schronienie winogron na zimę

bardzo popularna kultura ogrodowa winogrona uprawiane na średnich szerokościach geograficznych, a także w regionach południowych, wymagają specjalnego przygotowania do zimowania, a także odpowiedniego schronienia. Jeśli nie znasz podstawowych zasad, to w przyszłym roku nie tylko możesz stracić plony winogron lub uzyskać chore krzewy po zimowaniu, ale także całkowicie zniszczyć rośliny. Poniżej dowiesz się zarówno o podstawowych zasadach przygotowania krzewów na zimę, jak i o błędach często popełnianych przez początkujących hodowców winorośli.

przygotowanie winogron do zimowania

o której godzinie ukrywają

jeśli zimy są łagodne i ciepłe w Twoim regionie, winogrona będą mogły zimować bez schronienia. Ale w regionie Wołgi, na Uralu i na średnich szerokościach geograficznych konieczne jest pokrycie go. Zarówno cechy warunków klimatycznych w regionie, jak i pogoda obecnej jesieni wpływają na czas schronienia winogron. Istnieje kilka wskaźników, na które zaleca się celować:

  1. krzaki nie boją się mrozów do minus 15 stopni. Ale jeśli Na zewnątrz jest chłodniej niż minus 20 stopni, na winorośli nie pozostanie żadne żywe oko.
  2. system korzeniowy tej rośliny jest mniej odporny na mróz niż oczy i łodygi. Przy długotrwałym zamarzaniu gleby do minus 6 stopni włókniste części są poważnie uszkodzone u korzeni i nie mogą już w pełni wyzdrowieć. W rezultacie prowadzi to do śmierci rośliny.

dlatego w regionach o silnych mrozach (poniżej minus 15-20 stopni) w zimie krzewy są koniecznie pokryte. Jeśli zimy są dość łagodne (mrozy nie niższe niż minus 15 stopni), winogrona mogą obejść się bez schronienia, ale nadal lepiej jest wypełnić powierzchnię głównego obszaru grubą warstwą ściółki.

podstawowe zasady przygotowania do zimy

Po zebraniu plonów krzewy należy przycinać do celów sanitarnych. Nadal łodygi chore lub uszkodzone przez szkodniki będą musiały zostać odcięte, jeśli nie jesienią, to wiosną. Ponadto, jeśli nie przycinasz jesienią, zdrowe pędy mogą ucierpieć zimą. Konieczne będzie również wycięcie wszystkich młodych procesów, które nie miały czasu dojrzeć, ponieważ nadal umrą w zimie.

przycięte krzewy muszą być traktowane w celach profilaktycznych przed różnymi chorobami. Z reguły stosuje się do tego roztwór siarczanu żelaza lub miedzi (3-5%). Do przetwarzania winogron wybiera się bezwietrzny, pogodny dzień, podczas gdy nie powinno być chłodniej niż 5 stopni, w przeciwnym razie nie będzie odpowiedniego efektu opryskiwania krzewów pestycydami.

po przycięciu i przetworzeniu krzewy są karmione mieszanką składników odżywczych składającą się z popiołu drzewnego i siarczanu potasu. Pamiętaj, że nie musi to być jedyny górny opatrunek winogron. Odbywają się regularnie przez cały sezon. Należy pamiętać, że nawozy zawierające chlor nie są odpowiednie dla takiej rośliny.

Oczyść obszar ze wszystkich resztek roślinnych, które można wysłać do dołu kompostu, spalić lub zutylizować w inny wygodny sposób.

kryjówka dla winogron

istnieją trzy metody ochrony winogron przed mrozem w zależności od cech klimatycznych Twojego regionu: pełne schronienie, częściowe schronienie i hilling.

zazwyczaj uprawiane są odmiany winogron o niskiej odporności na mróz, które są uprawiane w południowych regionach o łagodnych zimach. Pozwala to chronić je przed małymi mrozami. Nie ma nic skomplikowanego w hillingu krzewów: najpierw są cięte, a następnie przeprowadzane są zabiegi profilaktyczne, karmione, a dopiero potem wokół rośliny powstaje specjalny kopiec ziemny, którego wysokość może wynosić od 10 do 25 centymetrów. Podobny kopiec należy wykonać w pobliżu każdego krzewu. Następnie należy go ostrożnie rozlać wodą, starając się nie zniszczyć.

