiarowe pomidory, które mają 2-3 pędy, należy sadzić w szachownicę, podczas gdy odległość między krzakami powinna wynosić od 35 do 40 centymetrów, a szerokość między rzędami ― od 50 do 55 centymetrów.

należy sadzić standardowe, a także determinujące gatunki, pozostawiając odległość 20 centymetrów między krzakami,a szerokość między rzędami powinna wynosić od 45 do 50 centymetrów. Dzięki temu schematowi sadzenia na metrze kwadratowym umieszcza się około 10 krzewów.

zaleca się formowanie gigantycznych odmian pomidorów w 2 łodygach i sadzenie ich w szachownicę. Odległość między krzakami wynosi od 55 do 60 centymetrów,a szerokość między rzędami wynosi od 75 do 80 centymetrów.

istnieje również schemat sadzenia, za pomocą którego można uprawiać pomidory różnych odmian na jednym łóżku. Sadzenie powinno odbywać się w 2 rzędach:

  1. pierwszy rząd powinien znajdować się w bezpośrednim sąsiedztwie folii lub szkła. Konieczne jest posadzenie w nim determinujących wczesnych dojrzałych odmian, podczas gdy między krzakami należy pozostawić odległość od 35 do 40 centymetrów, należy je uformować w 1 łodygę.
  2. drugi rząd powinien znajdować się bliżej przejścia, należy w nim sadzić wysokie odmiany, które należy uformować w 1 łodygę. Odległość między krzakami wynosi około 60 centymetrów. W tym samym rzędzie do gigantycznych odmian sadzi się superdeterminacyjne gatunki standardowe, które tworzą 1 łodygę, a odległość między krzakami wynosi około 25 centymetrów. Po utworzeniu drugiej łodygi na tych pomidorach należy ją uszczypnąć, pozostawiając 2 lub 3 płytki liściowe. Standardowe odmiany zaczną śpiewać przed gigantycznymi.

dzięki temu schematowi sadzenia w szklarni możesz wyhodować około 20 krzewów gigantycznych odmian w sezonie, około 40 determinantów i około 50 wczesnych dojrzałości.

w dniu, w którym jest ciepło (nie gorąco), musisz wykopać otwory o głębokości piętnastu centymetrów i zalać je roztworem manganu potasu, którego temperatura powinna wynosić 50-60 stopni (na wiadro wody 1 gram substancji). Na otwór należy wziąć od 1 do 1,5 litra roztworu. W tym celu można użyć roztworu leku "zaslon" (250 ml leku na wiadro wody), a 500 gramów mieszaniny wlewa się na 1 otwór. Przesadzanie sadzonek powinno odbywać się bezpośrednio z bryłą ziemi bezpośrednio w ciekłym błocie. Jeśli uprawiałeś pomidory w doniczkach z torfu, sadzenie w glebie powinno odbywać się bezpośrednio w nich. Przerośniętych pomidorów nie należy układać pod kątem. Najlepiej wykopać kolejną dziurę w otworze, która będzie identyczna z głębokością doniczki lub śpiączki ziemi. Rośliny należy umieścić w dolnej dziurze, po czym zasypiają. 14 dni po pełnej adaptacji rośliny należy wypełnić górną dziurę.

sadzenie roślin odbywa się tak, aby ich kwiatostany były skierowane w stronę przejścia, w tym przypadku dojrzewające pomidory nie będą zacienione przez płytki liściowe. Po posadzeniu roślin konieczne jest wykopanie między nimi małych otworów, są one bardzo wygodne w użyciu do nawożenia w postaci roztworów. Gleba powinna być ubita wokół pomidorów, a warstwa ściółki powinna być wylana na nią.

Pielęgnacja pomidorów w szklarni

jak uprawiać pomidory w szklarni

pomidory należy pozostawić same po przesadzeniu na kilka dni, a po 5 lub 6 dniach należy ostrożnie poluzować górną warstwę gleby, aby powietrze lepiej przepływało do systemu korzeniowego pomidorów. Podczas sadzenia roślin konieczne jest zainstalowanie podpór dla ich podwiązki. Jednocześnie zarówno krata, jak i kołki nadają się do podwiązki.

jako kołki można użyć prętów zbrojeniowych, prętów metalowych, listew drewnianych, rur z tworzyw sztucznych o małej średnicy. Należy zauważyć, że kołki powinny być wyższe niż pomidor o 25-30 centymetrów, ponieważ na tej głębokości należy je wbić w ziemię. Umieść kołki w pobliżu łodyg. Wiązanie powinno być związane, gdy krzew rośnie.

podczas uprawy gigantycznych odmian należy preferować kraty, ponieważ przyczyniają się one do oszczędności miejsca. Tak więc w tym przypadku na 1 metrze kwadratowym można sadzić 3 lub 4 krzewy. Wzdłuż rzędu należy wbić kołki, których wysokość powinna wynosić 1,8-2 metry i wzdłuż nich poziomo należy ciągnąć mocny sznurek lub drut stalowy co 35-40 centymetrów. Gdy pomidory będą rosły, ich pędy muszą być wypełnione między tymi poziomo rozmieszczonymi prowadnicami, jak wiklina. Uprawiając pomidory w ten sposób, nie można oderwać pędów bocznych, w związku z tym można zebrać bogatsze zbiory.

