czarne plamienie

istnieją różne patogeny czarnej plamki, które atakują różne rośliny. Na przykład na róże wpływa grzyb marssonina rosae, w wyniku czego na ich liściach powstają czarne plamki, a bakterie chorobotwórcze z rodzaju Syringae wpływają na bzy.

cechy czarnej plamki

Jeśli roślina zostanie dotknięta czarną plamą, możesz to zrozumieć dzięki utworzonym plamom ciemnobrązowego, prawie czarnego odcienia, mogą mieć jasne krawędzie lub środek. Czasami na plamach tworzą się wzdęcia o podłużnym lub zaokrąglonym kształcie. Z reguły objawy choroby obserwuje się na początku okresu letniego. Jeśli choroba rozwija się bardzo aktywnie, może wpływać na rozległe obszary liści, dlatego z wyprzedzeniem zmienia kolor na żółty i lata. W rezultacie obserwuje się gołe gałęzie i osłabienie krzewu, jego rozwój pogarsza się, a także słabo kwitnie i daje skromne zbiory. Rozprzestrzenianie się infekcji jest ułatwione przez wodę, wiatr i szkodniki. Choroba rozwija się najbardziej aktywnie podczas długotrwałych deszczy na tle braku potasu w glebie i niskich temperatur powietrza. Rozwój choroby może rozpocząć się z powodu mechanicznego uszkodzenia liści lub kory Kultury.

leczenie czarnych plam

zanim wybierzesz metody leczenia chorej rośliny, musisz upewnić się, że jest ona dotknięta czarną plamą. Pamiętaj, że choroba ma 2 formy, na przykład: jeśli objawy takiej choroby zostały znalezione na pomidorach lub papryce, masz do czynienia z bakteryjną czarną plamą, a jeśli choroba dotyczy róży, to w tym przypadku jest grzybicza. Ale opracowano ogólne metody radzenia sobie z czarną plamą jakiejkolwiek natury, której priorytetem jest wzmocnienie zdrowia rośliny. Oznacza to, że istnieje wiele pewnych działań, które mogą chronić różne kultury przed rozwojem infekcji.

środki zapobiegawcze

przed wysiewem nasion lub sadzeniem sadzonek określonej kultury nie musisz być leniwy i wybrać najbardziej odpowiednie miejsce dla tego miejsca. Sugeruje to, że lepiej nie uprawiać roślin kochających cień w słonecznym miejscu, a roślin wymagających dużej ilości jasnego światła nie można sadzić w cieniu. Jeśli zaniedbasz te zasady, doprowadzi to do osłabienia Kultury, w wyniku czego stanie się mniej odporna na szkodniki i choroby. Zwróć szczególną uwagę na jakość gleby, zanim posadzisz jakąś kulturę, musisz dokładnie przygotować miejsce i glebę, aby spełniała wymagania agrotechniczne tej rośliny. Eksperci zalecają również, aby do uprawy wybrać odmiany, które są bardzo odporne na szkodniki i choroby. Nadal będzie bardzo dobrze, jeśli odmiana jest dostosowana do warunków regionu, w którym będzie uprawiana.

nie zaniedbuj przygotowania nasion przedsiewnych i pamiętaj, aby je zdezynfekować, zwłaszcza jeśli nasiona zostały zakupione w sklepie, który nie jest wiarygodny. Sadzenie roślin odbywa się w tych terminach i zgodnie ze schematami zalecanymi przez ekspertów, należy pamiętać o zasadach agrotechniki Kultury, systematycznie przeprowadzać zabiegi zapobiegawcze przed szkodnikami i chorobami, a także prawidłowo i terminowo karmić rośliny i podlewać je. Po zebraniu zbiorów należy oczyścić obszar z resztek roślinnych i nie zapomnij uporządkować gleby.

czarne plamienie na uprawach ogrodowych

czarna plamistość pomidorów

to bakteria Gram-ujemna w kształcie pręcika Xanthomonas vesicatoria jest czynnikiem sprawczym bakteryjnej czarnej plamki, na którą narażone są pomidory uprawiane zarówno w szklarni, jak i na otwartym terenie. W sadzonkach i młodych krzewach na powierzchni liści pojawiają się wodniste plamki, które z czasem zwiększają się do 0,1 - 0,2 cm, a ich krawędź stopniowo staje się żółta. Na dorosłych krzewach plamki są zwykle umieszczane na krawędziach płyt liściowych, a także na powierzchni ogonków i pędów. Na owoce wpływa również plamienie, na ich powierzchni powstają wypukłe kropki o ciemnym kolorze z wodnistym obrzeżem. Z czasem ich rozmiar wzrasta do 0,6-0,8 cm i stają się wrzodami. Czynnik sprawczy może znajdować się na resztkach roślin i nasionach przez długi czas, więc nie zapomnij zdezynfekować materiału siewnego przed siewem.

