winogrona jesienią: przycinanie, pielęgnacja

wieloletnia winorośl krzewiasta (Vitis) należy do rodziny winogron. "Vitilis" - to od tego słowa pochodzi nazwa rodzaju, a tłumaczy się ją jako "Pnący". W warunkach naturalnych występuje około 70 gatunków takiej rośliny, które rosną tylko w umiarkowanych i subtropikalnych szerokościach geograficznych półkuli północnej.

w ogrodach uprawiane są winogrona uprawne (Vitis vinifera). Gatunek ten pochodzi z winogron leśnych, które rosną dziko wzdłuż północnego wybrzeża Morza Śródziemnego i dociera do najbardziej wysuniętego na południe wybrzeża Morza Kaspijskiego. Ale winogrona są uprawiane tylko w winnicach i nie rosną w naturze.

cechy winogron

podczas uprawy w sprzyjających warunkach długość rzęs winogron uprawnych może osiągnąć 30-40 m. a w przypadku krzewów rosnących w regionach o chłodnym klimacie maksymalna długość pędów wynosi 300 cm, a winogrona przylegają do wspornika za pomocą anten. Młode pędy pokryte są jasnożółtą lub jasnoczerwoną korą. W tym przypadku kora na dorosłych pniach jest łuszcząca się w kolorze brązowym, a na jej powierzchni znajdują się głębokie rowki. Trzy-pięciopłatkowe całe płytki liściowe są naprzemiennie rozmieszczone i mają ogonki.

początek kwitnienia przypada na Maj lub Czerwiec. W tym czasie powstają wiechowate kwiatostany składające się z biseksualnych małych kwiatów o jasnozielonym kolorze. Początek owocowania przypada na koniec lata lub na początku jesieni. Jednocześnie dojrzewanie owoców odmian późno dojrzewających następuje w październiku.

grona mogą mieć różne rozmiary i kształty i składają się z jagód o wysokiej soczystości. W każdym owocu znajduje się 1-4 nasiona. I są odmiany, których jagody nie mają nasion. Kolor owoców może być inny-żółty, ciemnoczerwony, zielony lub fioletowo-czarny. Do 1963 r. długość życia uprawnych winogron wynosiła około 150 lat. Ale potem na terytorium krajów europejskich pojawiła się filoksera. Szkodnik ten stanowi duże zagrożenie dla winogron.

sadzenie winogron jesienią

o której godzinie sadzić

jesienią sadzenie sadzonek winogron na otwartym terenie można przeprowadzić Od początku października do mrozu. Należy pamiętać, że winogrona muszą mieć czas na sadzenie co najmniej 1-1, 5 tygodnia przed pierwszymi przymrozkami. Ogrodnicy wolą sadzić winogrona jesienią niż wiosną, ponieważ pąki są w tym czasie w stanie uśpienia, a system korzeniowy wciąż aktywnie rośnie. Dlatego wraz z nadejściem wiosny w krzakach posadzonych jesienią rozpoczyna się aktywny rozwój młodych pędów. Ponadto o tej porze roku bardzo wygodnie jest sadzić sadzonki winogron zakupione jesienią, ponieważ w tym przypadku nie muszą być przechowywane do wiosny.

miejsce do lądowania

ta roślina wyróżnia się światłolubnością. Wybierając miejsce odpowiednie do sadzenia, należy preferować otwarty obszar, który ma niezawodną ochronę przed przeciągami i podmuchami zimnego wiatru. Bardzo niepożądane jest sadzenie takiej krzewiastej winorośli w pobliżu dużych drzew. Faktem jest, że rzucają gęsty cień, a także wysysają większość składników odżywczych z gleby, co negatywnie wpływa na rozwój rośliny.