po raz pierwszy pomidory należy uszczypnąć przed sadzeniem na otwartej ziemi lub bezpośrednio po tej procedurze, a konopie pozostałe na krzaku powinny mieć wysokość od 2 do 3 centymetrów. Jednak przycinanie pasierbów nie jest zalecane, ponieważ w tym przypadku pomidory mogą być zakażone różnymi grzybami i wirusami, zamiast tego są po prostu odrywane. Pasierb powinien być przeprowadzany rano, ponieważ w tym okresie pasierbowie najłatwiej zejdą. W przypadku, gdy nie chcesz wyrzucać pasierbów, możesz umieścić je w pojemniku z wodą odłamanym końcem w dół. Po kilku dniach tacy pasierbowie dadzą korzenie, po czym można je sadzić w glebie w szklarni. Częstotliwość szczypania pomidorów w szklarni wynosi 1 raz na 7 dni. Kiedy pomidory zostaną wylane, wszystkie dolne liście muszą zostać odcięte, więc łodygi powinny być całkowicie nagie. W ten sposób wentylacja stanie się znacznie lepsza, a wilgotność, która przyczynia się do pojawienia się zgnilizny, będzie niższa.

najlepiej pomidory będą rosły i rozwijały się, jeśli temperatura w szklarni w ciągu dnia wynosi od 20 do 25 stopni, a w nocy od 16 do 18 stopni. Po wylaniu pomidorów temperatura powinna wzrosnąć, więc w ciągu dnia powinno być 24-26 stopni, aw nocy-17-18 stopni. W szklarni poziom wilgotności powietrza powinien wynosić około 60-65 procent. Konieczne jest systematyczne wietrzenie szklarni, szczególną uwagę na tę procedurę należy zwrócić podczas kwitnienia roślin, upewnij się, że w tym okresie na filmie nie ma kondensacji. Jeśli gleba jest podmokła, pomidory staną się wodniste i nabiorą kwaśnego smaku, a ich mięsistość będzie znacznie mniejsza.

aby jajniki pojawiły się w pomidorach szklarniowych, zapylenie będzie musiało zostać wykonane ręcznie, ponieważ nie ma tu pszczół. Wybierz bezchmurny dzień i powoli potrząśnij pędzlami i natychmiast zwilż kwiaty i glebę wodą z drobnego rozpylacza. Po kilku godzinach musisz otworzyć okna, aby wilgotność była niższa.

podlewanie pomidorów w szklarni

po posadzeniu rośliny w szklarni nie należy jej podlewać przez 7-10 dni, ponieważ w przeciwnym razie zaczną się rozciągać i nie będą dobrze ukorzenione. Należy zauważyć, że sukces uprawy takiej rośliny warzywnej w warunkach szklarniowych zależy od prawidłowego podlewania. Tak więc w różnych okresach wzrostu i rozwoju roślin istnieje własny reżim nawadniania, co dotyczy częstotliwości i obfitości tej procedury. Tak więc podlewanie sadzonek powinno być umiarkowane i stosunkowo częste, podczas gdy dorosłe rośliny są podlewane nieco rzadziej, ale bardziej obficie. Zrozum, że pomidory powinny być podlewane na górnych liściach. Tak więc, jeśli zaczną się zwijać, rośliny należy jak najszybciej podlać. Jednak w przypadku, gdy dojrzewające owoce zaczynają pękać, sugeruje to, że podlewanie było zbyt obfite.

zanim owoce zaczną się wiązać, pomidory należy często podlewać (raz na 5-6 dni), a jednocześnie obficie. Na 1 krzak należy wlać od 4 do 5 litrów wody, a podłoże należy zwilżyć na głębokość od 15 do 20 centymetrów. Po związaniu pomidorów podlewanie odbywa się częściej (2 lub 3 w 7 dni), ale teraz 3-4 litry wody są pobierane na 1 krzak. Po zakończeniu podlewania należy przewietrzyć szklarnię, ponieważ ze względu na wysoką wilgotność roślina może zachorować na zarazę lub inne niebezpieczne choroby. W przypadku, gdy szklarnia ma kompaktowy rozmiar, pomidory można podlewać ręcznie, używając do tego węża lub konewki. Nie należy podlewać roślin zimną wodą, w związku z tym zaleca się zainstalowanie beczki o pojemności 200 litrów na stronie, aby zawsze mieć ciepłą i osiadłą wodę. Podczas podlewania wodę należy wlewać wyłącznie pod korzeń. Unikaj kropelek na płytkach liściowych lub pomidorach, ponieważ może to spowodować oparzenia słoneczne.