w nadziemnych częściach krzewu patogen przenika przez pęknięcia, pęknięcia i różne uszkodzenia mechaniczne. Następnie następuje szybkie rozprzestrzenianie się infekcji w tkankach, od momentu uszkodzenia buszu przez chorobę do pojawienia się pierwszych objawów trwa od 3 do 5 dni. Punkty pojawiają się później na powierzchni owoców, a krzewy znajdujące się w pobliżu chorej rośliny zarażają się czarną plamą po około 15 dniach. Najbardziej aktywna choroba rozwija się w temperaturze powietrza przekraczającej 25 stopni, ale jeśli jest chłodniej, to z tego powodu infekcja nigdzie się nie pojawi, a jedynie spowolni jej rozwój. Ponadto ta choroba bakteryjna zaczyna się aktywnie rozwijać wraz ze wzrostem wilgotności powietrza do 70-75 procent, ale tylko wtedy, gdy wilgoć dostanie się na nadziemne części krzewu. W tych warunkach rozwój choroby jest bardzo szybki.

patogen plamienia utrzymuje się do momentu, gdy źródło zasilania jest obecne na stronie. Jeśli po zbiorach ostrożnie usuniesz obszar, śmierć patogenu nastąpi po 4-5 tygodniach. Do tej pory nie ma odmian pomidorów odpornych na czarne plamy. Zaobserwowano jednak, że pomidory, na które nie mają wpływu choroby grzybowe, dość rzadko chorują na czarne plamienie.

w walce z infekcją ważne miejsce zajmują środki zapobiegawcze, na przykład przygotowanie przedsiewne materiału siewnego, polegające na jego trawieniu. Możesz zdezynfekować nasiona na różne sposoby:

  1. materiał siewny wlewa się roztworem leku grzybobójczego, wyciąga po 1 godzinie.
  2. trzydziestominutowa obróbka w różowym roztworze nadmanganianu potasu.
  3. przygotuj roztwór fosforanu trójsodowego (12 gramów leku na 100 mg wody) i zanurz w nim materiał siewny na 1 godzinę. Następnie jest dokładnie myty pod bieżącą wodą lub na sicie przez 20-30 minut.
  4. jedna trzecia godziny moczyć nasiona w bardzo ciepłej wodzie(około 60 stopni).

te proste metody pomogą pozbyć się infekcji obecnej na powierzchni materiału siewnego. Jednak aby pozbyć się wewnętrznej infekcji nasion, potrzebujesz innej metody. Aby to zrobić, materiał siewny przed siewem zanurza się w roztworze biologicznego fungicydu Planriz (1%). Sadzonki pomidorów bezpośrednio przed sadzeniem w otwartej glebie są dwukrotnie traktowane roztworem fitosporyny-m, Baktofitu, Planriz lub Gamaira. Fitolawina do przetwarzania pomidora jest bardzo skuteczna, może eksterminować patogeny i bakteryjne czarne plamienie, zgniliznę wierzchołkową, raka bakteryjnego i inne choroby.

już po posadzeniu pomidorów na otwartym terenie należy je systematycznie spryskiwać w celu zapobiegania roztworem produktu zawierającego miedź. Na przykład możesz użyć Oksyhom, Hom, roztworu mieszanki Bordeaux (1%) i innych środków o podobnym działaniu.

czarna plamistość pieprzu

patogen czarnej plamki bakteryjnej na słodkiej papryce i pomidorach jest taki sam-to Xanthomonas vesicatoria. Najczęściej infekcja dotyczy młodych części krzewu, w wyniku czego na liściach, owocach, pędach, liścieniach i ogonkach pojawiają się kropkowane wodniste plamy. W miarę rozwoju choroby plamy stają się czarne, a ich kształt zmienia się w zaokrąglony lub kanciasty. Wielkość takich czarnych plam, które mają jasnożółte obramowanie, wynosi około 0,1-0,2 cm, plamy rozprzestrzeniają się wzdłuż żył liściowych, aw ich środku powstają żółtawe martwice z ciemnymi obrzeżami. Na powierzchni owoców powstają również wypukłe punkty czarnego odcienia, które są otoczone wodnistym obrzeżem. W miarę rozwoju choroby punkty zwiększają się do 0,6-0,8 cm i stają się gnijącymi wrzodami. Chroń paprykę przed czarnymi plamami i traktuj ją tymi samymi metodami i środkami, co pomidory.

