moroszka

zielna bylina moroszka (Rubus chamaemorus)jest przedstawicielem rodzaju Rubus z rodziny różowatych. Rosną na nim owoce, które można jeść. Nazwa naukowa tej rośliny powstała od starożytnego greckiego słowa tłumaczonego "na ziemi", a także łacińskiego ― w tłumaczeniu oznaczającego" morwa", w wyniku czego powstaje"morwa ziemna". Moroszka nazywa się zarówno krzakiem, jak i jagodami. Roślina ta jest również popularnie nazywana ogniem bagiennym, strażnikiem bagiennym, pomarańczą Północną, malinami arktycznymi, porzeczkami mchu, gloshiną i królewską jagodą.

gdzie w naturze można zobaczyć moroszki? Taka kultura jest szeroko rozpowszechniona na całej półkuli północnej. Ta bylina woli rosnąć w krzewach mchu, w północnym pasie leśnym, na torfowiskach i w tundrze. Moroszka można również znaleźć na Syberii, Białorusi, w środkowej strefie Rosji, a także na Dalekim Wschodzie. Moroszki są uprawiane w celu uzyskania owoców, z których przygotowuje się sok, dżem, dżem, kompot i inne preparaty na zimę. Ponadto owoce te mają właściwości lecznicze, które są wykorzystywane do celów medycznych. W Skandynawii i Stanach Zjednoczonych ta kultura jest uprawiana na skalę przemysłową. A w Finlandii na monecie dwóch euro znajduje się obraz moroszki, aw tym kraju obecnie przeprowadzany jest eksperyment dotyczący uprawy szklarniowej takiej rośliny. Popularność tej kultury wynika z faktu, że w jej owocach znajduje się duża liczba substancji biologicznie czynnych. A także, ponieważ jagody te mają właściwości lecznicze, które są stosowane podczas leczenia niektórych chorób. Jednocześnie moroszka jest stosowana zarówno w medycynie tradycyjnej, jak i tradycyjnej.

funkcje moroszki

moroszka to roślina zielna lub krzew. Wysokość krzewu wynosi około 0,3 m. rozgałęziony długi kłącze jest pełzający. Pędy są cienkie wyprostowane. Regularnie rozmieszczone petiolate pięciopłatkowe płytki liściowe są nierówno-miejskie wzdłuż krawędzi mają pomarszczoną powierzchnię, pomalowaną na zielonkawy kolor z brązowymi plamami. Na jednym pędzie z reguły znajdują się 2 lub 3 płyty liściowe. Kwiat jest wierzchołkowy, jest pomalowany na biało. Kwiaty są tej samej płci, co oznacza, że na niektórych obserwuje się rozwój tylko słupka, a na innych ― pręcików. Owoc jest prefabrykowanym pestkowcem o średnicy dochodzącej do 15 mm, na zewnątrz jest podobny do jagody malinowej. Niedojrzałe owoce są pomalowane na czerwono-żółty kolor, gdy dojrzewają, ich kolor zmienia się na pomarańczowy, a jagody stają się prawie przezroczyste, jakby wykonane z bursztynu. Dojrzewanie owoców obserwuje się w lipcu i sierpniu.

sadzenie moroszki w otwartym terenie

do rozmnażania moroszki stosuje się metodę nasienną, a także wegetatywną-sadzonki. Ale obie te metody są długotrwałe i mają niską skuteczność. Bardziej niezawodnym i łatwym sposobem jest zakup sadzonki od sprzedawcy o dobrej reputacji, a krzew można wykopać w lesie, jeśli to możliwe, i sadzić na swojej stronie. Dobry krzew moroszki znaleziony w lesie z dużymi owocami, które smakują dobrze we wrześniu, można ostrożnie wykopać wraz z glinianą bryłą. System korzeniowy należy ostrożnie zapakować w papierową torbę. Najlepiej jest sadzić krzak w nowym miejscu bez zdejmowania tego worka, ponieważ maliny moroszki są wystarczająco trudne do zniesienia i nie stresują rośliny, owijając korzenie w konopie, a przed sadzeniem ― rozwijając. Aby utrzymać niezbędną wilgotność w systemie korzeniowym, worek papieru na górze powinien być owinięty polietylenem, ale lepiej nie dokręcać przy lądowaniu.

miejsce odpowiednie do sadzenia powinno być otwarte i słoneczne. A gleba powinna być dobrze osuszona, wilgotna, bogata w składniki odżywcze i lekko kwaśna (pH 4,5–5).

przygotuj dziurę do sadzenia, której przybliżona wartość powinna wynosić 0,5x0,5 m.do jej wypełnienia służy sztuczna zawiesina bagienna. Aby to zrobić, ściany wykopu muszą być pokryte materiałem wodoodpornym, na przykład: pokryciem dachowym, gliną lub grubą folią. Dno jest również ułożone w folię, podczas gdy należy w nim wykonać kilka otworów. Następnie gotowy dół należy wypełnić podłożem, który obejmuje torf konny i ściółkę leśną (3:1), zawiera niezbędne mikoryzy moroszki. Podłoże należy dokładnie ubić i obficie podlać. Nie wypełniaj dołu do góry, podłoże powinno uderzyć poniżej jego krawędzi o około 10 centymetrów. Sadzonka powinna być umieszczona w wykopie bez wyjmowania torby z papieru (z czasem ulegnie rozkładowi). Wypełnij dziurę tą samą mieszanką gleby, podczas gdy powinna być tak duża, aby górowała małym wzgórzem nad powierzchnią witryny. Posadzona roślina musi być podlewana. Po osiadnięciu podłoża powierzchnia koła pnia będzie musiała się wyrównać.