młode sadzonki, które zostały posadzone w glebie w bieżącym sezonie, są również poddawane hillingowi. Krzewy delikatnie zginają się do powierzchni gleby, bezpiecznie zamocuj je w tej pozycji. Następnie na podstawę każdego krzaka wylewa się ziemny kopiec, którego wysokość powinna wynosić około 20 centymetrów.

aby wyhodować winogrona, potrzebujesz dużo gleby. Zaleca się przyjmowanie go z rowków wykonanych w nawach, a od krzaków należy wycofać się co najmniej półtora do dwóch metrów. W przeciwnym razie ryzykujesz odsłonięcie lub uszkodzenie systemu korzeniowego rośliny. Kiedy śnieg zacznie topnieć wiosną, woda spłynie do tych rowków, co ochroni system korzeniowy przed stagnacją wilgoci.

jeśli na średnich szerokościach geograficznych prognostycy obiecują niezbyt mroźną zimę, możesz skorzystać z częściowego schronienia winnicy. W takim przypadku tylko rękawy, pnie i podstawa owocujących łodyg powinny być przykryte przed mrozem. W rezultacie wszystkie dolne części krzewu powinny być chronione przed zamarzaniem. Do schronienia stosuje się włókninę, która owija pień i pędy. Należy pamiętać, że warstwa pokrywająca powinna osiągnąć grubość co najmniej 40 milimetrów. Ta metoda jest dobra, ponieważ jest lekka i prosta, ale jeśli nagle uderzy silny mróz, krzewy mogą cierpieć, a nawet umrzeć.

pełne schronienie Winnicy pomoże chronić rośliny przed najsilniejszym mrozem. Stosuje się suchą i powietrzną metodę schronienia. Po przycinaniu sanitarnym, obróbce zapobiegawczej i nawożeniu krzewy są usuwane z krat i umieszczane na powierzchni gleby, która przedtem jest koniecznie pokryta ściółką (okrążonymi liśćmi, deskami, trocinami, świerkowymi gałęziami lub innym odpowiednim materiałem) w taki sposób, aby winogrona nie stykały się z powierzchnią gleby. Grubość warstwy ściółki może wynosić od 20 do 40 milimetrów (w zależności od siły mrozu w regionie).

po ułożeniu rzęs na powierzchni gleby są one mocowane w tej pozycji, a następnie rzucane grubą warstwą cienkiego chrustu, słomy lub świerkowych gałęzi. Weź włókninę (lutrasil, spunbond, agrospan lub plastikową folię) i przykryj winogrona na wierzchu. Na krawędziach materiał pokrywający jest bezpiecznie przymocowany cegłami lub ciężkimi kamieniami, w przeciwnym razie może zostać zerwany przez podmuch wiatru. Jeśli Winnica jest przykryta folią, należy dodatkowo wlać na nią warstwę gleby. Warstwa śniegu, która spadła zimą, pomoże chronić rośliny przed zamarzaniem.

typowe błędy

ogrodnicy, którzy dopiero niedawno zaczęli uprawiać winogrona, często przygotowując je do zimowania, popełniają różne błędy, które mogą prowadzić do smutnych konsekwencji. Najczęstsze błędy:

  • wylać na schronienie zbyt dużo gleby;
  • bez spuszczania DNA pnia natychmiast przystępują do schronienia krzaków na zimę;
  • wykonaj bardzo cienką warstwę ściółki, na której następnie układa się winorośl usuniętą z kraty;
  • wybierz metodę schronienia nieodpowiednią dla konkretnej odmiany winogron;
  • zbyt zaciśnięty z osłoną krzaków;
  • przykryj rośliny bez przycinania, karmienia i leczenia preparatami grzybobójczymi;
  • podczas hillingu biorą glebę w pobliżu pnia, co przyczynia się do odsłonięcia systemu korzeniowego.

Z powodu takich błędów winogrona mogą zachorować, system korzeniowy lub oczy mogą umrzeć, w wyniku czego ogrodnik otrzyma skromne zbiory lub owoce i wcale nie będzie. A młode sadzonki często giną niewłaściwie osłonięte na zimę.