Jak wybrać sadzonki jesienią

najlepiej kupować sadzonki winogron tylko od sprzedawców, którzy mają dobrą reputację. Ale nawet w tym przypadku musisz bardzo ostrożnie wybrać sadzonkę. Jeśli wysokość rocznej zielonej łodygi rośliny wynosi 0,4 - 0,5 m, a jej średnica osiąga 0,7–0,8 cm, to musi mieć co najmniej 3 brązowawe korzenie, które osiągają średnicę co najmniej 0,2–0,3 cm, a długość ― od 10 do 15 cm pąki sadzonki powinny być dobrze dojrzałe, a system korzeniowy nie jest wysuszony.

na krótko przed sadzeniem łodygi sadzonek należy przyciąć, aby pozostały 3 lub 4 Oczy. Następnie korzenie na górnych węzłach są cięte, a pozostałe korzenie są lekko skracane. Następnie system korzeniowy sadzonek zanurza się w roztworze stymulatora wzrostu korzeni (na przykład Heteroauxin) na pół dnia (12 godzin).

zasady sadzenia jesienią

przygotowanie dołów do lądowania zajmuje się wcześniej. Ich wielkość powinna wynosić 50 x 50 x 60 cm, warstwa drenażu o grubości od 50 do 70 mm jest układana na dnie każdego dołu, do tego można użyć kawałków cegły lub kruszonego kamienia. Na drenażu układa się arkusz grubego papieru, a pod ścianą instaluje się rurę drenażową. Będzie stosowany w przyszłości do podlewania i karmienia winogron. Następnie około 20 litrów pożywnej gleby, 10 litrów próchnicy, jedna garść popiołu drzewnego i 1 łyżka powinny być wypełnione do dołu.nitroammofoska. Wszystko dobrze wymieszaj, a następnie wlej tyle gleby do dołu, aby była pełna. Do sadzenia zaleca się stosowanie tylko górnej warstwy odżywczej gleby, która pozostała po przygotowaniu otworów do sadzenia. Przeprowadź obfite podlewanie dołu, w wyniku czego gleba powinna się w nim osiąść. Następnie dół powinien nadal stać przez około pół miesiąca. Natychmiast po przygotowaniu dołu bardzo niepożądane jest sadzenie sadzonki, ponieważ gleba podczas osiadania pociąga korzenie krzewu na dużą głębokość, co prowadzi do ich obrażeń. Doświadczeni ogrodnicy zalecają przygotowanie takich dołów w pierwszych dniach sierpnia. Podczas sadzenia dwóch lub więcej sadzonek między nimi należy zachować odległość co najmniej 100 cm.

przed sadzeniem winogron 10 litrów gleby wlewa się do środka dołu, aby utworzyć zjeżdżalnię. Roślina jest na niej zainstalowana, a następnie wyprostuj korzenie i wypełnij dziurę żyzną glebą, aż do wzrostu. Jeśli roślina jest krótka, to jest umieszczona pionowo na wzgórzu. A jeśli jest dłuższy niż 25 centymetrów, należy go zainstalować w otworze ukośnie, tak aby pięta była zakopana w glebie na pół metra, a podstawa wzrostu znajdowała się na głębokości 25 centymetrów.

kiedy dziura zostanie wypełniona ziemią, pamiętaj, aby ubić jej powierzchnię i wlać od 20 do 30 litrów wody pod sadzonkę. Gdy ciecz wsiąka w ziemię, sadzonkę należy przykryć wyciętą przezroczystą plastikową butelką.

Pielęgnacja winogron jesienią

podlewanie

Po zebraniu całej uprawy z krzaków winogron jesienią, konieczne będzie ich podlewanie tylko przy upalnej, suchej pogodzie. Aby przygotować system korzeniowy rośliny na zimę, w październiku przeprowadza się tylko jedno obfite podlewanie, które nazywa się zimowym. Jeśli podczas przygotowywania otworu do sadzenia nie zainstalowano specjalnej rury do podlewania, wykonaj kilka niezbyt głębokich rowków w pobliżu rośliny. Jest to konieczne, aby podczas podlewania rośliny płyn przedostał się do gleby w miejscach, w których znajduje się jej system korzeniowy, a nie rozprzestrzeniał się po okolicy. Nie zapomnij systematycznie poluzować powierzchni gleby wokół winogron. Pozwoli to utrzymać glebę w stanie luźnym i uniknąć zbyt szybkiego wysychania ziemi.