jeśli szklarnia jest wystarczająco duża, zaleca się zainstalowanie systemu kroplowego do podlewania. Instalacja takiego systemu może być dość niedroga, dzięki czemu życie ogrodnika będzie znacznie łatwiejsze. Pozytywne strony nawadniania kroplowego:

  • woda dostaje się bezpośrednio do systemu korzeni pomidora;
  • zużywa się mniejszą objętość wody w porównaniu do podlewania ręcznego;
  • wydajność wzrasta prawie 2 razy;
  • gleba nie jest zasolona ani wypłukana;
  • możesz podlewać o każdej porze dnia bez większego wysiłku.

jeśli szklarnia ma bardzo duże rozmiary, w tym przypadku do nawadniania stosuje się zainstalowany automatyczny system nawadniania, który jest przeznaczony do użytku przemysłowego.

możesz podlewać pomidory bardzo wcześnie rano, podczas gdy słońce jeszcze nie piecze, ale najczęściej w tym czasie woda jest zbyt zimna. Do podlewania zaleca się stosowanie wody o tej samej temperaturze co gleba w szklarni. Jeśli podlejesz rośliny wieczorem, woda ma czas na ogrzanie, ale w tym czasie nie można przewietrzyć szklarni, ponieważ rośliny mogą się ochłodzić, a po podlewaniu Wilgotność staje się znacznie wyższa, co może wywołać pojawienie się zgnilizny i innych infekcji. W ciągu dnia podlewanie pomidorów również nie jest najlepszą opcją, ponieważ gdy krople spadają na liście i owoce, pojawiają się oparzenia słoneczne. Pamiętając o wszystkich możliwych konsekwencjach, powinieneś opracować własny najbardziej optymalny system nawadniania.

karmienie pomidorów w szklarni

pomidory szklarniowe wymagają 3 lub 4 górnego opatrunku w sezonie. Po raz pierwszy rośliny w szklarni są karmione 20 dni po posadzeniu sadzonek. Aby to zrobić, użyj roztworu składającego się z wiadra z wodą, 500 ml płynnej dziewanny i 1 łyżki.L nitrofoska, podczas gdy litr mieszanki składników odżywczych jest pobierany na 1 krzak. Po 10 dniach przeprowadza się drugi górny opatrunek, w tym celu przygotowuje się roztwór 1 łyżki.l pełny nawóz, wiadro wody i 1 łyżeczka. siarczan potasu, a pół wiadra roztworu pozostawia się na 1 metr kwadratowy. Po 14 dniach łóżka należy podlać mieszaniną składającą się z 10 litrów wody, 1 łyżki. l. superfosfat i 2 łyżki. l popiół drzewny, podczas gdy na 1 metr kwadratowy stosuje się od 6 do 8 litrów mieszaniny składników odżywczych.

po rozpoczęciu śpiewania owoców, aby przyspieszyć ich nalewanie, rośliny można karmić roztworem składającym się z 10 litrów wody, 1 łyżki.l płynny humat sodu i 2 łyżki. l superfosfat, podczas gdy pół wiadra takiej mieszaniny będzie potrzebne na 1 metr kwadratowy.

pomidory jesienią w szklarni

aby zbierać pomidory jesienią przed nadejściem mrozu, ich sadzenie należy przeprowadzić w połowie lata. Przestrzeganie kilku zasad pozwoli na uprawę pomidorów przed nadejściem zimy:

  1. do sadzenia w szklarni należy stosować odpowiednie odmiany, dlatego należy preferować wczesne dojrzałe odmiany z małymi owocami.
  2. do sadzenia w szklarniach należy używać tylko silnych sadzonek.
  3. konieczne jest obliczenie terminu, w którym najlepiej sadzić rośliny w szklarni.

cechy wyboru odmiany odpowiedniej do szklarni zostaną opisane poniżej. Jeśli zamierzasz sadzić sadzonki w połowie lata, musisz je przygotować, a przede wszystkim sprawdzić system korzeni roślin, który powinien być wystarczająco silny. Aby obliczyć termin lądowania, należy obliczyć od przewidywanej przez synoptyków daty rozpoczęcia mrozów od 60 do 85 dni. Na przykład, jeśli mrozy wystąpią w ostatnich dniach października lub w pierwszych dniach listopada, najlepiej sadzić sadzonki w szklarni około połowy sierpnia.

ponieważ sadzenie pomidorów odbywa się w upale, po tym około pół miesiąca będą musiały być podlewane systematycznie i obficie. A potem będzie można podlewać rośliny tak, jak zwykle. Ponieważ młode pomidory będą narażone na intensywne światło słoneczne, zaleca się zainstalowanie osłony paska lub siatki cieniującej od strony zachodniej, a także Południowej. Możesz także skorzystać z metody budżetowej, wkładając kołki i naciągając na nie Stare prześcieradła i ręczniki, aby pomidory były zacienione.

