drzewo kawy

pochodzi drzewo kawy z Etiopii. Początkowo podróżował do różnych krajów, a następnie znalazł się w Europie, tam był dość skutecznie uprawiany przez hodowców kwiatów w warunkach pokojowych. Rodzaj kawy łączy około 40 gatunków i jest częścią rodziny Marenaceae. Za najcenniejsze z nich uważa się takie gatunki jak: kongijski, wysoki, liberyjski i arabski.

cechy drzewa kawowego

mięsiste duże płyty liściowe drzewa kawowego są pomalowane na jasnozielony kolor. Podczas kwitnienia na drzewie pojawia się kwiatostan w kształcie parasola, który obejmuje około 76 kwiatów z małymi szypułkami. Kwiaty są pomalowane na biało i powstają na rocznych młodych pędach. Owoc zawiera 2 zaokrąglone nasiona, które początkowo są zabarwione na Żółto, a z czasem stają się zielone. Po dojrzewaniu owoce zmieniają kolor na czerwony. Dojrzały owoc na wierzchu pokrywa skorupa, pod którą znajduje się słodko-kwaśny miąższ i 2 nasiona o długości około 1,3 cm.

drzewo kawowe rosnące w warunkach pokojowych różni się tym, że oczyszcza powietrze w pomieszczeniu ze szkodliwych substancji. Jest również w stanie wypełnić Ludzkie ciało energią, uporządkować układ nerwowy i złagodzić stres.

pielęgnacja drzewa kawowego w domu

drzewo kawowe uprawiane w domu należy chronić przed nagłymi zmianami temperatury i przeciągiem. Jeśli odpowiednio się nim opiekujesz, nie tylko zakwitnie wspaniale, ale także da bogate zbiory.

Oświetlenie

roślina potrzebuje dużo jasnego światła, które musi być rozproszone. Drzewo najlepiej rośnie w pobliżu południowego okna. Wiosną i latem, gdy jest ciepła pogoda, zaleca się przeniesienie rośliny na taras lub loggię, aw zimie pomieszczenie, w którym się znajduje, musi być systematycznie wentylowane. Umieść drzewo z dala od działających urządzeń grzewczych, w przeciwnym razie końce jego blach zaczną wysychać. Jeśli oświetlenie jest zbyt rzadkie, drzewo będzie musiało być oświetlone lampami dziennymi.

temperatura

latem temperatura w pomieszczeniu nie powinna być wyższa niż 25 stopni, a zimą poniżej 15 stopni. Jeśli w pomieszczeniu jest wyższa lub niższa temperatura, drzewo kawowe może latać wokół wszystkich pąków i liści.

wilgotność powietrza

przez cały rok liście muszą być systematycznie nawilżane z opryskiwacza czystą wodą. A Latem drzewo może czasami zorganizować ciepły prysznic. Dzięki temu krzew będzie intensywnie rosnąć i kwitnąć wspaniale. Upewnij się, że pomieszczenie zawsze ma wysoką wilgotność.

podlewanie

w ciepłym sezonie roślina jest systematycznie podlewana natychmiast po wyschnięciu górnej warstwy podłoża na głębokość 10 mm. zimą mieszanka gleby w doniczce jest nawilżana 1 raz na 7 dni. Aby to zrobić, użyj dobrze osiadłej miękkiej wody, która nie zawiera wapna. Jeśli woda jest nieodpowiednia, z tego powodu drzewo może zachorować.

karmienie

W sezonie wegetacyjnym i kwitnieniu krzew jest karmiony systematycznie kilka razy w miesiącu. Odpowiedni do tego nawóz powinien zawierać azot i potas. I możesz do tego użyć specjalnego nawozu do azalii. W okresie jesienno-zimowym roślina nie jest karmiona.

Przesadzanie drzewa kawowego

młode rośliny, które nie osiągnęły trzeciego roku życia, wymagają systematycznego przeszczepu, który jest przeprowadzany co roku. Garnek na drzewo wybiera głęboki. Po przesadzeniu drzewa kawowego umieszcza się go na chwilę w półcieniu, a jednocześnie zapewnia mu regularne nawilżanie z butelki z rozpylaczem. Nie zapomnij zrobić dobrej warstwy drenażowej na dnie garnka.

mieszanka gleby

podłoże odpowiednie do uprawy drzewa kawowego powinno być luźne i kwaśne. Optymalny skład: gruboziarnisty piasek, rozdrobniony węgiel drzewny, torf i próchnica (weź w równych częściach).

przycinanie

przycinanie takiej rośliny odbywa się o każdej porze roku, kiedy jest to konieczne. Aby to zrobić, odetnij wszystkie suszone lub dotknięte chorobą pędy i płytki liściowe. Wykonuje się również przycinanie formacyjne, w tym celu wydłużone gałęzie skracają się i nadają koronie niezbędny kształt.

metody rozmnażania

możesz rozmnażać drzewo kawy w pomieszczeniach za pomocą sadzonek i nasion.