przeszczep

eksperci zalecają przeszczep tej kultury, aby przeprowadzić ją jesienią. Należy to zrobić po przelocie wszystkich liści z krzaków, ale zanim zaczną się mrozy. Podczas przesadzania staraj się nie zranić kłącza winogron, które wyróżnia się kruchością.

przygotowanie dołu do przeszczepu odbywa się w taki sam sposób, jak w przypadku sadzenia sadzonki. Przeszczep trzyletnich krzewów odbywa się razem z kawałkiem ziemi, podczas gdy kłącza nie trzeba skracać. Aby gliniana bryła pozostała nienaruszona, zaleca się, aby nie podlewać winorośli przed przesadzeniem przez kilka dni. Starsze rośliny, które mają 5-7 lat, muszą być wykopane w kółko, cofając się od łodygi o około 0,5 m.spróbuj wykopać krzak tak głęboko, jak to możliwe, ale pamiętaj, że korzeń może wejść do gleby na głębokość 150 cm, więc nie będziesz w stanie całkowicie wyciągnąć go z ziemi. Gdy roślina zostanie usunięta z gleby, ostrożnie usuń całą ziemię z systemu korzeniowego, a następnie odetnij stare części kłącza. Przycinaj również winorośl, a maksymalnie 2 rękawy powinny pozostać na krzaku, z których każdy powinien mieć 1-2 winorośle. I wykonaj lekkie skrócenie górnych części gałęzi. Miejsca cięcia są" uszczelnione " woskiem. Następnie system korzeniowy zanurza się na chwilę w glinianym gadule, do którego należy dodać mangan potasu. Krzew umieszcza się ukośnie w otworze. Dalsze kroki są dokładnie takie same jak przy sadzeniu sadzonki (patrz wyżej). Przesadzanie winogron jesienią odbywa się w tym samym czasie, co sadzenie sadzonki. W takim przypadku będzie miał czas na dobre zakorzenienie i normalne zimowanie w nowym miejscu.

Nawożenie winogron jesienią

po zakończeniu zbioru jagód rośliny będą bardzo słabe. Dlatego będą potrzebować obowiązkowego górnego opatrunku, aby odpowiednio przygotować się do zimowania. Jesienne karmienie odbywa się systematycznie 1 raz na 3 lub 4 lata. Do tego idealny jest nawóz organiczny. Na przykład powierzchnię gleby w pobliżu rośliny można przykryć warstwą torfu zmieszanego z popiołem drzewnym lub zgniłym obornikiem. Pamiętaj, że nadmiar składników odżywczych w glebie jest znacznie bardziej szkodliwy dla winogron niż ich brak. Dlatego należy unikać nadmiernego nawożenia gleby.

przetwarzanie winogron jesienią

po zakończeniu zbiorów wymagane jest profilaktyczne traktowanie wszystkich krzewów winogron. Pomoże to chronić je zarówno przed różnymi chorobami, jak i szkodnikami. Ponieważ wszystkie jagody są już zebrane, do opryskiwania kultury można użyć specjalnych silnych pestycydów. Z reguły krzaki są spryskiwane tuż przed ich schronieniem na zimę. Po przycięciu łodygi są wiązane, a następnie poddawane obróbce roztworem siarczanu żelaza (5-7%), do jego przygotowania w 1 litrze wody dodaje się od 50 do 70 g produktu. Lek ten pomaga chronić roślinę przed wieloma chorobami i szkodnikami, ale jest całkowicie nieszkodliwy dla oidium i roztoczy, w tym przypadku zaleca się stosowanie siarki koloidalnej lub Tiovitu. Rovicurt pomoże pozbyć się pęczków liści, a do zwalczania cercosporozy zaleca się stosowanie Polichomu lub Fundazolu.