istnieje inny sposób zbierania dojrzałych pomidorów do bardzo późnej jesieni. Aby to zrobić, aby stymulować wzrost, musisz przyciąć letnie pomidory. Takie krzewy wymagają starannego podlewania, a także nawożenia zrównoważonymi nawozami.

w zimie można również uprawiać pomidory. Ale ponieważ o tej porze roku jest stosunkowo mało światła, rośliny będą potrzebować dodatkowego oświetlenia, co wpłynie na wzrost kosztów owoców. W związku z tym zimą zaleca się wybór ogórków do uprawy w warunkach szklarniowych. Wielu ogrodników wielokrotnie zastanawiało się, czy można razem uprawiać pomidory i ogórki w szklarni? Faktem jest, że pomidory preferują niską wilgotność powietrza, a ogórki są wysokie. A ogórki boją się przeciągu. Jeśli to konieczne, możesz spróbować wyhodować te 2 rośliny warzywne w jednej szklarni, ale powinieneś przestrzegać pewnych zasad.

szkodniki pomidorów w szklarni i zwalczanie ich

gąsienice na pomidorach w szklarni

Gąsienice gryzące gałkę różnych kwiatów o długości 3-4 centymetrów są szczególnie niebezpieczne dla pomidorów szklarniowych. Takie szkodniki mogą osiedlać się na różnych roślinach, ale najbardziej kochają pomidory. Gąsienice pełzają, aby ucztować na roślinie w nocy, podczas gdy wolą gryźć płytki liściowe i ogonki pomidorów. Aby złapać motyle czerpakowe, tworzą specjalne przynęty, w tym celu słoiki wypełnione fermentującym kwasem powinny być zawieszone w szklarni (kwas chlebowy miesza się z wodą w stosunku 1:3 i wlewa niewielką ilość drożdży). Gąsienice na roślinach można zbierać rękami, a także można przetwarzać krzewy naparem z wierzchołków ziemniaków lub piołunu. Ponadto w walce z nimi można stosować środki chemiczne, na przykład Fitoverm lub Agravertin, ale eksperci tego nie zalecają.

mączlik na pomidorach w szklarni

zdarza się, że mączlik osiada na pomidorach szklarniowych. Jest to motyl o długości półtora centymetra. Jej ciało ma jasnożółty kolor, a skrzydła są białawo-mączne. Larwy takiego szkodnika są płaskie, mają owalny kształt i jasnozielony kolor. Są przyssane do płyt liściowych i wysysają z nich sok. W miejscach, w których występują takie larwy, powstaje czarna powłoka z sadzy, a po pewnym czasie płytki liściowe wysychają i umierają. Aby zwalczyć mączliki, stosuje się roztwór Fosbecid (10 ml leku na wiadrze z wodą). Traktuj krzewy wczesnym rankiem lub po zachodzie słońca. Wymagane będą 2 zabiegi w odstępach 14-20 dni. Jeśli kwitnienie jeszcze się nie rozpoczęło, do przetwarzania można użyć ciekłego dymu Sochwa.

Niedźwiedź na pomidorach w szklarni

niedźwiedź może jeść różne rośliny i może być wprowadzany do szklarni wraz z glebą. Taki szkodnik ma długość 5 lub więcej centymetrów. Jego gniazdo znajduje się w ziemi na głębokości od 10 do 15 centymetrów i może w nim złożyć kilkaset jaj. Po 20 dniach larwy wykluwają się z jaj i mogą już dość poważnie zaszkodzić roślinom. Aby pozbyć się niedźwiedzia, możesz użyć naparu z ostrej papryki (na 10 litrów wody 150 g), odpowiednia jest również woda octowa (na 10 litrów wody 2-3 łyżki stołowe.ocet stołowy). 500 ml takiego roztworu należy wlać do norki niedźwiedzia. Możesz również użyć środków chemicznych, na przykład: Medvetox, Thunder, Grizzly.

wireworm na pomidorach w szklarni

wireworm to larwy chrząszczy orzechowych. Takie gęste gąsienice jasnożółtego koloru szkodzą systemowi korzeni pomidorów, a także mogą wspiąć się do łodygi. Aby zwalczyć takiego szkodnika, użyj pułapek. 3 lub 4 dni przed sadzeniem pomidorów w szklarni w ziemi należy wykonać kilka niezbyt głębokich (12-15 centymetrów) otworów i należy w nich umieścić kawałki surowych warzyw (ziemniaki, marchewki lub buraki), podczas gdy należy je nawleczyć na patyk o długości piętnastu centymetrów. Następnie pułapkę zakopuje się tak, aby koniec różdżki górował nad powierzchnią ziemi. Po 2-3 dniach pułapki należy usunąć z gleby i zniszczyć. Podczas kopania gleby możesz również ręcznie wybrać larwy i je zniszczyć. Dodanie nawozów mineralnych do gleby, a także jej wapnowanie, przyczynia się do zmniejszenia liczby wireworms. Możesz również użyć środka owadobójczego w proszku Bazudin, który wyróżnia się skutecznością. Miesza się go z piaskiem lub trocinami i zakopuje w ziemi w bezpośrednim sąsiedztwie krzaka.