czarne plamienie na uprawach owoców i jagód

czarna plamka na winogronach

czarna plamistość winogron jest również nazywana fomopsis, pękaniem kory, eskoriozą lub umieraniem pędów lub suchorukavnostnosti, a jej czynnikiem sprawczym w tym przypadku jest grzyb phomopsis viticola. Jej pierwsze objawy pojawiają się w czerwcu na powierzchni węzłów rocznych pędów: tworzą owalne lub okrągłe kropki czarnego lub brązowo-czarnego odcienia, na zewnątrz wyglądają jak obrzęk tkanki z ogniskiem martwiczych komórek w środku. Z biegiem czasu liczba punktów stopniowo wzrasta i zaczynają się ze sobą łączyć, tworząc plamy, które otwierają się przed czasem. Na powierzchni krawędzi plam o ciemniejszym kolorze powstaje tkanka korkowa, która wygląda jak strupy. Najczęściej plamienie dotyczy tylko pierwszych 6 lub 7 międzywęźli łodygi. Infekcją są płytki liściowe znajdujące się na samym dole, grzbiety skupisk, anteny i kwiaty. Martwica na płytkach liściowych ma gęste obramowanie jasnego koloru, obserwuje się napięcie tkanek, dzięki czemu liście wyglądają na kręcone i pękają w niektórych miejscach, a to prowadzi do pojawienia się dziur. Liście stają się żółte przed terminem. Z powodu deformacji liści i pojawienia się na nich dziur fotosynteza jest osłabiona, podczas gdy może się zdarzyć, że większość pąków umrze w rocznych łodygach w dolnych międzywęźlach. Chore owoce nabierają ciemnofioletowego odcienia, a ich smak staje się nieprzyjemny, roczne Drewno dotknięte chorobą staje się szaro-białe.

rozprzestrzenianie się patogenu czarnej plamki przyczynia się do: deszczu, rosy, wiatru i szkodników. I może dostać się do krzaka przez aparaty szparkowe lub uszkodzenia mechaniczne. Chora roślina staje się mniej odporna na mróz, a jeśli nie zaczniesz jej leczyć, winogrona umrą po 5 lub 6 latach. Eksperci doradzają, aby wybrać odmiany, które są odporne na czarną plamę do uprawy, na przykład: Cabernet Sauvignon, Liana, Traminer, Taurida, Iskra, Riesling, Bastardo Magarach i sztafeta.

jeśli zauważysz oznaki czarnej plamki na winogronach, musisz natychmiast z nią walczyć. Osobliwością tej choroby jest to, że grzybnia grzyba znajduje się bardzo głęboko w tkankach, więc leczenie rośliny środkami grzybobójczymi będzie mało skuteczne. Jednak traktując rośliny Nitrafenem lub dnem, możesz zniszczyć zarówno owocniki, jak i zarodniki grzybów. Dlatego tak ważne jest, aby nie zapomnieć o terminowym przetwarzaniu w celu zapobiegania chorobom grzybiczym, ponieważ pomoże to chronić winnicę przed czarnymi plamami.

W sezonie wegetacyjnym przeprowadza się profilaktyczne traktowanie krzewów roztworem Efalu, Euparenu, Mikalu lub mieszanki Bordeaux (1%). Po raz pierwszy winogrona są przetwarzane natychmiast po pęcznieniu pąków wczesną wiosną, a ponowne opryskiwanie przeprowadza się, gdy 4-5 liści otworzy się na łodygach. Trzeci zabieg przeprowadza się pod koniec kwitnienia, a tym razem zaleca się stosowanie produktu, który zwalcza zarówno czarne plamienie, jak i peronosporozę i mączniaka prawdziwego. Jeśli krzewy są bardzo dotknięte czarną plamą, to po zakończeniu przycinania lub zakończeniu opadania liści są one obficie spryskiwane roztworem produktu zawierającego miedź. Po zabiegu roślinę należy dosłownie umyć roztworem leku. Te rękawy, na których występują objawy wysychania, należy odciąć. Leki grzybobójcze, takie jak: Captan, Triadimenol, Maxim lub Mankoceb, są bardzo skuteczne w walce z czarnymi plamami na winogronach.