rozmnażanie winogron jesienią

jesienią zaleca się stosowanie chubuki lub sadzonek do rozmnażania takiej rośliny. Przycinanie krzewów jesienią można połączyć z przygotowaniem sadzonek. Są przechowywane do wiosny, po czym lądują w szkole. W razie potrzeby możesz spróbować ukorzenić je zimą w warunkach pokojowych. Do cięcia sadzonek wybiera się w pełni dojrzałą winorośl, która powinna osiągnąć średnicę co najmniej 0,7 cm, a winorośl powinna mieć twardy brązowawy lub ciemnobrązowy odcień, jeśli zostanie zgięta, usłyszysz lekki trzask. Do zbioru sadzonek nie można używać zielonych pędów. Odpowiednia winorośl powinna być owocna, a "ogony z grona"powinny być na niej obecne. Należy również pamiętać, że na winorośli nie powinno być żadnych uszkodzeń i oznak niebezpiecznych chorób, takich jak: pleśń, oidium lub filoksera.

po znalezieniu odpowiedniego winorośli przejdź do cięcia sadzonek, których długość może wynosić od 0,3 do 0,4 m. na każdym sadzonce powinny znajdować się co najmniej 3 pąki. Twoim głównym zadaniem jest zapobieganie odparowaniu całej wilgoci z sadzonek, w przeciwnym razie po prostu się nie zakorzenią. W związku z tym podczas cięcia sekcje należy wykonać w taki sposób, aby łodyga po obu stronach kończyła się "ogonem" z grona lub wąsami. W takich międzywęźlach znajduje się membrana, która może chronić chubuk przed nadmierną utratą wilgoci. Zebrane sadzonki zanurza się w wodzie, gdzie powinny pozostać od 6 do 8 godzin.wysusz je i przeprowadź leczenie "fitodoktorem". Na każdej łodydze umieść etykietę z nazwą odmiany (aby się nie pomylić) i zawiąż je kilka sztuk w wiązki. Do przechowywania chubuków wybiera się wilgotne i zimne miejsce (0-5 stopni), na przykład piwnicę, lodówkę lub można je zakopać w glebie w ogrodzie. Przed umieszczeniem sadzonek na półce lodówki owija się je zwilżoną bawełnianą szmatką, a następnie wkłada do perforowanej plastikowej torby. Gdy tkanina wysycha, należy ją ponownie zwilżyć czystą wodą. Ukorzenianie chubuków odbywa się wiosną.

jesienne przycinanie winogron dla początkujących

o której godzinie odbywa się przycinanie

jeśli winogrona zostaną przycięte w odpowiednim czasie, dzięki temu łatwiej będzie się nimi opiekować, a także zbierać. Regularne przycinanie pozwala zwiększyć plon krzewów. Hodowcy winorośli nie od razu zdali sobie sprawę, że istnieje silny związek między przycinaniem a plonem winogron. Pomógł w tym jeden zabawny przypadek: nawet w czasach, gdy istniało Imperium Rzymskie, winiarze zauważyli, że krzewy, które w ubiegłym sezonie zostały zjedzone przez osła, wyróżniają się wysoką wydajnością i najlepszym wzrostem. Od tego czasu krzewy winogron są koniecznie przycinane co roku. Dzięki temu nie tylko zwiększa się liczba owoców, ale także stają się smaczniejsze i większe.

zaleca się przycinanie formacyjne jesienią, zwłaszcza jeśli do uprawy stosuje się odmiany, które wymagają obowiązkowego schronienia na zimę. Po tym, jak wszystkie liście okrążą Krzaki, poczekaj 15-20 dni i przejdź do przycinania. Jeśli przycinasz winogrona z wyprzedzeniem, z tego powodu korzenie i łodygi krzewów nie będą w stanie uzyskać w pełni potrzebnych składników odżywczych. Jeśli odetniesz go później niż wyznaczony termin, może to prowadzić do obrażeń rzęs, ponieważ przy silnym chłodzeniu stają się bardzo kruche. Ale nie zapomnij przeprowadzić wstępnego przycinania we wrześniu.

pamiętaj, że wiosną, kiedy zaczyna się przepływ soków, w żadnym wypadku nie można przyciąć tej kultury. Aby miejsca cięcia były całkowicie dokręcone, zajmie to więcej niż jeden dzień. Dlatego wiosenne przycinanie prowadzi do tego, że roślina zaczyna "płakać", a raczej wygasać z sokiem. W rezultacie na takich krzakach zbiory będą rzadsze lub całkowicie umrą.