Pielęgnacja maliny moroszki w ogrodzie

jeśli moroszka została posadzona jesienią, powinieneś zacząć się nią opiekować wiosną, kiedy zacznie rosnąć. Będzie musiał być systematycznie obficie podlewany, chwastowany, a także poluzować powierzchnię terenu wokół krzaków. Roślina powinna być podlewana tylko ciepłą wodą, która powinna być oddzielona od Chloru. Podlewanie zaleca się organizować codziennie wieczorem, a od 50 do 80 litrów wody pobiera się na 1 metr kwadratowy działki. Czasami do wody do podlewania należy dodać kilka gramów kwasu cytrynowego lub octowego. Aby zmniejszyć liczbę podlewania do 2 lub 3 w ciągu 7 dni, powierzchnię witryny należy wypełnić grubą warstwą ściółki (torf).

w pierwszych 2 lub 3 latach wzrostu moroszki należy zwrócić szczególną uwagę na systematyczne pielenie i rozluźnienie powierzchni witryny. Kiedy kultura rośnie, chwast nie może jej zaszkodzić. Krzewy kwitną w 2-3 dekadzie maja. Konieczne jest upewnienie się, że kwiaty nie cierpią z powodu mrozu, w tym celu maliny moroszki należy przykryć spunbondem w nocy.

w drugim roku wzrostu po pojawieniu się jajników na krzakach będą potrzebować górnego opatrunku. Aby to zrobić, użyj roztworu złożonego nawozu mineralnego (1 duża łyżka na pół wiadra wody). Nie zaleca się stosowania substancji organicznych do górnego opatrunku.

zbieranie i przechowywanie moroszki

owoce są zbierane w miarę dojrzewania, a ich początek przypada na Lipiec. Zbiory są zbierane w ciągu pół miesiąca, po czym dojrzałe owoce podczas zbioru są rozprowadzane bezpośrednio w rękach i nie nadają się do przetwarzania. Musisz oderwać pomarańczowe, półprzezroczyste jagody wraz z działkami i umieścić je w niezbyt wysokich pojemnikach lub wiadrach. Zwisające później płatki są używane jako surowce lecznicze. Podczas zbierania, a także transportu, owoce powinny być chronione przed bezpośrednimi promieniami słońca, dlatego pojemniki są pokryte liśćmi łopianu lub czystą szmatką, do tego celu nie można użyć polietylenu.

ta jagoda jest wyjątkowo źle przechowywana, szczególnie jeśli jest przejrzała. W związku z tym kompetentni ludzie zalecają, zanim jeszcze pójdziesz po jagody, przygotowanie syropu cukrowego, nadaje się do robienia dżemu z moroszki, która spała. Zaleca się przygotowanie kompotu z jagód, które nie są Dojrzałe. Owoce, liście i korzenie moroszki są uważane za lecznicze, których ekstrakcja z ziemi odbywa się w październiku lub listopadzie.

główne gatunki i odmiany

duża liczba ogrodników uważa, że moroszka i jej krewna malina (księżniczka) to ta sama roślina. Pomimo faktu, że malina i moroszka są związane z tym samym rodzajem, rośliny te są różne. Do tej pory nie ma odmian ogrodowych moroszki.

właściwości moroszki: szkody i korzyści

przydatne właściwości moroszki

roślina taka jak moroszka jest uważana za wyjątkową, a jej wpływ na ludzkie ciało jest imponujący. Zawiera takie substancje, jak: białka, pektyny, kwasy organiczne, błonnik, cukry, garbniki, fitoncydy, przeciwutleniacze, kwasy tłuszczowe, sterole roślinne, witaminy C, A, PP, B1 i B2, a także pierwiastki śladowe z szeregu krwiotwórczego potas, magnez, fosfor, aluminium, kobalt, wapń, żelazo i krzem. W wyniku tego dość zróżnicowanego składu roślina różni napotne, odmładzające, przeciwbakteryjne, rozkurczowe, efektów nowotworów, закрепляющим, gojenie się ran, ściągające, przeciwzapalne, wzmacniające, immunomodulujące, moczopędne, regenerujące, przeciwzapalne, противоцинготным i противолихорадочным efektem.

używając korzeni, owoców i liści tej kultury, możesz pozbyć się poważnych chorób, na przykład takich jak: choroby jelit i wątroby, patologia nerek, a także obserwuje się normalizację aktywności układu sercowo-naczyniowego, a także znikają problemy dróg żółciowych. Jedzenie owoców przyczynia się do zapobiegania rozwojowi procesów fermentacyjnych i gnilnych w narządach przewodu pokarmowego, eliminacji beri-beri, przywracania procesów biochemicznych, a także pomaga leczyć choroby skóry i przeziębienia oraz zatrzymać krwawienie wewnętrzne. Zaleca się również stosowanie owoców w przypadku przewlekłego zmęczenia, zaburzeń strawności żywności, zapalenia pęcherza moczowego, biegunki, obrzęku, dny moczanowej, wodobrzusza, świerzbu i bólu gardła. Moroszka jest w stanie wyleczyć gruźlicę i kaszel, a także jest stosowana jako środek wzmacniający przez osoby cierpiące na ciężką chorobę. Owoce te są również wykorzystywane w kosmetologii, więc firma Lumene produkuje krem regenerujący z witaminą C i moroszkami.

przeciwwskazania

owoce moroszki nie mogą być spożywane przez osoby cierpiące na zapalenie żołądka o wysokiej kwasowości, wrzód dwunastnicy i żołądka, zwłaszcza podczas zaostrzenia choroby. Nie można go również jeść z indywidualną nietolerancją.