uprawa z nasion

każdy hodowca kwiatów może wyhodować drzewo z ziaren kawy, co najważniejsze, zrobić wszystko poprawnie. Do siewu nasion stosuje się pojemnik wypełniony perlitem lub grubym piaskiem. Nasiona wymagają przygotowania przedsiewnego, w tym celu skórkę usuwa się z ziaren i zanurza w słabym roztworze potasu manganowego. Następnie możesz rozpocząć siew, a nasiona są zakopane w podłożu o około 20 mm. uprawy są systematycznie nawilżane z opryskiwacza.

pierwsze sadzonki powinny pojawić się po 30 dniach. Po tym, jak dorosną i utworzą pierwszą parę prawdziwych płyt liściowych, roślina jest sadzona za pomocą pojedynczych małych doniczek.

rozmnażanie przez sadzonki

najpierw musisz przygotować sadzonki. Aby to zrobić, odetnij kilka łodyg, a długość segmentów powinna wynosić około 80 milimetrów, a na każdym z nich powinny znajdować się 2 pąki. Do ukorzenienia sadzi się je w pojemniku wypełnionym luźnym podłożem, który powinien składać się z gleby darniowej i liściastej, a także piasku pobranego w równych częściach. Ostrożnie posadź sadzonki w przygotowanej mieszance i umieść je w ciepłym miejscu (około 27 stopni). Górny pojemnik jest przykryty przezroczystą folią. Upewnij się, że podłoże w pojemniku nie wysycha, w tym celu należy go systematycznie nawilżać z butelki z rozpylaczem, a sadzonki powinny być regularnie wentylowane. Gdy sadzonki dadzą korzenie i zaczną rosnąć, należy je przesadzić do stałych pojedynczych doniczek wypełnionych mieszanką gleby odpowiednią dla dorosłych roślin.

Możliwe problemy

W przypadku drzewa kawowego uprawianego w warunkach pokojowych problemy pojawiają się najczęściej, gdy są odpowiednio pielęgnowane lub umieszczane w nieodpowiednich warunkach. Najczęściej występują następujące problemy z rośliną:

  1. suszenie blach . Z reguły, jeśli liście na drzewie zaczną wysychać, oznacza to, że w pomieszczeniu, w którym się znajduje, poziom wilgotności jest zbyt niski. W takim przypadku roślina zaczyna nawilżać częściej niż zwykle, konieczne będzie również zwiększenie liczby podlewania.
  2. szkodliwe owady . Na drzewie kawowym, jak na każdej innej roślinie, mogą osiedlić się szkodniki. Największym zagrożeniem dla niego jest łuska, grzyb sadzy i Wełnowiec. Na krzaku dotkniętym szkodnikami można znaleźć cienką Sieć i białą powłokę. Oderwij wszystkie dotknięte płytki liściowe, a następnie umyj drzewo roztworem mydła.
  3. liście stają się żółte i wyblakłe . Może się to zdarzyć, jeśli podłoże, w którym rośnie drzewo, nie jest wystarczająco kwaśne.
  4. brązowe plamki tworzą się na liściach i okrążają . Wynika to z faktu, że roślinie brakuje wilgoci. Zwiększ obfitość i częstotliwość podlewania.
  5. martwica liści . Rozwija się z powodu zbyt słabego oświetlenia, zbyt niskiej wilgotności powietrza lub braku potasu i fosforu. Może się to również zdarzyć z powodu gwałtownych zmian temperatury w ciągu dnia. Jeśli roślinie brakuje fosforu, jej rozwój staje się wolniejszy, a płytki liściowe żółkną i krążą.

rodzaje drzew kawowych

Arabian Coffee Tree

gatunek jest bardzo popularny wśród ogrodników i jest zwartym drzewem. Wydłużone elipsoidalne płytki liściowe mają ciemną oliwkową nagą powierzchnię czołową, a po niewłaściwej stronie są pomalowane na jaśniejszy odcień. Małe, zebrane w bukiecik, kwiatostany o średnicy osiągają około 20 mm. zaobserwowano, że wielkość kwiatostanu zależy od warunków uprawy. Po kwitnieniu kwiatu zaczyna więdnąć po zaledwie kilku godzinach. Jednak otwarcie pąków nie następuje jednocześnie, ale stopniowo. Po zakończeniu kwitnienia powstają owoce w kształcie jagód, po dojrzewaniu nabierają bordowego odcienia. Kiedy kwiat zapyla się, mija nawet 8 miesięcy, zanim owoc dojrzeje. Sparowane owoce wyglądają podobnie do okrągłej fasoli. Wysokość takiej rośliny wynosi około 5 m.

karłowate drzewo kawowe na na

wysokość tego zwartego drzewa wynosi około 0,85 m.w warunkach pokojowych kwitnie bardzo bujnie i daje dobre zbiory. Aby nadać mu niezbędny kształt, doświadczeni hodowcy kwiatów uciekają się do regularnych szczypania wierzchołków łodyg i przycinania.

liberyjskie drzewo kawowe

ten gatunek rośnie równie dobrze w warunkach pokojowych. Po dojrzewaniu jego owoce nabierają słonecznego pomarańczowego lub szkarłatnego odcienia. Długość płyt liściowych osiąga około 0,4 m.wysokość drzewa można regulować za pomocą przycinania, a dzięki nim Korona ma niezbędny kształt. Kwiatostany składają się z kwiatów o jasnym kolorze, w miejscu których powstają duże owoce w kształcie jagód.