schemat przycinania

jesienią winorośl jest przycinana w dwóch etapach:

  1. pierwszy etap . Jest to rodzaj przygotowania roślin do późniejszego przycinania. Krzewy są cięte w pierwsze jesienne dni, w tym celu na każdej wieloletniej łodydze wycina się dodatkowe zielone przyrosty znajdujące się poniżej pierwszego drutu, który należy rozciągnąć na wysokości około 50 cm od powierzchni witryny. Przyrosty znajdujące się na rękawach powyżej tego drutu są bite, w tym celu są skracane o 10-15% całej długości. Skrócenie do dwóch lub trzech płyt liściowych poddaje się pędom bocznym znajdującym się na wzrostach.
  2. drugi etap . Po opadnięciu liści poczekaj, aż minie 15-20 dni, a następnie przystąp do tworzenia ogniwa owocowego, które powinno obejmować strzałkę owocową i węzeł zastępczy. Najpierw przycinaj najbardziej odporne na mróz odmiany, na przykład: grudzień, Lidia, Isabella lub prezent. Te ostatnie muszą przyciąć najbardziej kochające ciepło odmiany. Na wysokości dwóch dolnych drutów kraty Znajdź parę najbardziej rozwiniętych łodyg, a dolny powinien znajdować się na zewnątrz rękawa, który rośnie pod kątem. Ta łodyga powinna być przycięta pod węzłem zastępczym i powinna pozostać nie więcej niż 3 oczy od podstawy. Drugi trzpień, który rośnie wyżej i z przeciwnej strony rękawa (stosunkowo suka substytucji) poddaje się cięciu pod плодовую strzałkę, przy czym liczba pozostałych oczek zależy od jego grubości: średnica 0,5 cm ― 5 oczek, 0,6 cm ― 6 oczek, 0,7 cm ― 7 albo 8 oczek, 0,8 cm ― 8-9 oczek, 0,9 cm ― od 9 do 11 oczek, 1 cm ― od 11 do 13 oczek, 1,1 cm ― od 12 do 14 oczek, 1,2 cm ― od 13 do 15 oczek. Jeśli Twoje grona winorośli rosną w masie większej niż 0,5 kg, na strzałce owocowej należy pozostawić najmniejszą możliwą liczbę oczu (patrz wyżej). Jeśli masa pęczków jest mniejsza niż pół kilograma, pozostaw największą liczbę oczu. Na przykład, jeśli skupiska formujące się na krzaku mają masę mniejszą niż 0,5 kg, wówczas o grubości łodygi 1,1 cm pozostawia 14 oczu na strzałce owocowej, a jeśli ważą więcej niż pół kilograma, to 12 oczu.

przycinanie winogron na przedmieściach

w regionie moskiewskim zaczęto uprawiać winogrona już w 17 wieku. jednak dopiero po wyhodowaniu przez hodowców odmian uprawnych winogron, które dobrze zimują pod osłoną, hodowcy winorośli zaczęli zbierać stosunkowo bogate plony. Te odmiany są również dobre, ponieważ podczas uprawy w regionie moskiewskim praktycznie nie chorują i prawie nie wymagają leczenia zapobiegawczego przed różnymi chorobami. Najbardziej popularne są następujące podobne odmiany: kardynał, Arkadia, Kodryanka, Delight, Timur, Kuban, Highlight itp.

przycinaj winorośl w regionie moskiewskim w tym samym czasie i dokładnie w ten sam sposób, co te, które rosną w cieplejszych obszarach (na przykład na Krymie lub w południowej części Ukrainy). Ale jednocześnie potrzebują lepszego schronienia na zimę.

przycinanie winogron na Syberii

winogrona uprawiane na Syberii są przycinane tylko jesienią. Jeśli przykryjesz nieobrzezane krzewy na zimę, to wiosną po tym, jak Temperatura powietrza pod osłoną wzrośnie do 5 stopni lub więcej, na pędach, które nie dojrzewają, pojawi się zgnilizna. W rezultacie po usunięciu schronienia okaże się, że łodygi są pokryte zieloną (z powodu zgniłych pąków) lub szarą pleśnią. Wszystkie krzewy będą musiały zostać wykorzenione i posadzone nowe. Ponadto przycięta roślina znacznie się zmniejsza, co ułatwia jej usunięcie z podpory i schronienie.