choroby pomidorów szklarniowych i sposoby leczenia

dlaczego pomidory pękają

jeśli pogoda jest gorąca przez długi czas, mogą pojawić się pęknięcia na owocach pomidorów szklarniowych. Zjawisko to nie jest związane z żadnymi chorobami, ale jest spowodowane przyczynami fizjologicznymi. Owoce zaczynają pękać z powodu faktu, że obfitość podlewania gwałtownie wzrasta podczas długotrwałej suszy. Do owoców dostaje się sporo wody, a ściany naskórka, które nie wytrzymały, pękają. Po pewnym czasie powstałe pęknięcia wysychają, owoc zaczyna szybko śpiewać i przestaje rosnąć. Aby zapobiec pękaniu pomidorów, podlewanie należy wykonywać częściej, ale jednocześnie używać niezbyt dużej ilości wody. Aby utrzymać wilgotność gleby tak długo, jak to możliwe, jej powierzchnia musi być pokryta materiałem pokrywającym. Jeśli szklarnia jest wykonana ze szkła, to w upale jej powierzchnia Na Zewnątrz musi być traktowana mlekiem wapiennym.

phytophthora na pomidorach w szklarni

taka choroba grzybicza jak zaraza często niepokoi pomidory rosnące na otwartej glebie, ale może również pojawić się na roślinach szklarniowych.

pomidory w szklarni nie rumienią się

w niektórych przypadkach może się zdarzyć, że dolna część owocu zmieni kolor na czerwony, a górna ma zielony lub żółty kolor. Dlaczego tak się dzieje? Najczęściej przyczyną tego jest słabe oświetlenie, ponieważ rośliny są sadzone zbyt gęsto. Jeśli zarośla pomidorów są gęste, trudno jest przeniknąć światło do każdego liścia lub owoców, w związku z tym niektóre płytki liściowe należy odciąć, a przede wszystkim na samym dole. Ponadto, jeśli to konieczne, musisz ponownie odciąć dodatkowe pasierbów. Od połowy lipca pomidory przestają karmić, ponieważ ich zielona masa będzie aktywnie rosła, ale owoce będą śpiewać bardzo powoli. W łodydze konieczne jest wykonanie podłużnego nacięcia na wysokości 15 centymetrów od powierzchni gleby, jego długość powinna wynosić 5-6 centymetrów. W tym nacięciu należy włożyć drzazgę, aby oddzielić części łodygi. Pomoże to zmniejszyć spożycie składników odżywczych i wody przez roślinę, a także zwiększy szybkość dojrzewania owoców.

pomidory czernieją w szklarni

owoce mogą stać się czarne z kilku powodów. Na przykład przyczyną tego może być choroba, taka jak szara lub wierzchołkowa zgnilizna. Jego rozwój przyczynia się do niewłaściwego podlewania, nagłych zmian temperatury lub braku wapnia. A także owoce mogą stać się czarne z powodu zarazy. Winą może być również wysoka kwasowość gleby lub duża ilość zawartego w niej azotu.

aby zwalczyć szarą zgniliznę, należy użyć roztworu azotanu wapnia( na wiadro wody 1 łyżka. l substancji). Muszą spryskać krzaki, podczas gdy te dotknięte owoce muszą zostać zerwane i zniszczone. Powinieneś również zacząć dbać o pomidory prawidłowo.

plamy na liściach

istnieje kilka powodów, dla których plamy mogą tworzyć się na liściach pomidora, a mianowicie: zbyt rzadkie podlewanie; brązowe plamienie lub kladosporioza; chloroza, najczęściej dotyczy to sadzonek; choroba grzybowa Fusarium, przyczynia się do naruszenia odżywiania systemu korzeniowego z powodu jego urazu lub hipotermii.

w przypadku, gdy podlewanie jest zbyt rzadkie, płytki liściowe znajdujące się na samej górze zmieniają kolor na żółty i skręcają się. Jeśli w glebie brakuje azotu, w pierwszej połowie okresu intensywnego wzrostu pojawia się chloroza, a rośliny w szklarni zmieniają kolor na żółty.

Fusarium jest dość niebezpieczną chorobą dla pomidorów, ale jest dość powszechna. W chorej roślinie na płytkach liściowych powstaje żółknięcie, które bardzo często ma jasnoniebieski odpływ. Następnie liście tracą turgor i więdną. W dotkniętych pomidorach korzenie są splecione w plątaninę.

Jeśli tylko płytki liści znajdujące się poniżej żółkną, oznacza to, że korzenie zostały uszkodzone podczas przesadzania lub podczas rozluźniania gleby. Jednak po wyrośnięciu dodatkowych korzeni żółknięcie liści ustanie.