aby zapobiec uszkodzeniu winnicy przez tę chorobę grzybiczą, zastosuj następujące środki zapobiegawcze:

  • musisz sadzić tylko absolutnie zdrowy materiał do sadzenia;
  • przeprowadzaj systematyczne badania roślin w celu wykrycia objawów choroby;
  • natychmiast po wykryciu pierwszych objawów choroby wszystkie dotknięte części krzaka są cięte i niszczone ogniem;
  • łodygi nie powinny leżeć na ziemi, więc zdecydowanie należy je związać;
  • prawidłowe karmienie krzewów zrównoważonym nawozem, który musi koniecznie zawierać bor i cynk.

całkowite wyleczenie plamistości czarnego grzyba jest bardzo trudne, więc walka z nim może trwać długo. Ale nawet jeśli uda ci się wyleczyć winogrona z tej choroby, nie przestawaj regularnie przeprowadzać opryskiwania zapobiegawczego.

czarna plamka na kwiatach

czarna plamka na różach

patogenem czarnej plamki na różach jest grzyb marssonina rosae, jest w stanie uderzyć zarówno w zielone łodygi krzewu, jak i jego liście. Na przedniej powierzchni blaszek liściowych pojawiają się białawo-czerwone plamy, które z czasem stają się czarne, są zaokrąglone i promienne, jakby otoczone frędzlami. Na początku wpływa to na dolne liście, ale infekcja szybko rozprzestrzenia się w krzaku. Dotknięte płytki liściowe są pomalowane na brązowo-szary kolor, w przyszłości obserwuje się ich skręcanie, obumieranie i latanie. Krzew słabnie i tworzy niewiele pąków lub wcale się nie pojawiają. Jeśli roślina jest bardzo dotknięta, to przed nadejściem okresu jesiennego wszystkie liście mogą z niej latać.

natychmiast po wykryciu pierwszych objawów choroby na róży odetnij od niej wszystkie chore płytki liściowe, a także usuń opadłe liście spod krzaka. Regularnie 1 raz na 7-12 dni spryskaj roślinę roztworem leku grzybobójczego, na przykład: Abiga-Pica, płyn Bordeaux, Previcur, Scora, Topaz, Fundazol, mankozeb, tiofanian metylu lub Trifloksystrobina. Gleba w pobliżu róży jest dwukrotnie lub trzykrotnie zrzucana roztworem fitosporyny-M. jesienią, przygotowując krzak do zimowania, wszystkie liście są z niego usuwane, a także zbierane i latające liście, wszystko to jest niszczone przez ogień. Następnie nagi krzew spryskuje się roztworem siarczanu żelaza (3%). Wiosną przed rozpoczęciem sezonu wegetacyjnego odetnij wszystkie gałęzie i łodygi do zdrowego drewna, a następnie spryskaj roślinę i powierzchnię gleby w pobliżu jednym z wymienionych powyżej środków.

objawy czarnej plamki lub marsoniny na róży są bardzo podobne do objawów następujących chorób: brązowe plamienie, peronosporoza, filostyktoza, cercosporoza, septorioza, purpurowe plamienie, askochitoza i sfacelloma. Ale nie powinieneś martwić się, że możesz błędnie zdiagnozować chorą różę, ponieważ leki grzybobójcze są stosowane w leczeniu wszystkich tych chorób.

preparaty na czarną plamę (fungicydy)

przed podjęciem decyzji o leczeniu czarnej plamki zaleca się zbadanie działania i celu tego lub innego środka. Poniżej zostaną opisane środki grzybobójcze, które są najczęściej stosowane w walce z czarnymi plamami i innymi chorobami grzybiczymi.