pamiętaj, że w Warunkach Syberii Drewno młodych winorośli nie jest w stanie samodzielnie dojrzeć. Dlatego jesienią ogrodnik powinien spróbować przyspieszyć ten proces. Aby to zrobić, od połowy do końca września należy oczyścić podstawę łodygi i wykonać przerzedzające przycinanie: wyciąć zielone i zakrzywione pędy, anteny, a także pozostałe pasierbów. Dzięki temu wszystkie winorośle bez wyjątku otrzymają wymaganą ilość światła słonecznego. Najpierw odetnij górną część winogron,a następnie zejdź niżej. Pamiętaj, że krzewy pierwszego i drugiego roku wzrostu nie potrzebują wstępnego przycinania. Roślina posadzona w bieżącym sezonie wymaga jedynie przycinania wierzchołka. Jednocześnie w krzakach drugiego roku wzrostu należy wyciąć tylko wierzchołki i pasierbów.

drugie i ostatnie przycinanie w bieżącym sezonie odbywa się dopiero po całkowitym zamrożeniu liści na krzakach po pierwszym silnym mrozie. Kiedy tak się stanie, składniki odżywcze przestaną przemieszczać się z łodyg do systemu korzeniowego, więc możesz bezpiecznie rozpocząć przycinanie. W takim przypadku winogrona zaczynają przycinać od dolnej części. Drugie jesienne przycinanie odbywa się dokładnie tak, jak opisano powyżej (ważne jest tworzenie ogniwa owocowego).

po tym, jak średnia dzienna temperatura nie będzie wyższa niż minus 5 stopni, krzewy są układane na ziemi i rzucane na wierzch świerkowymi gałęziami. W przyszłości padający śnieg stanie się dodatkowym schronieniem dla winorośli.

przygotowanie winogron na zimę

jak przygotować winogrona na zimę

w regionach, w których zimy są mroźne, winogrona wymagają obowiązkowego schronienia, zwłaszcza tych odmian, które charakteryzują się niską odpornością na zimę. Krzewy są szczególnie starannie przykryte, jeśli zima w regionie jest mało śnieżna. Najpierw przycinaj i zapobiegawczo traktuj roślinę przed chorobami i szkodnikami. Przygotowanie winogron do schronienia odbywa się od ostatnich dni października do drugiej połowy listopada. Tymczasowy spadek temperatury powietrza do 7-8 stopni nie zaszkodzi mu, ale wręcz przeciwnie, stanie się rodzajem hartowania.

jeśli krzew jest młody, wystarczy rzucić go warstwą gleby na zimę. Ale jeśli Temperatura powietrza może spaść poniżej minus 15 stopni, krzew z góry jest dodatkowo przykryty pudełkiem wykonanym z drewna i osłoniętym pokryciem dachowym.

schronienie na zimę

jeśli winorośl jest już dorosła, umieszcza się ją w "tunelu" z folii z tworzywa sztucznego: usuń łodygi z podpór i połóż je na powierzchni gleby, rzuć je świerkowymi gałęziami i zainstaluj łuki szklarniowe z góry, a następnie folia jest na nich rozciągnięta. Aby polietylen nie został zerwany, jego krawędzie są dociskane ciężkimi kamieniami lub rzucane ziemią. Nie zamykaj wyjścia i wejścia tunelu, pozwoli to roślinom stwardnieć, zapewni dobrą wentylację, a dzięki temu niedojrzałe pędy będą miały czas na sen. Jeśli jednak mróz jest silniejszy niż minus 15 stopni, te otwory w tunelu muszą być zamknięte.

W przypadku, gdy zimą w Twoim regionie nie jest zbyt zimno, pada dużo śniegu, a odmiany winogron w Twoim ogrodzie są bardzo odporne na mróz, wtedy krzewy będą w stanie doskonale zimować bez schronienia.