Makrosporioza jest przyczyną jasnobrązowych plam z koncentrycznymi okręgami na płytkach liściowych. Jeśli liście są bardzo dotknięte, umierają. Plamy pojawiają się również na owocach, a raczej na szypułce. Możesz pozbyć się tej choroby w taki sam sposób, jak zarazy.

największym zagrożeniem dla pomidorów szklarniowych jest mozaika . Takiej choroby wirusowej nie można wyleczyć. Możesz dowiedzieć się, że roślina jest zainfekowana przez pojawienie się skomplikowanego ornamentu na płytkach liściowych z naprzemiennymi Plamami ciemnego i jasnego koloru. Te zarażone krzewy stają się uciskane, wytwarzają bardzo mało owoców i ostatecznie umierają. Chore krzewy należy wykopać i zniszczyć. Możesz zapobiec pojawieniu się takiego wirusa, dezynfekując nasiona w roztworze nadmanganianu potasu (1%), a sadzonki, które wyrosły, należy podlewać 2 lub 3 razy dziennie roztworem składającym się z wiadra wody i 1 grama nadmanganianu potasu. Pomiędzy takimi zabiegami musisz zrobić sobie przerwę 20 dni.

gnicie owoców

owoce pomidora mogą gnić z powodu górnej lub szarej zgnilizny. Na zielonym zainfekowanym owocu od dołu pojawia się wodnista plamka, z czasem staje się sucha, a jej kolor staje się brązowawo-szary. Następnie na powierzchni plamy pojawia się gęsta skorupa, która może pękać. Taka zgnilizna w krótkim czasie wpływa na ponad połowę owoców, przyczyniając się do rozwoju pleśni. W niektórych przypadkach nie gnije, ale wysycha owoce. A czasami fakt, że roślina boli, można dowiedzieć się dopiero po tym, jak owoce, których wnętrze zgniło, spadną na powierzchnię gleby. W przypadku, gdy choroba nie zostanie wykryta w odpowiednim czasie i nie zostanie podjęta odpowiednie środki, możesz w ogóle pozostać bez uprawy. Choroba ta rozwija się z powodu braku wapnia i zaburzonego bilansu wodnego. Przejawia się to w tym, że w wysokiej temperaturze powietrza komórki owoców zawierają niewystarczającą ilość wilgoci. Jeśli występuje taki problem, należy wybrać bardziej odpowiedni tryb nawadniania, a także spryskać pomidory roztworem azotanu wapnia (na pół wiadra wody od 40 do 50 gramów substancji). Konieczne jest również karmienie takich roślin, w tym celu do gleby stosuje się roztwór nawozu mineralnego, który obejmuje fosfor i potas. Możesz również wlać roztwór pod korzeń popiołu drzewnego, który zawiera żelazo, potas, siarkę, wapń, fosfor, a także cynk (na wiadro wody 250 gramów popiołu).

brązowa zgnilizna (fomoza) może również przyczynić się do zgnilizny owoców. Pojawia się tylko na owocach, więc łodyga tworzy brązową plamkę. Sama plamka jest mała (3-4 centymetry), ale całe wnętrze pomidora gnije. Taka choroba może pojawić się nawet na zielonych, nawet na dojrzałych pomidorach. Aby zwalczyć tę chorobę, musisz zdezynfekować glebę przed sadzeniem roślin, nie karmić pomidorów świeżym obornikiem, nie wprowadzać zbyt dużej ilości azotu do gleby, zrywać i palić zainfekowane owoce w odpowiednim czasie, traktować Krzaki Fundazolem lub barierą.

owoce mogą również zacząć gnić z powodu zarazy.

zbieranie i przechowywanie pomidorów

pomidory mają 4 stopnie dojrzałości, a mianowicie: zielony, mleczny, różowy lub brązowy i pełny. Możesz oderwać od roślin zarówno w pełni dojrzałe owoce, jak i lekko różowe, żółte lub nieco brązowe. Niedojrzałe owoce można rozłożyć w słonecznym miejscu, a po 1,5–2 tygodniach będą w pełni dojrzałe, zachowując wszystkie ich walory smakowe. Zielone owoce można również dojrzewać na słońcu, po ich zerwaniu, ale ich smak będzie nieco gorszy niż dojrzewający na roślinie. W takim przypadku, jeśli odetniesz tylko w pełni dojrzałe owoce, następne będą mniejsze i stracą nalewanie. W związku z tym zaleca się zbieranie brązowych lub różowych owoców. Zbiór pomidorów odbywa się 1 raz na 2-3 dni, podczas gdy w okresie letnim lub jesiennym procedura ta jest wykonywana codziennie.