  1. Abiga-Szczyt . Preparat KONTAKTOWY o szerokim spektrum działania zawierający miedź. Jest stosowany w walce z chorobami bakteryjnymi i grzybiczymi.
  2. Baktofit . Środek biologiczny skuteczny w walce zarówno z chorobami grzybiczymi, jak i bakteryjnymi.
  3. płyn Bordeaux . Ten środek KONTAKTOWY o szerokim spektrum działania jest stosowany w zapobieganiu chorobom grzybiczym i jest traktowany owocami, melonami, warzywami, jagodami i innymi uprawami.
  4. Gamair . Ten biologiczny środek bakteriobójczy jest stosowany w celu tłumienia niektórych chorób bakteryjnych i grzybiczych w glebie i uprawach.
  5. Kaptan . Taki środek kontaktowy wyróżnia się wielowektorowym mechanizmem oddziaływania na organizmy grzybowe.
  6. Maxim . Ten preparat kontaktowy jest trawiony materiałem siewnym.
  7. Mankoceb . Środek kontaktowy służy do zapobiegania chorobom grzybiczym.
  8. Nitrafen . Środek o złożonym działaniu, charakteryzujący się właściwościami bakteriobójczymi, owadobójczymi i grzybobójczymi.
  9. Oksihom . Taki ogólnoustrojowy lek KONTAKTOWY o szerokim spektrum działania jest stosowany w leczeniu chorób grzybiczych.
  10. Planriz . Ten środek mikrobiologiczny chroni kultury przed całym kompleksem chorób i różni się właściwościami grzybobójczo-owadobójczymi i bakteriobójczymi.
  11. Previcur . Lek ogólnoustrojowy, charakteryzujący się działaniem ochronnym, stymuluje również wzrost.
  12. Skor . Taki lek ogólnoustrojowy charakteryzuje się przedłużonym działaniem ochronnym przed chorobami grzybiczymi, a także jest skuteczny w ich leczeniu.
  13. tiofanian metylu . Ten systemowy środek kontaktowy połączył właściwości fungicydu, pestycydu i środka owadobójczego. Służy do zabiegów profilaktycznych.
  14. Topaz . Ten systemowy środek jest stosowany w walce z całym kompleksem chorób grzybiczych.
  15. Triadimenol . Ten systemowy lek jest przetwarzany przez rośliny w sezonie wegetacyjnym, jest skuteczny w walce z dużą liczbą chorób.
  16. Trifloksystrobina . Tak skuteczny preparat ogólnoustrojowy-kontaktowy różni się efektem profilaktycznym i leczniczym i jest stosowany z całego kompleksu chorób roślin.
  17. Fitolawina . Ten biologiczny bakteriobójczy środek ogólnoustrojowy jest stosowany do ochrony i leczenia roślin przed wieloma chorobami bakteryjnymi i grzybiczymi.
  18. Fitosporin-M . Jest to biologiczny fungicyd kontaktowy. Taki środek mikrobiologiczny jest stosowany w celu zapobiegania dużej liczbie chorób bakteryjnych i grzybiczych.
  19. Fundazol . Taki ogólnoustrojowy środek grzybobójczy i zaprawiający o szerokim spektrum działania jest skuteczny w zwalczaniu różnych chorób grzybiczych.
  20. Hom . Kontaktowy i ogólnoustrojowo-miejscowy lek stosowany w leczeniu różnych chorób roślin.
  21. Euparen . Preparat KONTAKTOWY o działaniu zapobiegawczym, przyczyniający się do niszczenia zarodników kondycjonujących.
  22. Efal . Taki systemowy środek służy do profilaktycznego leczenia upraw owoców i warzyw z wielu chorób.

środki ludowe

istnieje kilka środków ludowych, które nie są już stosowane w leczeniu roślin dotkniętych czarną plamą, ale w celu zapobiegania tej chorobie. Na przykład:

  1. 2 łyżki. woda jest połączona z 1 miligramem jodu. Powstałą mieszaninę spryskuje się roślinami.
  2. woda jest połączona z dziewanny w stosunku 10: 1, mieszaniny pozostawia się do parzenia przez kilka dni. Następnie na początku wiosny wylewa różę po usunięciu z niej schronienia. Od maja do lipca konieczne będzie przeprowadzenie kolejnych 2 lub 3 podobnych procedur.
  3. gotuj w wodzie od 30 do 40 gramów skórki czosnku lub cebuli i pozwól bulionowi zaparzyć się przez 6-8 godzin.filtrowany produkt służy do opryskiwania krzewów róż i powierzchni gleby w ich pobliżu. Jeśli na krzaku są kwiaty, wywar wlewa się pod korzeń, w przeciwnym razie po opryskaniu płatki mogą zmienić kolor.

według opinii wielu ogrodników i ogrodników wywar z cytrusów i napary ziołowe (pokrzywy, skrzyp itp.) są mało skuteczne w walce z czarnymi plamami.

Wygodny suwak zakupów od naszych gości witryny