dokładny termin zbiorów zależy bezpośrednio od odmiany rośliny, od tego, kiedy została posadzona, od pogody, a także od warunków, w których uprawiany jest pomidor. Najpierw musisz zebrać te pomidory, które są w pełni dojrzałe. Muszą zostać zerwane z szypułkami i ostrożnie złożone w pudełkach. Zbiory powinny być zbierane do czasu, gdy temperatura spadnie do 8 stopni w nocy, faktem jest, że jeśli temperatura jest niższa, może to przyczynić się do rozwoju zgnilizny. Jeśli owoce zostaną zebrane w temperaturze mniejszej niż 4 stopnie, na pewno się zepsują. Przejrzałe owoce mogą również zacząć gnić, w związku z tym ich zbieranie powinno być traktowane odpowiedzialnie.

dojrzałość mleczna i różowe owoce należy umieścić w dobrze oświetlonym pomieszczeniu, w którym Temperatura powietrza będzie wynosić od 20 do 25 stopni, a wilgotność powietrza powinna wynosić co najmniej 80 procent. Ułóż pomidory w 1 warstwie. Po 1,5-2 tygodniach powinny w pełni dojrzeć, nie należy zapominać o systematycznym wietrzeniu pomieszczenia. Świeże pomidory można przechowywać od 8 do 12 tygodni lub nawet dłużej, ale w tym celu należy je przygotować. Tak więc świeże dojrzałe owoce należy zanurzyć na kilka minut w wodzie, której temperatura powinna wynosić 60 stopni, a następnie dokładnie wytrzeć suchą szmatką. Ogrzane w ten sposób owoce należy umieścić w 1 warstwie w pudełkach, a każdy z nich należy owinąć kartką papieru lub serwetką lub można je posypać suchym torfem lub trocinami.

owoce wczesnych i średnich odmian nie mogą być zwykle przechowywane przez długi czas. Można je jednak zamrozić i przechowywać w zamrażarce, a aby je rozmrozić, pomidory należy przez pewien czas zanurzyć w zimnej wodzie. Lody pomidorowe można umieścić w pudełku i zakopać w śniegu na podwórku.

odmiany i rodzaje pomidorów odpowiednie do szklarni

jakość samych owoców, a także ich ilość, zależy od odmiany i rodzaju pomidorów.

jakie są odmiany

należy pamiętać, że odmiany odpowiednie do uprawy w warunkach szklarniowych powinny mieć następujące cechy, a mianowicie:

  1. wydajność. rozróżnij bardzo wysoką, wysoką i niską wydajność. W warunkach szklarniowych odmiany hybrydowe dają największe plony, ponieważ są one bardzo odporne na choroby, a także na zmiany w ich środowisku.
  2. rodzaj i wielkość krzewu. rozróżnij determinujące odmiany, które rosną do pewnej wielkości i nie potrzebują szczypania, szczypania, a także podwiązki. Istnieją odmiany półdeterminacyjne ― półdety) - są wcześnie Dojrzałe, mają krótkie międzywęźla, a także są odporne na różne choroby, a krzew może osiągnąć wysokość 200 centymetrów. Nieokreślone odmiany-wymagają szczypania, podwiązki i szczypania, ponieważ stale rosną zarówno na szerokość, jak i na wysokość. Popularne nieokreślone odmiany: Midas, Różowy król, grzybowy kosz, miód Spas, szkarłatny Mustang, Południowa opalenizna. Popularne półdety to Krab Japoński, Anyuta, Simon. Popularne odmiany determinujące to zagadka, Mewa, różowy miód, baletnica, asteroida, Eleanor, Dama.
  3. czas dojrzewania. pomidory rozróżniają ultraszybkie, wczesne dojrzewanie( Huragan, Renet, Samara), a także wczesne dojrzewanie (odmiana Dina, hybrydy: Tajfun, Ilyich, SEMKO 98, druh, Verlioka, poszukiwanie, SEMKO-Sindbad).
  4. jakość smaku. na przykład cienka skóra i soczysty miąższ są mięsiste i bardzo słodkie.
  5. wielkość owoców. wyróżnia się odmiany o dużych owocach: kapelusz Monomacha, serce Orła, kardynał, Bian Rosan, Król Londynu, Morze Czarne, Sen, Mikado, Pomarańczowy cud, Królowa rynku, kanadyjski olbrzym, Abchazja, rosyjska dusza. Istnieją również odmiany o małych owocach: Sanka, Kaspar, Robot, Countryman, Ventura, Legenda, pikieta, Włochy, Jodełka, Żółta kropla, Grille, śliwka cukrowa, wiśnia, wahadłowiec. Odmiany o średnich owocach: Żarówka, Diament, Piotr I, słowiańskie arcydzieło. A także odmiany typu "Cherry" - Minibel, wiśnia czerwona, Bonsai, wiśnia żółta. Hybrydy - pomidor wiśniowy, Zielonka, złoty koralik.
  6. jak odporna jest roślina na choroby, szkodliwe owady, mróz i niekorzystne warunki. Tutaj najlepsze odmiany to: intuicja, Budenovka, Erema, Eupator, Blagovest, Roma, Chio-Chio-San, Kostroma.
  7. Przechowywanie. bardzo ważna jakość dla tych, którzy zamierzają przechowywać plony. Tutaj najlepsze odmiany to: Akatuj, Krasnobaj, Salahaddin, Iwanowiec, Wołgogradiec.

najlepsze odmiany pomidorów do szklarni

te odmiany są najbardziej popularne wśród ogrodników:

  1. Gondola ― hybryda w połowie sezonu daje wysoką wydajność, jest nieokreślona. Utworzony we Włoszech. Gęste owoce są pomalowane na bogaty czerwony kolor i charakteryzują się bardzo dobrą jakością przechowywania. Średnio pomidory ważą 160 g, ale często osiągają ponad 500 g. owoce te są używane świeże, marynowane, solone, a także przygotowywane są sosy.
  2. Hurricane ― ta hybryda jest wczesna i daje dobre zbiory. 85 dni po sadzonkach możesz zacząć zbierać plony. Owoce ważą 80-90 gramów i są spożywane zarówno świeże, jak i konserwowane.
  3. dur ― nieokreślona odmiana, jest owocna. Istnieje odporność na choroby i niekorzystne warunki pogodowe. Pomidory są słodkie, pachnące, a ich różowy miąższ jest dość gęsty.
  4. sylwetka ― ta hybryda jest średnio wczesna, jest odporna na niekorzystne warunki. Zaokrąglone pomidory są lekko spłaszczone, mają wysoki smak.
  5. Różowy król - odmiana determinująca, która jest w połowie sezonu i owocna. Płaskie okrągłe pomidory mają bogaty różowy kolor.
  6. Long Kiper ― odmiana późnego dojrzewania. Krzew jest średniej wielkości, zaokrąglone owoce są duże, ich średnia waga wynosi 300 gramów, dojrzewanie odbywa się w łóżku.
  7. Lela - hybryda pojawiła się niedawno, jest wczesna i owocna. Masa czerwonych owoców wynosi około 100 gramów, smak jest słodko-kwaśny.
  8. Kochawa - hybryda nieokreślona Ultra-dojrzała i bardzo produktywna. Istnieje odporność na wirusy i choroby grzybowe. Płaskie okrągłe pomidory ważą do 180 gramów. Dojrzewanie pomidorów następuje po 90 dniach od pojawienia się sadzonek.
  9. Bersola - hybryda determinująca Ultra-dojrzały, produktywny krzew jest niewymiarowy. Odporny na choroby, niekorzystne warunki. Pomidory różnią się elastycznością, gęstością, nadają się do transportu.
  10. cud ziemi - cieszy się największą popularnością. Odmiana wcześnie Dojrzała, wysokowydajna, krzew wysoki. Jest odporny na suszę i jest odporny na nagłą zmianę temperatury. Słodkie pomidory w kształcie serca mogą osiągnąć 0,9 kg.
  11. Titanic ― owocowa hybryda, istnieje odporność na choroby. Pomidory są słodkie, czerwonawo-różowe, mają wysoki smak.
  12. Dina - odmiana produktywna, średnio wczesna, krzew średni (1,2 m). Odporny na suszę, jest odporny na choroby. Okrągłe słodkie bogate pomarańczowe pomidory ważą od 120 do 150 g, zawierają dużo keratyny.
  13. Manimaker - odmiana produktywna, uniwersalna, wczesna dojrzałość. Istnieje odporność na choroby. Soczyste gładkie pomidory w kolorze jasnoczerwonym ważą około 100 g.
  14. kropla miodu - średnio wczesna odmiana jest mało wymagająca w pielęgnacji. Pomidory w kształcie jajka są pomalowane na kolor miodu, ważą do 30 g.
  15. Serce byka - odmiana daje wysokie plony. Soczyste mięsiste pomidory ważą nie więcej niż 300 g. istnieje kilka odmian, w których owoce mają inny kolor: prawie czarny, żółty i czerwony.
  16. Samara ― pędy rosną w sposób ciągły. Zaokrąglone słodkie pomidory mają masę około 90 g.

samozapylające odmiany pomidorów do szklarni

pomidory są samozapylające, co oznacza, że nie potrzebują owadów do zapylania. Aby jednak zebrać bogate zbiory, rośliny potrzebują pomocy. W celu poprawy zapylania można:

  1. Zapylaj ręcznie. aby to zrobić, potrzebujesz szczoteczki do zębów lub pędzla, należy go dotykać na przemian wszystkich kwiatów.
  2. wentylator. przepływ powietrza musi być skierowany na pomidory, a sam wiatr przeniesie pyłek z jednego kwiatu na drugi.
  3. potrząsanie krzakami.
  4. Przyciągaj pszczoły i inne owady zapylające. posadź rośliny, które są roślinami miododajnymi obok pomidorów.
  5. systematyczne wietrzenie szklarni. Wiatr będzie mógł przenosić pyłek.

pyłek na kwiatach dojrzewa w nocy, w związku z tym lepiej zapylać kwiaty rano. Jeśli kwiat jest zapylony, jego płatki zginają się na zewnątrz.